מה שמתחולל כעת ברצועת עזה הוא חרפה שתכתים את ישראל לדורות, כשאלפים גוועים מרעב באזור מגודר הנמצא בשליטתנו.
ובצד הגדר שלנו ממשיכים לרקוח מזימות פוליטיות, לתכך תככים תקשורתיים, להשמיץ השמצות ולתרץ תירוצים קלושים, ולייצר מהומה מתמדת שתכליתה להדחיק מתודעתנו המותשת את העובדה הפשוטה והחותכת: במרחק נסיעה קצרה מביתנו אנשים גוועים עכשיו מרעב.
הפגנה נגד הנעשה בעזה בתל אביב, 22 ביולי 2025 (צילום: אריק מרמור/פלאש90)
זה כבר לא "אסון הומניטרי", מושג בעל ארומה אקדמית. זה פשוט רעב וצמא. מושגים שכל בעל חיים בטבע מכיר. בישראל ממשיכים להדוף את הטענות הללו עם טענות שנעות על הסקאלה שבין "חמאס אשם" ל"אי אפשר להאמין לדיווחי האו"ם". המקבילה האנושית לפעולה המפורסמת של בת היענה.
מי שחושב שזעקות הקוזק הנגזל שלנו על "אנטישמיות" יעשו על מישהו רושם, פשוט לא מבין איך העולם מתנהל
העולם כולו צופה בנו עכשיו ומזדעזע. מי שחושב שזעקות הקוזק הנגזל שלנו על "אנטישמיות" יעשו על מישהו רושם, פשוט לא מבין איך העולם מתנהל. ומה שקורה עכשיו זה רק הפרומו למה שעוד צפוי לכולנו, כשממדי האסון בעזה ייחשפו במלואם לעולם כשהרצועה תיפתח לתקשורת.
דוח שפרסם אתמול משרד התיאום ההומניטרי של האו"ם (OCHA) מרכז בדיקות שנעשו ב-56,440 ילדים ברצועת עזה. כ-5,000 מהם סבלו מתת-תזונה חריפה. 838 סבלו מתת תזונה קיצונית. ואתמול הודיע משרד הבריאות ברצועה על עשרה אנשים נוספים שמתו מרעב.
כתב חדשות 12 אוהד חמו דיווח אמש, על בסיס שיחות עם מקורות המוכרים לו ברצועת עזה:
"יש רעב בעזה, וצריך להגיד את זה בקול רם, ברור וצלול. אני שומע ואני מנהל כל יום שיחות עם לא מעט עזתים. ואני יכול לספר על עדויות שאני שומע באופן אישי בטלפון. אנשים שלא אוכלים ימים שלמים. ימים שלמים. ממש. שום דבר לא נכנס לפה. כשהם אוכלים, התפריט הוא דל בצורה מחרידה. זה יכול להיות רק עדשים למשל. במשך ימים.
"אנחנו מדברים על חולשה. על סחרחורות. אנשים שמספרים שהם ירדו עשרות קילוגרמים. ואני חייב לומר: האחריות – כמובן לצד חמאס – היא גם על ישראל. וצריך להגיד את זה בצורה הכי בוטה וברורה שיש: גם אם נכנס מספיק סיוע הומניטרי, וזה מה שיגידו לך בישראל, מספיק מזון נכנס לרצועת עזה. יכול מאוד להיות שזה נכון. אבל הבעיה היא במנגנון החלוקה. הוא משובש. הוא מקולקל. ולכן רבבות, מאות אלפים, לא משיגים בסוף את המזון.
"כדי להשיג את המזון באותם מתחמי חלוקה בדרום הרצועה, אתה צריך להיות גבר, בדרך כלל חסון, שמוכן ללכת להיכנס ולהתעמת גם כדי להשיג מזון. ולא תמיד תשיג את המזון שם. אנשים שנמצאים בצפון הרצועה, קשה להם מאוד להשיג אוכל.
"בשווקים, צריך לומר, המחירים לדעתי הם היקרים ביותר על פני כדור הארץ כולו. אין שום נקודה בעולם שבה המחירים גבוהים כל כך. אנשים עסוקים בדבר אחד בלבד ברצועה: 24 שעות לחפש אחרי מזון. וחלקם פשוט לא משיגים אותו".
סוכנות הידיעות הצרפתית AFP פרסמה סדרת עדויות של אנשי צוות של הסוכנות ברצועה, שחלקם עובדים בה כבר עשרות שנים. "AFP נוסדה ב-1944 ועיתונאים שלנו נהרגו במלחמות. אולם אף אחד מאיתנו לא זוכר שראה איש צוות מת מרעב".
ה"גארדיאן" הבריטי מקדיש הבוקר את כל השער שלו לאסון הרעב בעזה. במרכז השער צילום קורע לב של אמא שמחבקת תינוק כחוש. הכותרת היא: "חווינו רעב בעבר, אבל מעולם לא כזה".
עמוד השער של עיתון "הגארדיאן" הבריטי, 24 ביולי 2025