ב"וושינגטון פוסט" פורסם תחקיר מקיף שלפיו מייד לאחר הדחתו של הנשיא לשעבר בשאר אל־אסד, ישראל החלה לחמש מיליציה דרוזית, במטרה להקשות על א־שרע לאחד את המדינה, כך לפי גורמים ששוחחו עם ה"פוסט".
לפי התחקיר, תשעה ימים בלבד לאחר נפילת אסד, מסוקים ישראליים הגיעו לדרום סוריה והצניחו בחשאי משטחים של סיוע הומניטרי, 500 רובים, תחמושת ואפודי מגן כדי לחמש מיליציה דרוזית בשם "המועצה הצבאית", כך לפי שני בכירים ישראלים לשעבר שהיו מעורבים ישירות במהלך.
משלוחי הנשק הגיעו בתגובה לעלייתו הפתאומית של אחמד א־שרע, לוחם אסלאמיסטי שבעבר היה מוכר בכינויו אבו מוחמד אל־ג'ולאני, ואשר הפיל את שלטון אסד.
ישראל ראתה בשרע דמות המעוררת חשד עמוק, משום שעמד בראש ארגון חמוש שהיה מקושר רשמית, עד לפני כעשור, לאל־קאעדה, המתנגדת בחריפות לעצם קיומה של ישראל. גם כיום ממשיך שרע להחזיק בשורות תומכיו לוחמים קיצוניים.
גורמים ישראלים בהווה ובעבר הסבירו כי ישראל מבקשת לעצב את ההתפתחויות בסוריה באמצעות תמיכה בלוחמים דרוזים בעלי ברית, כחלק ממאמץ להחליש את הלכידות הלאומית של המדינה, ובכך להקשות על ניסיונותיו של שרע לאחד את המדינה לאחר מלחמת האזרחים הארוכה.
הסיוע החשאי של ישראל היה חלק ממאמץ מתמשך לחזק את הדרוזים, מיעוט דתי שמילא לאורך השנים תפקיד בפוליטיקה של כמה מדינות במזרח התיכון, כך אמרו גורמים ישראלים. חקירת ה"וושינגטון פוסט" מצאה כי המאמץ הזה נמשך עד היום.
זרם הנשק הגיע לשיאו באפריל, לאחר שלוחמים דרוזים סורים התעמתו עם חמושים אסלאמיסטים המזוהים עם שרע. הוא דעך באוגוסט, לאחר שישראל פנתה למסלול של מו"מ עם שרע, ובקרב גורמים ישראלים עלו ספקות לגבי אמינותם של הבדלנים הדרוזים והיתכנות יעדיהם.
ואולם ישראל ממשיכה גם כיום להצניח ציוד צבאי לא־קטלני, כגון אפודי מגן ואספקה רפואית, ללוחמים דרוזים בסוריה, מהלך שמערער בפועל את יכולתו של שרע לרכז את השלטון, כך לפי מנהיגים דרוזים בסוריה ובכיר ישראלי לשעבר.
בנוסף, ישראלים מספקים תשלומים חודשיים של בין 100 ל־200 דולר לכ־3,000 לוחמים דרוזים, כך אמרו שני בכירים דרוזים, דבר שממחיש כי ישראל ממשיכה להחזיק משקל נגד לממשלה הסורית המרכזית.
ה"פוסט" שוחח עם יותר משני תריסרי גורמים ישראלים ומערביים בהווה ובעבר, יועצי ממשלה, מפקדי מיליציות דרוזיות ומנהיגים פוליטיים בסוריה, בישראל ובלבנון לצורך הכתבה.
רבים מהמרואיינים דיברו בעילום שם כדי לתאר את מנגנוני הסיוע הישראלי לדרוזים הסורים, שכללו מרכיבים של שיתוף פעולה חשאי שמעולם לא הוכרו בפומבי או דווחו בעבר.
לאחר שטראמפ לחץ את ידו של א־שרע לראשונה במאי, עצרה ישראל באוגוסט את הזרמת הנשק לדרוזים, כך אמרו גורמים ישראלים ודרוזים. במקביל, גורמים ישראלים הקפיאו דיונים פנימיים על הפיכת הדרוזים הסורים למיליציית פרוקסי חמושה של ישראל, על רקע חששות מסכסוכים פנימיים בקרב ההנהגה הדרוזית והסיכון שישראל תיסחף לעומק הביצה הסורית.
"סייענו כשהיה בכך צורך מוחלט ואנחנו מחויבים לביטחון המיעוטים, אבל זה לא כאילו נציב קומנדו ליד הדרוזים או ניכנס לעסק של ארגון פרוקסים", אמר גורם ישראלי, שתיאר את הסיוע כמדוד בקפידה. "אנחנו מנסים לראות כיצד הדברים מתפתחים שם, ואין זה סוד שהממשל האמריקאי תומך מאוד בהסכם".
עוד הוסיף הגורם כי גוברת בישראל ההכרה שלא כל הדרוזים מתלכדים סביב המנהיג הרוחני הדרוזי בסוריה, השייח' חכמת אל־היג'רי, שמוביל קריאות להיפרדות מדמשק בסיוע ישראלי.
בתגובה לבקשה לתגובה רשמית, אמר גורם ממשלתי ישראלי: "לאחר מתקפות חמאס ב־7 באוקטובר, ישראל נחושה להגן על קהילותיה בגבולותיה, לרבות בגבול הצפון, ולמנוע התבססות של טרור ופעולות עוינות נגדנו, להגן על בעלי בריתנו הדרוזים ולהבטיח שמדינת ישראל תהיה מוגנת מפני מתקפות קרקעיות ומתקפות נוספות מאזורי הגבול". הגורם דיבר בעילום שם. צה"ל סירב להגיב לכתבה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו