JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פנחס ענברי: הזעזועים האלימים בירדן | זמן ישראל

הזעזועים האלימים בירדן

עבדאללה מלך ירדן (צילום: AP Photo/Lisa Leutner)
AP Photo/Lisa Leutner
עבדאללה מלך ירדן

את ירדן פוקדים זעזועים אלימים כבר יותר משבוע. יש לישראל עניין מיוחד לעקוב אחר הנעשה אצל שכנתנו ממזרח, כי לישראל יש הגבול הארוך ביותר עם ירדן, והפרת היציבות בתוכה עלולה לגלוש להפרת השקט בגבול.

את ירדן פוקדים זעזועים אלימים כבר יותר משבוע. יש לישראל עניין מיוחד לעקוב אחר הנעשה שם, כי לישראל יש הגבול הארוך ביותר עם ירדן, והפרת היציבות בה עלולה לגלוש להפרת השקט בגבול

בסוף השבוע חלה רגיעה, כאשר הסיבה העיקרית לפרוץ המהומות – שביתת נהגי המשאיות בגלל עליית מחירי הדלק – הסתיימה לעת עתה, אבל המשך המהומות מעיד שמחירי הדלק היו הניצוץ וכי הבעיות הן עמוקות ויסודיות יותר.

הבעיות של ירדן נעוצות במצב הכלכלי הקשה שלה. כמעט אין לה תעשייה, והפרנסה העיקרית היא על משכורות של עובדי מדינה ושירותים. אבל המשכורות כל כך נמוכות, שאינן מדביקות את קצב עליית המחירים.

בעיה שנייה היא השבטיות הבדואית העמוקה שמתנגשת בממלכתיות. העניין של ישראל בהיבט זה הוא שחיילי צבא ירדן השומרים על גבולנו הם בדואים, ואם היסוד הבדואי יגבר על יסוד הממלכתיות, עלולות להיפתח לישראל בעיות ביטחוניות לאורך גבולנו הארוך ביותר.

בעיה שלישית היא התחזקות הרוח הדתית בקרב השבטים הבדואים. בעוד ששבט חוויטאת בדרום ירדן נוהים אחרי אל-קאעידה ודאעש, שבט סח'ר שליד רבת עמון הבירה מתקרב לאחים המוסלמים.

פירוש הדבר ששבט סח'ר מפתח יחס שלילי לישראל על רקע הפרת הסטטוס קוו בידי ישראל על הר הבית. ראשיו איימו בגלוי בעצרת להצלת אל אקצא שאם הכתר ההאשמי לא יגן על אל-אקצא, בני סח'ר יעשו זאת.

בסופ"ש חלה רגיעה, כאשר הסיבה העיקרית לפרוץ המהומות – שביתת נהגי המשאיות בשל עליית מחירי הדלק – הסתיימה בינתיים, אבל המשך המהומות מעיד שמחירי הדלק היו הניצוץ וכי הבעיות הן עמוקות ויסודיות יותר

יש לזכור, בני שבט סח'ר הם חיילי ירדן לאורך הגבול שלנו, וישראל חייבת לקחת זאת בחשבון כאשר היא מחליטה להפר את הסטטוס קוו הישן ששמר על יחסינו עם ירדן, ועל היציבות בירושלים ובישראל בכלל.

ראשיו של שבט סח'ר איימו בגלוי בעצרת להצלת אל אקצא, שאם הכתר ההאשמי לא יגן על אל-אקצא, בני סח'ר יעשו זאת. יש לזכור כי בני השבט הזה הם חיילי ירדן לאורך הגבול שלנו, וישראל חייבת לקחת זאת בחשבון כאשר היא מחליטה להפר את הסטטוס קוו הישן ששמר על יחסינו עם ירדן, ועל היציבות בירושלים ובישראל בכלל.

שביתת נהגי המשאיות התחילה במעאן בדרום ירדן, מעוז דאעש, ובהפגנות נגד עליית המחירים השתתפו גם חברי עירייה שנעצרו בעקבות זאת בידי המשטרה.

מהלך המעצרים חשף את בעיית השבטיות במלוא עוצמתה – בני שבטים שמתנגדים לגיוס לצבא ירדן ירו בלובשי מדים והרגו את סגן מושל מעאן. בתגובה, לובשי מדים, על דעת עצמם, נקמו בבני השבטים מתנגדי ההשתלבות בממלכתיות הירדנית.

מהלך המעצרים חשף את עוצמת בעיית השבטיות – בני שבטים שמתנגדים לגיוס לצבא ירדן ירו בלובשי מדים והרגו את סגן מושל מעאן. בתגובה, לובשי מדים, על דעת עצמם, נקמו בבני השבטים מתנגדי ההשתלבות

זה מזכיר את אירועי ג'נין, אחרי שהביטחון הפלסטיני הרג בני כפרים בג'נין, נפתח חשבון של נקמת דם בין משפחות ההרוגים למשפחות אנשי הביטחון, וזה ניטרל במידה רבה את יכולתה של הרשות הפלסטינית לפעול בג'נין, ואילץ את ישראל לפעול במקומה. האם הופעת מלחמות הבדואים בירדן יזעזע את צבא ירדן? זאת שאלה שצריכה לעניין לא רק את ההאשמים, אלא גם את ישראל.

באיזו מידה אירועי ירדן אכן יפילו את המשטר? אני מעריך כי עד לשלב זה האירועים לא ממוקדים בהפלת המשטר, על אף שהירדנים מאוד כועסים על משפחת המלוכה על גילויי השחיתות שלה, ביחוד לנוכח המצוקה הכלכלית. במדינות ערב אנשים הולכים בהמוניהם להפגנות נגד השחיתות, ובמידה רבה גם אירועי ירדן הם מאבק נגד שחיתות.

אבל בכל זאת, הירדנים מביטים על סוריה מצפון ועל עיראק ממזרח, והם מבינים מה המחיר שישלמו אם העניינים ייצאו מכלל שליטה.

בנוסף על כך, הפלסטינים ראו איך מיעוט חמוש, העלווים, גבר על הרב הסוני, כי היה נחוש ומוכן להשתמש בנשקו, והם עושים את ההשוואה עם הבדואים הירדנים, שהם צבא ירדן, ומבינים שאילו חלילה המלוכה תקרוס הבדואים החמושים עלולים לטבוח בהם.

באיזו מידה אירועי ירדן אכן יפילו את המשטר? להערכתי עד לשלב זה האירועים לא ממוקדים בהפלת המשטר. הירדנים מביטים על סוריה מצפון ועיראק ממזרח ומבינים מה המחיר שישלמו אם העניינים ייצאו משליטה

החשש מן הבדואים מחבר את ההאשמים והפלסטינים, ומכיוון שהפלסטינים הם רוב מניינה של רבת עמון הבירה, הבירה שומרת על חזות של יציבות. זה מקרין על מעמדם של ההאשמים בעולם, והוא מרכיב של יציבות. גם ראשי השבטים מבינים כי המלוכה היא גורם של יציבות והמשכה מבטיח את יציבות המבנה השבטי הקיים.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 684 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 25 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.