ועדת החוקה בראשות ח"כ קריב אישרה: מהיום שחרור ממלונית לבידוד ביתי לאחר PCR שלילי, יתאפשר רק בחתימה על פיקוח באמצעות ההסכמון. ההכרזה אושרה לאחר שיו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב עצר את הדיון ודרש מנציגי משרדי הממשלה לתאם ביניהם את ההיערכות להסכמון המעודכן וכתובת ברורה בנושא עבור המבודדים.
עוד אישרה הוועדה את הארכת תקנות התו הירוק לעובדים במוסדות בריאות, רווחה ובמקומות הפועלים בתו ירוק בתחום הפנאי בשבועיים נוספים.
ועדת החוקה אישרה היום את הכרזת סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה) (בידוד בפיקוח טכנולוגי) (תיקון מס' 5) שתיכנס לתוקפה מיד עם פרסומה ברשומות.
לפי ההכרזה, הנכנסים לישראל ממדינות אדומות יוכלו להשתחרר מבידוד החובה במלונית לבידוד בבית מגוריהם או מקום אחר העומד לרשותם בפיקוח טכנולוגי של אפליקציית ההסכמון. נכנס שלא עמד בתנאי הבידוד או סירב לשהות בבידוד תחת פיקוח טכנולוגי, ישהה במלונית בידוד מטעם המדינה.
ההכרזה אושרה לאחר שיו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב דחה הבוקר פעם נוספת את ההצבעה על ההכרזה הקובעת כי שחרורם של השבים ממדינות אדומות ממלוניות הבידוד לאחר PCR שלילי יותנה בהסכמה לשהותם בביתם תחת פיקוח אפליקציית ההסכמון. בדיון שקיימה הוועדה בהכרזה אתמול, עלה כי הטפסים המעודכנים להסכמון נמצאים בשלבי הכנה סופיים ואין נציג ממשלה שיכול להחתים את המבודדים. בדיון נוסף הבוקר עלה כי הטפסים טרם נמצאים במלוניות וכי לא ברור מי הכתובת למבודדים במלוניות לעניין הטפסים. היו"ר ח"כ קריב עצר את הדיון וביקש מנציגי משרדי הממשלה לתאם ביניהם את ההיערכות בעניין ולאחר מספר שעות כינס שוב את הוועדה לאישור ההכרזה.
מירב ש"ץ, יועצת מנכ"ל משרד הבט"פ אמרה לאחר ההפסקה בדיון: "הסדרנו את כל התהליך כמשרד המתכלל את האכיפה, נציגי פקע"ר יקלטו את המבודדים ויחלקו להם את הטפסים לאחר שיודרכו ע"י נציגי מנהלת האכיפה. בתהליך השחרור יהיה נציג של משרד הבריאות הזמין 24/7 לתת מענה לכל שאלה שתתעורר. כל הגופים יודעים בדיוק את התהליך שנדרש מהם. הצלחנו לתרגם את הטפסים לאנגלית וערבית בשלב הזה, כך שמבחינת התהליך כולם מסונכרנים.
ההסברה כולה מובנית בטופס. אחד הסעיפים הוא שלאדם יש יכולת להודיע שיש לו מקום בידוד נפרד עם כל התנאים".
תא"ל רלי מרגלית מפקד מפקדת אלון בפקע"ר שאמר תחילה כי מבחינת ההסכמון פקע"ר הוא רק הש"ג בשער היציאה המאשר האם אדם רשאי או לא רשאי לצאת לבידוד הביתי, אמר לאחר ההפסקה: "אני לוקח על עצמי את החיבור הזה. האחריות הכוללת היא של בט"פ אך בתוך המלון זו תהיה אחריותנו. ברגע שלאדם יש התנגדות, השגות או שאלות הנציג שישב הוא משרד הבריאות. אנחנו מתואמים לחלוטין".
יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב (העבודה) אמר בפתח הדיון: "אתמול לצערנו מצאנו שכל טופס הטיולים עדיין לא מעודכן ולא הייתה ברורה מידת המוכנות של פקע"ר ומשרד הבריאות בדגש על המלונית בת"א ולכן לא אישרנו את ההכרזה. אבקש תשובה מאוד ברורה האם בשעה זו יש בשתי המלוניות המתפקדות אנשים עם הטפסים שתודרכו. אני מתפלא שוועדה בכנסת צריכה לעזור בפרטים הללו פעם שניה בתוך 24 שעות. מי אחראי לתת את הטופס ולהסביר לאזרח את ההסכמון? החוק מחייב אתכם שהטפסים יהיו בשפות מובנות, לפחות בערבית. מי מתכלל את האירוע? מה מסובך להבין שחייבת להיות כתובת ברורה בכל אחת משתי המלוניות? אדם מגיע באמצע הלילה מנתב"ג ונציגי פקע"ר מקבלים את פניו. מפקד מפקדת אלון אומר שהוא לא אחראי להסברת הטופס. מי נותן את ההסבר הבסיסי? אני רוצה לקדם את ההכרזה. אבקש שתצאו ותסגרו את המעגל. תשלימו את הטפסים לפחות בשפה הערבית והאנגלית. תוודאו שאדם שמגיע לאחת משתי המלוניות יקבל הסבר בע"פ. כל המדינה בטרפת של הנגיף, אבל אתם מסתפקים בכך שאדם חתם בלי שום הסבר? חתימת המבודד במלונית מספיקה לוודא שיקיים בידוד? לא יכול להיות שנהדק הכל ונגלה שמבחינת משרד הבריאות אדם שרוצה להגיע כמה שיותר מהר לביתו יחתום וזהו".
ח"כ בני בגין (תקווה חדשה): "מי מנהל את האירוע? למה בדיוק נציגי הבט"פ מוסמכים ומי אחראי עליהם? מה ההשכלה הנדרשת? מה הם יודעים אחרי תהליך ההסמכה? אני מנסה דקות אחדות לקרוא את טופס ההסכמה וחושב שחתמתי על הסכמות מסוג זה בלי אפילו לקרוא מחברות ביטוח. יהיו אנשים שאינם שולטים בשפה העברית. יש להיות ערוכים לכך שיהיה אזרח שאינו מתמצא בשפה הנהוגה במסמך רשמי ומתבקש לתת הסכמה שלמעשה כמעט איננה קיימת. מדובר יותר בחיוב. כמה אנשים יודעים אם הם כשירים משפטית להסכים? מה מהות ההסכמה? תכינו תיק חירום לווירוסים עתידיים כך שתהיו ערוכים להפעלתו גם תוך 8 שעות".
לאחר מכן אישרה הוועדה את הארכת תקנות התו ירוק לעובדים עד ל-14.12. התקנות קובעות כי עובד לא ייכנס למקומות העבודה שעליהם חלות התקנות אם לא הציג אישור תו ירוק המעיד על כך שהוא מחלים או מחוסן או הציג אישור על תוצאה שלילית בבדיקת קורונה מידית מ-84 השעות (שלושה וחצי ימים) שקדמו למועד הצגת התוצאה. המשמעות של הוראה זו היא שעובד שאין לו תו ירוק, יידרש לשתי בדיקות מידיות מדי שבוע על חשבונו, כדי להיכנס למקום העבודה.
ההגבלה חלה על מוסדות הבריאות שמפורטים בתקנות- בתי חולים, מרפאות, מוסדות לטיפול במשתמשים בסמים ועוד, מוסדות הרווחה- בתי אבות, בתי דיור מוגן, מסגרות חוץ-ביתיות לקטינים ועוד, וכל מקומות העבודה שנקבעה לגביהם בתקנות הגבלת פעילות שפתיחתם לציבור מותנית בהצגת תו ירוק או תוצאה שלילית בבדיקת קורונה- מכוני כושר, מסעדות, אטרקציות, אירועי תרבות ועוד.
הדרישה לתו ירוק או לתוצאה שלילית לא תחול לעניין עובד שהמעביד שלו קבע לגביו שאינו בא במגע עם מטופלים, מקבלי שירות או קהל הלקוחות במקום העבודה.
היו"ר ח"כ קריב: "לאור התפתחות הזן החדש אמליץ לאשר את הארכת התו הירוק לעובדים. עם זאת, העלינו שאלה האם לאור התמשכות השימוש בכלי הזה לא צריך לעבור למתן אפשרות לכלל העובדים הרלבנטיים לבצעPCR שבועי במקום אנטיגן, והדבר השני הוא שאלת עלות הבדיקות. היה מספיק זמן מצדכם לאסוף נתונים על כך. אני קורא לכל הציבור להתחסן ויוצא חוצץ נגד אלו שהפכו את הרשתות החברתיות לזירה של הפצת בדותות וקונספירציות. אם מקבלים את העיקרון של אוטונומיית האדם על גופו, ככל שעומדת לאדם הזכות לא להתחסן אך מצמידים לו תו כלכלי כמו עלות הבדיקות, מימד הזמן מתחיל להשפיע. אם היה מדובר בכמה שבועות, בסדר. אני מצפה לשמוע שינוי בעמדות משרד האוצר והממשלה בעניין מימון הבדיקות. מה גם, שהלחץ על הבדיקות ירד, אנחנו לא בגל של 11,000 מאומתים ביום. לפי מידע שמתקבל איכות הפריסה של בדיקות האנטיגן יורדת".
נתנאל אושרי רכז שכר ומיסים במשרד האוצר: "עם כינון התקנות בפעם הקודמת אפשרנו כרטיסיית בדיקות במד"א בעלות 33 שח לבדיקה. אנחנו מקדמים את מדיניות הממשלה בה התקבלה החלטה על תו ירוק לעובדים במקומות מסוימים. חוות הדעת היו שהדבר מדתי".
היו"ר ח"כ קריב: "זו תשובה מטרידה. נאשר את התקנות בגלל הווריאנט, אך התפיסה שאדם צריך לשלם 200 ₪ על בדיקות כדי לממש את זכותו לעבודה לא נראית הגיונית לאורך זמן. אתקשה כחבר הוועדה לתמוך לאורך זמן במצב בו הבדיקות הן על חשבון העובד. לא קיבלנו תשובה לגבי ה-PCR שמתאפשר במגן אבות ובמערכת החינוך ואינו מתאפשר במקרה זה ואנחנו מצפים לתשובה בנושא".
תמכו בתקנות ובהכרזה: היו"ר ח"כ גלעד קריב (העבודה) והח"כים ענבר בזק (יש עתיד) ובני בגין (תקווה חדשה).
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו