נושא
קו לעובד

"מפרוץ המלחמה, גל של רדיפה פוליטית נגד ערבים"

מורה נאלצה לעבור בית ספר כי במשרד החינוך חששו לביטחונה ● מתמחה באדריכלות פוטרה בגלל שפרסמה סרטון נגד השתקה ● ועובדות בסופרמרקט פוטרו בעקבות עימות עם לקוחה שטענה כי מחאו כפיים בזמן אזעקה ● באווירה הטעונה מאז 7 באוקטובר, כל טענה נגד עובדות ערביות מתלקחת במהירות – ומעסיקים ממהרים לפעול בלי לבדוק אם יש בסיס להאשמות

עוד 1,809 מילים ו-1 תגובות

השנה החולפת הייתה קטלנית במיוחד לעובדים בישראל, ש־83 מהם נהרגו בתאונות, בעיקר באתרי בנייה ● בארגונים החברתיים קוראים להחליף את ראש מנהל הבטיחות חזי שוורצמן, ובמקביל מתנהל נגדו קמפיין הכפשה אנונימי ● יאיר גולן כינה אותו "פחדן" בשיחה עם קבלן פיגומים, ובתצהיר לביהמ"ש טען שהוא לא מספק פתרונות ● ראש המנהל התעמת לאחרונה עם חברות העגורנים: "לא אירתע מאיומים"

עוד 1,995 מילים

"בלי לשלם, המסמכים שלך לא יקבלו עדיפות"

תחקיר עובדים זרים המחפשים עבודה בארץ מספרים לזמן ישראל כי הם נאלצים לשלם "עמלות השמה" בגובה של עד 25 אלף דולר כדי שמועמדותם תילקח בחשבון ● כדי לשלם את כספי השוחד, הם נאלצים למכור את רכושם או לקחת הלוואות ● למרות ההסכמים הבילטרליים להסדרת הנושא – אף חקירה לא הסתיימה באישומים פליליים

עוד 3,871 מילים ו-3 תגובות

"בישראל אין בטיחות. זו מדינת אחי, נשמה, כפרה, יהיה בסדר"

רק בשבוע שעבר נהרגו ארבעה עובדים בתאונות עבודה ותעשייה ● ממוני הבטיחות חסרי הגנה מול מעסיקים, במנהל בטיחות אין איסוף נתונים סדור, אין דירוג אחיד שיאפשר להשוות בטיחות בין ארגונים גדולים וקטנים, יש תת-דיווח על תאונות עבודה ואלפי הנפגעים ממחלות תעסוקתיות בכלל נופלים מתחת לרדאר ● "למה שחברה תדווח על תאונה אם מחר סוגרים לה את האתר?"

עוד 2,277 מילים

ישראל נמצאת במקום טוב בדירוג משרד החוץ בארה"ב הנוגע לסחר בבני אדם ● אבל התופעה עדיין כאן - ובתקופת הקורונה הפכה קשה יותר לאיתור ● נשים שהגיעו לארץ כדי לעסוק בסיעוד, הפכו לשפחות ● גברים שבאו כדי לעבוד בבניין מוחזקים בתנאי עבדות ● ו-55 עובדים זרים שוהים במקלטים לקורבנות סחר בבני אדם, אבל יחידת המשטרה שאמורה לטפל בהם פורקה  

עוד 1,282 מילים

בדיקת זמן ישראל "תאונות קורות בגלל שחוסכים בכסף"

כ-100 מפקחי עבודה אמורים לתת פתרון לכ-85 אלף מפעלים ואתרי בנייה, אבל התוצרים שמביאים המפקחים לא הופכים לכתבי אישום והקטל נמשך ● אין דיווח על קבלני משנה ועובדים שנפגעים לא יודעים ממי לתבוע פיצוי ● חברות הביטוח לא דורשות מהקבלנים לעמוד תנאי בטיחות, כתנאי לתחולת הפוליסה ● "הם מוכרים פוליסות במאות מיליונים והנזק ממוות של כמה פועלים הוא מיליונים בודדים"

עוד 2,852 מילים

עוקץ העובדים הזרים: רכשו אשרות עבודה מזויפות ומפחדים להתלונן

פרסום ראשון האשרות המזויפות נמכרו באלפי דולרים ● העובדים מהודו, שרכשו את הוויזה והגיעו למשרדי רשות ההגירה כדי לצאת לחופשה בארץ מוצאם, נדהמו לגלות שהיא מזויפת וגורשו מהארץ, אחרים עדיין מתחבאים מהרשויות ● רשות האוכלוסין: מכירים את הנושא ● קו לעובד: לפני כעשור נסגרה יחידה משטרתית שחקרה הונאות של זרים, העובדים מופקרים

עוד 811 מילים

באתרים המסוכנים ממשיכים לעבוד כרגיל

בדיקת זמן ישראל משרד העבודה מוציא צווים להפסקת העבודה באתרי בנייה עם ליקויי בטיחות מסוכנים, אך בדיקת זמן ישראל מגלה כי הבנייה בהם ממשיכה כרגיל ● "זה כאילו שתנהג שיכור והשוטר יגיד לך: תמשיך לנסוע, לא נורא" ● מתחילת השנה נהרגו יותר מ-40 עובדים

עבירות בטיחות קטלניות באתרי בנייה הם מכת מדינה. במחצית הראשונה של 2019 התרחשו בישראל 195 תאונות עבודה, רובן בענף הבנייה, שהביאו למותם של 43 עובדים ולפציעתם של 164 – עלייה של 30% לעומת מחצית השנה הקודמת. משרד העבודה מבטיח בהודעותיו לתקשורת להילחם עד חורמה ברשלנות הקטלנית בענף הבנייה – אבל הבטחות לחוד ומציאות לחוד.

פקחי משרד העבודה מוציאים כמעט מדי יום "צווי בטיחות" נגד אתרים שבהם מתגלים ליקויי בטיחות. באתר המשרד כתוב: "צו בטיחות המוטל הינו דרישה לטיפול בסכנה בטיחותית, ואיסור שימוש או עבודה בגורם ממנו נובעת סכנה זו".

במרבית הצווים נכתב "ליקויים רבים", והמשמעות היא שהעבודה באתר אמורה להיות מושבתת עד לביצוע שורה ארוכה של תיקונים. השאלה היא, האם היזמים וקבלני הבנייה בשטח נענים להוראות ומפסיקים את הבנייה עד לתיקון המפגעים.

רק לפני כחודש, נפל פועל בקריית גת מגובה של כ-10 מטרים ונפצע קשה באתר בנייה שקיבל צו בטיחות שבועיים קודם לכן בגלל ששטחי העבודה בו לא היו מגודרים. היזמים באתר התעלמו מהצו והמשיכו לעבוד כרגיל, ופקחי משרד העבודה לא אכפו את סגירתו – וזאת, למרות שהקבלן, מחמוד תאופיק, צבר 12 צווי בטיחות בשמונה אתרי בנייה בגין עבירות בטיחות חמורות .

אתר הבנייה ברחוב הבילויים ברמת גן. קיבל צו בטיחות וממשיך לעבוד כרגיל (צילום: תני גולדשטיין)
אתר הבנייה ברחוב הבילויים ברמת גן. קיבל צו בטיחות וממשיך לעבוד כרגיל (צילום: תני גולדשטיין)

בדיקת "זמן ישראל": עסקים כרגיל

האם המקרה שגרם לאסון בקריית גת הוא מקרה חריג? השבוע ביקרנו בשישה אתרי בנייה ברמת גן, פתח תקווה והוד השרון, שכולם קיבלו רק ביום ראשון האחרון "צווי בטיחות", ובדקנו האם הצווים גרמו להם להפסיק לעבוד.

אתר אחד בפתח תקווה קיבל צו בטיחות בגלל פיגום לקוי, אתר נוסף ברמת גן בגלל קרבה לקו, וארבעת האחרים בגלל "ליקויים רבים".

בכל ששת האתרים מצאנו פועלים שמטפסים על הפיגומים, מנופים עולים ויורדים, פטישים רועמים. עסקים כרגיל.

"בעל הבית קיבל איזה פתק ממשרד העבודה שהאתר מסוכן וצריך להפסיק את העבודות, אבל עזוב אותך, ממשיכים לעבוד", סיפר חשמלאי שעובד באחד מהם. "כולם יודעים וכולם ממשיכים. הפועלים לא מפחדים. הם רוצים פרנסה, הם יבואו לעבודה, לא מעניין אותם מה יקרה, ובעל הבית לא אכפת לו, וגם לפקחים".

"בעל הבית קיבל איזה פתק שהאתר מסוכן וצריך להפסיק את העבודות, אבל עזוב אותך, ממשיכים לעבוד. כולם יודעים וכולם ממשיכים. הפועלים לא מפחדים. הם רוצים פרנסה, הם יבואו לעבודה, לא מעניין אותם מה יקרה"

חלק מהיזמים אכן מיהרו לתקן את הליקויים. עזרא חשקורי, המבצע עבודות באתר ברמת גן שקיבל בתחילת השבוע צווי בגלל "ליקויים רבים", ביקר ביום שלישי באתר והחזיק בידו היתר שקיבל ממשרד העבודה לחזור לעבוד, אחרי בדיקה חוזרת שהתבצעה כבר ביום שני.

"ברגע ששמעתי על הצו, עזבתי הכול והגעתי לאתר לבדוק מה הסיפור", מספר חשקורי, "אני לא רוצה להיכנס כאן לוויכוח עם הפקחים אם באמת היו ליקויים, מבחינתי היעד זה אפס ליקויים ואפס צווים ואפס טענות ודאגתי שזה יהיה המצב. אני לא אחתום לך שזאת הגישה של כל היזמים, יש מקרים שיזמים מצפצפים וממשיכים לעבוד. התוצאה לצערי היא חיי אדם, כן".

אתר בנייה ברחוב גאולה בהוד השרון (צילום: תני גולדשטיין)
אתר בנייה ברחוב גאולה בהוד השרון (צילום: תני גולדשטיין)

"צווי הבטיחות לא אפקטיביים"

"הבדיקה שעשיתם ממחישה את הבעיה עם צווי בטיחות: הם לא אפקטיביים", אומרת גדיר ניקולא, רכזת תחום תאונות עבודה בבניין ב"קו לעובד". "משמעות הצו אמורה להיות – תפסיק לעבוד, תתקן ותחזור לעבוד. אבל בפועל הם ממשיכים לעבוד והפקחים לא תמיד חוזרים ובודקים מה הולך שם. היזם יכול לשלוח פקס או מייל לפיהם הליקויים תוקנו ולקבל אישור אוטומטי לחזור לעבוד".

"אין לפקחים שום הרתעה", מוסיפה ניקולא, "אני לא מבינה למה קבלנים שנתפסים על מפגעי בטיחות, לפעמים חמורים ומסוכנים ביותר, מקבלים הזדמנות שנייה. זה כאילו שנהג ייתפש נוהג שיכור והשוטר יגיד לו, יאללה, בסדר, סע, לא נורא, תשתדל שזה לא יקרה בפעם הבאה. הקבלנים פשוט לא מתרגשים מזה".

מה היית מצפה שיקרה?

ניקולא: "הייתי מצפה שהאתר ייסגר ל-30 יום לפחות, כדי שירגיש את העלות הכלכלית. יש גם הצעת חוק בשלבי חקיקה שמאפשרת לשלול רישיון מקבלנים שעברו עבירות בטיחות, ואני מאוד מקווה שהיא תעבור אחרי הבחירות".

לחלק מהיזמים והקבלנים יש טענות הפוכות. אחד היזמים באתרים שבדקנו  אומר: "הפקחים עצמם אומרים שיש עליהם לחץ להוציא כמה שיותר צווים. בעבר היו מוציאים בעיקר צווי 'טעון שיפור' ומאפשרים להמשיך לעבוד תוך כדי תיקון הליקוי. היום, בגלל כל הכתבות, הם מוציאים על כל דבר קטן צווי בטיחות גורפים וצווי הפסקת עבודה, פוגעים בשמם הטוב של היזמים ומעכבים את הבנייה".

ובכל זאת פועלים נהרגים ונפצעים באתרי בנייה בגלל ליקויי בטיחות.

"הציבור רוצה שייבנו דירות ושמחירי הדירות יירדו. זה כל מה שמעניין אותו".

תגובות משרד העבודה והקבלנים

בעקבות הבדיקה שערכנו, שאלנו את משרד העבודה האם כל היזמים הספיקו לתקן תוך פחות מיומיים לתקן את כל הליקויים, להיבדק על ידי המשרד ולקבל אישור לפתיחה מחדש.

ממשרד העבודה מסרו בתגובה: "באתר ברחוב גאולה בהוד השרון השלימו את הדרישה לעוזר בטיחות. באתר ברחוב היבנר בפתח תקווה יכולים לעבוד, למעט על הפיגום עד השלמתו כנדרש. באתר ברחוב בועז ברמת גן (של חשקורי) הליקויים תוקנו. באתר ברחוב תל חי ברמת גן שמו מחיצות מול קו החשמל ויכולים לחזור לעבוד. באתרים ברחוב היד החזקה והביל"וים ברמת גן החלו לבצע תיקון ליקויים מרגע קבלת הצו".

לשאלה, כיצד ייתכן שהאתרים בהוד השרון, ברחוב היד החזקה והבילויים יכולים להמשיך לעבוד למרות שלא השלימו את תיקון הליקויים? לא קיבלנו תשובה. גורם במשרד העבודה אמר "מפקח בטיחות יגיע לשם שוב השבוע".

מחברת "גבריאל בלמס", המפעילה את אתר הבנייה בהוד השרון וחברת "קולסקי", המפעילה את האתר בפתח תקווה, נמסר בתגובה: "הליקויים תוקנו, ומשרד העבודה התיר לנו לחזור לעבוד כרגיל".

את תגובות "חברת ד. חייק בנייה", "שבח משה" ו"נסים כהן", המפעילות את אתרי הבנייה ברחוב הבילויים, תל חי ויד החזקה ברמת גן לא ניתן היה להשיג.

עוד 822 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה