JavaScript is required for our website accessibility to work properly. דיווח: חברת ייעוץ אמריקאית בנתה מודל פיננסי לעקירת מאות אלפי פלסטינים מעזה | זמן ישראל

דיווח: חברת ייעוץ אמריקאית בנתה מודל פיננסי לעקירת מאות אלפי פלסטינים מעזה

פלסטינים נושאים קופסאות סיוע הומניטרי מטעם קרן הסיוע לעזה (GHF) ממרכז חלוקה במרכז רצועת עזה, 29 במאי 2025 (צילום: Eyad BABA / AFP)
Eyad BABA / AFP
פלסטינים נושאים קופסאות סיוע הומניטרי מטעם קרן הסיוע לעזה (GHF) ממרכז חלוקה במרכז רצועת עזה, 29 במאי 2025

ב"פייננשל טיימס" דווח כי חברת ייעוץ אמריקאית יצרה מודלים לחישוב העלויות הכספיות של "עקירת" פלסטינים מרצועת עזה וחתמה על חוזה בשווי של מיליוני דולרים כדי לסייע בהשקת תוכנית סיוע חדשה לרצועה.

לפי התחקיר, חברת הייעוץ Boston Consulting Group (BCG) סייעה להקים את קרן הסיוע לעזה (GHF), הנתמכת על ידי ישראל וארה"ב, ותמכה בחברת ביטחון קשורה, אך לאחר מכן התנערה מהפרויקט – שבו נהרגו מאות פלסטינים – ופיטרה שני שותפים בחודש שעבר.

תפקידה של BCG היה רחב יותר מכפי שתיארה בפומבי, לפי מקורות המעורים בפרויקט, והשתרע על פני שבעה חודשים, עם יותר מ-4 מיליון דולר של עבודה חוזית, ודיונים פנימיים בדרגים בכירים בחברה.

למעלה מתריסר עובדים של BCG עבדו ישירות על הפרויקט המתפתח – שנקרא בשם הקוד "Aurora" – מאוקטובר ועד סוף מאי. בכירים ב-BCG דנו ביוזמה, כולל מנהל ניהול הסיכונים הראשי וראש תחום ההשפעה החברתית של החברה.

צוות BCG גם בנה מודל פיננסי לשיקום עזה לאחר המלחמה, שכלל הערכות עלויות לעקירת מאות אלפי פלסטינים מהרצועה וההשפעה הכלכלית של עקירה המונית כזו. תרחיש אחד העריך כי יותר מ-500,000 תושבי עזה יעזבו את המובלעת עם "חבילות עקירה" בשווי 9,000 דולר לאדם – כ-5 מיליארד דולר בסך הכול.

פלסטינים מתקהלים בנקודת חלוקה של סיוע הומניטרי סמוך למחנה הפליטים נוסייראת, עזה ,25 ביוני 2025 (צילום: Eyad BABA / AFP)
פלסטינים מתקהלים בנקודת חלוקה של סיוע הומניטרי סמוך למחנה הפליטים נוסייראת, עזה ,25 ביוני 2025 (צילום: Eyad BABA / AFP)

BCG מסרה כי בכיריה הוטעו שוב ושוב על ידי השותפים שניהלו את הפרויקט. בהתייחסה לעבודה על עזה לאחר המלחמה, מסרה החברה: "השותף המוביל קיבל הוראה חד-משמעית שלא לבצע את העבודה – והוא הפר אותה. אנו מתנערים מהעבודה הזו".

GHF מפעילה ארבעה מוקדי חלוקת סיוע בעזה, בניגוד למודלים הומניטריים מסורתיים. המערכת הממוגנת מאוישת בקבלני ביטחון פרטיים אמריקאים ומאובטחת על ידי כוחות צה"ל, שלטענת ישראל נדרשים למנוע הגעת סיוע לידי חמאס. בשבוע שעבר הכריזה ארה"ב על הקצאת 30 מיליון דולר למהלך, שעד כה מקורות מימונו נותרו חסויים.

האו"ם תיאר את GHF כ"עלה תאנה" למטרות המלחמה של ישראל, וארגוני סיוע הומניטריים סירבו לשתף עימה פעולה. מאז ההשקה הכאוטית של GHF במאי, כוחות צה"ל הרגו יותר מ-400 פלסטינים שניסו להגיע למוקדי החלוקה המרוחקים, לפי מקורות בריאותיים בעזה.

תשעה גורמים המעורים בעבודת BCG סיפרו ל"פייננשל טיימס" כיצד אחת מחברות הייעוץ היוקרתיות בעולם הסתבכה יותר ויותר ביוזמה שקודמה על ידי הבית הלבן, אך זכתה לגינויים נרחבים בזירה הבינלאומית.

BCG לא מסרה בעבר פרטים רבים על מעורבותה. היא תיארה את העבודה כפרויקט פרו-בונו שהחל באוקטובר 2024 "כדי לסייע בהקמת ארגון סיוע שפועל לצד מאמצי סיוע נוספים". החברה טענה כי המשך העבודה היה "ללא אישור" והטילה את האשמה על שיקול דעת שגוי מצד שני שותפים בכירים במחלקת הביטחון בוושינגטון.

בתגובה ל-FT נמסר: "החקירה החיצונית שלנו אישרה את תחושת האכזבה העמוקה שהבענו לפני שבועות. ההיקף המלא של הפרויקטים הללו לא נחשף, כולל בפני ההנהלה הבכירה".

עוד נאמר כי העבודה שבוצעה הייתה "הפרה ישירה של המדיניות והתהליכים שלנו. הפסקנו את העבודה, הוצאנו את שני השותפים שהובילו אותה, לא גבינו תשלום ופתחנו בחקירה עצמאית. אנו נוקטים צעדים כדי לוודא שזה לא יקרה שוב".

שילוט המכוון לעבר מתחמי חלוקת הסיוע ומתריע מכניסה לשטחי לחימה בעזה. 30 ביוני 2025 (צילום: דובר צה
שילוט המכוון לעבר מתחמי חלוקת הסיוע ומתריע מכניסה לשטחי לחימה בעזה. 30 ביוני 2025 (צילום: דובר צה"ל)

BCG נשכרה במקור על ידי Orbis, קבלן ביטחון מהאזור של וושינגטון, כדי לסייע במחקר היתכנות לתוכנית הסיוע, לפי גורמים המכירים את העבודה הראשונית בפרו-בונו.

Orbis הכינה את המחקר עבור מכון תכלית, מכון מחקר ישראלי. BCG נבחרה בזכות קשריה ארוכי השנים עם פיל ריילי, יוצא סוכנות הביון האמריקאית (CIA), שעבד עם Orbis. ריילי שימש גם יועץ חלקי לתחום הביטחון של BCG, שבו עבדו שני השותפים שפוטרו, מאט שלוטר וריאן אורדוויי, יוצאי צבא.

לפי גורמים, מקורות המימון של GHF ו-SRS נותרו לא ברורים, אפילו לצוות BCG. באפריל מימון כמעט יבש, וחלק מקבלני האבטחה עזבו את המזרח התיכון. אבל BCG נשארה בתל אביב – תשלום הבסיס הובטח על ידי McNally.

לפי מקור ב-GHF, במאי הובטח לקרן סכום של 100 מיליון דולר ממדינה שזהותה לא נחשפה. היו השערות שזו איחוד האמירויות או מדינה אירופית. שלוטר טען שוב ושוב בפני עמיתיו כי התמיכה הבינלאומית צפויה להגיע. מנכ"ל BCG כריסטוף שוויצר כתב לעובדים לשעבר שהשותפים שפוטרו "הובילו אותנו להאמין שיש תמיכה רחבה מצד מדינות וארגונים".

פרויקט צדדי נוסף שיזם צוות של שלוטר באפריל, ללא אישור ההנהלה, עורר סערה – היה זה מודל פיננסי להערכת עלות של עקירה "מרצון" של רבע מאוכלוסיית עזה, עם תמריצים כמו 5,000 דולר, סבסוד שכר דירה לשנים ומזון לשנה. המודל העריך שזה זול יותר ב-23 אלף דולר לאדם מאשר להשאירם בעזה. שלוטר טען שזה במסגרת החוזה הקיים.

במאי הוארך החוזה לעוד חודשיים, ובמקביל הושקה GHF פומבית לאחר אישור ממשלת ישראל. בעקבות פרסומים בתקשורת האמריקאית – ב-25 במאי BCG החליטה להוציא את הצוות מתל אביב, לבטל את החוזה ולוותר על התשלום. באותו ערב מנכ"ל GHF התפטר.

ב-28 במאי, בישיבת השותפים הבכירים של BCG בווינה, שלוטר ואורדוויי נחקרו על חלקם. עד לפרסום ב-3 ביוני ב-Washington Post כבר הושעו. ב-4 ביוני התבקשו להתפטר. משרד WilmerHale חוקר את "כשלי התהליך".

שוויצר אמר לעובדים לשעבר: "אנו פועלים בדחיפות ובכובד ראש כדי ללמוד ולהבטיח שזה לא יחזור. מטרתנו היא לתרום למענה הומניטרי רב-צדדי, יעיל ובר-קיימא. אנחנו מחויבים לחיות את ערכינו, לקחת אחריות על כישלונותינו, ולהתקדם בענווה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.