JavaScript is required for our website accessibility to work properly. שפל היסטורי: גידול האוכלוסייה בישראל ירד לשפל של פחות מ-1% בשנת 2025 | זמן ישראל

שפל היסטורי: גידול האוכלוסייה בישראל ירד לשפל של פחות מ-1% בשנת 2025

מפקד אוכלוסין. אילוסטרציה (צילום: iStock)
iStock
מפקד אוכלוסין. אילוסטרציה

מדינת ישראל ניצבת בפני נקודת מפנה דמוגרפית דרמטית. על פי דוח "מצב המדינה 2025", שפורסם הבוקר על ידי מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית, קצב גידול האוכלוסייה בשנת 2025 צפוי לעמוד על כ־0.9% בלבד.

זהו הנתון הנמוך ביותר שנרשם מאז קום המדינה, למעט חריגות נקודתיות בראשית שנות ה־80.

הדוח, שנכתב על ידי פרופ' אלכס וינרב, ראש תחום הדמוגרפיה במרכז, קובע כי "שיא תקופת הגידול הטבעי חלף". הנתונים מצביעים על שבירת המגמה שאפיינה את ישראל במשך עשורים כמדינה בעלת קצב ריבוי יוצא דופן בעולם המפותח, וכעת היא נכנסת לעידן של האטה משמעותית.

הגירה שלילית ויעדים חדשים

אחד הגורמים המרכזיים להאטה הוא השינוי החד בדפוסי ההגירה. בשנת 2024 נרשם מאזן הגירה שלילי של כ־26,000 איש (מספר העוזבים עלה על מספר הנכנסים), ובשנת 2025 הפער צפוי להעמיק לכ־37,000 איש.

אחד הגורמים המרכזיים להאטה הוא השינוי החד בדפוסי ההגירה. בשנת 2024 נרשם מאזן הגירה שלילי של כ־26,000 איש (מספר העוזבים עלה על מספר הנכנסים), ובשנת 2025 הפער צפוי להעמיק לכ־37,000 איש

הדוח חושף גם שינוי ביעדי ההגירה של הישראלים: אם בעבר היעדים המועדפים היו מדינות כמו ארה"ב ובריטניה מסיבות כלכליות, הרי שכיום ניכרת מגמה של הגירה לגרמניה, לקפריסין ולמדינות במזרח אסיה. החוקרים מעריכים כי שינוי זה מרמז על חיפוש אחר שינוי בסגנון החיים ולא רק שיפור כלכלי.

ירידה בפריון ועלייה בתמותה

במקביל להגירה, הדוח מצביע על ירידה עקבית בשיעורי הפריון בכלל המגזרים. התחזית לעתיד הקרוב צופה כי שיעור הפריון בקרב נשים חילוניות ומסורתיות יתקרב ל־1.7 ילדים לאישה, בקרב נשים דתיות ל־2.3, ובחברה החרדית צפויה ירידה לרמה של 4.3 ילדים לאישה.

כמו כן, הזדקנות האוכלוסייה נותנת את אותותיה: מספר הפטירות השנתי עלה מכ־46,000 בשנת 2018 לכ־51,000 בשנת 2024, בעיקר בשל כניסתם של שנתונים גדולים לגילים מבוגרים (80-70).

סוף עידן "הטייס האוטומטי"

מחברי הדוח מזהירים כי ישראל אינה יכולה עוד להסתמך על גידול דמוגרפי מהיר כ"מנוע אוטומטי" לצמיחה כלכלית. אף שישראל עדיין צפויה לשמור על קצב גידול גבוה יחסית למדינות ה־OECD, התחזיות מראות כי עד שנת 2040 שיעור הגידול יתייצב על כ־1% בלבד, מציאות שתחייב את קובעי המדיניות להיערכות מחודשת בתחומי הכלכלה והחברה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.