נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר ביום שלישי כי ישהה לזמן קצר מבצע שנועד לסייע בליווי כלי שיט דרך מצר הורמוז, בנימוק של "התקדמות רבה" לקראת הסכם כולל עם איראן.
שעות קודם לכן הציג שר החוץ של ארצות הברית מרקו רוביו את המאמץ שהחל ביום שני לליווי מכליות שנתקעו במפרץ. המצר סגור למעשה מאז תחילת העימות, וחוסם כ־20% מאספקת הנפט העולמית ומצית משבר אנרגיה עולמי.
"הסכמנו הדדית כי בעוד המצור יישאר בתוקף מלא, 'פרויקט חירות' … יושהה לפרק זמן קצר כדי לראות אם ניתן להשלים את ההסכם ולחתום עליו", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו.
לא נרשמה תגובה מיידית מטהרן, שם היה בוקר מוקדם ביום רביעי.
זמן קצר לאחר הפוסט של טראמפ ירדו החוזים העתידיים על הנפט הגולמי של ארצות הברית ב־2.30 דולרים ופרצו מטה את רף 100 הדולרים לחבית, רף שנמצא במוקד תשומת לב מאז שהעימות הזניק את מחירי האנרגיה לפני חודשיים.
הבית הלבן לא השיב מייד לבקשת תגובה בנוגע להתקדמות שהושגה או למשך ההשהיה.
רוביו ובכירים נוספים בממשל אמרו מוקדם יותר ביום שלישי כי אין לאפשר לאיראן לשלוט בתנועה דרך המצר.
איראן סגרה למעשה את המצר באמצעות איומים לפרוס מוקשים, כטב"מים, טילים וסירות תקיפה מהירות. ארצות הברית הגיבה במצור על נמלי איראן ובקיום מעברים מלווים של כלי שיט מסחריים.
צבא ארצות הברית אמר ביום שני כי השמיד כמה סירות קטנות איראניות, וכן טילי שיוט וכטב"מים.
רוביו אמר לכתבים בבית הלבן כי ארצות הברית השיגה את יעדיה במערכה הצבאית, שנפתחה ב־28 בפברואר לצד ישראל.
"מבצע 'זעם אפי' הסתיים", אמר רוביו. "אנחנו לא מייחלים לכך שיתרחש אירוע נוסף".
אחד היעדים המרכזיים של טראמפ בפתיחת התקיפות הצבאיות נגד איראן היה להבטיח שטהרן לא תפתח נשק גרעיני, דבר שטהרן מכחישה כי היא חותרת אליו. עם זאת, איראן לא מסרה כ־450 קילו של אורניום מועשר בדרגה גבוהה.
בזמן שרוביו דיבר, סוכנות הסחר הימי של בריטניה דיווחה כי כלי שיט נושא מטען נפגע מקליע במצר. פרטים נוספים על התקרית לא היו זמינים מייד.
שר ההגנה של ארצות הברית פיט הגסת' אמר מוקדם יותר ביום שלישי כי ארצות הברית הצליחה לאבטח נתיב דרך נתיב המים וכי מאות כלי שיט מסחריים נערכים לעבור בו. הפסקת האש בת ארבעת השבועות עם איראן לא הסתיימה, הוסיף.
"כרגע הפסקת האש בהחלט מחזיקה, אבל אנחנו נעקוב בזהירות רבה מאוד", אמר.
הגנרל דן קיין, יו"ר המטות המשולבים של ארצות הברית, אמר כי התקיפות האיראניות נגד כוחות ארצות הברית נפלו "מתחת לסף של חידוש פעולות לחימה גדולות בשלב זה".
כשנשאל מה איראן צריכה לעשות כדי להפר את הפסקת האש, אמר טראמפ: "הם יודעים מה לא לעשות".
זמן קצר לאחר שהגסת' דיבר, משרד ההגנה של איחוד האמירויות הערביות אמר כי מערך ההגנה האווירית שלו שוב מתמודד עם תקיפות טילים וכטב"מים שמגיעות מאיראן, אף שהפיקוד הצבאי המשותף של איראן הכחיש כי ביצע תקיפות.
משרד החוץ של איחוד האמירויות אמר כי התקיפות הן הסלמה חמורה ומהוות איום ישיר על ביטחון המדינה, והוסיף כי מדינת המפרץ שומרת לעצמה את "זכותה המלאה והלגיטימית" להגיב.
משרד החוץ של איראן דחה את הצהרות אבו דאבי, ואמר כי פעולות הכוחות המזוינים שלה נועדו אך ורק להדוף תוקפנות אמריקאית.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו