עדן גולן בגמר האירוויזיון במאלמו, שוודיה, 11 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Martin Meissner)
ובתוך כל ההתרחשויות האיומות הללו, האירוע שמשך אתמול הכי הרבה תשומת לב בישראל היה בכל זאת תחרות שירים.
פוליטיקה תמיד הייתה חלק בלתי נפרד מתחרות האירוויזיון. המעטה הדק של "מוזיקה מאחדת", מעולם לא הצליח להסתיר את המתחים וחילוקי הדעות ביבשת. אבל מה שקרה השנה סביב השיר הישראלי וסביב עדן גולן הוא בכל זאת חסר תקדים.
אלפי מפגינים עוטי כאפיות – ביניהם פעילת האקלים המעצבנת גרטה תונברג, שאף נעצרה על ידי המשטרה – צבעו את רחובות מאלמו בשוודיה בצבעי דגל פלסטין וקראו להפסקה מיידית של המלחמה בעזה, ולנידוי של ישראל מכל המוסדות הבינלאומיים.
קהל האלפים באולם שרק בוז בכל פעם שהשם ישראל הוזכר וניסה להפריע להופעתה של גולן. מבחינתם זו הייתה הזדמנות לבטא את מה שהם חושבים על מדינת ישראל, מול קהל של עשרות מיליונים שעוקב אחרי האירוויזיון.
קהל האלפים באולם שרק בוז בכל פעם שהשם ישראל הוזכר וניסה להפריע להופעתה של גולן
גם חלק מהזמרים והזמרות שהשתתפו בתחרות – שהותקפו ברשתות החברתיות על כך שהם משתפים פעולה עם ישראל הכובשת, הדורסנית, "רוצחת ההמונים" – ניסו לבדל את עצמם מגולן, מהמשלחת הישראלית ומישראל.
וכך עדן גולן – זמרת צעירה ונהדרת, רק בת 20, עם שיר מוצלח בשם "הוריקן", שנכנס לתחרות רק אחרי שאיגוד השידור האירופי כפה על ישראל להכניס בו שינויים כדי שלא יבטא בצורה גלויה מדי את מה שקרה בישראל בשבעה באוקטובר (השיר נקרא במקור "גשם אוקטובר") – מצאה עצמה בתפקיד כפוי הטובה, שבו היא נאלצה לגלם את מדינת ישראל על הבמה הכי מוארת בעולם.
היא עמדה באתגר המורכב הזה בצורה מעוררת כבוד.
עדן גולן והמשלחת הישראלית במהלך הצבעת השופטים בגמר האירוויזיון במאלמו, שוודיה, 11 במאי 2024 (צילום: AP Photo/Martin Meissner)
מה שקרה אחרי הופעתה היה המחשה למחול השדים סביב ישראל: צוותי השיפוט המקצועיים מטעם איגודי השידור השונים דירגו את ישראל נמוך מאוד (אף אחד מהם לא נתן לישראל את מלוא 12 הנקודות), אבל אז הגיעו התוצאות מטעם הקהל, שבחר את ישראל למקום השני בתחרות כולה.
בלא פחות מ-15 מדינות, הקהל העניק לישראל את מלוא 12 הנקודות – כולל ב-12 מדינות שבהן השופטים לא נתנו לשיר הישראלי אפילו נקודה אחת. בחירת הקהל הקפיצה את עדן גולן למקום החמישי בתחרות כולה.
ב-15 מדינות, הקהל העניק לישראל את מלוא 12 הנקודות – כולל ב-12 מדינות שבהן השופטים לא נתנו לשיר הישראלי אף נקודה
מה כל זה אומר? כרגיל – תלוי מה שבא לכם שזה יגיד.
אפשר לטעון שזו הוכחה לכך שהרשתות החברתיות, התקשורת ו"האליטה" לא משקפים את דעת הקהל האמיתית, שלא מתרשמת מהביקורת המגמתית ומוסיפה לתמוך בישראל.
אפשר לטעון שזו בסך הכול הוכחה ש"הציונים" התארגנו לתמוך בשיר אחד בלבד, בשעה שכל מי שמתנגד לישראל חילקו את קולותיהם בין 24 שירים אחרים. (או שישראל שלא יכולה להשפיע על הצבעת השופטים, ערכה מניפולציות מרחוק בהצבעה ההמונית. גם טענות כאלה אפשר למצוא הבוקר).
ואפשר גם להזכיר שלמרות שמדובר בסך הכול בתחרות שירים, ולמרות שברור שאנחנו מתמודדים עם צרות גדולות הרבה יותר – יש כאן בכל זאת בעיה, שגם אם נטמון את הראש בחול, וגם אם נמצא לה את כל הצידוקים שבעולם, היא לא הולכת להיעלם:
אנחנו יכולים לרחם על עצמנו (ואנחנו אכן עושים את זה) ואנחנו יכולים לזעום על חמאס ועל הפלסטינים (וגם את זה אנחנו עושים), אבל בינתיים אנחנו הולכים ומאבדים את תמיכת העולם, מנודים ושנואים על ידי רבים.
ההוריקן הזה יישאר איתנו הרבה אחרי השיר היפה של עדן גולן, ויהיו לו השלכות על תחומים רבים בחיינו.