אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום חמישי, 21 נובמבר 2024
 
מוות מיותר בלבנון

שאלות קשות ומטרידות עולות מהאירוע אתמול בלבנון שבו נהרגו זאב (ז'אבו) ארליך, אזרח ישראלי בן 71 מההתנחלות עפרה, וסמל גור קהתי, לוחם בגדוד 13 של גולני, בן 20 מניר בנים, וכן נפצעו בינוני וקשה רמ"ט גולני, אל"מ במילואים יואב ירום, וקצין נוסף בגדוד.

ארליך הוא ארכיאולוג וחוקר ארץ ישראל, מוכר מאוד לצמרת צה"ל, ועל פי העדויות שמתפרסמות מאז מותו היה איש אהוב ונערץ, ממייסדי ההתנחלות האליטיסטית עופרה, ידען גדול בתחומי המחקר שלו, שמוזמן להרצות וללמד קצינים רבים לאורך השנים.

זאב (ז'אבו) ארליך בצפון הארץ, לפני שנכנס לדרום לבנון, 20 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
זאב (ז'אבו) ארליך בצפון הארץ, לפני שנכנס לדרום לבנון, 20 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

ארליך שירת במילואים בהתנדבות עד לשנה שעברה אבל הפעם נכנס ללבנון כאזרח, מבלי לקבל את כל האישורים הנדרשים לכניסת אזרח לאזור מלחמה (אישור אלוף פיקוד, ובמקרים מסוימים גם אישור רמטכ"ל).

ארליך שירת במילואים בהתנדבות עד לשנה שעברה אבל הפעם נכנס ללבנון כאזרח, מבלי לקבל את כל האישורים הנדרשים

סמל גור קהתי, שצורף לכוח שאבטח את ארליך, הוא בנם של הארכיאולוג רון קהתי והמטפלת באמנות מעין קהתי. הוא נכדו של תא"ל אסף אגמון, טייס ומראשי תנועת המחאה נגד ההפיכה המשטרית.

על פי מה שידוע עד כה, אל"מ ירום הכניס את ארליך לדרום לבנון על דעת עצמו ובניגוד מוחלט לנהלים המחייבים בצה"ל. ארליך ביקש לסקור מבצר עתיק בדרום לבנון מתוך סקרנות מקצועית ולא למטרות מבצעיות (כפי שניסו לטעון בתחילה), ולא מן הנמנע שגם מתוך שאיפות פוליטיות.

את הביקור במבצר העתיק אבטח כוח של חטיבת גולני. שני מחבלי חזבאללה שהסתתרו במסגד סמוך למבצר העתיק פתחו על המבקרים באש, ולפני שחוסלו הצליחו להרוג את ארליך וקהתי ולפצוע את שני הקצינים שליוו את הביקור.

מייד לאחר שנודע על התקרית הקשה הודיע ראש אכ"א, אלוף דדו בר כליפא, כי ארליך יוכר כחלל צה"ל וייקבר בטקס צבאי.

עד כאן העובדות, אשר מהן עולות שאלות קשות שאסור לעבור עליהן לסדר היום (למרות שנדמה כרגע שזה בדיוק מה שקורה כעת, במאמץ תקשורתי הסברתי משולב).

כוחות צה"ל בכניסה לדרום לבנון, 20 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
כוחות צה"ל בכניסה לדרום לבנון, 20 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

כל האירוע הטראגי היה נחסך מאיתנו אם הקצינים בשטח היו פועלים על פי הנהלים המחייבים של צה"ל. אם רמ"ט גולני פועל על דעת עצמו ומכניס אזרח לשטח לחימה בלי לקבל את כל האישורים הנחוצים ומסכן את חייליו כדי להגן על ארכיאולוג בן 71 שמבקש לסקור מבצר עתיק – אפשר רק לדמיין איך נוהגים קצינים אחרים בשטח.

עולה גם השאלה האם ארליך – אהוב ונערץ ככל שיהיה – לא הוזמן לשטח כדי לקדם את תפיסתו השנויה במחלוקת, אותה ביטא לא פעם בעבר, לפיה יש לחזור וליישב כל מקום שהייתה בו נוכחות יהודית.

ארגון "עורי צפון – התנועה להתיישבות בדרום לבנון" פרסם הבוקר ברשתות החברתיות לפיו ארליך שקד על הכנת מפה של אתרים בלבנון "שאותם צריך יהיה לחפור כאשר השטח יהיה ברשותנו". בארגון קראו – הפתעה הפתעה – להקים מייד התנחלות יהודית סמוך למקום שבו נהרג ארליך ולקרוא לה "נחלת זאב".

האם החפירות הארכיאולוגיות האלה הן חלק ממטרות המלחמה החדשות של צה"ל? האם הן מצדיקות סיכון חיי אדם? האם סמל גור קהתי נפל אמש על הגנת מטרת המלחמה החדשה הזו?

ומה פשר ההחלטה החפוזה והבלתי מנומקת של ראש אכ"א להכיר בארליך כחלל צה"ל, הכרה שמשפחות רבות – בהן משפחת שמריז מכפר עזה, שבנה אלון נהרג מאש חיילי צה"ל אחרי שהצליח להימלט בכוחות עצמו משבי חמאס; ומשפחתו של הנווט אסף דגן שהתאבד אחרי שקיבל זימון למילואים – נאבקות ללא הצלחה כדי לקבל? האם היחס של צה"ל לארליך קשור גם לעובדה שהוא מאצולת המתנחלים?

ומה פשר ההחלטה החפוזה של ראש אכ"א להכיר בארליך כחלל צה"ל, הכרה שמשפחות רבות נאבקות ללא הצלחה כדי לקבל?

ארליך, כך פורסם בשעות האחרונות, כבר נכנס ויצא מלבנון כמה פעמים מאז תחילת המלחמה. גם ברצועת עזה תועדו מספר מקרים שבהם קצינים הכניסו על דעת עצמם אזרחים או אנשי ציבור לשטח הלחימה ללא אישור.

זאב ארליך בדרום לבנון, אוקטובר 2024 (צילום: מטוויטר, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
זאב ארליך בדרום לבנון, אוקטובר 2024 (צילום: מטוויטר, שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)

רק לפני ימים אחדים סיפרה ראש תנועת "נחלה" דניאלה וייס – הרוח החיה מאחורי המאמצים להתנחל מחדש בעזה – כי נכנסה לבקר ברצועה בביקור פרטי, ללא אישור הגורמים הרשמיים בצה"ל.

לכל השאלות האלה לא תמצאו זכר בהודעות האבל על מותו של ארליך שפרסמו אתמול שרים בממשלה.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שיבח את יכולת הניתוח והבנת השטח של המנוח, ואת תרומתו "לביטחון השוטף ולמבצעים". שר המורשת עמיחי אליהו הפליג בהגזמות וכתב שארליך נכנס ללבנון ו"נלחם על העתיד כמו שנלחם על העבר – בלי פשרות, בלי חשבון. נפל כמו לוחם צעיר, חוקר ומגן על המורשת".

אפילו אילנה דיין, שראיינה הבוקר בגלי צה"ל את חגי סגל, שכנו ומוקירו של זאב ארליך מעופרה, בחרה לדלג על השאלות הקשות הללו ולהתמקד באופיו החם והידידותי של המנוח, בהתמצאותו המופלגת בתולדות ארץ ישראל ואפילו בשפם המפואר שפיאר את פניו ושהיה סמלו המסחרי.

דובר צה"ל מסר בתגובה: "הפרטים החדשים שהתקבלו נמצאים בבדיקה. נכון למועד תגובה זו, כניסתה של דניאלה וייס לרצועת עזה לא מוכרת ולא אושרה בצירים המקובלים. אם הדבר נעשה, הוא בניגוד לנהלים ויטופל בהתאם".

 
בדרך לממשל צבאי בעזה
פעילות צק"ח כפיר בעזה, נובמבר 2024 (צילום: דובר צה
פעילות צק"ח כפיר בעזה, נובמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)

ממש באותו הקשר, אם כי בנוגע לחזית הדרומית, יואב גלנט – שהודח לא מזמן על ידי ראש הממשלה מתפקיד שר הביטחון – מרשה לעצמו בהדרגה להשתחרר מהמגבלות שהיו עליו כשמילא את תפקידו, ומתאר בצבעים קודרים את הכיוון שאליו מתקדמת ישראל.

גלנט אמר אתמול כי ההחלטה לחלק מזון לאזרחי עזה על ידי חברות פרטיות ובאבטחת צה"ל היא לא פחות ולא יותר מ"מכבסת מילים לתחילתו של ממשל צבאי… את מחיר הדמים ישלמו חיילי צה"ל ותשלם מדינת ישראל לאור סדר עדיפויות לקוי שיביא להזנחת משימות ביטחוניות חשובות יותר".

גלנט הזכיר, בציוץ שפרסם בטוויטר, כי "ממשל צבאי בעזה הוא לא חלק ממטרות המלחמה – אלא מעשה פוליטי מסוכן וחסר אחריות" שכדי להימנע ממנו חייבים "גורם אלטרנטיבי שיחליף את צה"ל בשטח".

כל זה כמובן נאמר ונכתב ופורט על ידי מבקרי הממשלה כבר בשבועות הראשונים של המלחמה, בדיונים העקרים על "היום שאחרי", שראש הממשלה בנימין נתניהו נמנע בכוונת מכוון מלנהל אותם.

גלנט עצמו, כשהיה שר ביטחון, התנגד בחריפות להקמת ממשל צבאי בעזה, ואף כינס מסיבת עיתונאים שבה קרא לראש הממשלה לדון במציאת חלופה שלטונית לשלטון חמאס, אחרי שדרישתו לדון בכך בפורומים סגורים נדחתה. כבר באותה מסיבת עיתונאים במאי הוא הזהיר:

"ממשל צבאי ישראלי בעזה יהפוך להיות המאמץ הבטחוני הראשי של ישראל בשנים הבאות על חשבון זירות אחרות. הוא יעלה בדם ובקורבנות ויביא מחיר כלכלי כבד".

בימים האחרונים הודיעה המדינה לבג"ץ כי צה"ל אינו מחזיק בשליטה אפקטיבית על רצועת עזה וכי סדר הכוחות לא מאפשר שליטה כזו, ולכן צה"ל אינו יכול לאבטח את הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה, מה שמאפשר לחמאס ולכנופיות מקומיות לבזוז חלק נכבד ממנו ולהתעמר באוכלוסייה האזרחית שנמצאת על סף רעב.

 
מלחמה בצל הציפייה להסכם
פעילות צה"ל בדרום לבנון. נובמבר 2024 (צילום: דובר צה
פעילות צה"ל בדרום לבנון. נובמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל )

דובר צה"ל בערבית, אל"מ אביחי אדרעי, קרא הבוקר לתושבים בדרום לבנון להתפנות מייד מבתיהם. הפצצות צה"ל בדרום לבנון נמשכות, כשמקביל נמשכים מטחי רקטות וכטב"מים על ישראל.

יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי התייחס הבוקר בריאיון לתקשורת הלבנונית לאפשרות שהמלחמה תימשך ואמר כי בלבנון לא יסכימו לאף שינוי בהחלטה 1701 שהתקבלה בסיום מלחמת לבנון השנייה.

"או שנתניהו יקבל את ההסכם או שהוא ידחה אותו", אמר ברי והזהיר כי אם המשא ומתן יתפוצץ, המלחמה בצפון תחריף. "האווירה היום חיובית יותר מאתמול", הרגיע, "אנחנו עובדים כבר שבועיים על המתווה וביומיים האחרונים דנים בכל סעיפי ההסכם לפרטי פרטים ולוקחים בחשבון כל פרט".

"אנחנו עובדים כבר שבועיים על המתווה וביומיים האחרונים דנים בכל סעיפי ההסכם לפרטי פרטים ולוקחים בחשבון כל פרט"

 
מזימה להתנקש בבן גביר ובבנו
איתמר בן גביר ובנו שובאל (צילום: סלפי, שובאל בן גביר)
איתמר בן גביר ובנו שובאל (צילום: סלפי, שובאל בן גביר)

כתב אישום שהוגש אתמול לבית המשפט הצבאי נגד שלושה פלסטינים תושבי חברון, מפרט תוכנית להקים חוליית טרור במטרה להתנקש בחייו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ובחיי בנו שובאל.

על פי המשטרה ושב"כ, החוקרים הצליחו לגבש תשתית ראייתית נגד השלושה, שעל פי האישום אספו מודיעין על דפוסי ההתנהגות של בן גביר ובנו, מסלולי הנסיעה שלהם ורמת האבטחה סביבם, ויצרו קשר גם עם גורמים בחמאס ובחזבאללה במטרה לקבל סיוע בהקמת חולייה שתתנקש בשר.

על פי כתב האישום, אחת התוכניות הייתה לארוב לשר ליד זירת פיגוע ושם להתנקש בחייו.

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה