הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס היום אחר הצוהריים כדי לדון וכנראה גם לאשר את הסכם הפסקת האש עם לבנון.
על פי כל ההערכות, השרים אמורים לאשר את ההסכם שתוכנו המלא עדיין אינו ידוע לציבור, ומעורר כעת זעם רב בין ראשי הרשויות בצפון, אזרחים מודאגים שחוששים לחזור מביתם, וגם ביקורת רבה כמעט בכל מאמרי הפרשנות המתפרסמים הבוקר.
חייל צה"ל עומד על המשמר בקיבוץ חניתה, סמוך לגבול עם לבנון, 24 בנובמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
על פי דיווחים בתקשורת הערבית, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא צרפת עמנואל מקרון אמורים להכריז היום על הפסקת אש של 60 ימים. וכמקובל ביממה שלפני אירוע מהסוג הזה, פיקוד העורף הכריז אתמול על החמרה בהנחיות הבטיחות ליישובים הסמוכים לגבול וברמת הגולן. לא מן הנמנע כי השעות הקרובות ילוו גם בחילופי המהלומות האחרונים.
את הכעס של תושבי הצפון אפשר להבין: איש בממשלה לא טורח לדבר איתם או אליהם, ולא מוצא לנכון להסביר להם איך עומדים להיראות חייהם בתקופה הקרובה, ומה עומדת ממשלת ישראל לעשות כדי להבטיח את שלומם ולעזור להם לחזור סוף-סוף לשגרה שהסתיימה מבחינתם בשבעה באוקטובר.
צבי בראל ב"הארץ" מסביר הבוקר את המורכבות של האירוע, שבו בין שני הצדדים להסכם – ישראל וחזבאללה – אין בעצם תקשורת ישירה:
"רשמית, זה יהיה הסכם בין מדינות שמטרתו לקבוע כללי התנהלות הדדיים לא בין לבנון לבין ישראל אלא בין ישראל לבין חזבאללה, שהוא האיום הממשי והאמיתי. כי לא ממשלת לבנון או מדינת לבנון היא האיום, אלא הארגון, ובכל הסכם שייחתם ממשלת לבנון אמורה לערוב לנטרולו של האיום הזה. ובלא שותפות של חזבאללה ונכונותו לדבוק בסעיפי ההסכם, לא תהיה לו משמעות".
הבעיות רבות ולכן הן גם מעוררות חששות רבים בישראל בכלל וביישובי הצפון בפרט. ככל הידוע עד כה, חזבאללה לא יפורק מנשקו במסגרת ההסכם, ולפני יומיים קיבלנו המחשה כואבת למידת העוצמה שעדיין נשארה לארגון. זה אומר אלפי טילים, ארוכים וקצרי טווח. כטב"מים. תשתיות צבאיות שלא הושמדו.
על פי ההסכם, לוחמי חזבאללה יורחקו אל מעבר לליטני, והחשש הוא שהם ינצלו את ההפוגה להתארגן, להתאושש, להשתקם ולהיערך לסיבוב הבא.
על פי ההסכם, לוחמי חזבאללה יורחקו אל מעבר לליטני, והחשש הוא שהם ינצלו את ההפוגה להתארגן, להתאושש ולהשתקם
ממשלת לבנון מתעקשת על כך שמדובר ב"הסדרה" ולא בהסכם חדש בין המדינות. הסכם חדש מחייב את ממשלת לבנון לקבל את אישור הפרלמנט הלבנוני, ואילו "הסדרה" עוקפת את המכשול החוקתי הזה.
מבחינת ממשלת לבנון, ההסדרה נחשבת יישום של החלטה 1701, שאותה כבר אישר חזבאללה ב-2006, מה שמונע מהומה פוליטית בלבנון (מרוב שאנחנו עסוקים בבעיות הפוליטיות שלנו, אנחנו נוטים לפעמים לשכוח שגם לצד השני יש בעיות פוליטיות משלו).
ועל כך צריך להזכיר: בהסכם המקורי נכלל סעיף שמחייב את לבנון לפרק את "כל המיליציות הצבאיות" שאינן צבא דרום לבנון.
איך זה נגמר בסוף, כולם יודעים.