הפגנות מול לשכת ראש הממשלה: מימין, השר איתמר בן גביר ומפגינים בעד כניסה לרפיח. משמאל, משפחות חטופים קוראים לעסקה לשחרורם עכשיו. 5 במאי 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90, מונטז')
רכבת ההרים הרגשית שעוברת על בני משפחות החטופים לא פוסחת על אף סיבוב אכזרי. אחרי האופטימיות של שבת, הגיעה אתמול הפסימיות המייאשת עם דיווחים כי המשא ומתן על סף פיצוץ. ראש ה-CIA ויליאם ברנס אף יצא בדחיפות לסיבוב פגישות בקהיר ובירושלים במטרה לנסות להציל את מה שמונח על השולחן.
צריך להכיר במציאות: יחיא סנוואר לא באמת רוצה עסקה לשחרור החטופים. לא בתמורה להפסקת אש, לא בתמורה לשחרור אסירים פלסטינים, ולא בתמורה לסיוע הומניטרי.
סנוואר הוא איש שאין לו מה להפסיד, ואין לו מה להרוויח. מטח הטילים אתמול לעבר מעבר כרם שלום – מעבר שנפתח להכנסת סיוע הומניטרי לתושבי עזה, כזכור – הזכיר היטב היכן מנהיג חמאס עומד.
"חמאס למד לשחק בזירה הפוליטית הישראלית", כותב הבוקר רביב דרוקר ב"הארץ", "לפזר הודעות כאילו התשובה חיובית, או־טו־טו יש עסקה, התגמשנו. הם הבינו, מתברר, כמה הם מקלים על בנימין נתניהו בכך שהם אומרים 'לא'… כל ההתרחשות הזאת היא רק משחק ציני ואכזרי בחיי אנשים".
"חמאס למד לשחק בזירה הפוליטית הישראלית. הם הבינו, מתברר, כמה הם מקלים על בנימין נתניהו בכך שהם אומרים 'לא'"
זה לא עוזר, כמובן, כשגם בצד הישראלי גוברים הלחצים נגד העסקה – בעיקר מהצד הימני של המפה הפוליטית, ובעיקר מפי אלה שרואים בעצירת הלחימה, גם אם זמנית, ככניעה לחמאס וכישלון במיטוט הארגון.
אתמול הפגינו נציגי "פורום תקווה" ו"פורום גבורה" – משפחות חטופים ומשפחות שכולות התומכות בהמשך הלחימה בעזה ומתנגדות למתווה עסקת החטופים הכולל עצירת מלחמה – מול משרד ראש הממשלה בירושלים.
אל המפגינים הצטרפו לא פחות מתריסר שרי ממשלה – כשליש מהממשלה – באותה דרישה. כאילו היו ח"כים מהאופוזיציה. "סביר להניח שאם היה מדובר במשפחות חטופים שתובעות להפסיק את המלחמה בתמורה לשחרורם של יקיריהן – השרים היו מליטים את הווילונות ומאיצים בנהגים לתת גז", כותב הבוקר שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל.
"חמאס לא יוכל לשלוט יותר בעזה", אמר השר מיקי זוהר למפגינים שאליהם יצא. "אם זה יקרה, לממשלה הזו אין זכות קיום". ירושלמי שאל את זוהר מה משמעות הדברים – האם השרים יתפטרו בהמוניהם אם תהיה עסקת חטופים? זוהר הסתפק בחזרה על דבריו כי אין זכות קיום לממשלה שלא תמוטט את חמאס.
וכך מחלחלת לה ההכרה כי עסקה לשחרור החטופים כנראה לא תתאפשר תחת ההנהגה הנוכחית. בשני הצדדים.