JavaScript is required for our website accessibility to work properly. לוין לבג"ץ: אי אפשר לפטר את היועמ"שית בדרך החוקית, אז מותר לממשלה להעביר תיקון שיאפשר את הדחתה | זמן ישראל

לוין לבג"ץ: אי אפשר לפטר את היועמ"שית בדרך החוקית, אז מותר לממשלה להעביר תיקון שיאפשר את הדחתה

שר המשפטים יריב לוין ושר התפוצות עמיחי שיקלי הגישו לבג"ץ את תשובת הממשלה בעניין העתירות העוסקות בהדחת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה, שבה טענו כי לא נותרה להם דרך "חוקית" לפטר את היועצת ולכן מותר להם להעביר תיקון להחלטת ממשלה שתאפשר את הדחתה.

"בהמשך להחלטת בית המשפט מיום 29 ביולי 2025 שהזכיר בשולי דבריו את בחירתה הערכית של הממשלה המבטאת את ערכיה של מדינת ישראל שלא להעלות לדיון נושא מעורר מחלוקת בעיצומם של תשעת ימי האבלות על חורבן בית המקדש ובמענה להצעת בית המשפט, נבקש ליידע את בית המשפט כדלקמן:

"לא זו בלבד שהממשלה שקלה לצמצם מחלוקות ולפעול בהתאם למתווה הפסקת כהונתו של יועץ משפטי לממשלה כפי שהוצע בדו"ח הוועדה הציבורית לבחינת דרכי המינוי של היועץ המשפטי לממשלה (שאומץ בהחלטת ממשלה מס' 2274 מיום 20.8.2000) אלא שהיא פעלה בדיוק בדרך זו במשך חודשים ארוכים והפכה כל אבן בניסיון לממשה, ללא הועיל.

"הכשל העיקרי נעוץ ביכולת לאייש את מינוי הממשלה בוועדת האיתור. מינוי בודד זה של שר משפטים או יועץ משפטי לשעבר מתוך חמשת חברי ועדת האיתור אמור להיות קרוב רעיונית למדיניותה של הממשלה. לשם כך קבעה ועדת שמגר עצמה כי מינוי זה יוחלף בתום כהונתה של כל ממשלה. לכן לפי מסקנותיה המקוריות של ועדת שמגר אין להלום מצב שהממשלה תמנה מתנגדים מובהקים למדיניותה.

"רשימת המועמדים הפוטנציאלים לאיוש מינוי הממשלה בוועדת האיתור מצומצמת ביותר וכוללת שבעה יועצים משפטיים לממשלה לשעבר וארבעה עשר שרי ושרות משפטים לשעבר. כל שבעת היועצים המשפטיים לממשלה לשעבר פרסמו ביום 19.3.2025 עצומה המתנגדת מראש להפסקת כהונתה של עו"ד בהרב מיארה כיועצת המשפטית לממשלה ובכך איינו את כל ההיגיון של ועדת שמגר (שלעמדת הממשלה איננו מוכרח) בהיוועצות עם גורם אובייקטיבי חיצוני לממשלה.

"שר המשפטים בחן לאורך זמן את האפשרות למנות כל אחד או אחת מרשימת ארבעה עשר שרי ושרות המשפטים לשעבר והתברר לו כי אחד עשר מתוכם מנועים מלשאת בתפקיד, או שהם התבטאו פומבית נגד הפסקת כהונתה של עו"ד בהרב מיארה כיועצת המשפטית לממשלה או שהם מתנגדים מובהקים למדיניות הממשלה.

"ממשלת ישראל נותרה אפוא עם שלושה מועמדים רלוונטיים לתפקיד, אך חרף מאמצי שכנוע ממושכים מצד שר המשפטים שכללו פגישות אישיות עימם, הם סירבו להתמנות לוועדה מטעם הממשלה.

"מכיוון שסמכותה וחובתה של הממשלה היא להבטיח שירות משפטי מתפקד בשיתוף פעולה יעיל עם הממשלה, ולאחר שהנחת היסוד של ועדת שמגר לפיה 'אנו יוצאים מתוך הנחה שכל ההליכים הללו יכולים להתבצע במהירות וביעילות' (עמ' 72 לדו"ח) הופרכה במבחן המציאות, לא נותר לממשלה אלא לעשות שימוש בסמכותה המפורשת ולקבוע תיקון מוגבל להחלטת הממשלה מס' 2274 מיום 20.8.2000".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.