ועדת החוקה סיימה לפני זמן קצר הקראה ודיון בסעיפי הצעת חוק הבחירות לכנסת ה-25 (הוראות מיוחדות ותיקוני חקיקה) לקריאה ראשונה. זאת בתום דיון שנמשך מספר שעות ונדחה מספר פעמים במהלך היום. הצעת החוק מטעם הוועדה קובעת הוראות מיוחדות, לבקשת ועדת הבחירות המרכזית, הדרושות להיערכות לקיום הבחירות לכנסת ה-25 כהלכתן, תוך התמודדות, בין היתר, עם המשך התפשטות נגיף הקורונה, וכן מעגנת תובנות של ועדת הבחירות המרכזית לאחר הבחירות לכנסת ה-24. ההצבעות – מחר ב-8:30 בבוקר.
בהצעת החוק נכללים לראשונה התיקונים מהרפורמה בתעמולת הבחירות שנדונו בשבועות האחרונים בוועדה ובהם חובת השקיפות לכל פרסום של מפלגה או פרסום המופץ בתשלום כולל טוקבקים, וכן צמצום זמן שידורי התעמולה של המפלגות המיוצגות בכנסת.
הוועדה דחתה את הצעת ועדת הבחירות המרכזית לאשר במסגרת החוק ללא אישור נוסף של ועדת הכספים תקציב הזהה לתקציב הבחירות הקודמות, אך קבעה כי משרד האוצר יעמיד לרשות ועדת הבחירות המרכזית מקדמה בשיעור מחצית התקציב הקודם עד אישור התקציב כמקובל בוועדת הכספים.
יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב: "אנחנו נמצאים בשיאו של אבסורד, בו סירוב עיקש של חלק מסיעות האופוזיציה לקדם בהסכמה חוקים, שהשפעתם המיטיבה על החברה הישראלית דרמטית".
הצעת החוק מקצרת את המועדים הקבועים בחוק מפלגות לרישום מפלגה, כדי לאפשר למפלגות חדשות להספיק להתמודד. כמו כן, בשל קיומן של ארבע מערכות בחירות בפרק זמן של שלוש שנים, מוצע לקבוע הוראות מיוחדות לעניין העסקת עובדים, התקשרויות במכרזים ותקציב. לצורך כך מוצע לקבוע כי רשויות ציבוריות, לא יוכלו למנוע מעובדיהן שהועסקו על ידי ועדת הבחירות המרכזית או ועדות אזוריות באחת משתי מערכות הבחירות האחרונות, את האפשרות לעבוד בוועדת הבחירות.
נוכח לוח הזמנים והימשכות הקורונה ומחסור עולמי במוצרים, מוצע לאפשר גמישות רבה יותר בדיני מכרזים ובין היתר – להגדיל את סכום ההתקשרות הפטור ממכרז מ-50,000 ₪ ל-150,000 ₪. עוד מוצע לפטור מחובת מכרז את הוועדה המרכזית במקרים בהם מבוקשת התקשרות עם ספק שזכה במכרז שפרסם משרד ממשלתי. במקרה של התקשרות העולה על 2.5 מיליון ₪ יתקבל גם אישור ועדת הפטור של הוועדה המרכזית.
עוד לפי הצעת החוק, הוצע לחרוג מההסדר לחוק הבחירות לכנסת לפיו ועדת הכספים של הכנסת מאשרת את תקציב הוועדה המרכזית ותקציבה לבחירות הקרובות יהיה שווה בהיקפו ובחלוקתו לסעיפי תקציב הבחירות לכנסת היוצאת. אם תידרש תוספת תקציב, היא תוגש לאישור ועדת הכספים, אך כאמור, הוועדה שינתה סעיפים אלו וקבעה כי מחצית מסכום התקציב הקודם תועבר כמקדמה עד לאישור התקציב המלא בוועדת הכספים.
נוכח התפשטות הקורונה מוצע לקבוע כהוראת שעה שני הסדרי הצבעה מיוחדים – בבתי אבות ובקלפיות מיוחדות של אנשים החייבים בידוד – לחזור על ההסדר שאִפשר הצבעה מיוחדת בבתי אבות, דיור מוגן ומקבצי דיור – לפיו במקום בו מתגוררים לפחות 75 דיירים תוצב קלפי, ועל ההסדר המיוחד להצבעת חייבים בידוד. בסעיף זה נחלקו הדעות ונציגי האופוזיציה ח"כ דוד ביטן (הליכוד) ואורי מקלב (יהדות התורה) טענו שהאפשרות להצבת קלפיות במקבצי דיור היא "ניסיון לגנוב בחירות".
עוד לפי הצעת החוק, דיון בבקשת צו מניעה בשל הפרת חוק התעמולה והוראות אחרות בחוק הבחירות יוכל להתבצע בהיוועדות חזותית.
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו