אחד הצילומים שהפיץ הלילה הבית הלבן מביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אצל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, הוא צילום של נתניהו אוחז בידו כובע אדום שעליו כתוב "טראמפ צדק בכל" (עם חתימה של הנשיא על המצחייה).
מדובר בעצם במרצ' – מזכרת מסחרית – פריט למכירה שהנשיא המכהן ממשיך להפיץ כדי להתעשר ככל האפשר מתקופת הכהונה שלו. ראש ממשלת ישראל מתפקד בצילום הזה כטאלנט מקדם מכירות – בדיוק כפי שעשה כשנסע לוושינגטון לפני שנה בדיוק, והציג בנונשלנט את הכובע "ניצחון מוחלט" שינון מגל הפך לעסק רווחי.
ראש הממשלה בנימין נתניהו מציג כובע שעליו כתוב "טראמפ צדק בכל", עם חתימה של הנשיא דולנד טראמפ. הבית הלבן, 8 ביולי 2025 (צילום: חשבון הטוויטר של הבית הלבן)
וכל האירוע המחויך והאגוצנטרי הזה אמש – שמתרחש על רקע אסון בקנה מידה לאומי בטקסס ואסון מתגלגל בקנה מידה אזורי במזרח התיכון – הוא משל למצבנו העגום.
הנשיא האמריקאי וראש ממשלת ישראל מפרכסים זה את זה, מחמיאים זה לזה, מרעיפים מחמאות זה על זה – בשעה שאזרחי מדינותיהם נאנקים במציאות שהולכת והופכת קודרת מיום ליום.
האופטימיות היחסית שליוותה את ההכנות לנסיעה לוושינגטון מתחלפת כעת בדאגה, כששוב נראה שמי שמעכב בכוונת מכוון את התקדמות המגעים לקראת הפסקת אש ושחרור חטופים, הוא ראש הממשלה נתניהו. העילה הפעם: ציר מורג המבתר את הרצועה ממזרח למערב.
ראש הממשלה מתעקש שישראל חייבת להמשיך לשלוט בציר מורג, שכנראה הופך להיות סלע קיומנו החדש. נתניהו, כך מעריכים, מתעקש על שליטה ישראלית בציר מורג כדי לרצות את שר האוצר בצלאל סמוטריץ'.
ראש הממשלה נתניהו מתעקש שישראל חייבת להמשיך לשלוט בציר מורג, שכנראה הופך להיות סלע קיומנו החדש
סמוטריץ' דורש זאת כדי שב-60 הימים של הפסקת האש ישראל תוכל להמשיך בקידום התוכנית לרכז את כל תושבי עזה באזור רפיח שנחרב כמעט לחלוטין, על מנת להתחיל להקים שם את מה שמכונה כעת בתקשורת "עיר הומניטרית" – כדי שלא נדרש חלילה למונח הטעון "מחנה ריכוז".
בתום פגישתם הלילה, נתניהו וטראמפ לא יצאו עם בשורות בנוגע לעסקת החטופים. "בכיר ישראלי" בוושינגטון הסביר כי המטרה העליונה של ישראל כעת היא לוודא ש"אין יותר חמאס" בעזה:
"הם צריכים להתפרק מנשק, ההנהגה צריכה לצאת לגלות, והאזור נשלט על ידי כוח אחר שמונע שימוש בנשק. צריך להיות שם מנגנון שמנהל את החיים. אולי בהתחלה זה יהיה אנחנו. לא בטוח שנוכל להעביר את זה למישהו אחר מבלי שנהיה שם בשלב כלשהו".
רענן שקד סיכם את ההתפתחויות בסרקזם בעמוד הראשון של "ידיעות אחרונות" הבוקר:
"קחו את הזמן. אלה בסך הכול הילדים שלנו שנהרגים ונפצעים בעזה. אחד, שניים, חמישה, עשרה. כל יום. כל הזמן. אבל אל תתנו לזה להשפיע עליכם. תנו ליאיר נתניהו – הילד שמשרת אותנו מהשוחות במיאמי – להצטלם עם הנשיא טראמפ. תנו לביבי לשבת לשולחן הנשף עמוס הפרחים והצלחות עם הנשיא האמריקאי ולהושיט לו מכתב שבו הוא ממליץ עליו לפרס נובל לשלום. חוזר ומדגיש: נובל לשלום. איזה שלום, בעצם?"