הוועדה לביטחון לאומי המשיכה לדון היום (ראשון) בנושא התנהלות גורמי האכיפה בהפגנות ובבקשה לדיון בנושא "מעצרים אלימים של מפגינים" לבקשת חברי הכנסת אפרת רייטן, מירב בן ארי, נאור שירי ושרן השכל.
יו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ צביקה פוגל, אמר כי מטרת הדיון לבדוק את דרך ההערכות וההתנהגות והתחקירים בכל מה שנוגע להפגנות במדינת ישראל והחלק השני כהמשך לדיון בבקשת חברי הכנסת. "ננסה להבין את ההתנהלות הכוללת ונמליץ את המלצותינו. אנחנו רוצים ללמוד איך המשטרה נערכת להפגנה? איזה אמצעים מחליטים להביא? איזה אישורים נותנים? מתי יש שימוש בכוח והאם יש הבדל בהערכות והאמצעים בין ההפגנות השונות. האם חס וחלילה אנו צפויים לראות בישראל מה שקורה היום בצרפת? ואם כן איך אנחנו יכולים למנוע את זה".
סמפכ"ל המשטרה, ניצב אבשלום פלד, אמר על התנהלות גורמי האכיפה בהפגנות: "תפקידנו לאפשר את חופש הביטוי במרחב הציבורי יחד עם זאת לאפשר מרקם חיים תוך שמירה על שלום הציבור ולאזן בין שני הערכים. אנו פועלים לפי מדינות ברורה ואחידה ועל פי נהלים. כולם שווים בפני המשטרה והאכיפה היא שוויונית לחלוטין. זה נראה פשוט אבל זה תפקיד מורכב והמציאות מורכבת . באחריות גדולה אני אומר, אף שוטר לא יוצא מהבית בבוקר כדי לפגוע במישהו".
הוא הוסיף, כי הטיפול במפגינים בחצי שנה אחרונה התבצע באופן מכיל, מקצועי תוך שמירה על ביטחונם, עד שהיו שבאו בטענות שאנו השתמשה בכפפות של משי. "על האזרח חובה להישמע להנחיות והוראות המשטרה. מרבית מהאירועים בהם מופעלת סמכות הם במקומות בהם אזרחים מפרים את עקרונות המחאה".
בעניין ההפעלה של אמצעים לפיזור הפגנות ציין כי היא נקבעת על ידי הקצין הבכיר בשטח ועל פי מדרג לאחר קיום תהליך שלם שכל תכליתו לראות איך מאפשרים את ההפגנה ולמנוע פגיעה בחפים מפשע.
"הפגנה זה לא תנאי מעבדה הוא מקום מורכב ומלא אמוציות. כשיש חריגה מנהלים ונורמות התנהגות במישור המקצועי, המשמעתי והפלילי המקרים נלמדים לעומק. יש מדור נקיטת צעדים מנהליים ומשעתיים כנגד שוטרים במקרים לא פליליים. הטיפול כמעט תמיד הוא לחומרה".
תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו