JavaScript is required for our website accessibility to work properly. פנחס ענברי: לאיזנקוט יש ממשלה – הוא צריך רק להעז | זמן ישראל

לאיזנקוט יש ממשלה - הוא צריך רק להעז

יו"ר מפלגת ישר גדי איזנקוט מסמן לתומכיו במטה הבחירות לאחר פרסום תוצאות מדגמי הבחירות הראשונים, בתל אביב. 28 באוקטובר 2026 (צילום: Jack GUEZ / AFP)
Jack GUEZ / AFP
יו"ר מפלגת ישר גדי איזנקוט מסמן לתומכיו במטה הבחירות לאחר פרסום תוצאות מדגמי הבחירות הראשונים, בתל אביב. 28 באוקטובר 2026

במציאות האבסורדית של מדינת ישראל, התפרשו תוצאות הבחירות כך: מי שניצח מרגיש שהפסיד, ומי שהפסיד מתנהג כמנצח. העובדות הן שבנימין נתניהו אינו יכול להקים ממשלה, ומי שיכול לעשות זאת הוא גדי איזנקוט, ורק הוא. הוא צריך רק להחליט.

המלכודת של ימין מול שמאל

כדי שזה יקרה, גוש השינוי חייב להצדיק את שמו – לחולל שינוי ולהקים ממשלה עם המפלגות הערביות. לדעתי זה יקרה בסופו של דבר, כי אין אופציה אמיתית אחרת. אבל במציאות הישראלית, שיש בה יותר מקמצוץ של גזענות, גוש השינוי חייב להשתחרר מן הנרטיב הכוזב, אך המנצח, של נתניהו: ימין מול שמאל.

אין ימין ושמאל בישראל, אבל נתניהו משתמש בטריק הישן הזה, שמוכיח את יעילותו שוב ושוב. דווקא במערכת הבחירות הזאת היה מצופה שגוש השינוי יעמיד מול הנרטיב של נתניהו את הנרטיב האמיתי: שחיתות מול יושרה.

אין ימין ושמאל בישראל, אבל נתניהו משתמש בטריק הישן הזה, שמוכיח את יעילותו שוב ושוב. דווקא במערכת הבחירות הזאת היה מצופה שגוש השינוי יעמיד מול הנרטיב הכוזב הזה את הנרטיב האמיתי: שחיתות מול יושרה

אבל שוב ושוב התברגו אנשיו דווקא בנרטיב של נתניהו, כדי להוכיח שהם ימניים ממנו – כי הוא, כביכול, חיבק את יאסר ערפאת. ואם הבחירות הן על השאלה מי ימני יותר, ברור שנתניהו הוא מלך הימין הבלתי מעורער, ללא תלות במעשיו או במדיניותו בפועל. 

גוש שאינו קיים

אז מה המצב עכשיו? לכאורה יש גוש נתניהו מול גוש האופוזיציה בלי הערבים, וביניהם מעין שוויון, עם יתרון לגוש נתניהו. 

אבל לביבי אין שום גוש.

הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ הגיב על התוצאות באומרו כי הציל את נתניהו מתבוסה – כלומר: נתניהו חייב לו. הוא הוסיף כי אינו רוצה לראות בממשלת נתניהו את איתמר בן גביר ואת בצלאל סמוטריץ'. אז נא להוריד את השניים מן הגוש של נתניהו. 

וזה לא הסוף. החרדים אינם מוותרים על חוקי ההשתמטות, ולכך יש משמעות באופציה המדוברת של ממשלת אחדות של נתניהו ואיזנקוט.

בלי בן גביר וסמוטריץ', אבל עם חוקי ההשתמטות – ובנוסף לכל חוקי הדיקטטורה שכבר נחקקו ומחכים לתורם להיכנס לתוקף עם השבעת הממשלה החדשה. האם נראה לכם שאיזנקוט ילך לממשלה עם נתניהו, יחד עם חבריו בגוש השינוי, כאשר השינוי שלהם יהיה מתן לגיטימציה לנתניהו היורד מנכסיו?

טראמפ הגיב על התוצאות באומרו כי הציל את נתניהו מתבוסה – כלומר: נתניהו חייב לו. הוא הוסיף כי אינו רוצה לראות בממשלת נתניהו את בן גביר ואת סמוטריץ'. אז נא להוריד את השניים מן הגוש של נתניהו

נתניהו והמשיח

כדי להבין את סוד כוחו של נתניהו יש להסתובב קצת בירושלים ולהבין את חומרת הבעיה. כאשר ראיינתי עוברים ושבים, פגשתי תומכי נתניהו, וזה טבעי. מה שהפתיע והדאיג אותי היה ההסבר. תומכי נתניהו בירושלים קושרים אותו במשיח. אחד המרואיינים, אדם לא דתי, אמר שנתניהו יהיה ראש הממשלה האחרון, ואחריו יבוא המשיח. גם מרואיין אחר, דתי, קשר לנתניהו הילה משיחית.

אם כך, מה שהפחיד אותנו בנבואות האפוקליפטיות של נתניהו על הקריפטו ועל אטום על תל אביב, פעל הפוך בקרב תומכיו: הם מריחים את גוג ומגוג, והחיזיון הזה מרחיב את ליבם.

את הקשר בין הבחירות לבורא עולם אפשר לראות במודעות הבחירות של ש"ס באוטובוסים של ירושלים.

כרזות של ש"ס בירושלים (צילום: פנחס ענברי)
כרזות של ש"ס בירושלים (צילום: פנחס ענברי)

הליכה לממשלה אחת עם מפלגה שמובילה את הזיות החורבן האלה היא הצטרפות לחורבן.

האופציה האחרת

מול ההליכה לקנוסה של ממשלה עם נתניהו עומדת האופציה של ברית עם הרשימות הערביות. עצם הצעד הזה שובר את הנרטיב של ימין מול שמאל, ומוכיח שגוש השינוי אינו נבהל ממכונת הרעל שתיכנס להילוך גבוה – אבל תעבוד על ריק. כי אין לנתניהו גוש, ואין לו ברירה אלא לוותר. לא יישארו בידיו קלפים לשחק בהם ברגע שכללי המשחק ישתנו ותהיה לגיטימיות לממשלה עם הערבים.

מול ההליכה לקנוסה של ממשלה עם נתניהו עומדת אופציית ברית עם הרשימות הערביות. עצם הצעד שובר את נרטיב ימין מול שמאל, ומוכיח שגוש השינוי לא נבהל ממכונת הרעל שתיכנס להילוך גבוה – אך תעבוד על ריק

ראייה ריאליסטית אומרת לנו כי בעוד שרע"ם רוצה להיות חלק מן הממשלה, המשותפת רוצה רק לתמוך מבחוץ. בנאומו בליל הבחירות הסיר איזנקוט את התנאי שהציב למנסור עבאס – להכריז על חמאס כארגון טרור. זה תנאי שלא היה צריך להציב מלכתחילה, והוא היה תוצאה של הריקוד לפי החליל של נתניהו, ימין מול שמאל. ואגב, גם אביגדור ליברמן תקף בנאומו בחריפות את נתניהו, אבל לא אמר מילה נגד המפלגות הערביות.

כאשר גוש השינוי ירצה באמת שינוי, הוא יתחיל בהשתלטות על הכנסת. את זה הוא יכול לעשות רק עם המפלגות הערביות, וזה יהיה הצעד הראשון לקראת שותפות פוליטית בעתיד.

אבל, האם באמת הוא יעשה זאת? כעת נתניהו ממוקד בלמנוע את כינוס הכנסת, ובבניית חיץ בין גוש השינוי לבין המפלגות הערביות. איך? בהטלת דופי בהצבעות הערבים. קמפיין הרעל הזה כבר התחיל, גם כדי "לבדוק את קלפיות הערבים", וגם כדי להעמיד במבחן את גוש השינוי – האם יקום להגן על הערבים? הוא לא יקום, וכל ההבנות להתחיל בהשתלטות על הכנסת יתמוססו.

פטנט משומש אבל יעיל – שוחד. הוא יציע לאיזנקוט את תפקיד שר הבטחון, ואח"כ כך ירוקן אותו מתוכנו, וימשיך במלאכת פילוג גוש השינוי גם בתוך הממשלה, במרוץ אחר פינוקים.

לנטרל את אפקט טראמפ

טראמפ זקף לזכותו את הצלת נתניהו, וכעת הוא ממתין לתמורה בעזה ובגדה. לדעתי, כדי לנטרל את אפקט טראמפ, איזנקוט חייב להודיע מייד כי ישראל בהנהגתו תשתף פעולה עם טראמפ בשינוי פניו של המזרח התיכון.

זה טוב כדי להציג את איזנקוט כשותף הראשי של ארצות הברית ביום שאחרי הבחירות, וזה טוב גם משום שזה טוב לישראל. הגיע הזמן שמה שטוב לישראל יהיה סוף סוף שיקול מרכזי בחשיבה הלאומית.

פנחס ענברי הוא חוקר בכיר של מזרח התיכון, עיתונאי, סופר, תסריטאי ומשורר. מחבר הערכים על הפלסטינים באנציקלופדיה העברית החדשה. שימש שנים רבות חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. חיבר ספרי עיון על הבעיה הפלסטינית, וספר בלשנות על שורשי השפה העברית "סיפור שורש". הרומנים שחיבר יחד עם אשתו אביבה הם: "על גב סופה" - על אתגרי הקהילות הנוצריות בגליל המערבי בימי המנדט הבריטי מול האסלאם הרדיקלי ומעמד האישה, ו"שומר השאול" עוסק בשחיתות הישראלית.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 825 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 29 באוקטובר 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.