אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום שני, 18 נובמבר 2024
 
מתקרבים להפסקת אש בצפון

סוכנות "רויטרס" מדווחת הבוקר מפי "גורם פוליטי בלבנון" ששליח ממשל ביידן למזרח התיכון עמוס הוכשטיין יגיע מחר לביירות לסכם את המו"מ בין ישראל וחזבאללה.

הוכשטיין כבר אמר בעבר שהוא אינו מתכוון לדלג יותר בין בירות האזור, אלא אם כן יהיה ברור שיש נכונות אמיתית להגיע להסכם הפסקת אש, ונראה שזה אכן המצב.

השליח המיוחד עמוס הוכשטיין (משמאל) בפגישה עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי בביירות, 21 באוקטובר 2024 (צילום: AFP)
השליח המיוחד עמוס הוכשטיין (משמאל) בפגישה עם יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי בביירות, 21 באוקטובר 2024 (צילום: AFP)

הסימנים לכך שהאזור כולו בשל להפסקת אש מגיעים מכל עבר. ב"ניו יורק טיימס" דווח אמש כי המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, העביר לחזבאללה מסרים ברורים לפיהם איראן תומכת בהפסקת אש בין חזבאללה לישראל ומוכנה לנתק את התלות של אירוע כזה מהפסקת אש בעזה.

ב"ניו יורק טיימס" דווח אמש כי חמינאי, העביר לחזבאללה מסרים ברורים לפיהם איראן תומכת בהפסקת אש בין חזבאללה לישראל

לפי הדיווח, יועצו הבכיר של חמינאי, עלי לריג'אני, נפגש בסוף השבוע עם בכירים בלבנון כדי לסכם איתם את הנושא.

לבנון צפויה להגיש היום את תשובתה הרשמית להצעה האמריקאית שגובשה בין וושינגטון לירושלים. בדיווח בעיתון הלבנוני "אל אחבאר" מצוטטים מקורות שמאשרים כי חזבאללה מתייחס להצעה "בפתיחות רבה" וכי התשובה הלבנונית נמצאת "בשלבי ניסוח אחרונים".

ישראל דורשת כי בכל תנאי ובכל הסכם, יישמר לה חופש פעולה מול כל הפרה של ההסכם בצד השני. שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהתראיין על הנושא הבוקר בגלי צה"ל, אמר:

"אני לא בונה על הסכם. הדבר היחיד שהוא יכול לתת זה לגיטימציה בינלאומית. אנחנו מטהרים את האזור לוודא שהתושבים יכולים לחזור בבטחה. נגמרו השנים של הכלה שהאויב מתעצם – ההסכם לא שווה את הנייר שהוא מודפס עליו".

הניסיון רב השנים מלמד כי לאירועים כאלה יש דינמיקה משל עצמם והם מלווים כמעט תמיד בניסיון אחרון של הצדדים "להשיג עוד משהו" או "להפעיל עוד לחץ של הרגע האחרון".

זו אולי הסיבה שצה"ל התנקש אתמול בראש מערך ההסברה של חזבאללה מוחמד עפיף. על פי דובר צה"ל, עפיף "התווה את המסרים המועברים בתקשורת הלבנונית" ו"דאג להדהד את פעולות הטרור של הארגון". חזבאללה אישר את מותו.

הכרזה על הפסקת אש בצפון בחסות אמריקאית ועם ערבויות בינלאומיות, תאפשר לתושבי הצפון שנעקרו מבתיהם להתחיל לחזור הביתה ותאפשר להתחיל לשקם את היישובים ההרוסים ואת הקהילות החבולות בצפון.

הסכם כזה גם יפנה את מלוא תשומת הלב לנעשה ברצועת עזה ולשאלה, מה עוד ישראל מבקשת להשיג שם, חוץ מעסקת חטופים?

 
מוות בסמטאות ג'באליה
רס"ל (במיל') עידן קינן, סרן יוגב פזי וסמל ראשון נועם איתן, שנהרגו בקרב בצפון רצועת עזה ב-16 וב-17 בנובמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)
רס"ל (במיל') עידן קינן, סרן יוגב פזי וסמל ראשון נועם איתן, שנהרגו בקרב בצפון רצועת עזה ב-16 וב-17 בנובמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)

הלחימה ברצועת עזה מתמקדת כרגע בעיקר באזור ג'באליה שבצפון הרצועה – לחימה שגובה מאיתנו מחיר כבד. 27 חיילי צה"ל נהרגו בג'באליה מאז שישראל חזרה לפעול בשכונה ב-5 באוקטובר.

שלושה חיילים מחטיבת כפיר נהרגו ביומיים האחרונים בג'באליה. שניים מהם, סמ"ר נועם איתן וסרן יוגב פזי, נהרגו אתמול בהיתקלות עם מחבלים. החייל השלישי, רס"ל (במיל') עידן קינן, נהרג שלשום ככל הנראה מירי צלף.

יוגב פזי הוא בן-דוד מצד אימו של גל איזנקוט, בנו של הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, שנפל בג'באליה בשבעה בדצמבר 2023. בן-דוד נוסף, מצד האב, נפל ברצועת עזה יומיים לאחר מכן, בתשעה בדצמבר.

יוגב פזי יצא לקרב כשעל זרועו קעקוע שהנציח צילום ילדות שלו ושל בן דודו האהוב גל. לפני שלושה חודשים הוא פרסם פוסט בפייסבוק לציון יום הולדתו של גל איזנקוט וכתב: "לעולם תישאר אחי הגדול, אוהב אותך בנדוד".

 
ההפיכה נמשכת עם היועמ"שים
היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין בטקס הפרידה מממלא מקום נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן, 1 באוקטובר 2024 (צילום: אורן בן חקון/פול)
היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין בטקס הפרידה מממלא מקום נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן, 1 באוקטובר 2024 (צילום: אורן בן חקון/פול)

הממשלה אישרה אתמול לקצוב את כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה לשבע שנים. ההחלטה קובעת כי יועצים משפטיים המכהנים בתפקיד יותר משבע שנים יידרשו לסיים את תפקידם בתוך 90 יום. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה מתנגדת למהלך וכתבה חוות דעת שבה קבעה כי "יש חשש כבד שההצעה נגועה בשיקולים זרים".

מיארה נתונה כבר זמן רב תחת מתקפה כבדה מצד תומכי ראש הממשלה. תנועת "אם תרצו" מתכננת הפגנה גדולה מחר מול ביתה של מיארה תחת הכותרת המקטינה "גלי חייבת ללכת" ומאשימה את היועמ"שית שהיא "אנרכיסטית משפטית" ו"מתירה את דמו של ראש הממשלה".

תנועת "אם תרצו" מתכננת הפגנה גדולה מול ביתה של מיארה ומאשימה את היועמ"שית שהיא "מתירה את דמו של ראש הממשלה"

יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל, מזכיר הבוקר שבכל הנוגע להפיכה המשטרית, צריך לשים לב היטב למעשים של הממשלה, המלמדים על כוונותיה האמיתיות.

בנסיבות אחרות, של מדינה המתנהלת בצורה סבירה, החוק לקציבת כהונתם של יועצים משפטיים יכול היה להיראות חוק סביר ודמוקרטי להפליא: אכן לא כדאי שאנשים יכהנו בתפקידי מפתח כאלה זמן רב מדי, ושבע שנים נשמע כמו תקופה סבירה.

בפועל, מזכיר הבוקר יועז, הכוונה של החוק היא להזיז מהדרך את היועץ שתקוע לממשלה כמו עצם בגרון: אסי מסינג, היועץ המשפטי של משרד האוצר.

"האמת היא שלא מדובר בניקיון אלא במסע טיהור", כותב יועז, "מסינג מסכל, באמצעים משפטיים פשוטים, את כלל פעילותו הבלתי חוקית של שר האוצר בצלאל סמוטריץ'".

צריך להזכיר את מה שאמור היה להיות מובן מאליו: כל מי שתומכים בהסרת ה"נגף" המשפטי (מה שנקרא בביביסטית מדוברת "נציגי הדיפ סטייט") מעל שליטי המדינה כדי לאפשר להם "לממש את רצון הבוחר" תומכים בעצם בכך ששליטי המדינה לא יהיו כפופים יותר לחוק. ראש וראשון הוא כמובן ראש הממשלה עצמו, שעושה כעת כל שביכולתו כדי להימלט מאימת הדין.

 
פרשת פלדשטיין מסתעפת
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם היועצים יונתן אוריך וישראל איינהורן ימים ספורים לפני הבחירות, 1 באפריל 2019
ראש הממשלה בנימין נתניהו עם היועצים יונתן אוריך וישראל איינהורן ימים ספורים לפני הבחירות, 1 באפריל 2019

מי שקיווה כי הסרת צו איסור הפרסום אתמול ממרבית פרטי תיק המסמכים המסווגים בלשכת ראש הממשלה, תביא עמה סוף-סוף בהירות באשר לפרשה, בוודאי התאכזב כשגילה שאנחנו עדיין יודעים כעת הרבה פחות משחשבנו שנדע.

הסרת הצו עשתה סדר בלוחות הזמנים של הפרשה, ולפי מה שנחשף הנה מה שקרה בחודשים האחרונים:

  • נגד במילואים המשרת במקום רגיש במיוחד בחיל המודיעין יצר קשר בתחילת חודש יוני עם אלי פלדשטיין, שעבד כדובר עבור לשכת ראש הממשלה, ברשתות החברתיות והעביר לו העתק של מסמך בעל דרגת סיווג השנייה בחומרתה דרך הווטסאפ.
  • אחרי שהתגלו גופותיהם של ששת החטופים שנרצחו במנהרות חמאס, ב-31 באוגוסט, גברה המחאה ברחובות ישראל ולראשונה יצאו לרחובות מאות אלפים הקוראים לשחרור החטופים ולהתפטרות הממשלה.
  • פלדשטיין פנה בשלב זה לכלי תקשורת בישראל במטרה שיפרסמו את המסמך המסווג שבידיו. עיתונאי שביקש לפרסם את המסמך הגיש אותו לצנזורה – שפסלה מייד את פרסומו לחלוטין, כולל כל איזכור של קיומו.
  • בשלב זה, פלדשטיין העביר באמצעות גורם שלישי את המסמך לעיתון הגרמני "בילד", שאינו כפוף לצנזורה בישראל.
  • לקראת הפרסום ב"בילד", פלדשטיין תדרך עיתונאים בישראל והכין אותם לפרסום על מנת שידווחו על כך ויעשו פולו-אפ.
  • מספר עיתונאים הטילו ספק באמינות המסמך שפרסם ה"בילד", וכתוצאה מכך פלדשטיין יצר שוב קשר עם הנגד המדליף – וביקש ממנו למסור לו את העותק המקורי. בהזדמנות זו, הנגד מסר לפלדשטיין עוד שני מסמכים בעלי סיווג גבוה במיוחד.
אלי פלדשטיין, בעת שירותו הצבאי, בחומש, 17 בדצמבר 2021 (צילום: שריה דיאמנט/פלאש90)
אלי פלדשטיין, בעת שירותו הצבאי, בחומש, 17 בדצמבר 2021 (צילום: שריה דיאמנט/פלאש90)

עד כאן העובדות היבשות, הנה מה שאנחנו יודעים עוד – ולא יודעים עדיין:

  • הגורם השלישי שהעביר את המסמך ל"בילד" הוא ככל הנראה הפרסומאי שרוליק איינהורן, שעבד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו במספר קמפיינים קודמים וגם הקים ביחד עם יונתן אוריך חברת ייעוץ עולמית. איינהורן, על פי הפרסומים, נדרש לחקירה – אך הוא נמצא בחו"ל ולא ברור אם בכוונתו לחזור בעתיד הקרוב.

איינהורן, על פי הפרסומים, נדרש לחקירה – אך הוא נמצא בחו"ל ולא ברור אם בכוונתו לחזור בעתיד הקרוב

  • עיתונאים בישראל, ובכלל זה רונן ברגמן מ"ידיעות אחרונות", מעידים כי פרסום המסמך שהועבר אליהם הותנה בכך שידבקו בנרטיב כי זהו מסמך דרמטי, ושהדרג המדיני מודר ממנו בידי צה"ל.
  • מחלקת בדיקת העובדות של ה"ליברסיון" הצרפתי בדקה את המסמך המקורי מול המסמך של ה"בילד", וקבעה כי אין שום הוכחה שהמסמך קשור לסינוואר, וכי תוכנו הוצג בצורה מסולפת באופן עמוק.

קצרה היריעה כאן מלהרחיב עוד ועוד. אבל דבר אחד ברור כבר עתה: המדובר בפרשה חמורה בהרבה ממש שתומכי נתניהו ניסו להציג אותה.

פלדשטיין ידע שהמסמך שהוא מחזיק ביד הוא כל כך סודי, שהצנזורה אסרה אפילו להזכיר שהוא קיים. ולמרות זאת, הוא בחר לפרסם אותו בחו"ל. מההתנהגות הזו נגזר אחד הסעיפים שהוא חשוד בהם: פגיעה בכוונה בביטחון המדינה.

אבל כל הסעיפים הפליליים מתגמדים לעומת האלמנט המוסרי הבסיסי: בזמן שהחטופים נרצחים בעזה, מה שעניין את לשכת ראש הממשלה הוא קמפיין הינדוס תודעה שיסיט את האשמה מחוסר המעש של ממשלת ישראל והעומד בראשה – תוך האשמת משפחות החטופים ועשיית דה-לגיטימציה למחאה.

ומה שעצוב באמת בכל זה: זה הצליח להם.

 
ניצחון חלומי לנבחרת הכדורגל
שחקן נבחרת ישראל בכדורגל ירדן שועה (מימין) חוגג את השער שהבקיע מול נבחרת בלגיה באצטדיון בוז'יק בבודפשט, הונגריה. 17 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Denes Erdos)
שחקן נבחרת ישראל בכדורגל ירדן שועה (מימין) חוגג את השער שהבקיע מול נבחרת בלגיה באצטדיון בוז'יק בבודפשט, הונגריה. 17 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Denes Erdos)

תחת ערפל כבד בבודפשט, נבחרת ישראל בכדורגל הצליחה אמש להשיג את אחד הניצחונות המפתיעים בשנים האחרונות: 1:0 קטן אך מתוק על בלגיה החזקה בטורניר בינלאומי רשמי.

המשחק הזה סיכם שבוע חלומי של הנבחרת, שהצליחה לסיים בתיקו ללא שערים מול צרפת החזקה וכאמור לנצח את בלגיה (משער של ירדן שועה, קפטן בית"ר ירושלים, בדקה ה-86).

שתי התוצאות אמנם לא משנות דבר עבור ישראל, שסיימה אחרונה בבית שלה בליגת האומות, אבל מביאות את הנבחרת בעמדה טובה יותר להגרלת מוקדמות המונדיאל. ובעיקר מחזקות את התחושה בקרב השחקנים של המאמן רן בן-שמעון כי הם מסוגלים לעמוד מול הנבחרות הטובות ביותר באירופה ולהוציא תוצאות טובות.

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה