גם אסון השבעה באוקטובר והמלחמה הממושכת מאז לא מיתנו את התשוקה הבלתי מרוסנת של קואליציית נתניהו לרסק את המוסדות הדמוקרטיים שאינם סרים למרותו ולא נאמנים נאמנות מוחלטת למנהיג ולעושי דברו.
מבול הצעות החקיקה בימים האחרונים אינו מקרי. דגל שחור מתנוסס מעליו.
אילסוטרציה: תושבת טייבה מצביעה בבחירות לכנסת, 1 בנובמבר 2022 (צילום: Mahmoud Illean, AP)
חסימת המצביעים הערבים
הכנסת אישרה אתמול בקריאה טרומית תיקון לחוק, שמטרתו להקשות על ערבים להתמודד בבחירות המקומיות. מדובר בתיקון לחוק הרשויות המקומיות שירחיב מאוד את האפשרות לפסול רשימות או יחידים מהתמודדות בבחירות המוניציפליות, אם הם תמכו במעשים או בדיבורים במאבק נגד מדינת ישראל.
כל מי שמכיר מעט את החברה הערבית בישראל יודע שהבחירות המוניציפליות חשובות ומרכזיות בחיי התושבים לא פחות – ועל פי רוב יותר – מהבחירות הכלליות.
בחודש שעבר העבירה הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק דומה, המרחיבה באותו אופן את הסיבות לפסול מועמדים מלרוץ לכנסת – תיקון שמטרתו המובהקת היא להקשות בפועל על התמודדותם של המפלגות הערביות, שמחזיקות כרגע בעשרה מנדטים.
את החוקים האלה יהיה קל לשווק לבייס הפוליטי (למה שתומכי טרור יכהנו בכנסת או בעירייה?) אבל המטרה האמיתית שלהם היא להרחיק ערבים מהזירה הפוליטית, מחשש שישלפו נגדם איזה פוסט לא מוצלח בפייסבוק או תמונה עם דגל פלסטין מאיזו הפגנה ויאשימו אותם בתמיכה בטרור.
תוצאת משנה תהיה אובדן אמון של המצביעים הערבים ביכולתם להשפיע על הנעשה במדינה והגדלת הניכור (הגדול ממילא), מה שיגדיל מאוד את סיכויי הקואליציה הנוכחית לבצר את אחיזתה במדינה.
תוצאת משנה תהיה אובדן אמון של המצביעים הערבים ביכולתם להשפיע על הנעשה במדינה והגדלת הניכור (הגדול ממילא)
רדיפת התקשורת
מי שעשויים להפריע למהלך שתואר קודם הם אנשי תקשורת שממשיכים בחוצפתם למתוח ביקורת על השלטון הטוב והמיטיב. גם בהם מתכוונת הקואליציה הנוכחית לטפל ביד קשה.
הפוקוס כרגע הוא על תאגיד השידור הציבורי "כאן", שהוא הגוף הגדול ביותר בישראל המממן סרטים וסדרות דוקומנטריות, מוציא להפקה בידור ודרמה שאינם פונים אך ורק למכנה המשותף הרחב ביותר ומחלקת החדשות שלו שומרת (במידה מסוימת) על עצמאות.
שר התקשורת שלמה קרעי מקדם כעת שלוש הצעות חוק פרטיות שנועדו כולן לפרק את התאגיד.
הראשונה והמרכזית היא הצעת חוק להפרטת התאגיד, שקרעי עצמו הציע כבר בדצמבר 2022, דקה וחצי אחרי שהממשלה הנוכחית זכתה בבחירות (מה שמעיד על מידת החשיבות שייחסו לעניין במפלגת השלטון), וחוזרת עכשיו בגרסה חדשה מבית היוצר של ח"כ טלי גוטליב. ההצעה הזו כבר אושרה בקריאה טרומית בכנסת.
הצעות חוק נוספת, של ח"כ אביחי בוארון מהליכוד, מבקשת להכפיף את תקציב התאגיד לשליטת הממשלה, וכך בעצם להשפיט אותו לגחמות השלטון.
מחאה נגד התוכניות לסגור את תאגיד השידור הציבורי "כאן" בתל אביב, 25 בינואר 2023 (צילום: תומר נויברג/פלאש90)
וזה לא הכול: חבר הכנסת ניסים ואטורי, גם הוא מהליכוד, יזם השבוע הצעת חוק המבקשת להפריט את גלי צה"ל. חבר הכנסת אלי דלל מקדם הצעת חוק שתאפשר לאנשי עסקים המקורבים לשלטון להשתלט על תדרי הרדיו (על פי הצעת החוק, תחנות הרדיו האזוריות יקבלו תדרים לשידור ארצי, חדשות מעולות לאנשי העסקים אלי עזור, דוד בן בסט, צביקה שלום ויצחק מירילשוילי, השולט גם בערוץ 14).
הצעת חוק אחרת, של ח"כ שלום דנינו מהליכוד, מבקשת להעביר לממשלה את קביעת הרייטינג (וכך לשלוט בתקציבי הפרסום שמופנים גם לערוצים הפרטיים 12 ו-13 שלממשלה אין יכולת לפגוע בהם. כרגע).
וחוץ מזה, חברי הממשלה החרוצים מצאו השבוע לנכון בזמן מלחמה לאשר פה אחד את ההצעה שיזם שר התקשרות קרעי, לפיה כל גופי הממשלה וכל הגופים המתוקצבים על ידי הממשלה לא יוכלו יותר לפרסם בעיתון "הארץ".
המשך המתקפה על מערכת המשפט
הצעתו של קרעי להחרים את עיתון "הארץ" לא הגיעה בכלל לשולחנה של היועצת המשפטית לממשלה, בניגוד מוחלט לנוהלי עבודת הממשלה המקובלים. היחס של נתניהו ושריו לגלי בהרב-מיארה ידוע ומוכר.
קרעי טען אתמול שאסף 13 חתימות של שרים על קריאה להדיח את היועצת המשפטית לממשלה. בראיון לאתר החדשות החרדי "כיכר השבת" אמר קרעי כי ברגע שיהיו לו 17 חתימות – יותר ממחצית שרי הממשלה – הממשלה תחויב לדון בהליכי ההדחה. "אני חושב שהיועמ"שית היא יועצת פוליטית שאינה ראויה לתפקידה", אמר קרעי.
במקביל, צפוי היום שר המשפטים יריב לוין להתעמת עם חברי הוועדה לבחירת שופטים סביב השאלה הגורלית מי יהיה נשיא בית המשפט העליון הבא.