JavaScript is required for our website accessibility to work properly. טיול לשבת: לעבור בשוחות ההיסטוריה דרך מנהרת הר ציון המשופצת | זמן ישראל
מנהרת הר ציון המשופצת מתחת לקולג' האמריקאי (צילום: שמואל בר-עם)
שמואל בר-עם

טיול לשבת לעבור בשוחות ההיסטוריה דרך מנהרת הר ציון

כשצלפים ירדנים איימו על קווי האספקה לפני איחוד ירושלים, מהנדסי צה"ל בנו תעלה סודית ● אחרי שהייתה סגורה במשך שנים ואחרי מבצע שיפוצים נרחב, המנהרה נפתחה בשבוע שעבר למבקרים, והכניסה בחינם ● אביבה ושמואל בר-עם סיירו במקום ומביאים המלצות

בין הכרזת העצמאות של ישראל ב-1948 לבין סיום מלחמת ששת הימים ב-1967 היו 19 שנים שבהן חלק מירושלים היה נתון לשליטה ישראלית, וחלק אחר – בין היתר העיר העתיקה והכותל המערבי – היה נתון לשליטה ירדנית.

ירושלים הייתה מחולקת על ידי גבול מחוזק במוקשים ומסומן על ידי גדר תיל ושלטים מאיימים עם כיתובים כמו "סכנה! אין מעבר!".

זמן קצר אחרי שירושלים כולה נכבשה על ידי ישראל והעיר אוחדה ב-1967, סולקו כל הסימנים לחלוקה מלאת השנאה. כשהמשימה הושלמה נותרה רק עוד שארית אחת: חור מכוער במורדות הר ציון, ש"קושט" פה ושם עם חתיכות פח גדולות.

מנהרת הר ציון לפני השיפוצים: צוברת אשפה ואבק (צילום: שמואל בר-עם)
מנהרת הר ציון לפני השיפוצים: צוברת אשפה ואבק (צילום: שמואל בר-עם)

במשך למעלה מ-50 שנה צפו הירושלמים במפגע האסתטי הזה מתמלא בזבל ופסולת, ונדמה היה שהוא יישאר לנצח ככתם על הר ציון. זה היה מצער, בין השאר מכיוון שהחור עצמו היה כניסה לתעלה תת קרקעית היסטורית שבנה צה"ל ב-1948, והיה נכס חיוני לפני מלחמת ששת הימים.

בשנה שעברה הייתה פריחה של פעילות באתר, וביום רביעי שעבר, החלק משופץ של מנהרת הר ציון נפתח באופן רשמי לציבור. אזור ישיבה קטן ומקסים בצורת חצי מעגל בכניסה מאפשר למדריכי טיולים לדבר על ההיסטוריה של האתר לפני שנכנסים פנימה, וגם סתם לאפשר למבקרים לנוח וליהנות מנופי העיר.

אזור ישיבה מקסים בצורת חצי מעגל בכניסה מאפשר למדריכי טיולים לדבר על ההיסטוריה של האתר לפני שנכנסים פנימה, וגם סתם לאפשר למבקרים לנוח וליהנות מנופי העיר

הפרויקט, במימון משרד ירושלים ומורשת, עלה 2.5 מיליון שקל, והוא מחווה הולמת ליצירתיות של חיל ההנדסה הקרבית, שהורכב בין היתר מהמשוחררים היהודים הראשונים ששירתו בחיל ההנדסה המלכותי של בריטניה. החיל הוקם ממש בתחילת מלחמת העצמאות, והשתתף בכל עימות צבאי שבו השתתפה ישראל מאז.

מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)
מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)

גג מפח שעליו שכבת אדמה

בתחילת החודש הלכנו משער יפו להר ציון – שהיה פעם מלא בחיילים ירדנים – ביחד עם גורה ברגר, דוברת החברה לפיתוח מזרח ירושלים. ברגר הציעה בנקודה זו שנעמיד פנים שאנחנו צלפים ירדנים בתקופה שלפני איחוד ירושלים, והראתה לנו איפה חרטו חיילים ירדנים משועממים גרפיטי לתוך הסלע.

ברגר הציעה בנקודה זו שנעמיד פנים שאנחנו צלפים ירדנים בתקופה שלפני איחוד ירושלים, והראתה לנו איפה חרטו חיילים ירדנים משועממים גרפיטי לתוך הסלע

בזמנו שלטו הירדנים בעיר העתיקה מתוך החומות, בעוד שהר ציון – מטרים ספורים דרומה משם ולחלוטין מבודד משאר ירושלים היהודית – נשלט על ידי ישראל.

כשהיה ילד בשנות ה-60, בעלה של ברגר למד בבית ספר ממש מול הביצורים. מהכיתה שלהם, שהייתה ממוקמת בבטחה הרחק מטווח הרובים, התלמידים יכלו לראות בקלות את שקי החול סביב הסוללות ואת החיילים הדרוכים.

חיילים ירדנים על חומות העיר העתיקה בירושלים ב-1948
חיילים ירדנים על חומות העיר העתיקה בירושלים ב-1948

הירדנים ירו לעבר כל שיירה צבאית או רפואית עד שזה הפך בלתי אפשרי להוביל ציוד ואספקה מירושלים המערבית להר ציון, או לפנות פצועים מההר לשטח ישראלי.

הפתרון היה להקים מנהרה שתרד מתחת לאמת המים במשכנות שאננים, שכונה מהמאה ה-19, לחצות את העמק ולעלות במעלה הר ציון. קירות המנהרה נבנו מבטון, והיא חופתה בחלקה על ידי גג מפח שעליו שכבת אדמה – תלולה, צרה, מלאה בפיתולים ובפניות, המנהרה הייתה חייבת להיות מוסתרת.

קירות המנהרה נבנו מבטון, והיא חופתה בחלקה על ידי גג מפח שעליו שכבת אדמה – תלולה, צרה, מלאה בפיתולים ובפניות, המנהרה הייתה חייבת להיות מוסתרת

המהנדס הגיבור

כשאנחנו הולכים לאורך הביצורים, מטפסים ויורדים ממעט מ-37 המגדלים השונים שנבנו בחומות ובוחנים את ההגנות שנבנו שם, ניתן לראות עד כמה קל היה לצלפים הירדנים לפגוע במטרות ישראליות.

מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)
מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)

המגדלים סיפקו הגנה לכוחות הירדניים והיו מושלמים לירי. אבל, על אף שעצרנו כמה פעמים כדי לחפש את מנהרת הר ציון, לא משנה איפה עמדנו על הביצורים, היה בלתי אפשרי לאתר אותה.

המגדלים סיפקו הגנה לכוחות הירדניים והיו מושלמים לירי. אבל, על אף שעצרנו כמה פעמים כדי לחפש את מנהרת הר ציון, לא משנה איפה עמדנו על הביצורים, היה בלתי אפשרי לאתר אותה

כשהגענו לפינה הדרום-מזרחית ופנינו לכיוון שער ציון, הצלחנו לראות קופסה לא קשורה תלויה מחוץ לחלון בצד השנה של גיא בן הינום. המנהרה, למרבה הצער, לא הייתה מסוגלת להוביל כמות גדולה של אספקה במהירות מספקת לצרכי הצבא.

כדי לפתור את הבעיה הזאת, מהנדס ההנדסה הקרבית אוריאל חפץ עיצב קרונית רכבל שתשלים את המנהרה. הרכבל עבר ממלון הר ציון של ימינו ועד לעמדה הישראלית בתוך בית הספר גובאט (כיום הקולג' האמריקאית ארץ הצבי) על ההר.

אוריאל חפץ ליד הרכבל בהר ציון, 1954 (צילום: דובר צה"ל)
אוריאל חפץ ליד הרכבל בהר ציון, 1954 (צילום: דובר צה"ל)

חפץ נודע באומץ שלו במלחמת העצמאות, אבל הגבורה שלו לא הסתיימה אז. הוא היה בן 51 כשישראל הותקפה מכל החזיתות במלחמת יום כיפור, ובכל זאת נסע מיד לחזית הסורית. שם הוא נשאר שלושה שבועות ופינה פצועים משדה הקרב, תוך שהוא מציל את חייו של לפחות חייל אחד שנפצע אנושות. חפץ חילץ את החייל מטנק פגוע והוביל אותו למקום מבטחים.

חפץ נודע באומץ שלו במלחמת העצמאות, אבל הגבורה שלו לא הסתיימה אז. הוא היה בן 51 כשישראל הותקפה מכל החזיתות במלחמת יום כיפור, ובכל זאת נסע מיד לחזית הסורית

זאת, ועוד, עמוד הזיכרון של חפץ מתאר את סיפור הגבוה אולי הגדול ביותר שלו, כשהציל 17 ילדים בארוע החבלני במעלות:

בליל 15 במאי 1974, בעת ששהה בירושלים, שמע חפץ ברדיו על מחבלים שהסתננו ליישוב מעלות, השתלטו על בית ספר והחזיקו בעשרות ילדים כבני ערובה. אף שלא היה בכל תפקיד צבאי או משטרתי הוא נסע מייד צפונה עם ציוד פריצה, וכשהגיע לחדר הפיקוד הציע תוכנית פריצה. משנאמר לו שכבר יש תוכנית, נסע לכיוון בית הספר.

כשהחלה פעולת החילוץ של כוחות הביטחון ראה ילדים בחלון הקומה השנייה המנסים להימלט מהמחבלים. אוריאל קרא להם לקפוץ אליו, תפס אותם בעת קפיצתם, הבריח אותם למקום מבטחים וכך סייע בהצלת שבעה-עשר מהם. אחד המחבלים הבחין בו וזרק לעברו רימון, ואוריאל נפצע קשה.

סימטת נתיב הרכבל בירושלים – לזכרו של אוריאל חפץ (צילום: ויקיפדיה)
סימטת נתיב הרכבל בירושלים – לזכרו של אוריאל חפץ (צילום: ויקיפדיה)

מילים שנכתבו בזהב

כמו המנהרה, גם הרכבל מעולם לא התגלה על ידי הירדנים. הוא פעל בלילה והורד לתוך הגיא במהלך היום. את כבל הרכבל עצמו ניתן היה לראות מהביצורים הירדנים – היום במוזאון נפלא בתוך מלון הר ציון שסגור זמנית לשיפוצים.

התוכנית שלנו הייתה ללכת במנהרה מלמעלה למטה, עד שתיפתח לרחוב חטיבת ירושלים – כביש שמתפתל מתחת ולאורך חומות העיר העתיקה. זה החלק היחיד שנותר מהמנהרה המקורית. ההמשך נעלם לפני שנים.

התוכנית שלנו הייתה ללכת במנהרה מלמעלה למטה, עד שתיפתח לרחוב חטיבת ירושלים – כביש שמתפתל מתחת ולאורך חומות העיר העתיקה. זה החלק היחיד שנותר מהמנהרה המקורית. ההמשך נעלם לפני שנים

אחרי שירדנו משער ציון ונכנסנו בעדו, הלכנו לכיוון הקולג'. עדיין לא יכולנו לראות שום רמז למנהרה, אבל זכינו למחזה יהודי היסטורי: חלק מהחומה שנותרה משמאל לכניסה מקורה בתקופת החשמונאים – המלכים והכהנים ששלטו בארץ ישראל לפני אלפיים שנה.

מבט-על על מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)
מבט-על על מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)

בסופו של דבר, אחרי שירדנו בכמה עשרות מדרגות מתחת למוסד, איתרנו את פתח המנהרה.

משה שפירו, מומחה בשימור אתרים היסטוריים, הוא האדריכל שאחראי על שיפוץ ושיקום מנהרת הר ציון. על אף שעשה שינויים מינימליים למבנה המקורי, נעשה פה שינוי מרכזי אחד: במקור, אומר שפירו, האדמה שכיסתה את גג הפח והסתירה את המנהרה חסמה כניסה של אור פנימה, וכל הפעילות בתוך המנהרה התרחשה באפלה גמורה.

על אף שעשה שינויים מינימליים למבנה המקורי, נעשה פה שינוי מרכזי אחד: האדמה שכיסתה את גג הפח והסתירה את המנהרה חסמה כניסה של אור פנימה, וכל הפעילות בתוך המנהרה התרחשה באפלה גמורה

עם השנים נשטפה האדמה ואור הציץ מבעד לחרכים שנוצרו בפח. במהלך השימור החליט שפירו להעצים את אפקט האור באמצעות שימור בפלדה חלודה לגג. לא רק שזה נותן תחושה של פח חלוד, הוא מציין, זה גם מונע קורוזיה.

גג הפלדה החדש מעל מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)
גג הפלדה החדש מעל מנהרת הר ציון המשופצת (צילום: שמואל בר-עם)

בגג הפלדה חרט שפירו את המילים לבנון, כרמל, עיר השלום ועוד עשרות מבין 70 המילים שמופיעות בתנ"ך כדי לתאר את עיר הקודש ירושלים. כשהשמש שוקעת, נדמה שהמילים נכתבו בזהב.

בגג הפלדה חרט שפירו את המילים לבנון, כרמל, עיר השלום ועוד עשרות מבין 70 המילים שמופיעות בתנ"ך כדי לתאר את עיר הקודש ירושלים. כשהשמש שוקעת, נדמה שהמילים נכתבו בזהב

המנהרה המשוקמת היא מחווה נפלאה ליצירתיות של צה"ל ולהיסטוריה המודרנית של העיר. היא פתוחה לציבור מדי יום בין 08:00 ל-17:00, ללא תשלום. כדי ללכת במנהרה יכולים המבקרים להתחיל בחלקה העליון, ליד הקולג', או בתחתית, ברחוב חטיבת ירושלים, ולטפס למעלה.

כך או כך, הכיוון ההפוך ידרוש שימוש בגרם המדרגות על שם בני מרשק, קצין פלמ"ח. מרשק השתתף בכיבוש הר ציון ב-18 במאי 1948, ובכניסת הכוחות היהודים לעיר העתיקה.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
עוד 1,211 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 23 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

דיווח: הפנטגון סבור שייקח עד חצי שנה מסיום המלחמה לפנות את המוקשים ממצר הורמוז

נשיא איראן: קיבלנו בברכה דיאלוג - ארה״ב צבועה ומציבה מכשולים בפני מו״מ אמיתי; טראמפ: ייתכן כי השיחות עם איראן יתחדשו השבוע; בבית הלבן שללו דיווחים על הגבלת הארכת הפסקת האש ל-3 עד 5 ימים ● בן 35 נורה למוות ברכבו בכפר עין אל-אסד ● מתנחל הרג פלסטיני בן 25 בכפר באזור בנימין ● דיווח: לבנון תבקש להאריך את הפסקת האש עם ישראל בחודש

לכל העדכונים עוד 19 עדכונים

תשאירו לי מקום להתנגד

בערב יום העצמאות ישבתי עם אהובתי מול הטלוויזיה רק כדי לגלות שהשיר "תשאירי לי מקום לחבק אותך" שכתבתי לה לפני 35 שנים - שיר קטן ואינטימי נטול פאתוס - טובע בים של קיטש פוליטי מצמרר וקברים מוארים ● טקס המשואות לא היה רק מופע חנפנות למנהיג שחיבר בין אנטבה לעזה, אלא אירוע שהדגים איך פוליטיקאים מוחקים את האמת בעזרת רגשנות מזויפת

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,595 מילים ו-1 תגובות
אמיר בן-דוד

משואה בישראל, דגלי פלסטין בארגנטינה - מחירה של ידידות אמת

הבחירה של השרה מירי רגב בנשיא ארגנטינה חאבייר מיליי להדלקת משואה היא מהלך מדיני מבריק ומוצדק, אך הוא נושא תג מחיר סמוי. כשהדגל שלנו הופך לכלי במלחמות פוליטיות פנימיות בבואנוס איירס, יהודי התפוצות הם אלו שמשלמים את המחיר. הגיע הזמן שנבחרי הציבור יזכרו שביטחון ישראל וביטחון העם היהודי הם שני צדדים של אותו המטבע.

*  *  *

בחירתה של רגב להזמין את מיליי להדליק משואה ביום העצמאות ה-78 של מדינת ישראל, היא מהלך מדיני ראוי בעיניי. במציאות הבינלאומית המורכבת שבה אנו נמצאים, מיליי הוא הרבה יותר מ"ידיד", הוא בעל ברית אידיאולוגי אמיץ שמתייצב לצדנו במעשים, בהצבעות גורליות ובביקורי הזדהות מרגשים בכותל.

ד"ר רחלי ברץ מרצה וחוקרת באוניברסיטת אריאל ובמרכז האקדמי פרס. לשעבר ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית. עוסקת בנושאים גיאופוליטיים, חוסן קהילתי, משפחתי וחברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 664 מילים

תוגת הישראליות 2026

13 שנים אחרי פרישתו, הפובליציסט והסאטיריקן דורון רוזנבלום חוזר לריאיון לרגל יום העצמאות ומסביר למה המציאות שתיאר בספרו "תוגת הישראליות" לפני שלושה עשורים רק הקצינה ● ממעמקי הפנסיה המאושרת שלו, הוא מנתח את אובדן הנורמליות, מתגעגע לחילוניות הפרגמטית של בן-גוריון, ומבקר את המנהיגות "הדלוזיונלית" של נתניהו, שגזלה את חייהם של שני דורות

לכתבה המלאה עוד 2,432 מילים

למקרה שפיספסת

זה תלוי בנו - מימוש הזכויות המובטחות במגילת העצמאות

עבור ישראלים רבים, ציון יום העצמאות נע בין זכר השכול לבין המנגל; זה טבעי. עבורי, זוהי הזדמנות גם לתהות כיצד מתממשות בימינו הזכויות המובטחות על ידי מגילת העצמאות.

כאשר אני מעיין במסמך המכונן הזה, עיניי מתעכבות במיוחד בהבטחות לפיהן ישראל "תקיים שוויון זכויו​ת חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". אני גם מתמקד בקביעה כי המדינה "תבטיח חופש דת, מצפון, לשון, חינוך ותרבות".

יהודה יעקב כיהן כדיפלומט מקצועי בין 1989-2025. במהלך הקריירה שירת כראש הנציגות הדיפלומטית בבוסטון, יצר שלוש יחידות חדשות – האחרונה למדיניות אימפקט חברתי – וזכה בפרס למצוינות מטעם משרד החוץ על מעורבותו במאבק נגד האיום האיראני. כמו-כן כיהן כחבר בוועד המנהל של שתי עמותות ישראליות העוסקות בקידום שוויון חברתי.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 856 מילים

הר הקודש והזיכרון הפך להר הבחירות הפרטי של נתניהו

סיור בהר הרצל בין חלקות הקברים הריקות של נופלי ששת הימים לאלו הטריות והצפופות מדי מהשנתיים וחצי האחרונות ממחיש את המציאות הבלתי נסבלת של השכול הישראלי ● אלא שבמקום להתייחד עם הכאב ולשאת באחריות, ראש הממשלה ושליחיו בחרו לשעבד את טקסי יום הזיכרון ויום העצמאות למסע בחירות מביך שמטרתו אחת: למחוק את אירועי השבעה באוקטובר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 932 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים

קרבות השליטה בטהרן מקרבים את העימות עם טראמפ

ציטוטים שיוחסו ליו"ר הפרלמנט האיראני השמרני מעידים על מאבקי כוח בצמרת המדינה אחרי חיסול חמינאי האב ● ברקע המגעים עם ארצות הברית, המאבק הפנימי משליך ישירות על קבלת ההחלטות בטהרן ועל הסיכון להסלמה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 626 מילים

קומץ שחיינים מול ים של אדישות: כך נחשפה דליפת הביוב בפלמחים

במשך שבועות במערכה עם איראן היו למים בחוף פלמחים ריח ומרקם של ביוב, אבל שום גורם רשמי לא היה בתמונה ● כמה שחיינים וגולשי סאפ היו היחידים שדאגו לים ואף איתרו את הצינור שממנו דלף הזיהום – שתוקן בסוף השבוע האחרון ● "היו ימים שחזרתי הביתה כשבגד הים וחולצת השחייה שלי מסריחים מביוב. זה הלך והחמיר"

לכתבה המלאה עוד 1,342 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 925 מילים

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.