JavaScript is required for our website accessibility to work properly. שיא היסטורי בפסטיבל ונציה: 25 דקות של מחיאות כפיים לסרט התיעודי NAZA | זמן ישראל
שיא היסטורי בפסטיבל ונציה:

25 דקות של מחיאות כפיים לסרט התיעודי NAZA

היצירה החדשה והנועזת של במאי "אין ארץ אחרת", יובל אברהם ורחל שור, עוסקת בהרג פלסטינים בעזה ומבוססת על עדויות של קציני מודיעין ישראלים ● הסרט הופק בחשאיות מוחלטת, והוא הסרט התיעודי היחיד שהתקבל השנה לתחרות הרשמית ● עמנואל לוי מדווח מוונציה

הבמאים יובל אברהם, משמאל, ורחל שור מצטלמים בפוטוקול לסרט "נאזה" במסגרת פסטיבל הקולנוע ה-83 בוונציה, איטליה. 10 בספטמבר 2026 (צילום: Scott A Garfitt/Invision/AP)
Scott A Garfitt/Invision/AP
הבמאים יובל אברהם, משמאל, ורחל שור מצטלמים בפוטוקול לסרט "נאזה" במסגרת פסטיבל הקולנוע ה-83 בוונציה, איטליה. 10 בספטמבר 2026

NAZA, הסרט התיעודי החדש והנועז של יובל אברהם ורחל שור, יוצרי הסרט התיעודי עטור הפרסים "אין ארץ אחרת", זכה אמש (חמישי) למחיאות כפיים סוערות שנמשכו לא פחות מ-24 דקות וחצי, מייד לאחר הקרנת הבכורה העולמית של הסרט בפסטיבל הסרטים של ונציה.

מדובר בשיא כל הזמנים של תשואות בעמידה בתולדות פסטיבל ונציה. הוא שובר את השיא הקודם, שעמד על 22 דקות ונרשם רק בשנה שעברה לאחר הקרנת הסרט "קולה של הינד רג'ב". למעשה, ככל הידוע, מדובר במחיאות הכפיים הממושכות ביותר שנרשמו אי פעם בפסטיבל קולנוע גדול כלשהו בעולם.

מאחר שפסטיבל ונציה צפוי להינעל באופן רשמי במוצאי שבת הקרוב, אין ספק שזו תהיה קבלת הפנים הנלהבת והארוכה ביותר של מהדורת הפסטיבל השנה.

הבמאי הבריטי המבריק ג'ונתן גלייזר, שגרף את פרס האוסקר אשתקד על דרמת השואה המטלטלת "אזור העניין", משמש מפיק בפועל של הסרט NAZA. במהלך מחיאות הכפיים יוצאות הדופן באולם, גלייזר נצפה כשהוא מחבק את אברהם ושור ומריע להם ממושכות.

צמד הבמאים הישראלים נראה קודר למדי, ושניהם התקשו לעצור את הדמעות ברגעים מסוימים במהלך התשואות, וכך גם חלקים ניכרים מהקהל באולם. כמה מהנוכחים בהקרנה הניפו דגלי פלסטין.

הסרט NAZA מתיימר להציג "בפירוט את המערכות העומדות מאחורי ההרג ההמוני והמחושב של אזרחים פלסטינים בעזה בידי ישראל".

בשל אופיו הנפיץ, הופק הסרט בתנאים יוצאי דופן. למעשה, הוא צולם בחשאיות מוחלטת ובשעות הלילה המאוחרות, כאשר צילומי החוץ שלו התבצעו בעיקר מגגות ברחבי תל אביב

בשל אופיו הנפיץ, הופק הסרט בתנאים יוצאי דופן. למעשה, הוא צולם בחשאיות מוחלטת ובשעות הלילה המאוחרות, כאשר צילומי החוץ שלו התבצעו בעיקר מגגות שונים ברחבי תל אביב.

יוצרי הסרט גם השיגו גישה חסרת תקדים לעדויות ממקור ראשון: הסרט כולל ראיונות חושפניים עם לא פחות מ-24 קציני מודיעין וחיילים ששירתו במלחמה בעזה.

התוכן המטלטל מבוסס גם על תחקירים שפורסמו לאחרונה בכלי התקשורת האקטיביסטיים הישראליים "972+" ו"שיחה מקומית", וכן על סדרת דיווחים בעיתון הבריטי "הגרדיאן", שפורסמו בין השנים 2023 ל-2025.

מתוך הסרט NAZA של הבמאים יובל אברהם ורחל שור (צילום: MK2)
מתוך הסרט NAZA של הבמאים יובל אברהם ורחל שור (צילום: MK2)

השם NAZA (נז"א) – מונח שחוזר ונשנה לאורך הסרט כולו – הוא למעשה ראשי תיבות צבאיים המשמשים את אמ"ן והמודיעין הישראלי לציון "נזק אגבי". מונח זה מציין באופן טכני את מספר האזרחים הבלתי מעורבים שלהערכת המודיעין צפויים להיהרג במסגרת תקיפה אווירית ספציפית.

הסרט צורף רק ברגע האחרון לרשימת הסרטים המשתתפים בתחרות הרשמית של פסטיבל ונציה, כחודש לאחר שהתוכנית המקורית והמלאה של הפסטיבל כבר פורסמה באופן רשמי ביולי.

הבמאים אברהם ושור הסבירו במסיבת עיתונאים שנערכה אתמול, כי הצירוף המאוחר לתחרות נבע אך ורק מכך שרק בימים אלה הם השלימו סופית את העריכה של הסרט, פרויקט שעליו עבדו באינטנסיביות במשך שלוש השנים האחרונות.

אברהם ושור הסבירו במסיבת עיתונאים שנערכה אתמול, כי הצירוף המאוחר לתחרות נבע אך ורק מכך שרק בימים אלה הם השלימו סופית את העריכה של הסרט, פרויקט שעליו עבדו באינטנסיביות במשך שלוש שנים

אברהם ושור היו שניים מארבעת הבמאים של הסרט "אין ארץ אחרת", שזכה בפרס האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר לשנת 2025. הסרט תיעד בזמנו את מאמצי ממשלת ישראל לגרש תושבים פלסטינים מבתיהם בדרום הגדה המערבית.

יובל אברהם, חמדאן בלאל, רחל שור ובאסל עדרה הם זוכי האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר, 3 במרץ 2025 (צילום: Jordan Strauss/Invision/AP)
יובל אברהם, חמדאן בלאל, רחל שור ובאסל עדרה הם זוכי האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר, 3 במרץ 2025 (צילום: Jordan Strauss/Invision/AP)

בריאיון שהעניק לקראת הקרנת הבכורה בוונציה, אמר אברהם: "כישראלים, הרגשנו שאנחנו רוצים להשתמש במעמד הייחודי שיש לנו – בגישה הישירה שיש לנו לאנשים בתוך החברה שלנו ששירתו בצבא – כדי לבחון מקרוב את המערכת הזאת בזמן שהיא מבצעת את מה שכל ארגוני זכויות האדם בעולם אומרים שהוא למעשה רצח עם".

ראוי לציין כי מדובר בהישג חריג, שכן NAZA הוא הסרט התיעודי הארוך היחיד שהתקבל השנה לתחרות הרשמית של פסטיבל ונציה (שכוללת בדרך כלל כ-22 סרטים עלילתיים מתוסרטים).

למורכבות העניין ולנפיצות הפרויקט מצטרפת גם העובדה שהסרט הופק, בין היתר, על ידי "הגרדיאן", יחד עם המפיק ג'יימס וילסון מחברת JW Films, בעוד ג'ונתן גלייזר משמש בו מפיק בפועל. וילסון וגלייזר הם, כאמור, הצוות הקולנועי זוכה האוסקר שעמד מאחורי הסרט המוערך "אזור העניין".

בשנה שעברה זכה הסרט "קולה של הינד רג'ב" – סרטה של הבמאית התוניסאית קאותר בן הניה המתרחש בעזה ועוסק במותה של ילדה בת שש שנהרגה מאש צה"ל בעת שניסתה להימלט מהעיר עזה עם משפחתה

בשנה שעברה זכה הסרט "קולה של הינד רג'ב" – סרטה של הבמאית התוניסאית קאותר בן הניה המתרחש בעזה ועוסק במותה של ילדה בת שש שנהרגה מאש צה"ל בעת שניסתה להימלט מהעיר עזה עם משפחתה – לתשואות בעמידה שנמשכו 22 דקות. באותה עת, היה זה השיא הארוך ביותר בתולדות הפסטיבל האיטלקי הוותיק.

(משמאל לימין) הבמאי הבריטי ג'ונתן גלייזר, העיתונאית והבמאית הישראלית רחל שור והעיתונאי והבמאי הישראלי יובל אברהם בצילומי העיתונות לסרט "נאזה", המוצג במסגרת התחרות בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-83 של ונציה, בלידו בוונציה. 10 בספטמבר 2026 (צילום: Stefano RELLANDINI / AFP)
(משמאל לימין) הבמאי הבריטי ג'ונתן גלייזר, העיתונאית והבמאית הישראלית רחל שור והעיתונאי והבמאי הישראלי יובל אברהם בצילומי העיתונות לסרט "נאזה", המוצג במסגרת התחרות בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-83 של ונציה, בלידו בוונציה. 10 בספטמבר 2026 (צילום: Stefano RELLANDINI / AFP)

השנה מכהנת הבמאית בן הניה כחברה מן המניין בחבר השופטים של פסטיבל ונציה, בראשות השחקנית מגי ג'ילנהול. חבר השופטים הוא שיבחר ויכריז על הזוכים בפרסים היוקרתיים במוצאי שבת.

הסרט NAZA עתיד להיות מוקרן בהמשך החודש גם בפסטיבל הסרטים של סן סבסטיאן בספרד. הקרנת הבכורה הצפון-אמריקאית שלו תתקיים במסגרת התוכנית המרכזית (Main Slate) של פסטיבל הסרטים היוקרתי של ניו יורק 2026.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
תמשיכו לפרסם שונאי ישראל אוטו אנטישמים. זה למה שהעולם הנוצרי המרושע זקוק. לא מרחמים על אכזרים. עזה צריכה להיות ריקה מערבים. העולם המושחת והרקוב צריך לקחת אותם אליו. לא מרחמים על אכזרים.... המשך קריאה

תמשיכו לפרסם שונאי ישראל אוטו אנטישמים. זה למה שהעולם הנוצרי המרושע זקוק. לא מרחמים על אכזרים. עזה צריכה להיות ריקה מערבים. העולם המושחת והרקוב צריך לקחת אותם אליו. לא מרחמים על אכזרים. גם לא על צבועים. וגם לא על שונאי ישראל, אפילו שהם יהודים. מעדיף את יוסף חדאד.

לכתבה המלאה עוד 708 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 11 בספטמבר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.