JavaScript is required for our website accessibility to work properly. הממשלה הציגה בוועדת הכספים שני מתווי פיצויים סותרים | זמן ישראל

הממשלה הציגה בוועדת הכספים שני מתווי פיצויים סותרים

ועדת הכספים. 5 בספטמבר 2023 (צילום: דני שם טוב / דוברות כנסת)
דני שם טוב / דוברות כנסת
ועדת הכספים. 5 בספטמבר 2023

דיון סוער בוועדת הכספים על מתווה הפיצויים לעסקים

ועדת הכספים קיימה דיון עם כלל הגורמים בנוגע היערכות הממשלה לקביעת מתווה הפיצויים בעקבות המלחמה ונציגי משרד האוצר הציגו בו את המתווה. במהלך הדיון העלו שר הכלכלה ניר ברקת, נציגי המגזר העסקי והשלישי וחברי כנסת ביקורת קשה על המתווה שהוצג ועל העיכובים בהכנתו.

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, אמר בתחילת הדיון כי "מכיוון שאין עדיין תזכיר חוק וחקיקת משנה (על המתווה), עליהם אנחנו אמורים להצביע, היום לא נצביע".

כפיר בטט, סגן הממונה על התקציבים באוצר, הציג את המתווה, וציין כי ייתכן שיוכנסו בו שינויים: "המטרה שלנו שב-18 לחודש הכסף יהיה בחשבונות האנשים. היה חשוב לנו לצאת עם התוכנית כמה שיותר מהר. מרבית העסקים יכולים לעבוד, וחשוב שיעבדו, משק עובד זה חלק מהמאמץ המלחמתי".

המתווה כולל הקלות תזרימיות, פיצויים ישירים ועקיפים רחבים לכלל העסקים עד 7 ק"מ ולאשקלון; פיצויים ישירים ועקיפים מצומצמים יותר לעסקים בשאר הארץ; מענק המשכיות עסקית לכל העסקים במחזור של עד 400 מיליון שקל בשנה, עם ירידה של מעל 25% במחזורם באוקטובר.

המענק משקף הוצאות קבועות וחלק מהוצאות השכר, ובנוי כך ככל שעסק שנפגע יותר, יקבל יותר. עצמאים עם מחזור של עד 300 אלף שקל שאין להם הוצאות קבועות והוצאות שכר יקבלו סכום קבוע בהתאם לפגיעה במחזור.

דיון בוועדת הכספים של הכנסת על מתווה הפיצויים לעסקים ולעצמאים, בהשתתפות שר הכלכלה ניר ברקת, 23 באוקטובר 2023 (צילום: אורן בן הכהן, פלאש 90)
דיון בוועדת הכספים של הכנסת על מתווה הפיצויים לעסקים ולעצמאים, בהשתתפות שר הכלכלה ניר ברקת, 23 באוקטובר 2023 (צילום: אורן בן הכהן, פלאש 90)

רועי כהן, ארגון העצמאים להב, שאל: "2,100 שח לעסק שנפגע 60 אחוז?! זה פחות מהקורונה!" נציגי העסקים תקפו את השיעור המירבי של 60% פיצוי בגין תשלומי שכר, ואמרו: "מדובר בשיעור המקסימלי, של מי שהפסיד 100%, וזה הולך ופוחת, אתם מבקשים מאיתנו להוציא את העובדים לחל"ת".

גפני אמר גם הוא: "לא נסכים לתקרה של ה-300, ולא ל-60%".

בטט הוסיף על רקע הדברים: "אנחנו מאפשרים למעסיקים להחזיק את העובדים ולקבל שיפוי מסוים מהשכר. האופציה של החל"ת קיימת, אם יש עסק שצופה שלא יעבוד בחודשים הקרובים. אין לנו אינטרס שהעובד ישב בבית ויקבל שכר. אנחנו למודי ניסיון, מנסים להביא משהו יותר מתוחכם ממה שהיה בקורונה".

אחת מבעלי העסקים העירה על הדברים: "על 100 אחוז ירידה, אקבל 18 אלף שקל, שלא יכסו את שכירות של העסק שלי".

בנוסף, נמתחה ביקורת נוקבת על קביעה לפיצויים כוללים רק עד 7 קילומטר מהגדר ולעיר אשקלון לפי המתווה שהוצע

גדי ירקוני, ראש המועצה האזורית אשכול, אמר: "אנחנו לא רוצים לשמוע את זה".

ח"כ ינון אזולאי אמר: "הטעות הגדולה שאתם רוצים להיות יותר מתוחכמים מהקורונה, כי כאן מפסידים יותר. לא יכול להיות שאדם מקבל 2,200 ₪, אין אדם שאין לו מכר שנפגע, יהיה פיצוי עד 40 קילומטר, תהייה חקלאות ל-20 קילומטר, איפה אתם חיים? על מה אנחנו מדברים? אנחנו לא נותנים צדקה, לא דמי קיום, הם צריכים לחיות בכבוד".

גפני העיר: "דיברנו שמרחיבים ל-20 קילומטר ומוסיפים את אופקים לזה, אני לא מתכוון לוותר בנושא הזה, לגבי אשקלון אמרתי שאני שם את זה ביום שלישי ועד אז תבואו עם צו, כדי שנוכל לאשר ששר האוצר מגיע עם צו ונוכל לאשר זאת".

דובי אמיתי, נשיאות המגזר העסקי, אמר: "יש פערים לא פשוטים: המגבלה שנתנו לפיצוי לעסקים עד 100 מיליון לא באה בחשבון בנוגע לעצמאים הנוסחה לא מקובלת".

שר הכלכלה, ניר ברקת: "למדינת ישראל 2 מטרות אסטרטגיות, האחת לנצח את החמאס, השנייה שהמגזר העסקי ישרוד את המשבר. אגף תקציבים באוצר חושב פעם אחר פעם גזברית ולא עסקית. במגזר העסקי לא פחות פטריוטים מאגף תקציבים, הניסיון שלהם פי כמה גדול מאגף תקציבים שלא יודעים להוציא חשבונית. אני מציע מתווה שאני מעריך שיעבור פה אחד בוועדת כספים. הרעיון הוא לדאוג לשרידות, איך מקסימום עסקים קטנים שורדים את המתווה הזה".

נציגי האופוזיציה העירו על דברי השר: "למה אתה לא מדבר עם שר האוצר לגבי המתווה, יש גם שני מתווים לתמרון קרקעי?"

ברקת השיב: "אני לא מתכוון במלחמה להיות מנומס, אני רוצה שיהיו פתרונות נכונים, שהמילואימניקים לא יצטרכו להסתכל אחורה. ביקשתי דיון בקבינט החברתי כלכלי. לא יכול שמציגים פה מתווה אחד, ויחשבו ששר הכלכלה מסכים למתווה הזה, בסוף נצטרך להגיע בממשלה להחלטה מה המתווה הנכון".

ירקוני אמר: "אתם יודעים מה קרה במועצת אשכול ב-7 לאוקטובר, יש לי רק 500 תושבים מתוך 17 אלף תושבים, שכולם פזורים בארץ. המזל שיש לנו עם נפלא ותורמים מחו"ל נפלאים, אבל הם צריכים לתת רק את הבונוס. אם הולכים להפעיל מפעל במועצה אזורית תנו להם שכר כפול, אנשים שלא קברו את מתיהם כבר מפעילים מפעלים, ןאנחנו יושבים ודנים כאן אם כל הישובים יקבלו או לא.

"במקום שיפתחו את הצנרת, ויגידו לי לא משנה איפה הישוב הזה, איפה אנחנו?! זה מלחמת קיום, תפתחו את הצינורות, שחררו הכל, אל תיכנסו לי איך לנהל את האנשים שלי, שחררו כסף ותנו לי לנהל. אבל אם אשכול ועוד ישובים בעוטף לא יכנסו ל-7 קילומטר, אני מודיע לכם אנחנו מנתקים מגע, נגיע להפגין בירושלים כולם מהמלונות, כי אתם מזניחים אותנו.

"אנשים יצאו (מהטבח) עם חולצה, תחשבו איך כל העסקים והחקלאות מתו ב-7 קילומטר, הייתה סכנת מחבלים, רק עכשיו נכנסים לעבוד, אני מבקש מכם חברי הכנסת והשרים, תדאגו שיפתחו לנו, ייצא עוד מיליארד שקל, מה קרה? תנו לי כסף, לא יכול להיות שבמלונות עברה אתמול בערב שמועה שעוד יומיים מוציאים אותם משם, ואני מודיע לכם שעד שצה"ל ינצח אנחנו לא יוצאים מהמלונות:

גפני השיב לדברי ירקוני: "אני מדבר איתך בטלפון ובוכה, במציאות שאתה מתאר, ליבנו איתך".

בהמשך הדיון ציין ירקוני: "קיבלתי פתק עכשיו שכל התושבים שלי באילת, קיבלו פתקים במלונות, שהם צריכים לצאת ולפנות את החדרים, אני מבקש ממך שתדבר עם שר האוצר, שיתקשר לכל המלונות". גפני יצא לשוחח עם האוצר, והודיע: אף אחד לא יוצא מאף בית מלון, האוצר הודיע על כך כעת".

ח"כ אלי רביבו (ליכוד) אמר: "כמרכז הקואליציה בוועדה, אני נבוך ומבויש.  מוטלת עלינו חובה עצומה לדאוג למעסיקים ולעסקים, בלתי מתקבל שהוועדה הזו צריכה לקבל 2 מתווים, הערה קטנה – לא כולם קיבלו את 2 הגישות והמתווים, למדתי אותם, בשניהם יש מתווה, אבל הם מחוררים כל אחד כמו גבינה שוויצרית, מצופה משני שרים שאחד דואג לכלכלה ואחד לתקציב, שישבו יחד".

רון תומר, התאחדות התעשיינים: "אמרתי שהמתווה יקרוס תוך יומיים כי הוא לא נותן מענה לעסקים ולא לעובדים, רוצים להביא אותם לעבודה אבל אין להם מענה פה. עובדים לא עובדים ואתם מצפים שישלמו להם כסף? איזה עסק יכול לשלם 100 אחוז לעובד ולקבל רק 60 אחוז?  המתווה של האוצר לא נותן מענה לאנשים הקטנים, איתו יפלו גם הגדולים".

תמיר עידאן, ראש מועצת שדות נגב: "לא נהייה נחמדים ולא סבלניים, מי שלא מבין פה, יש מלחמה בחוץ, טנקים ברחובות, אין לנו ישוב אחד שאין בו חיילים עם נשקים שלופים בתוך ישובים, קוברים פה עוד ילדים, עוד לא סיימו לקבור את האנשים, אני בא לפה ואני מתבייש, מה יש לכם? אם לא יהיה פתרון כלכלי בעוטף עזה, לא יהיה את החבל ארץ הזה יותר.

ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) אמר: "אני רוצה למחות ששבוע אחרי ששר האוצר הבטיח מתווה תוך 24-48 שעות, שבוע אחרי אין לנו עדיין החלטת ממשלה".

בעל מלון בנהריה אמר: "ביום הראשון הורו לנו לסגור את עסקי התיירות, ירדנו ס-100 אחוז, הפקידים כאן מנותקים מאתנו. חלק מנהריה 6 קילומטר וחלק 9 וחצי, זה אומר שאנחנו לא מקבלים. אנחנו לא רוצים שיפנו אותנו ורוצים להלחם, אנחנו העיר האחרונה, אחרינו חיזבאללה".

ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו): "אנחנו מקיימים דיון ריק מתוכן, אנשים באים לפה עם תקוות, ואנחנו לא יכולים לתת להם מענה, כי הפתרון בממשלה, על מה אני יושב ונותן תקווה לאנשים האלה?! אנחנו יושבים פה ונותנים לאנשים תקווה שזה לא בידינו".

ששי שדה, ההסתדרות הלאומית, אמר: "בשם חצי מיליון עובדים שלא יקבלו שכר החודש. מתווה הפיצוי של האוצר מלא בעיות וחורים ולא נותן מענה למעסיקים ובעיקר לחברות הגדולות. אלפי עובדים בסכנה קיומית".

אלעד שניר, מועצת שער הנגב: "אופיר ליבשטיין, ראש המועצה שלנו נהרג בשער הנגב, היינו צריכים להקים את עצמנו נפשית ופיזית כדי להקים את כל המועצה, בכל הדבר הזה גילינו שאנחנו לבד במערכה, 5-6 ימים אף אחד לא דיבר אתנו, הבטיחו מהאוצר סיוע של 5 מיליון שקל ולא ראינו שקל מהם. אני צריך כסף גמיש. אלה תושבים שלנו והם צריכים להישאר. מתנהלים כאילו אנחנו לא קיימים".

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), אמר: "בישיבה היו צריכים להיות נוכחים החשב הכללי, הממונה על התקציבים אם לא שר האוצר, כל בכירי האוצר, הוועדה מתנהלת בחוסר. שר האוצר הבטיח תוך 48 שעות מתווה בתאום ואין, המתווה הנוכחי אינו טוב, אינו נותן תשובות. זה לא חכמה ששר הכלכלה יביא מתווה שמוסכם על כולם ועל שר האוצר לא, יש ממשלה שילך לרה"מ ויביא לאנשים פה תשובות".

גפני סיכם את הדיון: "המתווה הזה הוא דבר שכמעט שלא נתקלתי בו. הממשלה לא באה עם מתווה אחד. אנשים באו לשמוע שיש מתווה, והיינו יכולים להתווכח על הפרטים אבל המצב שאין כרגע מתווה אחד. יש פה לצד תוכנית האוצר תוכנית אחרת של שר בכיר, אני דורש באופן חד משמעי שהממשלה תבוא עם מתווה אחד, וכמה שיותר מהר, תבואו עם תוכנית אחידה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.