שליח הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, אמר בראיון בלעדי לאתר החדשות האמריקאי הימני Breitbart News כי בכירים איראנים מסרו לו במפורש שהרפובליקה האסלאמית אינה חותרת להשיג נשק גרעיני.
הדברים נאמרו בראיון מצולם שנערך ביום חמישי בבית הלבן, זמן קצר לפני נסיעתו הצפויה של ויטקוף לעומאן לסבב רביעי של שיחות עם נציגי איראן על תוכנית הגרעין.
"הבהרנו את עמדתנו – לאיראן אסור שתהיה פצצה. הם מצדם אמרו שאינם רוצים אחת", אמר ויטקוף. "אנחנו לוקחים את דבריהם בשלב זה כפשוטם. אם כך, הם חייבים לפרק את מתקני ההעשרה, להשבית את הצנטריפוגות, לדלל את הדלק הקיים ולשלוח אותו למדינה שלישית, ולעבור לתוכנית אזרחית בלבד".
ויטקוף הסביר כי ברשות איראן כבר פועל כור אזרחי אחד בבושהר, שאינו מאפשר העשרה, ודגם זה צריך לשמש מודל לכל יתר המתקנים. "אין שום מקום להעשרה באיראן. זו קו אדום מבחינתנו. זה אומר פירוק מלא של מתקני ההעשרה בנתנז, פורדו ואספהאן".
כשנשאל אם ההסכם המתגבש דומה להסכם הגרעין מ-2015 (JCPOA), השיב ויטקוף: "לא. האיראנים היום הרבה יותר פגיעים ממה שהיו אז. אנחנו לא נעשה שוב את הטעות של הסכם עם תוקף פג תוקף לסנקציות ולהתחייבויות. אנחנו דורשים פירוק מוחלט של יכולות ההעשרה והנשק, וזה לא היה בהסכם הקודם".
הוא הזהיר כי איראן תעשה טעות חמורה אם תנסה לבחון את טראמפ. "אני אדם רציונלי. אני מאמין שאין להם ברירה אלא להסכים לתנאים. אם הם ינסו לבחון את הנשיא זו תהיה טעות מצדם".
ויטקוף הוסיף כי ארה"ב לא תקבל הסכם רע, ואם השיחות ביום ראשון לא יניבו התקדמות הן יופסקו. "אם זה לא יזוז, נפנה לנתיב אחר". לדבריו, "הנושא הגרעיני הוא קיומי. אותו חייבים לפתור, ומהר".
עם זאת, הוא הוסיף כי בהמשך, הממשל מתכוון ללחוץ על איראן להפסיק את מימון והעברת הנשק לחמאס, חזבאללה והחות'ים. "אנחנו מזמינים את איראן להצטרף למשפחת העמים. אבל היא לא יכולה להמשיך להיות גורם מערער".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו