JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אייכלר: מי שפונה לביטוח לאומי דרך חברת תיווך מקבל שירות טוב ממי שפונה ישירות | זמן ישראל

אייכלר: מי שפונה לביטוח לאומי דרך חברת תיווך מקבל שירות טוב ממי שפונה ישירות

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת התכנסה היום (שני) לדיון ראשון מאז הבחירות. הוועדה דנה בביטוח הלאומי. עיקר הישיבה הוקדש לסקירה מפורטת על ידי ממלאת-מקום המנכ"ל ירונה שלום. בראשית הדיון יושב הראש ישראל אייכלר ביקש להבין כיצד אפשר להפסיק את המצב שבו אזרחים שפונים לביטוח הלאומי לקבל את זכותם הבסיסית דרך חברות תיווך זוכים למענה יעיל ומהיר יותר, מאשר אזרחים אחרים.

ישראל אייכלר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ישראל אייכלר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

שלום פירטה כי הביטוח הלאומי מנהל כ-309 מיליארד שקלים, כאשר 109 מיליארד שקלים הן הכנסות – 53.7% מתקבל מהציבור (58.9 מיליארד ₪), 34.9% מתקבל מהאוצר (38.3 מיליארד שקלים). על פי נתוני המוסד לביטוח הלאומי, מתוך 115 מיליארד ₪ הקצבאות העיקריות המשולמות – כ-40% הן קצבאות זקנה ושאירים וכ-23% קצבאות ילדים. מ"מ המנכ"ל הוסיפה כי הוצאות הרווחה בישראל הן מהנמוכות בעולם, כאשר רק 16.3% מהתוצר מופנה לכך, כאשר ממוצע ה-OECD הוא 20% מהתוצר, ובצרפת עומד אף על 30% ממנו.

לדבריה, נערכו שינויים בשנים האחרונות בפעילות הוועדות הרפואיות, כדי להקל על הפונים. לדברי לודמילה אליאסיאן, מנהלת אגף הגמלאות, כבר היום כ-90% מהילידים הנכים – אינם נזקקים כלל להתייצב בפני ועדות.

יגאל ברזני, סמנכ"ל ביטוח וגבייה, מסר כי דמי הביטוח הלאומי נגבים מ-303 אלף מעסיקים, 4.1 מיליון שכירים, 188 אלף משקי בית, 704 אלף עצמאים. על פי הנתונים, 489 אלף אזרחים אינם עובדים ולא משלמים דמי הביטוח הלאומי. ברזני ציין כי אוצר המדינה ביקש לעודד תעסוקה ולכן הוריד את שיעור דמי הביטוח. "על אף שזה צעד מבורך, הפחתת דמי הביטוח הייתה מלווה בשיפוי יותר גדול של אוצר המדינה לביטוח הלאומי כדי להישאר מאוזנים תקציבית. הגדלת השיפוי האוצרי משמעו גם יותר כוח השפעה לאוצר בשינויים בדין הסוציאלי".

המוסד לביטוח לאומי (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
המוסד לביטוח לאומי (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

אוריאל כזום, סמנכ"ל הגמלאות, הבטיח כי בחודשיים הקרובים יקבל כל זכאי הודעה מפורטת לאיזה הנחות והטבות, כחברת החשמל, תעריפי המים ותווי חניה, הוא זכאי בגין מעמדו. אלעד זכות, יועץ המנכ"ל, הזהיר מגירעון אקטוארי של המוסד.

ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי) שיבח את פעילות הביטוח הלאומי, במיוחד בתקופת הקורונה "כאשר העביר במהירות, ביעילות ובזמינות את דמי הפיצויים למועסקים, ופעל לתיקון החישוב למשרתי המילואים". ח"כ יסמין פרידמן (יש עתיד) שיבחה את הפעילות לשיקום נשים במצב קשה, חברתה לסיעה דבי ביטון ביקשה לברר על התבחינים לזכאות השלמת הכנסה, ואילו טלי גוטליב (הליכוד) הלינה על "מסע הסיוט המשפיל שעוברים הורים לילד אוטיסט, או לילדים להורים דמנטיים. הבירוקרטיה היא מקוממת, ועל דקויות פוסלים את הזכאות. עובדי הביטוח הלאומי חייבים לעשות הכל למען האזרח".

חבר הכנסת מיכאל ביטון בדיון של ועדת הכלכלה שבראשה הוא עומד, 8 בנובמבר 2021 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
חבר הכנסת מיכאל ביטון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

אייכלר הדגיש כי הוא מצפה לעדכוני יעילות, ובעיקר בתחום זירוז המענה לפונים שלא דרך חברות התיווך, "הגוזרות עמלות מהחלשים".

 • המצגת של המוסד לביטוח לאומי

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.