ארצות הברית תתעורר בעוד שעות ספורות ליום בחירות היסטורי, שעיני העולם כולו נישאות אליו.
נכון שכל מערכת בחירות באמריקה היא מטבע הדברים "היסטורית", ונכון שכל מערכת בחירות בעשורים האחרונים גם לוותה בכל שמות התואר המוכרים שחביבים על התקשורת והוגדרה כדרמטית וכקריטית וכחורצת גורלות. אבל אף מערכת בחירות עד כה לא הייתה כה מקוטבת וכה צמודה.
קמלה האריס, דולנד טראמפ (צילום: AP Photo/Jacquelyn Martin, Julia Demaree Nikhinson, מונטז')
אין טעם להתנבא לאיזה בוקר נתעורר מחר, כי כל תוצאה אפשרית. מאחר שגורל הבחירות ייקבע בשבע המדינות המתנדנדות שאוחזות ביניהן ב-93 אלקטורים, ייתכן שנתעורר לניצחון מוחץ של קמלה האריס, לניצחון מוחץ של דונלד טראמפ, או לתוצאה הקרובה לשוויון. הכול אפשרי, והכל עלול להיקבע על חודם של כמה מאות או כמה אלפי קולות – מספר זניח ממש במדינה של 338 מיליון בני אדם.
הכול אפשרי, והכל עלול להיקבע על חודם של כמה מאות או כמה אלפי קולות – מספר זניח ממש במדינה של 338 מיליון בני אדם
בניגוד לרושם שאפשר לקבל מהתקשורת הישראלית, רוב הבוחרים באמריקה לא עסוקים בנו וגם לא במזרח התיכון. אבל שיטת האלקטורים האמריקאית העניקה כוח רב, לא פרופורציונלי, לשלוש קבוצות שחלקן באוכלוסייה הכללית לא גדול אבל הן מתרכזות בשלוש מדינות מפתח מתנדנדות: יהודים בפנסילבניה, פלסטינים במישיגן ולבנונים בוויסקונסין. ומאחר שהבחירות לנשיאות עלולות להיקבע על חודם של קולות בודדים דווקא במדינות הללו, הפך הסכסוך במזרח התיכון לאחד הנושאים המרכזיים בבחירות.
שיטת האלקטורים האמריקאית, שבכל מערכת בחירות עולים קולות שהגיע הזמן לשנות אותה, יכולה לשלוח לבית הלבן נשיא שרוב הציבור האמריקאי לא בחר בו. דונלד טראמפ כבר עשה את זה פעם אחת. ב-2016 זו הייתה הפתעה גדולה, אחרי חודשים שבהם הסקרים ניבאו ניצחון ברור להילארי קלינטון.
מאז אמריקה (והעולם) למדו להכיר את טראמפ, על גחמותיו, הנרקיסיזם שלו, התנהגותו הבוטה והזלזול שלו בכל מה שעד לפני רגע נחשב להתנהגות נורמטיבית שמחייבת כל איש ציבור. אם טראמפ יחזור לבית הלבן ב-20 בינואר 2025, הוא יהיה לא רק מבוגר יותר, אלא גם כועס יותר, נקמן יותר, חסר מעצורים ובלתי צפוי.
קמלה האריס אמנם הייתה בבית הלבן בארבע השנים האחרונות כסגנית נשיא, אבל מעטים הקדישו לה תשומת לב, עד לרגע שבו ג'ו ביידן הודיע שהוא פורש מהמרוץ לנשיאות. מרגע שהכריזה על מועמדותה, היא ניהלה קמפיין מרשים, כמעט נטול טעויות, שמציב אותה בעמדת זינוק נדירה להירשם בדברי ימי האנושות כנשיאה האישה הראשונה של ארצות הברית, וכמנהיגת העולם החופשי באחת התקופות המאתגרות בתולדותיו.
נחום ברנע תורם הבוקר ב"ידיעות אחרונות" אבחנה מעניינת על הקשר בין הפוליטיקה האמריקאית לזו הישראלית. "יש לי ויכוח ארוך שנים עם עמית אמריקאי", הוא כותב, "הוא טוען שאמריקה היא ברודווי וישראל היא אוף-ברודווי: מה שקורה אצלנו עובר אחר כך לבמה המרכזית, לאמריקה. אני טוען שהתהליך הפוך. אנחנו מסכימים על דבר אחד: כל צד נוטה להידבק במחלות של הצד השני. הנה סיבה טובה לעקוב אחרי הבחירות באמריקה".