JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פרופ' אמנון כוורי: ממדאני אינו (כל) הסיפור | זמן ישראל

ממדאני אינו (כל) הסיפור

זוהרן ממדאני נושא דברים לאחר שלפי הסקרים ניצח בבחירות לראשות עיריית ניו יורק, 4 בנובמבר 2025 (צילום: AP Photo/Yuki Iwamura)
AP Photo/Yuki Iwamura
זוהרן ממדאני נושא דברים לאחר שלפי הסקרים ניצח בבחירות לראשות עיריית ניו יורק, 4 בנובמבר 2025

בחירתו של זוהרן ממדאני לראשות עיריית ניו יורק אינה רק סיפור אישי – היא ביטוי לתהליך רחב של שינוי במפלגה הדמוקרטית וביחסה לישראל.

בתקופה האחרונה גבר העניין בישראל ובעולם בהתמודדותו של המועמד הדמוקרטי זוהרן ממדאני על ראשות עיריית ניו יורק – התמודדות בה אכן ניצח ביום שלישי. ממדאני הוא יליד אוגנדה, בן לאב מוסלמי מהודו, ונשוי לאשה ממוצא מוסלמי-סורי. בהרבה מובנים, ממדאני אמור להיות נערץ על ידי קהלים גדולים בישראל – צעיר כריזמטי המבטא עמדות מובהקות בנושאים חברתיים וכלכליים, אנרגיה ירוקה והגירה. כאשר ארה"ב מתמודדת עם מדיניות מפלה, דתית, ולאומנית, ממדאני מייצג קול רענן, אמיץ ובוטה.

ממדאני אמור להיות נערץ על ידי רבים בישראל – צעיר כריזמטי בעל עמדות מובהקות בנושאי חברה וכלכלה, אנרגיה ירוקה והגירה. לנוכח מדיניות מפלה, דתית ולאומנית בארה"ב, הוא מייצג קול אמיץ ובוטה

אבל מה שמושך עניין בישראל יותר מכל דבר אחר הן עמדותיו הביקורתיות כלפי ישראל, ובכלל זה האשמת ישראל ברצח עם בעזה, הגדרת מדיניות ישראל בשטחים כאפרטהייד, עידוד חרם כלכלי על ישראל והצהרה שאם בנימין נתניהו יגיע לניו יורק הוא ייעצר בגין פשעי מלחמה. כך אומר מי שנבחר השבוע לראשות העיר הגדולה ביותר בארה"ב, העיר עם האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר בעולם (יותר אפילו מבכל עיר בישראל) שאף זכה (על פי סקרים ראשונים) לכשליש מקולות היהודים בעיר.  

אף שהנושא הישראלי תפס מקום בולט בקמפיין, הוא לא היה זה שהכריע את הבחירות. תושבי ניו יורק הצביעו על רקע יוקר המחיה, ההזנחה העירונית, בעיות ההגירה וגם הצבעת מחאה נגד הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ. אבל מי שרואה בממדאני "איום על ישראל" צריך להבין שהוא מייצג הלך רוח רחב במפלגה הדמוקרטית – לא חריג בתוכה, אלא אותנטי לה.

מחקר של מכון ברוקינגס בוושינגטון בחן את ההתבטאויות ואתרי האינטרנט של 1400 מועמדים דמוקרטים ורפובליקאים בבחירות המקדימות לקונגרס ב-2024 בהתייחסם למלחמה בעזה ולתמיכה האמריקאית בישראל. הממצאים מראים את הלך הרוח הביקורתי כלפי ישראל במפלגה הדמוקרטית.

כמעט כל ההתבטאויות בנושא של המועמדים הרפובליקאים הראו תמיכה בישראל ללא תנאי, בעוד חלק ניכר מהתייחסויות המועמדים הדמוקרטים קראו להפסקה מיידית של כל תמיכה בישראל או להתניית תמיכה בהפסקת הלחימה. ההבדלים בין שתי המפלגות גדולים הרבה יותר כאשר בוחנים את ההתבטאויות של אלו שניצחו בבחירות המקדימות והיו המועמדים של המפלגה בבחירות הכלליות.

תושבי ניו יורק הצביעו על רקע יוקר המחיה, ההזנחה העירונית, בעיות ההגירה וכהצבעת מחאה טראמפ. אבל מי שרואה בממדאני "איום על ישראל" צריך להבין שהוא מייצג הלך רוח רחב במפלגה הדמוקרטית – לא חריג בתוכה

ממצאים דומים עולים גם ממחקר שערכנו במכון לחירות ואחריות באוניברסיטת רייכמן על פעילות מחוקקים בקונגרס האמריקאי. מאז ה-7 באוקטובר 2023 הוגשו על ידי רפובליקאים בקונגרס עשרות הצעות חוק התומכות בישראל, לעומת מעטות מצד הדמוקרטים. עבור האחרונים, מדובר בנושא נפיץ העלול לפגוע בהם פוליטית או במקורות מימון, ולכן ההימנעות הפכה לאסטרטגיה. השותפות הבין־מפלגתית בנושאי ישראל כמעט ונעלמה – הדמוקרטים נמנעים, הרפובליקאים תומכים.

הפער בין מועמדים דמוקרטים ורפובליקאים משתקף גם בדעת הקהל. מחקר שערכנו במעבדה לחקר דעת קהל בארה"ב כלפי ישראל באוניברסיטת רייכמן מראה, כי מה שהיה פעם קונצנזוס של תמיכה בישראל בקרב מצביעי שתי המפלגות הפך, החל מתחילת המאה ה-21 (ולא החל מה-7 באוקטובר), לנושא מזוהה מפלגתית. בשאלת ההעדפה בין ישראלים לפלסטינים הפער בין מצביעי שתי המפלגות עומד היום על כ-50 נקודות האחוז.

מבין הדמוקרטים בעלי הדעה, יש רוב ברור בתמיכה בפלסטינים על פני ישראלים. בקרב הרפובליקאים התמיכה בישראלים גבוהה וברורה. אם חל איזשהו שינוי מאז ה-7 באוקטובר הרי הוא הירידה בתמיכה בישראל בקרב שני המחנות, כאשר בשניהם הירידה הדרמטית ביותר בתמיכה בישראל היא בקרב הצעירים.

המשמעות ברורה: ישראל הפכה לנושא מפלגתי. הציבור הדמוקרטי מביט בה בעין ביקורתית, והפוליטיקאים שלו מבטאים את אותה ביקורת. הציבור הדמוקרטי מעדיף מועמדים שנוקטים עמדה מוסרית חריפה נגד ישראל – והם, בתורם, מחזקים את המגמה. זהו מעגל שמזין את עצמו. בקרב הדור הצעיר של הפוליטיקאים, שאינם כבולים למנגנוני מימון מסורתיים ומדברים אל ציבור צעיר יותר, הביקורת על ישראל כבר הפכה לנורמה.

ישראל הפכה לנושא מפלגתי. הציבור הדמוקרטי מביט בה בעין ביקורתית, והפוליטיקאים שלו מבטאים את אותה ביקורת. הציבור הדמוקרטי מעדיף מועמדים שנוקטים עמדה מוסרית חריפה נגד ישראל

יש לתהליך הקיטוב ביחס לישראל סיבות רבות: מהתפיסה בשמאל בעולם שישראל אינה פועלת להשגת שלום ועד לשינויים הדמוגרפיים במפלגה הדמוקרטית האמריקאית, המייצגת כיום קואליציית מיעוטים אתניים שונים.

אך התהליך הוא גם תוצאה של בחירה מודעת של ממשלות נתניהו בעשור האחרון להעדיף את התמיכה המיידית של המפלגה הרפובליקאית בארה"ב על פני טיפוח יחסים עם מנהיגי שתי המפלגות.

מדובר בהימור שאולי הצליח לראש הממשלה בנימין נתניהו ונתן לו שקט לפעול – אך פגע בישראל. הנתק מהדמוקרטים, לעיתים תוך התרסה פומבית, הוא טעות אסטרטגית קשה שמסכנת את מעמדה של ישראל בארצות הברית.

ממדאני איננו תופעה יוצאת דופן; הוא תוצר של התהליך הזה. הדאגה אינה נובעת מעמדותיו כלפי ישראל, שככל הנראה השפיעו מעט על ההצבעה עבורו, אלא מהעובדה שעמדות כאלה כבר אינן חריגות במפלגה הדמוקרטית.

כפי שאמר הנשיא טראמפ בתגובה לתמיכת יהודים בממדאני – "יהודי שיצביע לו הוא טיפש". זו אולי אמירה גסה של מי שרואה בציבור היהודי מצביע חד ממדי, אך היא ממחישה מציאות חדשה: אמריקה נחלקת לשני מחנות, ושאלת ישראל מזוהה עם החלוקה בין המחנות. על פי החלוקה הזו ביקורת כלפי ישראל היא דבר שמצופה היום ממועמד דמוקרטי צעיר כממדאני (ובוודאי לא פוגעת בו).

העדפת המפלגה הרפובליקאית היא הימור שאולי הצליח לנתניהו – אך פגע בישראל. הנתק מהדמוקרטים, לעיתים תוך התרסה פומבית, הוא טעות אסטרטגית קשה שמסכנת את מעמד ישראל בארה"ב

יש להניח שהביקורת הזו גם תאפיין את ממדאני כאשר ייכנס ללשכת ראש העיר הגדולה בארה"ב ותהווה מודל לשאר המועמדים הדמוקרטים בשנים הבאות. התוצאה היא המשך כרסום מעמדה של ישראל בארצות הברית.

פרופ' אמנון כוורי הוא פרופסור חבר וראש המכון לחירות ואחריות בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 854 מילים
כל הזמן // שבת, 30 במאי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו

צללים, גלימות ואקסטזה קתולית

בגלריה הלאומית בלונדון עלתה החודש תערוכה של אחד מגדול ציירי תור הזהב הספרדי ● בין קדושים מעונים שמתלבשים כמו דוגמני צמרת ועד ללימונים הכי משכנעים בתולדות האומנות, פרצ'סקו דה סורבראן מתגלה כגאון שצייר את האמונה – אך הלב שלו היה בכלל באופנה

לכתבה המלאה עוד 1,476 מילים

בינה מלאכותית, רגשות אמיתיים

בימים האחרונים עורר ראש הממשלה בנימין נתניהו סערה ציבורית לאחר ששיתף סרטון תחת הכותרת "ביביסט, לא חצי בן אדם". הסרטון מציג סצנה משפחתית הבנויה כפרודיה על "יציאה מהארון": בן צעיר מתיישב מול הוריו, והם מבטיחים לו שיאהבו אותו בכל מקרה. אלא שהגילוי הדרמטי אינו נטייה מינית אלא זהות פוליטית: "אני ימני. אני ביביסט".

מכאן מתגלגלת הסצנה לתגובה מבוהלת של המשפחה הליברלית כביכול, שמתקשה ליישב בין דמותו של הבן המשכיל, עובד ההייטק וקורא הספרים, לבין האפשרות שהוא תומך בנתניהו. הסרטון הפוליטי והבוטה טוען, שבישראל קיימים "ביביסטים בארון", אנשים שמסתירים את עמדתם מפני סביבה חברתית, מקצועית ותרבותית שמביטה בהם בבוז.

פרופ׳ אלון קורנגרין הוא ביופיזיקאי. ראש המרכז לחקר המוח של אוניברסיטת בר-אילן. אב מודאג, בעל צייתן, מדען משוטט, רץ איטי, צלם חובב, קורא נלהב, חצי-חנון, אנטרופאי ראשי, עצלן כושל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,259 מילים

השבוע התברר סופית שאף אחת ממטרות המלחמה לא הושגה

שלושה חודשים למלחמת איראן השנייה, ואף אחת מהמטרות שהוצבו בתחילתה לא הושגה במלואה ● חזבאללה קורא להפלת הממשלה הלבנונית, הלחימה בדרום לבנון הולכת ומתגברת ● ארדואן מרסק את האופוזיציה ומעצב אותה מחדש ● והשבוע ב-1946: ירדן הופכת למדינה עצמאית ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

לכתבה המלאה עוד 1,186 מילים
אמיר בן-דוד

סיפור לשבת דו-קרב

ב-1971 יצא למסכים סרט מינורי של במאי צעיר ולא מוכר, שזה היה סרטו העלילתי הראשון. שמו של הבמאי היה סטיבן שפילברג. ככל שהסרט, שצולם בשלושה עשר יום בלבד, נחשב מינורי, עדיין הוא צבר מוניטין ונעשה מוכר וידוע. 

עד כדי כך היה הסרט מוצלח, עד שמבקרי קולנוע היללו את הבמאי הצעיר שהפך סרט בתקציב זעום לאחד מסרטי האקשן המותחים של תקופתו. אני לא ממש זוכר אם מישהו מהמבקרים ניבא לבמאי הסרט הזה עתיד גדול.

"הזמן של הדי בן-עמר" הוא בלוג אישי בזמן ישראל, הכולל סיפורים ורשמים. הדי בן-עמר הוא סופר וחבר יד חנה, שפרסם ספרים כמו "בשם שמים" ו"הביוגרפיה החולנית של הדי בן-עמר", ומביא בכתביו סיפורים אמיתיים מהחיים המשלבים הומור וביקורת.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,133 מילים
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
בֶּן גְּבִיר 303

הגיע הזמן שפוליטיקאים יפסיקו להישאל אם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם המפלגות הערביות ויעומתו עם השאלה הקיומית החשובה באמת: האם הם מתחייבים לא להיכנס לממשלה עם איתמר בן גביר

לכתבה המלאה עוד 835 מילים

למקרה שפיספסת

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

מלחמת האזרחים של גולי איראן

קונגרס חירות איראן (IFC) התכנס לאחרונה בלונדון במטרה ליצור חזית אחידה נגד ממשל האייתוללות, אך נתקל באלימות מצד תומכי השאה לשעבר שהולכים ומקצינים ● כעת, חברי הארגון מנסים לנווט בין פלגים מסוכסכים, להקים "ממשלה" חלופית, לשמור על מרחק בטוח מישראל ולזכות באמונו של העם האיראני בדרך להפלת המשטר

לכתבה המלאה עוד 2,328 מילים

התסבוכת הפלילית של רומן גופמן

מסמך הראיות שהגישה היועמ"שית לבג"ץ מוכיח מעבר לכל ספק כי המועמד לראשות המוסד שיקר בפרשת הפעלתו של אורי אלמקייס - ומניח תשתית מספקת לחקירה פלילית על שיבוש מהלכי משפט ● הנזק שגופמן גרם חמור לא פחות - ואולי אף יותר - מהנזק שגרמה הפצ"רית לשעבר ● גורלו לא צריך להיות לא שונה מגורלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

נתניהו רוצה ניצחון מוחלט על רשימת הליכוד לכנסת

הפחד מנציגי המחוזות העלה אצל נתניהו רעיון ישן של הקמת ועדה מסדרת שתקבע את הרכב הרשימה לכנסת ● בפגישה בלשכתו הוא עשה "כיפה אדומה" לשרים הבכירים כשהביא ראשי ערים שדרשו להעניק לו שליטה כמעט מוחלטת באמצעות שריונים ● הבכירים שחוששים לאבד את כוחם מתנגדים בתוקף, אבל נראה שבסוף ראש הממשלה יכופף שוב את המפלגה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 774 מילים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

רוב המצביעים - ואפילו בגוש הקואליציה - מתנגדים לישיבה עם המפלגות החרדיות

גם מצביעי הימין מאבדים סבלנות כלפי השותפות עם ש"ס ויהדות התורה, כאשר רוב בוחרי עוצמה יהודית והציונות הדתית מתנגדים לקואליציה איתן - כך עולה מסקר חדש שערך יוסי טאטיקה ● במקביל, מגמת ההתחזקות של איזנקוט נמשכת ומפלגת ישר מזנקת לשיא של 18 מנדטים ● ואילו איחוד אפשרי של המפלגות הערביות עלול לטרוף שוב את הקלפים

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 503 מילים ו-2 תגובות

עיניים עצומות לרווחה

ריאיון טענה מפוקפקת של תקיפה מינית באמצעות כלב אפשרה לישראלים לפטור בשאט נפש את תחקיר "הניו יורק טיימס" על אלימות מינית נגד אסירים פלסטינים ● עו"ד שרי בשי, מנכ"לית הוועד נגד עינויים - ומי שסיפקה לכתב העיתון חלק מהעדויות - עומדת מאחורי הטענות הקשות ומסבירה מה קרה לנו מאז השבעה באוקטובר ● "אין תרבות שמענה, יש כוח שמענה. וכשנותנים לאנשים כוח בלתי מרוסן, הם תמיד ינצלו אותו לרעה"

לכתבה המלאה עוד 4,124 מילים

גפני גילה את הפמיניזם כשצריך להציל את הפטור מגיוס

חוק המעונות הוא לא מאבק על נשים חרדיות אלא עוד פרק במלחמת ההתשה של המפלגות החרדיות נגד שירות ושוויון ● גפני עטף את פטור הגיוס באריזה פמיניסטית, יהדות התורה השתמשה בוועדת חקירה ממלכתית כקלף מיקוח, והליכוד שוב הוכיח שאין לו קו אדום כשמדובר בהישרדות הקואליציה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 688 מילים

מלכודת הדבש האיראנית

המשטר באיראן לא נפל ולא השתנה: הוא נותר כוחני ותאב נקם ● חילופי האש במפרץ בוחנים את גבולות הפסקת האש, אבל המטרה המיידית של טהרן היא כסף: לנצל את רצונו של טראמפ בשקט עד אחרי המונדיאל כדי לשחרר מיליארדים מוקפאים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 693 מילים ו-1 תגובות
הקורא בקלפי
הקורא בקלפי
תקשורת, פוליטיקה ושקרים אחרים

שנ"צ במושב האחורי לא יפיל את נתניהו

תיעוד הקמפיין של גדי איזנקוט ב"עובדה" היה ההפך מסרט מלחמה: שיוט אגבי ונינוח ברכב ממפגש למפגש, והירדמות קצרה בתווך, במושב האחורי ● הכריזמה הדובית של איזנקוט מוסמסה לגמרי ● אולי זה מספיק כדי להפוך לראש ממשלה, אבל הרושם הוא שחסר כאן קרב: חזרה מיוזעת מיום ארוך של התחככות, צרידות חרוכה ממאמץ בלתי פוסק לשכנע אנשים, תחושה שמישהו נלחם על זה באמת ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 858 מילים

המל"ל כיבה את נורת האזהרה הירוקה

פרישת המל"ל מעיסוק במשבר האקלים מחזירה את ישראל לימים שבהם העיסוק בנושא נתפס כפריבילגיה של מחבקי עצים ● זה לא רק מיושן, אלא מנותק מהמציאות שבה מתקיים קשר הדוק בין שינויי האקלים לביטחון הלאומי ● הפתאומיות והשרירותיות של המהלך מעוררות חשש שמדובר בחלק מרוח התקופה: הרוח הטראמפיסטית המנשבת במסדרונות הממשל הישראלי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 1,262 מילים

בג"ץ נתן לוועדת גרוניס סולם, והיא בחרה להישאר על העץ

המערכה על מינויו של אלוף רומן גופמן לראשות המוסד כבר אינה מתנהלת רק בין העותרים לנתניהו, אלא בין שופטי בג"ץ לוועדת גרוניס עצמה ● אחרי שהוועדה התבצרה בעמדתה וזיכתה את גופמן מכל דופי, שופטי בג"ץ יתקשו להימנע מהכרעה ישירה בשאלת טוהר המידות שלו ובגורל המינוי ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 936 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.