JavaScript is required for our website accessibility to work properly. בג"ץ קבע: על צה"ל חובה חוקית לקיים שוויון הזדמנויות בין נשים וגברים בשיבוץ לתפקידי לחימה | זמן ישראל

בג"ץ קבע: על צה"ל חובה חוקית לקיים שוויון הזדמנויות בין נשים וגברים בשיבוץ לתפקידי לחימה

10 הלוחמות הראשונות שסיימו את ההכשרה של יהל"ם, 16 באפריל 2024 (צילום: דובר צה"ל)
דובר צה"ל
10 הלוחמות הראשונות שסיימו את ההכשרה של יהל"ם, 16 באפריל 2024

בג"ץ קבע פה אחד כי מוטלת על צה"ל חובה חוקית לקיים, ככל הניתן, שוויון הזדמנויות בין המינים בשיבוץ לתפקידי לחימה, והוציא צו מוחלט לפתיחת התנסות לנשים בשריון המתמרן בחודש נובמבר 2026.

ההחלטה התקבלה בתשובה לעתירות שהוגשו בשנת 2020, שבהן ביקשו העותרות כי יתאפשר להן להתמיין ולהשתלב בתפקידי לחימה שונים, בדגש על יחידות מיוחדות, חי"ר ושריון מתמרן.

בית המשפט קבע כי מהוראותיהם הברורות של סעיף 16א לחוק שירות ביטחון וסעיף 6ד לחוק שיווי זכויות האישה, כמו גם מתכליתם המפורשת, עולה באופן שאינו משתמע לשני פנים כי המחוקק ביקש לקבוע, כנקודת מוצא, שוויון בין גברים לנשים בכל הנוגע לשירות בצה"ל, כך שנשים תוכלנה לשרת בכל תפקיד, כולל תפקידי לחימה; זאת, לצד חריג המאפשר למנוע מנשים לשרת בתפקידים מסוימים, מקום שבו הדבר מתחייב "ממהותו ומאופיו של התפקיד".

עוד נקבע, כי הנטל להראות כי מתחייב 'ממהותו ומאופיו של תפקיד' מסוים כי נשים לא תוכלנה לשרת בו, מוטל על רשויות הצבא, וכי החלטה כזו צריכה להתבסס על התנסויות רלוונטיות.

כן נקבע, כי הגם שחל שיפור ניכר לאורך שנות גלגוליה של העתירה בהיבט זה, צה"ל עודנו מחויב להמשיך לפעול לטובת מימוש הוראות החוק ועמידה בחובות המוטלות עליו בהיבט זה; זאת, גם בהתאם לעמדת הצבא, אשר עמד על מחויבותו להגשמת השוויון בשירות בין גברים לנשים.

במישור האופרטיבי, ניתן צו מוחלט המורה על פתיחת התנסות בשריון המתמרן בחודש נובמבר 2026. זאת, בהתאם לדעתן של השופטות דפנה ברק-ארז ורות רונן, שראו לתת תוקף מחייב להחלטת הרמטכ"ל על פתיחת ההתנסות במועד האמור; ובניגוד לדעתו החולקת של המשנה לנשיא העליון נעם סולברג, שסבר כי בהתחשב בהחלטת הרמטכ"ל, ממילא אין מקום למתן צו מוחלט.

לגבי שאר ראשי הצו על-תנאי שהוצא בעתירה, הוסכם פה אחד כי בהתחשב בפעולות שביצע הצבא לטובת עמידה בהוראות הצו על-תנאי, והגם שהמלאכה טרם הושלמה, אין הצדקה למתן צו מוחלט.

עוד נקבע, על דעת כלל חברי ההרכב, כי משיבי המדינה יִשאו בהוצאות בסך של 40,000 אלף שקלים לטובת העותרות.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
כל הזמן // שבת, 20 ביוני 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • העמוד שלך בזמן ישראל יציג את כל התגובות שפרסמת באתר
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק לקביעת סיסמה חדשה מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.