JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אנקת גבהים: העבודות למניעת קריסת המצוק ביפו הותירו אחריהן קיר חשוף וקודר | זמן ישראל
הקיר שנותר מהמצוק בגבעת העלייה ביפו, נובמבר 2025 (צילום: אורנה מרטון)
אורנה מרטון
העבודות למניעת קריסת המצוק ביפו הותירו אחריהן קיר חשוף וקודר

אנקת גבהים

עיריית ת"א מצאה דרך מקורית למנוע את התמוטטות מצוק הכורכר על גבול יפו–בת ים: לרסק אותו ● הכלים הכבדים גילחו את המצוק והצמחייה, והשאירו קיר אנכי קודר ● תושבת האזור: "ההרס נוראי, הלב כואב" ● מנהל המצוקים בעירייה: "באמצע בנייה קשה לראות את הסוף. בסוף זו תהיה הטיילת הכי יפה בישראל"‎

בנקודה הכי דרומית ביפו, מטרים ספורים מקו הגבול עם בת ים, ניצב על חוף הים שלט אופטימי: "פרויקט הגנת מצוק גבעת העלייה", מכריזה עיריית תל אביב־יפו, וגם "פיתוח נופי של פארק החוף". בהתחשב בכך שמכמה מטרים צפונה משתרע אחד הפרויקטים המרשימים שבוצעו בעשורים האחרונים בישראל – מדרון יפו, שהפך מהר פסולת לפארק ירוק מול הים – לכאורה יש למה לחכות.

מוקדם לדעת איך תיראה התוצאה הסופית של הפרויקט הנוכחי, אבל בינתיים תושבים שגרים באזור המומים ממה שנגלה לעיניהם מדי יום: במקום להקים הגנה מפני קריסת מצוק הכורכר, עיריית תל אביב־יפו פשוט החליטה לרסק אותו. דחפורי הענק הסתערו עליו ויישרו אותו כמו עוגת קצפת שנשארה במקרר.

"ההרס נוראי", אומרת אורנה מרטון, תושבת הסביבה. "הלב כואב כשרואים את הגילוח של המצוק שכבר לא יוכל להשתקם מההשטחה שהוא עבר. מדברים על הגנת המצוק אבל כבר לא נשאר הרבה על מה להגן".

"גם כשעשינו את הפרויקט בחוף תל ברוך בצפון־מערב העיר קיבלתי בזמן העבודות המון תלונות, ומאז שסיימנו מגיעים פידבקים נהדרים. זאת תהיה הטיילת הכי יפה בישראל"

"עכשיו זה נראה כמו כל אתר בנייה", אומר איליה רובינוב, מנהל מצוקים ושוברי גלים בעיריית תל אביב־יפו, "אבל בסוף זה ייראה אחרת לגמרי. גם כשעשינו את הפרויקט בחוף תל ברוך בצפון־מערב העיר קיבלתי בזמן העבודות המון תלונות, ומאז שסיימנו מגיעים פידבקים נהדרים. אני חושב שזאת תהיה הטיילת הכי יפה בישראל".

למעשה, עבודות מהסוג שעיריית תל אביב־יפו מבצעת כרגע בשפיץ הדרומי שלה הן אירוע חסר תקדים בישראל. סכנת הקריסה של מצוק הכורכר, שנמתח על פני עשרות קילומטרים בקו החוף, הופכת בשנים האחרונות יותר ויותר מוחשית, ובחורף האחרון כמה קריסות בהרצליה הסתיימו בנס בלי נפגעים בנפש.

שלט המכריז על "פרויקט הגנת מצוק גבעת עלייה" ביפו, נובמבר 2025 (צילום: אביב לביא)
שלט המכריז על "פרויקט הגנת מצוק גבעת עלייה" ביפו, נובמבר 2025 (צילום: אביב לביא)

האפשרות לצמצם את הסכנה מתחלקת לשניים: מצד הים (שוברי גלים או אמצעים אחרים), האחריות נופלת על החברה הממשלתית להגנות החוף, שכפופה למשרד להגנת הסביבה. מצד היבשה, לפחות תיאורטית, זו אחריותן של הרשויות המקומיות.

רק שלרשויות המקומיות, ברוב המקרים, אין את האמצעים והתקציבים להתמודד עם פרויקט בסדר גודל כזה, שלא לדבר על המורכבות בערים כמו הרצליה ונתניה שבהן שוכנים על שפת המצוק מלונות ובתי פאר.

תל אביב, כדרכה לא פעם, החליטה לא להמתין למדינה, וקידמה עצמאית תוכנית להסדרת כחצי קילומטר שמשתרע מחוף גבעת עלייה ומרכז פרס לשלום עד גבול בת ים, רצועה שבה מתנשא מצוק תלול ולמרגלותיו חוף צר למדי.

"היו שתי גבעות ונקיק שניתן לרדת בו לים. היו מדרגות כורכר טבעיות עם צמחייה מקומית, היה סלע גירי פריך ועדין שהרוח והים חצבו בו צורות מופלאות – הכול שוטח וגולח"

בביקור במקום קל להזדהות עם התחושות הקשות של התושבים. ההגנות המעטות שמבוצעות על ידי העיריות מתבטאות בדרך כלל בפריסת רשת ברזל שתקלוט את הדרדרת ובעיקר בהצבת גדרות ושלטי אזהרה שמצמצמים עוד יותר את רצועת החוף שעומדת לרשות הציבור. במצוק עצמו, גוף טבע מרשים שלא פעם גם עטוף בצמחייה, לא נוגעים.

כאן, ביפו, הכלים הכבדים פשוט כיסחו את המצוק, העלימו כל זכר לצמחייה או לעובדה שמדובר במקום טבעי, והותירו קיר אנכי, חום־אפור וקודר. האם פרויקט ההגנה מצדיק את חיסול מצוק הכורכר? האם אין לו ערך כשלעצמו?

הדמיה של פרויקט גבעת העלייה (צילום: יאיר לנדאו אדריכלים)
הדמיה של פרויקט גבעת עלייה (צילום: יאיר לנדאו אדריכלים)

"היו שתי גבעות ונקיק שניתן לרדת בו לים", אומרת השכנה מרטון, "היו מדרגות כורכר טבעיות עם צמחייה מקומית, היה סלע גירי פריך ועדין שהרוח והים חצבו בו צורות מופלאות – הכול שוטח וגולח".

"מדובר בפרויקט עם הרבה אתגרים הנדסיים ואקולוגיים", אומר רובינוב, "שבו החוף צר ולא נגיש בחלק מימות השנה. במהלך השנים נבנה קיר לתמיכה במצוק ומסלעה שמונעת השפעה של גלי הים על המצוק.

"אנחנו רוצים להרחיב את החוף עד כמה שניתן ולאפשר מעבר בטוח בכל ימות השנה. לצורך זה סילקנו את המסלעה שהוצבה למרגלות המצוק, והתוכנית היא שתהיה אפשרות להליכה רצופה ובטוחה מהרצליה עד בת ים.

בשלב הזה ספק אם משהו ישתנה. "התוכנית אולי אושרה אבל אנחנו כתושבים לא ידענו דבר עד שראינו את זה קורה מול העיניים", אומר תושב האזור

"המצוק מאתגר ובמקומות מסוימים היה לו שיפוע שלילי, שזה ממש מסוכן לאנשים שעוברים על החוף, אבל יש לו הרבה פוטנציאל שממתין לפיתוח. אחרי שנסדיר את המצוק יתוכנן בחלק העליון פארק חופי עם תצפיות, שבילים וצמחייה. כמובן שכל התוכנית אושרה מכוח תוכנית המתאר הארצית לחופים ואחרי דיונים קדחתניים בוועדה לשמירת הסביבה החופית".

התוכנית אכן אושרה כנדרש בכל הערכאות הרלוונטיות וגם זוכה לגיבוי של המשרד להגנת הסביבה, אבל עיון במסמך ההחלטה של הוועדה לשמירה על הסביבה החופית מעורר כמה תהיות.

העבודות בחוף גבעת עלייה ביפו, נובמבר 2025 (צילום: אביב לביא)
העבודות בחוף גבעת עלייה ביפו, נובמבר 2025 (צילום: אביב לביא)

הוועדה, למשל, לא התייחסה כלל לסוגיית הערך האקולוגי והנופי של המצוק והצמחייה שעליו, נראה שכלל לא בוצע סקר סביבה. הוועדה גם התעלמה מהעובדה שדווקא בחלק שבו החוף צר יותר – המקטע הצפוני – העבודות עדינות יותר, משום שיש מבנים על גבי המצוק. הגילוח הטוטאלי נעשה דווקא במקטע הדרומי, בואך בת ים, שבו החוף רחב יותר.

בשלב הזה ספק אם משהו ישתנה. "התוכנית אולי אושרה אבל אנחנו כתושבים לא ידענו דבר עד שראינו את זה קורה מול העיניים", אומר תושב האזור.

"זו תוכנית כואבת אבל כנראה הכרחית", אומר גורם בתחום התכנון והסביבה, "אבל כל נושא ההגנה על החופים מטופל רע מאוד בארץ"

"זו תוכנית כואבת אבל כנראה הכרחית", אומר גורם בתחום התכנון והסביבה, "אבל כל נושא ההגנה על החופים מטופל רע מאוד בארץ. נזכרים ברגע האחרון ואז אין ברירה ומפעילים את הכלים הכבדים. גם במקומות אחרים קרה שחיכו יותר מדי ואז כבר לא היה זמן לבחון חלופות רכות יותר. התחושה היא שאין ראייה כוללת".

"היו לנו הרבה דילמות", אומר רובינוב, "אבל בסופו של דבר הגענו למסקנה שאם אנחנו רוצים להרחיב את החוף ולצמצם את הסכנה מהמצוק אין מנוס אלא להוריד חלק ממנו. זה פרויקט הנדסי מאוד מורכב, אנחנו בסיפור הזה כבר מ־2018 ואת השלב הנוכחי בעבודות נסיים בתוך שנה וחצי–שנתיים. אחר כך ניגש לפארק.

מימין: הקיר שנותר מהמצוק בגבעת עלייה ביפו. משמאל: מראה המצוק לפני העבודות (צילום: אביב לביא, אורנה מרטון, מונטז')
מימין: העבודות בחוף גבעת עלייה ביפו. משמאל: מראה המצוק לפני העבודות (צילום: אביב לביא, אורנה מרטון, מונטז')

"כשאתה נמצא באמצע הליך בנייה אתה לא רואה את הסוף, אבל הסוף יהיה ממש יפה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
3

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
מצאתי את המסמך של התכנון של התכנית. הקישור מובא להלן. ראו האת החתך עם מדרגות בטון "מחזירות גלים" כדי להבין שהחול יעלם בקטע חוף זה תושך שנים ספורות. המון עבודות בטונים, מעט יישום עקרונות... המשך קריאה

מצאתי את המסמך של התכנון של התכנית. הקישור מובא להלן. ראו האת החתך עם מדרגות בטון "מחזירות גלים" כדי להבין שהחול יעלם בקטע חוף זה תושך שנים ספורות. המון עבודות בטונים, מעט יישום עקרונות הנדסה חופית ובאופן לא נכון. חבל. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.tel-aviv.gov.il/Residents/Development/DocLib/%D7%94%D7%92%D7%A0%D7%94%20%D7%A2%D7%9C%20%D7%9E%D7%A6%D7%95%D7%A7%20%D7%95%D7%98%D7%99%D7%99%D7%9C%D7%AA%20%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%9D%20%D7%A2%D7%92'%D7%9E%D7%99.pdf

באו יום אחד בבוקר והתחילו להרוס את המצוק. לא הודיעו לשכנים, גידרו את הבתים להפתעת התושבים, בלי שום שיחה או שיקוף לתושבים. עכשיו אומרים שיעשו פארק אבל מחביאים את התכניות מפני השכנים, כדי... המשך קריאה

באו יום אחד בבוקר והתחילו להרוס את המצוק. לא הודיעו לשכנים, גידרו את הבתים להפתעת התושבים, בלי שום שיחה או שיקוף לתושבים. עכשיו אומרים שיעשו פארק אבל מחביאים את התכניות מפני השכנים, כדי שלא יוכלו להתנגד. אנשים שגרים פה יהיו מושפעים מאוד ממה שנעשה, אבל אף אחד בעירייה לא אכפת לו מהתושבים. נהדר שתהיה טיילת אבל שלא יהרסו את חיי התושבים. יש פה שמורת טבע על הצוק. רוצים לדעת שלא יהרסו אותה. רוצים לדעת שלא יאירו את הסביבה באורות מכוערים. רוצים לדעת שלא כל אחד יוכל לעשות לנו מנגל בפתח הבית. תושבי השכונה.

התכנית כפי שמשתקפת מהתמונות שבכתבה עושה רושם שהיא פרי מחשבתם ותכנונם של אנשים שלא מבינים בתהליכים חופיים ולא שמעו על ההשפעות הצפויות של שינוי האקלים, כולל עליית מפלס הים, עלייה בשכיכות ... המשך קריאה

התכנית כפי שמשתקפת מהתמונות שבכתבה עושה רושם שהיא פרי מחשבתם ותכנונם של אנשים שלא מבינים בתהליכים חופיים ולא שמעו על ההשפעות הצפויות של שינוי האקלים, כולל עליית מפלס הים, עלייה בשכיכות סערות, עלייה בתווך מועדי הים והאצת הארוזיה בחופים ונסיגתם. לעניות דעתי היא צפויה לכשל מצער תוך שנים ספורות. זאת כיוון שהסלעים השטוחים שמיועדים להוות את המשטח של הטיילת לאורך קטע החוף יהווה משטח מחזיר גלים בעת סערות החורף והקיר האנכי מאחוריו יגביר עוד יותר את החזרת הגלים. ביחד מה שצפוי, זה קודם שקיעה של המשטח בתוך הקרקע של החוף, חתירה בבוהן הקיר ואירוזיה של החוף החולי. זאת בלי להוסיף את האצת הארוזיה בחוף זה ובחופים שכנים. גובה הקיר מאחורי משטח הסלעים לא ידוע אך נראה כי אינו מגיע ליותר מ-2 עד 3 מ' מעל פני הים. בעת סערות גלים, גובה טיפוס הגלים בתוספת דחף הרוח, הערמות גלים ומצבי גאות, יכול בקלות להגיע ל-5 עד 7 מטר מעל אפס האיזון הארצי (שהוא כ-0.15 מ' נמוך מפני הים הממוצעים כיום) ולהגיע לבוהן המצוק ולחתור בו ע"י יצירת צניר בתחתיתו. כעבור שנים ספורות הוא כבר יגרום לאי יציבות של המצוק ולנפילה של חלקים מהמצוק על אזור הקיר ומשטח הסלעים שישטפו הימה. תכנון לפי כללי הנדסה חופית היה יוצר מיגון למצוק באמצעות סוללה משככת גלים ולצערי לא נראה שהתכנית המוצגת תתן מענה ומיגון לאורך זמן של המצוק ויגרום להצרת ונסיגת החוף ומיטוט במצוק החופי.

עוד 866 מילים ו-3 תגובות
כל הזמן // יום שלישי, 21 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

שעות לפני הדד-ליין: טראמפ הודיע על הארכת הפסקת האש עם איראן

דיווח: שגריר ארה"ב בישראל נקרא לחזור לוושינגטון על רקע ההתפתחויות עם איראן ● תקרית בטקס המשואות: בן גביר עזב בזעם כי לא נתנו לו לשבת ליד נתניהו ● אלפים השתתפו בטקס המשואות האלטרנטיבי בתל אביב ● החייל שהפיל את פסל ישו בכפר בדרום לבנון והחייל שצילם הודחו ונשפטו למחבוש; צה"ל הקים פסל חדש ● הושעה חייל ההגמ"ר שירה למוות בשני פלסטינים בגדה

לכל העדכונים עוד 52 עדכונים

המיעוט השקט של יום העצמאות וההבטחה שלא קוימה

מגילת העצמאות הבטיחה שוויון. אבל מציאות של התנכלויות, ניכור ואוזלת יד דוחפת חלק מהנוצרים בארץ לעזוב.

*  *  *

באחד מימי שישי האחרונים, הסלולרי שלי צלצל. על הקו, חברתי ג'. "קניתי דירה ביוון. אני עוזבת", היא אמרה.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 769 מילים
אמיר בן-דוד

יום הזיכרון והכעס

ישראל אמנם תחגוג מחר את עצמאותה, אבל השנה יותר מאי פעם קל לראות שאנחנו לא עצמאיים לחלוטין: ההחלטות הגורליות על חיינו מתקבלות כעת בבית הלבן ובפנטגון ● וגם: הפסקת האש מתקרבת לסיומה ● תאונה קטלנית בכביש 60 ● טים קוק פורש מניהול "אפל" ● ועוד...

חיילים לצד קברי חללים בבית הקברות הצבאי בנחלת יצחק בתל אביב. 21 באפריל 2026 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
מרים אלסטר/פלאש90

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

המלחמה והבחירות הפוסט-דמוקרטיות הראשונות

ראש ממשלת קנדה מארק קרני הוא כלכלן מנוסה בזירה העולמית. הוא כיהן, בין היתר, כנגיד בנק קנדה, נגיד בנק אנגליה וכשליח המיוחד של האו"ם לפעילות אקלים ופיננסים. בספרו "Value(s): Building a Better World for All", הוא כותב:

"הנטל שאנו מעבירים לדור הבא – מחובות ממשלתיים הולכים ותופחים, פנסיות שאינן ממומנות, מערכות בריאות ורווחה שאינן מספקות ועד אסונות סביבתיים – הוא לא הוגן, לא שוויוני ולא אחראי".

ד"ר אמיר יובל הוא מרצה לשעבר בחוג למדע-המדינה באוניברסיטת חיפה וב"מכללת כנרת". מאמרי דעה שלו התפרסמו באתר "עבודה שחורה" ובעיתון הארץ. מנתח את הפוליטיקה באמצעות המושג: "גלוקליזציה", המתייחס לשינויים בתפקידי מוסדות המדינה והמוסדות המוניציפאליים בעידן הגלובלי (בשלב ה"פופוליזם"). הניתוח הוביל אותו למסקנה ש"פוליטיזציה" של המוסדות הציבוריים אינה הבעיה אלא חלק מהפתרון ולכן הוא תומך במודל האירופי של שירותים ציבוריים וסוציאל-דמוקרטיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,357 מילים

למקרה שפיספסת

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

יש להפיק לקחים גם לגבי מה שעבר על מי שהתכווצו במרחבים המוגנים

עכשיו, כשנדמה לפי שעה שהפסקת האש בכל החזיתות מתייצבת, מגיע זמן דין וחשבון. לא רק לגבי לקחים באשר להתמודדות הצבאית והביטחונית, אלא בדיקה מעמיקה של מה שעבר וקרה לאנשים שהתכווצו במרחבים המוגנים, לא אחת כמה פעמים ביום ובלילה, ולרבים מהם לא ניתנה תשובה למצוקותיהם.

במלחמה הזו, כשהעורף היה החזית, עדיין לא התחלנו בלמידת הלקחים האזרחיים ממצב החירום שנכפה עלינו. והפעם אני רוצה לכוון דווקא לאוכלוסייה המבוגרת מגיל 65 פלוס. כ-20 אחוזים מאוכלוסיית הארץ הזו.

פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד הפעיל של מפקדים למען ביטחון ישראל, בוועדת ההיגוי של פורום ארגוני השלום ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום. היא חברה במועצה הדתית של עיריית תל אביב. בעלת ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתונים חדשות ועל המשמר ועורכת ומגישה יומני חדשות ותוכניות מלל ברשת ב של קול ישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,175 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים

קרבות השליטה בטהרן מקרבים את העימות עם טראמפ

ציטוטים שיוחסו ליו"ר הפרלמנט האיראני השמרני מעידים על מאבקי כוח בצמרת המדינה אחרי חיסול חמינאי האב ● ברקע המגעים עם ארצות הברית, המאבק הפנימי משליך ישירות על קבלת ההחלטות בטהרן ועל הסיכון להסלמה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 626 מילים

קומץ שחיינים מול ים של אדישות: כך נחשפה דליפת הביוב בפלמחים

במשך שבועות במערכה עם איראן היו למים בחוף פלמחים ריח ומרקם של ביוב, אבל שום גורם רשמי לא היה בתמונה ● כמה שחיינים וגולשי סאפ היו היחידים שדאגו לים ואף איתרו את הצינור שממנו דלף הזיהום – שתוקן בסוף השבוע האחרון ● "היו ימים שחזרתי הביתה כשבגד הים וחולצת השחייה שלי מסריחים מביוב. זה הלך והחמיר"

לכתבה המלאה עוד 1,342 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 925 מילים

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים

הסוס הטרויאני של חב"ד

תחקיר תושבי השכונות הדרומיות ברחובות גילו כי לביה"ס היסודי של ילדיהם הוכנס בית כנסת גדול במבנה יביל, ללא אישורים, הקצאה או ביטוח לשימושה של עמותת חב"ד ● כשביקשו הסברים, קיבלו תשובות סותרות ● במקביל, מתברר כי העמותה מתגאה בהקצאה מעל מעון לפעוטות שמעולם לא אושרה, בעוד העירייה עוסקת בהסדרים עקומים המנוגדים לכאורה להוראות החוק ● עיריית רחובות: "המבנה ישמש גם את הקהילה וגם את ביה"ס"

לכתבה המלאה עוד 3,149 מילים

כך מממנים בנט ואיזנקוט את הקמפיינים שלהם

המפלגות החדשות נאלצות להסתדר ללא מימון מפלגות ציבורי ● במקום זאת, הן נשענות על הלוואות בנקאיות וערבויות של מיליוני שקלים מבכירי המשק וההייטק הישראלי ● בין תומכיו של בנט: יזם ומומחה הבינה מלאכותית יואב שוהם ● בין תומכיו של איזנקוט: אחד ממייסדי "צ'ק פוינט" מריוס נכט ● צלילה למספרים

לכתבה המלאה עוד 741 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.