מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם, נאם בכנס התחזיות של "כלכליסט" על האתגרים הביטחוניים והכלכליים שעימם מתמודדת מערכת הביטחון ועל אסטרטגיית משרד הביטחון לחיזוק הייצוא הביטחוני ובניין הכוח של צה"ל, והזהיר כי "אנו נמצאים בקונספציה כלכלית עמוקה. חזרנו מהר מדי ל־6 באוקטובר".
הוא תקף את משרד האוצר ואמר כי "האוצר יודע שסך המשימות שהדרג המדיני מטיל על מערכת הביטחון יהיה גדול בהרבה מהמסגרת התקציבית שהוא הגדיר. מה הוא עושה? 'משחק' עם מערכת הביטחון וצועק 'אין שליטה' בתקציב צה"ל, מתקצב תמיד בחסר, גורר חובות בתעשיות ואז מאשים את צה"ל בחריגות כביכול – חריגות שברור שיקרו".
"אני מזהיר כאן: על פי השיטה הנוכחית (שלא השתנתה באופן מהותי ממה שנהוג היה לפני ה־7 באוקטובר) – לא נעמוד בקצב בניין הכוח הנדרש".
עוד אמר:
"על קונספציות ששגינו, כולנו מלקים את עצמנו, אבל אותן קונספציות הן גם תקציביות־תזרימיות. אני סבור שאנו נמצאים בקונספציה כלכלית עמוקה. חזרנו מהר מדי ל־6 באוקטובר. אנחנו בוודאי לא בנקודת העבודה הנכונה, בהיקפי המימון והתזרים, בקצב ובהיקפים הנדרשים לצה"ל.
"מוטב שנדבר על זה עכשיו, כשעוד ניתן לשנות ולא אחרי המלחמה הבאה. אומנם עצימות המלחמה פחתה מאוד, וברוב המקומות עליונות צה"ל והטכנולוגיות הישראליות הניבו הישגים גדולים ביותר, אבל גם כעת כל הזירות פתוחות".
בהמשך הסביר כי הכוח שהמדינה בנתה לאורך שנים הותאם לסבבי לחימה קצרים ולא למלחמות של משך ושחיקה, בשבע זירות במקביל ובעומקים שונים:
"אומנם נכון שצריך לשאוף למלחמה קצרה והכרעה מהירה, אבל צריך להיערך ל'מערכות משך' (זו תופעה עולמית, כמו במלחמת רוסיה־אוקראינה) ולדאוג ליכולת צבאית ותעשייתית אג'ילית, לא רק באמצעות מלאים, אלא בעיקר באמצעות הרחבת קווי ייצור – שמסיטים מהייצוא של תוצרתם בשגרה לטובת צריכת צה"ל בחירום. זו השקעה תקציבית גדולה אבל היא תניב בוודאות 'דיבידנד' לביטחון בעת חירום ותחזק מאוד את התעשייה והכלכלה באמצעות הייצוא הביטחוני בזמני שגרה".
בהתייחסו לאופן שבו מחושב תקציב הביטחון, אמר:
"המסגרת התקציבית שסוכמה לשנת 2026 היא 112 מיליארד שקלים. האוצר יודע ש'המסגרת האופרטיבית' (סך המשימות שהדרג המדיני מטיל או צפוי להטיל על צה"ל) תהיה גדולה בהרבה. מה הוא עושה? 'משחק' עם מערכת הביטחון וצועק 'אין שליטה' בתקציב צה"ל, מתקצב תמיד בחסר, גורר חובות בתעשיות ואז מאשים את צה"ל בחריגות כביכול – חריגות שברור שיקרו.
"המטרה: לייצר גירעון מלאכותי בתקציב הביטחון ולהשתמש בזה כנרטיב שיסייע להעברת סמכויות לאוצר. במקביל: דוחה, בולם, מתנה תזרים, ובכך מאט תהליכי רכש חיוניים ביותר, שוועדת שרים להצטיידות אישרה כחוק.
"אני מזהיר כאן: על פי השיטה הנוכחית (שלא השתנתה באופן מהותי ממה שנהוג היה לפני ה־7 באוקטובר) – לא נעמוד בקצב בניין הכוח הנדרש".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו