JavaScript is required for our website accessibility to work properly. ממלא מקום נשיא העליון נגד לוין: "עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה" | זמן ישראל

ממלא מקום נשיא העליון נגד לוין: "עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה"

שופט בית המשפט העליון יצחק עמית (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חיים גולדברג/פלאש90
שופט בית המשפט העליון יצחק עמית

ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית נשא נאום בכנס העמותה למשפט ציבורי, בו ביקר בחריפות את התנהלות שר המשפטים יריב לוין שלדבריו פוגעת ברשות השופטת ובציבור כולו.

לדבריו, "זוהי הפעם הראשונה בתולדות המדינה שהרשות המבצעת מתערבת באופן כה בוטה בניהולה הפנימי של הרשות השופטת ובאופן הקצאת משאביה. ואל תתנו למינוח הטכני להטעות אתכם: פגיעה בחוסן המוסדי של הרשות השופטת, היא פגיעה בעצמאות הרשות השופטת, ובראש ובראשונה בציבור כולו".

הוא הוסיף: "בצד האמור, יש לשוב ולהדגיש: הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנהּ המוסדי, והיא תוכל להם".

עוד מדבריו:

"עבור הרשות השופטת, "האלונקה שלנו" היא מתן שירות משפטי איכותי, רציף, הוגן ויעיל לכל הציבור הישראלי, הן בשגרה והן בחירום. אנו – השופטים, הרשמים והעובדים ברשות השופטת – אמונים על הבטחת היכולת של אזרחים לממש את זכויותיהם המשפטיות, גם בימים הקשים ביותר.

"בבתי המשפט יכול הציבור לפתור מחלוקות בכבוד הדדי, ולקבל הגנה כאשר רשויות השלטון פועלות שלא כדין. על כן, שמירת הפעילות התקינה בבתי המשפט היא ערובה להתנהלות תקינה של החברה כולה.

"אך דווקא בימים אלו, אנו עדים לניסיונות לחתור תחת החוסן של הרשות השופטת ולהחלישה – עד כדי חשש ממשי לכרסום בעצמאות המוסדית של הרשות השופטת וביסודות הפרדת הרשויות.

"חלק מן הניסיונות הללו הוכרזו במפורש על ידי גורמים שונים בכנסת ובממשלה. אזכיר, למשל, את הקריאות לפוליטיזציה של הליך בחירת השופטים, באמצעות שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים; יוזמות ל"התגברות" על פסקי דין והחלטות, ואף להתעלמות מהם כאילו לא היו מעולם; קריאות לאי-קידומם של שופטים בשל החלטות שנתנו מתוקף תפקידם; ומתקפות אישיוֹת, בוטות ופסולות על שופטים, עד כדי כינוי שופטים כ"אויבים מבית".

"היוזמה החדשה שעל הפרק היא פוליטיזציה של מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים – בבחינת "אם לא הצלחנו להשתלט על תהליך מינוי השופטים בדלת הראשית, נעשה זאת בדלת האחורית". דהיינו, נעביר לפוליטיקאים את השליטה על המינוי לתפקיד הרגיש של ביקורת על השופטים.

"אגב, לפני כשעתיים תמה ישיבת הוועדה לבחירת שופטים שהתכנסה היום, ובמסגרתה החליט שר המשפטים – על דעת עצמו – לזמן גורמים חיצוניים לישיבה. זוהי דוגמה נוספת לדריסה המתמשכת של נורמות הממלכתיוּת והמינהל התקין.

"במקביל לכל היוזמות שהזכרתי, אנו עדים לצעדים נוספים, מתחת לפני השטח, שנועדו להצר את צעדי המערכת, להקשות על הפעילות בבתי המשפט, ולשחוק את השופטים, הרשמים ועובדי המערכת – אשר מתמודדים עם עומס עבודה שאין שני לו בעולם המערבי.

"במקביל לכל היוזמות שהזכרתי, אנו עדים לצעדים נוספים, מתחת לפני השטח, שנועדו להצר את צעדי המערכת, להקשות על הפעילות בבתי המשפט, ולשחוק את השופטים, הרשמים ועובדי המערכת"

"לא רבים יודעים זאת, אבל היבטים רבים בניהול הרשות השופטת כרוכים במעורבות של גורמים ברשות המבצעת, ושל שר המשפטים בפרט. עובדה זו, במיוחד כאשר היא מנוצלת לרעה, יוצרת מצע להתערבות בפעילותה של הרשות השופטת ולפגיעה בחוסנה ובעצמאותה. מונחים "יבשים" לכאורה כמו תקנים, תקציבים, מינויים ואישורים, הם מרכיבים העומדים בבסיס פעילותה של הרשות השופטת, ויש להם השפעה ישירה על השירות הניתן לציבור.

דהיינו, דווקא הרשות השופטת – שלפי עקרונות הדמוקרטיה הבסיסיים חייבת להישאר עצמאית ובלתי-תלויה – מקבלת מהרשות המבצעת תכתיבים בנושאי ניהול שוטף.

עד לא מזמן, לאורך שנות קיומה של המדינה נשמר הכבוד ההדדי בין הרשויות בנוגע לניהול מערכת בתי המשפט. הרשות השופטת והמבצעת הקפידו יחד על קיום שיח תכליתי , על ליבון פערים בגישה ממלכתית וא-פוליטית, ובעיקר – על הצבת אינטרס הציבור בראש סדר העדיפויות המוסדי.

לצערי, לא זה המצב בימינו. אם לא די במהלכים הישירים להחלשת הרשות השופטת, שר המשפטים אף קטע לאחרונה את מסורת הדיאלוג ושיתוף הפעולה בין הרשויות. מזה כחצי שנה מסרב השר לקיים פגישות עבודה עם ראש הרשות השופטת – פגישות שבהן היו מתקבלות החלטות משותפות בנושאים שבליבת ניהולה של מערכת בתי המשפט. ממלא מקום הנשיא (בדימוס), השופט עוזי פוגלמן, ואנוכי חזרנו והתרענו על כך בפני השר – אך אין קול ואין עונה.

עקב סירובו של השר לקיים דיאלוג מוסדי עם הרשות השופטת, נמנע הטיפול בשורה ארוכה של מהלכים לטובת הציבור, באופן שגורר עיכוב בטיפול בהליכים משפטיים, ופגיעה ביכולתם של אזרחי המדינה לממש את הזכויות המשפטיות שלהם.

עוד נמנע השר מלקדם בחירה של שופטים שחיוניים לפעילות המערכת – בפרט בבית המשפט המחוזי בירושלים, שמצוי בעומס כבד במיוחד – ומלאשר מינוי רשמים לבית המשפט העליון ולבית הדין הארצי לעבודה. המשוואה היא פשוטה: כשאין מספיק שופטים, נפגע השירות לציבור.

לאחרונה אף שמענו על יוזמה לבטל את תקני השופטים שלא אוישו, דהיינו: ביד אחת מונע השר מינוי שופטים חדשים, ובידו השנייה פועל למחיקת התקנים הבלתי-מאוישים, ובכך מקבע את החלל שהוא עצמו יצר. המסר שעולה מכך הוא ברור: אם לא ייבחרו השופטים שבהם השר מעוניין – תקני השיפוט יימחקו. הסכנה הנובעת מכך לעצמאותה של הרשות השופטת, ברורה מאליה.

"לאחרונה אף שמענו על יוזמה לבטל את תקני השופטים שלא אוישו, דהיינו: ביד אחת מונע השר מינוי שופטים חדשים, ובידו השנייה פועל למחיקת התקנים הבלתי-מאוישים, ובכך מקבע את החלל שהוא עצמו יצר"

"זוהי הפעם הראשונה בתולדות המדינה שהרשות המבצעת מתערבת באופן כה בוטה בניהולה הפנימי של הרשות השופטת ובאופן הקצאת משאביה. ואל תתנו למינוח הטכני להטעות אתכם: פגיעה בחוסן המוסדי של הרשות השופטת, היא פגיעה בעצמאות הרשות השופטת, ובראש ובראשונה בציבור כולו.

"בצד האמור, יש לשוב ולהדגיש: הרשות השופטת תעמוד איתן מול הניסיונות לפגוע בחוסנהּ המוסדי, והיא תוכל להם.

"בתפקידי כממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, אני עומד כאן ומייצג את השופטים, הרשמים והעובדים של הרשות השופטת. אנו נמשיך לקיים את עיקרון העצמאות השיפוטית ולספק שירות משפטי לכלל הציבור, באמצעות מכלול הכלים והמשאבים שעומדים לרשותנו.

"אני חוזר ומפנה מכאן קריאה לשר המשפטים לקיים את חובותיו הבסיסיות – לא למעני, לא למענו, אלא למען תושבי המדינה שזכאים לקבל שירות איכותי ויעיל ממערכת המשפט".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.