ב"ניו יורק טיימס" דווח כי ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), רפאל גרוסי, שהוא המפקח הראשי של האו"ם לענייני גרעין, הצהיר כי איראן עלולה לשוב להעשיר אורניום בתוך "כמה חודשים" בלבד, בשעה שהנשיא טראמפ שב על טענתו כי טהרן איבדה עניין בהמשך הפיתוח.
"אם נהיה גלויים, אי אפשר לומר שהכול נעלם ושאין שם כלום", אמר גרוסי בריאיון לרשת CBS לאחר שנשאל עד כמה התקיפה האמריקאית בלמה את תוכנית הגרעין של איראן.
לדבריו, כאשר ארצות הברית הטילה 14 פצצות חודרות בונקרים על שני מתקני ההעשרה של איראן, הנזק היה "חמור" אך לא "מוחלט". בראיונות קודמים טען כי להערכתו כל יותר מ־18,000 הצנטריפוגות, שנקברו באולמות תת־קרקעיים, נהרסו או נפגעו ויצאו מכלל פעולה.
אולם הניתוח של גרוסי, שאומץ גם על ידי מספר סוכנויות ביון אירופיות, תואם להערכה ראשונית של סוכנות הביון הצבאית האמריקאית (DIA) שפורסמה בהרחבה בשבוע שעבר. הדוח העריך כי התקיפה בלמה את תוכנית הגרעין האיראנית בכמה חודשים בלבד. ראש ה־CIA מסר בהמשך השבוע שהתוכנית ניזוקה קשות, והקהילה המודיעינית האמריקאית ממשיכה להעריך את ממדי התקיפה.
הדוח של סוכנות הביון הצבאית התמקד, ככל הנראה, בתהליך ההעשרה באתרים שבהם נעשה שימוש בפצצות GBU-57, מהחזקות בארסנל האמריקאי. ניתוחים מאוחרים יותר של גופים חיצוניים הציעו כי האובדן המשמעותי ביותר עבור איראן עשוי להיות השמדת המתקנים שנועדו להמיר את הדלק לנשק. בפרט, נזק למעבדה שהייתה בבנייה במתחם הגרעיני הסמוך לעיר העתיקה אספהאן – מעבדה שנועדה להפוך אורניום מועשר למתכת – עלול להוות צוואר בקבוק חמור ביכולתה של איראן להמיר אורניום מועשר למרכיב החיוני בייצור נשק.
לדברי מומחים אחרים, שחזור היכולת הזו עשוי להימשך שנים, והרבה תלוי בשאלה אם איראן תגרש את פקחי סבא"א, שנותרו בטהרן גם במהלך העימות עם ישראל מוקדם יותר החודש, או שמא תבחר לפעול בגלוי. כך או כך, ייתכן שתותקף שוב, כפי שטראמפ הצהיר בימים האחרונים כי הוא נכון לעשות.
אך בריאיון שנערך בסוף השבוע חזר טראמפ על טענתו כי איראן ויתרה על שאיפותיה הגרעיניות משום שהתקיפה האמריקאית "השמידה לחלוטין" את מתקניה, מונח שבו השתמש כבר ברגעים שלאחר הטלת הפצצות על ידי מפציצי B-2 בסוף השבוע הקודם.
מאז איים טראמפ לתבוע את CNN ואת ה"ניו יורק טיימס" על כך שציטטו את הדוח של סוכנות הביון הצבאית (DIA), ואמש בריאיון לרשת "פוקס ניוז" רמז כי ילך רחוק אף יותר וינצל את מערכת המשפט כדי לכפות על עיתונאים לחשוף את מקורותיהם (משרד המשפטים האמריקאי ביטל לאחרונה את הכללים שמנעו זימון עיתונאים להעיד אלא כמוצא אחרון, במסגרת ניסיונות לאתר מקורות מידע).
"אתה ניגש לעיתונאי ואומר לו: 'ביטחון לאומי – מי נתן את זה?'", אמר טראמפ. "אתה חייב לעשות את זה", סיכם. "אני חושד שנעשה דברים כאלה".
טראמפ חזר על טענותיו מהשבועות האחרונים, ולפיהן הוא אינו מאמין לחשדות של סוכנויות הביון האמריקאיות שהאיראנים העבירו חלק מהמלאי הגרעיני שלהם למיקומים אחרים לפני התקיפה האמריקאית שהתרחשה בשעות הבוקר המוקדמות של 22 ביוני באיראן.
לדבריו, העברת החומרים הייתה "קשה מאוד" ו"מסוכנת מאוד לביצוע". עם זאת, סבא"א דיווחה כי מלאי האורניום המועשר לרמה קרובה לפצצה שאותר לפני התקיפה אוחסן במכלים שיכולים להיכנס לתא המטען של מכונית, וגרוסי ציין כי גורמים איראנים אמרו לו שהמכלים יועברו למתקנים "מוגנים".
סוכנויות מודיעין אמריקאיות מאמינות כי ייתכן מאוד שכלי הרכב שנראו בסמוך לאספהאן, שם אוחסן עיקר המלאי, שימשו להעברת החומרים בימים שקדמו לתקיפה.
טראמפ חזר ואמר כי לאיראן אין עניין לשקם את תוכנית הגרעין שלה, אף שלא הציג ראיות לטענה. "היא הושמדה כמו שמעולם לא ראיתם, וזה סימן את הסוף לשאיפות הגרעין שלהם – לפחות לתקופה מסוימת", אמר בריאיון ל"פוקס ניוז".
"הדבר האחרון שהם הולכים לעשות עכשיו, לפחות בתקופה הקרובה, זה גרעין", הדגיש. "נמאס להם. הם מנסים את זה כבר 25 שנה. הדבר האחרון שהם יעשו זה גרעין. אבל היינו חייבים לתקוף אותם – הם היו קרובים להשגת פצצה גרעינית".
כזכור, לפני התקיפה, סוכנויות הביון האמריקאיות העריכו כי איראן לא קיבלה החלטה לייצר פצצה, אך הייתה במרחק של מספר שלבים בלבד מהיכולת לעשות זאת.
טראמפ הביע לא פעם עניין בחידוש המו"מ עם איראן, ואף הציע להסיר את מערך הסנקציות הרחב כלפיה אם תוותר לחלוטין על העשרת אורניום בעתיד ותעמוד בתנאים נוספים שהציבה ארה"ב, לרבות פתיחת מתקניה לפיקוח גרעיני מלא. "אם הם יהיו שלווים, ואם יראו לנו שהם לא הולכים להזיק שוב, אסיר את הסנקציות, וזה ישנה להם את כל התמונה", אמר.
דבריו של טראמפ על האפשרות להסרת סנקציות עשויים להעיד כי למרות הדיבורים על "השמדה מוחלטת", הוא מכיר בכך שמניעת חידוש התוכנית הגרעינית תדרוש הסכם דיפלומטי וביקורות קפדניות.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו