אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום שלישי, 26 נובמבר 2024
 
הסכם שנוי במחלוקת

הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס היום אחר הצוהריים כדי לדון וכנראה גם לאשר את הסכם הפסקת האש עם לבנון.

על פי כל ההערכות, השרים אמורים לאשר את ההסכם שתוכנו המלא עדיין אינו ידוע לציבור, ומעורר כעת זעם רב בין ראשי הרשויות בצפון, אזרחים מודאגים שחוששים לחזור מביתם, וגם ביקורת רבה כמעט בכל מאמרי הפרשנות המתפרסמים הבוקר.

חייל צה"ל עומד על המשמר בקיבוץ חניתה, סמוך לגבול עם לבנון, 24 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
חייל צה"ל עומד על המשמר בקיבוץ חניתה, סמוך לגבול עם לבנון, 24 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

על פי דיווחים בתקשורת הערבית, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון אמורים להכריז היום על הפסקת אש של 60 ימים. וכמקובל ביממה שלפני אירוע מהסוג הזה, פיקוד העורף הכריז אתמול על החמרה בהנחיות הבטיחות ליישובים הסמוכים לגבול וברמת הגולן. לא מן הנמנע כי השעות הקרובות ילוו גם בחילופי המהלומות האחרונים.

את הכעס של תושבי הצפון אפשר להבין: איש בממשלה לא טורח לדבר איתם או אליהם, ולא מוצא לנכון להסביר להם איך עומדים להיראות חייהם בתקופה הקרובה, ומה עומדת ממשלת ישראל לעשות כדי להבטיח את שלומם ולעזור להם לחזור סוף-סוף לשגרה שהסתיימה מבחינתם בשבעה באוקטובר.

צבי בראל ב"הארץ" מסביר הבוקר את המורכבות של האירוע, שבו בין שני הצדדים להסכם – ישראל וחזבאללה – אין בעצם תקשורת ישירה:

"רשמית, זה יהיה הסכם בין מדינות שמטרתו לקבוע כללי התנהלות הדדיים לא בין לבנון לבין ישראל אלא בין ישראל לבין חזבאללה, שהוא האיום הממשי והאמיתי. כי לא ממשלת לבנון או מדינת לבנון היא האיום, אלא הארגון, ובכל הסכם שייחתם ממשלת לבנון אמורה לערוב לנטרולו של האיום הזה. ובלא שותפות של חזבאללה ונכונותו לדבוק בסעיפי ההסכם, לא תהיה לו משמעות".

הבעיות רבות ולכן הן גם מעוררות חששות רבים בישראל בכלל וביישובי הצפון בפרט. ככל הידוע עד כה, חזבאללה לא יפורק מנשקו במסגרת ההסכם, ולפני יומיים קיבלנו המחשה כואבת למידת העוצמה שעדיין נשארה לארגון. זה אומר אלפי טילים, ארוכים וקצרי טווח. כטב"מים. תשתיות צבאיות שלא הושמדו.

על פי ההסכם, לוחמי חזבאללה יורחקו אל מעבר לליטני, והחשש הוא שהם ינצלו את ההפוגה להתארגן, להתאושש, להשתקם ולהיערך לסיבוב הבא.

על פי ההסכם, לוחמי חזבאללה יורחקו אל מעבר לליטני, והחשש הוא שהם ינצלו את ההפוגה להתארגן, להתאושש ולהשתקם

ממשלת לבנון מתעקשת על כך שמדובר ב"הסדרה" ולא בהסכם חדש בין המדינות. הסכם חדש מחייב את ממשלת לבנון לקבל את אישור הפרלמנט הלבנוני, ואילו "הסדרה" עוקפת את המכשול החוקתי הזה.

מבחינת ממשלת לבנון, ההסדרה נחשבת יישום של החלטה 1701, שאותה כבר אישר חזבאללה ב-2006, מה שמונע מהומה פוליטית בלבנון (מרוב שאנחנו עסוקים בבעיות הפוליטיות שלנו, אנחנו נוטים לפעמים לשכוח שגם לצד השני יש בעיות פוליטיות משלו).

ועל כך צריך להזכיר: בהסכם המקורי נכלל סעיף שמחייב את לבנון לפרק את "כל המיליציות הצבאיות" שאינן צבא דרום לבנון.

איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים.

 
התושבים נשארים באפלה
ראש הממשלה בנימין נתניהו בגבול לבנון. 3 בנובמבר 2024 (צילום: מעיין טואף/ לע
ראש הממשלה בנימין נתניהו בגבול לבנון. 3 בנובמבר 2024 (צילום: מעיין טואף/ לע"מ)

חלק מהזעם של ראשי הרשויות בצפון ושל התושבים בצפון, נובע מכך שאיש בממשלת ישראל לא טורח להיפגש איתם או לדבר איתם, להסביר להם מה עומד לקרות ולהכשיר את הלבבות לקראת המהלכים הבאים.

זה לא קורה במקרה.

טל שניידר, הפרשנית המדינית של זמן ישראל, כותבת הבוקר שבמהלך היממות האחרונות ראש הממשלה בנימין נתניהו עסוק בשכנוע מובילי דעת הקהל של ערוץ 14 במטרה לגייס את הבייס של הקואליציה לתמוך בהסכם.

"הוא ממקד את מאמציו בעיקר באישים כמו יעקב ברדוגו, ינון מגל, אראל סג"ל, שמעון ריקלין ושלמה פילבר", כותבת שניידר, "מבחינתו היעד אינו הציבור הישראלי, אלא 100 אלף חברי מפלגת הליכוד".

ראשי הרשויות בצפון זועמים, ואפשר להבין אותם. ממדי ההרס בצפון עצומים ולממשלה אין כל תוכנית שיקום מאושרת. על פי סיכום שנערך הבוקר ב"ידיעות אחרונות", בצפון נפגעו או נהרסו כליל 8,834 מבנים, 7,029 כלי רכב, ו-343 מתקני חקלאות. עדיין עומדות פתוחות 1,657 תביעות בטבריה, 1,493 תביעות בעכו, 153 תביעות בחיפה.

"אנחנו עומדים בפני מציאות של חול וכולירה", אומר בכעס משה דוידוביץ', יו"ר פורום קו העימות, "הולכים להחזיר אותנו כמו פליטים סורים, בלי ביטחון ובלי אופק של כלכלה, תשתיות, חינוך וחקלאות".

"אנחנו עומדים בפני מציאות של חול וכולירה. הולכים להחזיר אותנו בלי ביטחון ובלי אופק של כלכלה, תשתיות, חינוך וחקלאות"

לא בדיוק תחושה של "ניצחון מוחלט". "אולם בעיני נתניהו", מסכמת שניידר בזמן ישראל, "הדיווחים והתגובות בפאנל 'הפטריוטים' בערוץ 14 חשובים יותר… הציבור החילוני ואנשי המרכז והשמאל, לעומת זאת, שכורעים תחת הנטל והשירות הקרבי, פחות חשובים לו. בעיני נתניהו לדעותיהם יש משקל נוצה".

 
גם האופוזיציה מתנגדת
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד נואם במליאת הכנסת, 25 בנובמבר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד נואם במליאת הכנסת, 25 בנובמבר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, שנאם אמש בכנסת, אמר למליאה:

"כנסת נכבדה, אתם באמת לא תאומנו. אני בעד ההסדרה בלבנון. אבל שנתיים הקואליציה עולה הנה ואומרים 'לפיד עשה הסכם עם חזבאללה' על זה שעשינו הסכם על פיסה של מים מלוחים יותר משמונים קילומטר מהחוף.

"ועכשיו ברדוגו וינון מגל וכל השופרות וכל המכונה יושבים בערוץ 14 להסביר כמה זה חשוב לעשות הסכם עם חזבאללה. כמה הם אוהבים לעשות הסכם עם חזבאללה. כמה זה תורם לביטחון ישראל לעשות הסכם עם חזבאללה. על הקרקע! על הגבול של נהריה, של קריית שמונה! על הגבול אתם עושים הסכם ואיתי דיברתם על חתיכת מים מלוחים אי שם בים הרחוק! לא תאומנו!"

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נחרץ יותר בהתנגדותו, ומפרט הבוקר מה צריך לכלול הסכם טוב עם לבנון, שגם יחזיר את תושבי הצפון לבתיהם בבטחה:

  • חופש פעולה מיידי לישראל מול איומים וגם מול התעצמות, וחופש פעולה לצורך פיקוח אווירי; אמברגו של מדינות העולם על הכנסת נשק ללבנון;
  • הצבת צבא לבנון על המעברים בליטני לבידוק, עם פיקוח בינלאומי;
  • פירוז מוחלט של השטח מול יישובי הצפון ונוכחות קבועה של צה"ל;
  • הקמת מנגנון פיקוח בהובלת ארה"ב שיספק דוח חודשי על כל ניסיון הפרה;

העברת ההסכם בפורום בינלאומי מחייב כמו מועצת הביטחון של האו"ם ולא רק בחתימה מול האמריקאים.

"אסור לעשות חצי עבודה", מסכם גנץ, "אסור להחמיץ את ההזדמנות להסכם חזק שיביא לשינוי המצב בצפון"

"אסור לעשות חצי עבודה", מסכם גנץ, "אסור להחמיץ את ההזדמנות להסכם חזק שיביא לשינוי המצב בצפון".

כשגנץ יוצא נגד הסכם ששופרות ערוץ 14 תומכים בו – אתה מבין עד כמה המציאות הישראלית התערערה.

 
משפט נתניהו נדחה
ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים, 27 ביוני 2023 (צילום: Oren Ben Hakoon/POOL)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים, 27 ביוני 2023 (צילום: Oren Ben Hakoon/POOL)

ביום שני הבא אמור היה ראש הממשלה בנימין נתניהו להתחיל ולהעיד במשפטו. פרקליטות המדינה הודיעה אתמול לבית המשפט המחוזי שהיא מתנגדת לבקשת הדחייה הנוספת שהגיש ראש הממשלה "נוכח האינטרס הציבורי הברור בסיום מהיר ככל הניתן של המשפט ומניעת עיכובים".

הבוקר הודיע בית המשפט כי הוא מקבל את בקשת הדחייה ובניגוד לעמדת הפרקליטות דוחה אותה בשמונה ימים, ל-10 בדצמבר:

"נוכח האמור בבקשה, לפיו ההגנה אינה ערוכה לתחילת פרשת ההגנה, ובשים לב להצהרה כי לא תתבקשנה דחיות נוספות של הדיון, ולצורך שאינו שנוי במחלוקת לקדם את ההליך בכל המהירות, לא בלי לבטים החלטנו להיעתר לבקשה באופן חלקי".

תחזית: עד אז יקרה משהו שיצדיק הגשת בקשת דחייה נוספת.

במקביל, בית המשפט העליון קבע אתמול כי על ראש הממשלה ועל היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה להגיש עד יום ראשון הבא, אחד בדצמבר – יום לפני תחילת עדותו של נתניהו – את עמדתם לבג"ץ בעתירה הדורשת שנתניהו ייצא לנבצרות זמנית במהלך עדותו במשפט.

 
סמוטריץ' לוטש עיניים לעזה
בצלאל סמוטריץ' מקבל תעודת יקיר אביתר אחרי הכשרת המאחז, 30 ביוני 2024. בתמונה, מימין: ח"כ צבי סוכות, דניאלה וייס, הרב שמואל אליהו, בצלאל סמוטריץ', ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן
בצלאל סמוטריץ' מקבל תעודת יקיר אביתר אחרי הכשרת המאחז, 30 ביוני 2024. בתמונה, מימין: ח"כ צבי סוכות, דניאלה וייס, הרב שמואל אליהו, בצלאל סמוטריץ', ראש מועצה אזורית שומרון יוסי דגן

101 חטופים נמקים כבר 417 ימים במנהרות חמאס וגורלם אינו ידוע. אנשי המילואים כורעים תחת הנטל. יישובי מערב הנגב עדיין הרוסים ויידרשו שנים לשקם אותם. שלא לדבר על הקהילות המפורקות והמוכות.

אבל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והמתנחלים ממשיכים להסתובב בעיניים בורקות ובאווירת נס.

אבי עמית תיאר אתמול בתחקיר ששודר בתוכנית "זמן אמת" ב"כאן 11" את ההכנות האינטנסיביות שנעשות בימין, בהובלת דניאלה וייס, להקמת התיישבות יהודית ברצועת עזה.

במקביל, סמוטריץ' נאם אתמול בכנס של מועצת יש"ע ואמר, בין היתר: "אפשר וצריך לכבוש את רצועת עזה. לא צריך לפחד מהמילה הזאת. צה"ל יצטרך להיות שם 'בוטס און דה גראונד' כדי להילחם בטרור ולשמור על הביטחון".

ואז הוסיף סמוטריץ' את הדברים המדהימים הבאים:

"אפשר לייצר מצב שעזה בעוד שנתיים תהיה פחות מחצי מהאוכלוסייה הנוכחית שלה. זה עולם אחר – כל דיוני היום שאחרי נראים אחרת בשליטה מוחלטת של ישראל".

הוא לא הסביר לאן ואיך ייעלמו לפתע כמיליון עניים מרודים, חסרי בית וחסרי כל שנותרו ברצועת עזה. וגם לא נראה שזה מטריד אותו במיוחד. "זה גם מפתח ענק ליהודה ושומרון", הוא הוסיף, "תהיה הגירה מרצון מעזה, לכולם ברור שיש מודל".

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה