אירוע מוזר מאוד התרחש בסוף השבוע בקטאר. הוא הוצג כ"פסגה" ואפילו כ"פסגת ההזדמנות האחרונה", אבל מתברר שמייד אחרי ההזדמנות האחרונה מגיעה הזדמנות נוספת (בקהיר) וגם שזו הייתה פסגה במעמד צד אחד בלבד.
ברור לכולם שלמנהיגי שני הצדדים – בנימין נתניהו ויחיא סנוואר – אין תמריץ אישי נראה לעין לעצור את המלחמה, אלא רק להשמיע קולות של כאילו (נתניהו) או של התנגדות (סנוואר), בעוד שלמגשרת הראשית – ארצות הברית – יש אינטרס רב להציג את ה"פסגה" כהצלחה גדולה, ואז להתפנות סוף-סוף מהנודניקים האלה במזרח התיכון למה שחשוב באמת (בחירות לנשיאות בנובמבר).
מפגינים בתל אביב הקוראים לשחרור החטופים ומוחים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, 17 באוגוסט 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
בעקבות "פסגת דוחה" צפויה להתכנס בהמשך השבוע "פסגת קהיר", ובאוויר הפסגות הזה אמורות להתקבל ההחלטות שיקבעו את גורלם של מיליוני אנשים במזרח התיכון – ישראלים ופלסטינים, חטופים ובני משפחותיהם, פליטים בארצם ואלו שמתגוררים באוהלים באזור ההומניטרי – האם נמשיך לחיות בחרדה ובמצוקה שמאפיינות את החודשים האחרונים, או שסוף-סוף תהיה איזושהי תקווה?
מבול ההדלפות המגמתיות שמפוזרות בתקשורת הישראלית והבינלאומית מפסגת קטאר, כולל תיאורים אופטימיים רבים בנוסח "הממשל בוושינגטון הכתיר את פסגת דוחה כהצלחה וימשיך בלחץ גם בימים הבאים" (עמוס הראל, "הארץ") וציטוטים אופטימיים להפליא של נשיא ארה"ב, ג'ו ("אני אופטימי") ביידן לפיהם "הצדדים קרובים מאי פעם".
את הלחץ על הצדדים יפעיל – בין היתר – אנתוני בלינקן, שר החוץ של ארה"ב שינחת הערב בישראל וצפוי להיפגש מחר עם נתניהו
את הלחץ על הצדדים יפעיל – בין היתר – אנתוני בלינקן, שר החוץ של ארה"ב שינחת הערב בישראל וצפוי להיפגש מחר עם ראש הממשלה נתניהו. לקראת הביקור אומרים הבוקר "גורמים בישראל" ל"כאן חדשות" כי "המחלוקת על ציר פילדלפי פתירה" ומבטיחים ש"בצד הישראלי תומכים בהצעת ארצות הברית לעסקה" וכי זה יהיה רוח הדברים ב"פסגת קהיר".
רונן ברגמן מצטט הבוקר ב"ידיעות אחרונות" מקור המוצג כ"גורם ישראלי בכיר הבקיא בפרטי הפרטים של המשא ומתן לעסקת החטופים", שאומר את הדברים המדכדכים הבאים:
"צריך מידה של רוע כדי להדליף לתקשורת בישראל שהגורמים קרובים לחתימה. שממש אוטוטו יתכנסו כל המעורבים בקהיר כדי לסגור עניין. שכל בכירי המשא ומתן תומכים במתווה המתגבש, ועוד הבל הבלים. האמת היא שראשי המשא ומתן לא יכולים לתמוך או לא לתמוך בהסדר שמתגבש, כי אין הסדר כזה.
"בסוף המתווכות הן רק מתווכות, מנהלות משא ומתן שהוא בעיקר בינן לבין עצמן, לכל היותר בינן לבין הצוות הישראלי, ולא מתחשבות בדרישות של שני האנשים הכי חשובים – נתניהו וסנוואר. אף בעיה מהותית, אפילו לא חצי מהותית, לא נפתרה בדוחה ביומיים הללו, והסיכוי שתיפתר במהלך השבוע הקרוב הוא רק קצת יותר גדול מהסיכוי שיגיע שלום עולמי עד אז".
שני צוותי עבודה העוסקים במגעים לעסקת חטופים יגיעו כבר היום לקהיר, כדי לדון בהרחבת הסיוע ההומניטרי לרצועה. שני צוותים נוספים – העוסקים בציר פילדלפי ובמעבר רפיח – אמורים להגיע לקהיר בהמשך השבוע.