שתי עתירות סותרות שנוגעות למינויו של דוד זיני לראש שב"כ עלו הבוקר לדיון אצל שופטי בג"ץ. העתירות מבקשות לפסול או לשנות את חוות דעתה של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, שקבעה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו יכול לעסוק כלל במינוי ראש שב"כ הבא, מאחר שלשכתו נתונה לחקירת שב"כ בפרשת קטאר-גייט, מה שמייצר ניגוד עניינים מובהק.
על פי חוות הדעת של היועמ"שית, הדרך לפתור את הבעיה היא להאציל את הסמכויות לשר בממשלה (עניין בעייתי כשלעצמו, בהינתן שספסלי הממשלה הנוכחית מלאים באנשים שתכונתם הבולטת היחידה היא נאמנותם המוחלטת לנתניהו).
ראש הממשלה בנימין נתניהו ואלוף דוד זיני בעת ביקורו של ראש הממשלה בבסיס צאלים, 8 במאי 2025 (צילום: מעיין טואף / לע"מ)
הדיון בעתירות הבוקר החל בהתפרעות של פעילי ימין בבית המשפט ובקריאות "בושה!" לעבר השופטים. חברת הכנסת טלי גוטליב נתנה את השואו הקבוע שלה והורחקה מהאולם. בסופו של דבר, נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית החליט להעביר את הדיון – שמועבר בשידור חי – לדיון ללא קהל.
את העתירה הראשונה הגישו עשרים בני משפחות שכולות וקרובי חטופים, שמבקשים לבטל את חוות הדעת של היועמ"שית מאחר שיש צורך ביטחוני מובהק ודחוף למנות ראש שב"כ, ועל פי התגובה של נתניהו לבית המשפט, רק הוא כשיר ומוסמך לקבוע מי האדם המתאים לתפקיד הרגיש.
נתניהו טוען כי חוות הדעת של בהרב-מיארה שוללת ממנו למעשה סמכות מרכזית המסורה לו כראש ממשלה ויוצרת "יצור כלאיים של ראש הממשלה" שמצד אחד אחראי על הפעלת שב"כ אבל מצד שני לא קובע מי יעמוד בראש הארגון.
העתירה השנייה שבה ידונו היום השופטים הפוכה לעתירה הראשונה. גם אותה הגישו בני משפחות של נרצחים או חטופים מהשבעה באוקטובר ולצידם בכירים לשעבר במערכת הביטחון, הדורשים כי איתור מועמד לראשות שב"כ ייעשה על ידי ועדה מקצועית ובלתי תלויה.
ערב הדיון הרגיש בבית המשפט העליון, פרסם אתמול גידי וייץ ב"הארץ" כי דוד זיני, מועמדו היחיד של ראש הממשלה לתפקיד ראש שב"כ, אמר בשיחות סגורות לאנשים שמילאו תפקידים בכירים במערכת הביטחון, כי שירות הביטחון הכללי כפוף "קודם כל לראש הממשלה", וכי לדעתו "המערכת המשפטית היא דיקטטורה ששולטת בכל המדינה".
על פי הפרסום, זיני אמר באותן שיחות כי ראשי שב"כ בעבר "התבלבלו" מאחר שהם האמינו שהם "כפופים קודם כל לחוק. אבל זה לא נכון. הם צריכים לפעול על פי חוק, אבל הם כפופים קודם כל לראש הממשלה. המצב שבו ראש הממשלה נותן לשב"כ הוראות והוא לא מבצע אותן לא יכול להמשיך להתקיים".
זיני אמר באותן שיחות כי ראשי שב"כ בעבר "התבלבלו" מאחר שהם האמינו שהם "כפופים קודם כל לחוק. אבל זה לא נכון"
זיני סירב להגיב על הדברים, שמאשרים את החרדה העמוקה ביותר שחשים רבים במחנה המתנגד למינוי. הם מבטאים את הסכנה הקרובה והמיידית הגלומה בהכפפת שב"כ לרצונו השרירותי של ראש ממשלה, שמסובך עד צוואר במשפט פלילי (שהוא עושה הכול כדי להתחמק ממנו) ושיועציו הקרובים ביותר מסובכים עד צוואר בחקירת שב"כ, שעלולה להיות לה משמעויות מרחיקות לכת.