JavaScript is required for our website accessibility to work properly. איתי לנדסברג נבו: ואם לא ננצח, נמשיך | זמן ישראל

ואם לא ננצח, נמשיך

מפגינים חוסמים את נתיבי איילון בתל אביב במהלך "יום השיתוק הלאומי", 23 במרץ 2023 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
אבשלום ששוני/פלאש90
מפגינים חוסמים את נתיבי איילון בתל אביב במהלך "יום השיתוק הלאומי", 23 במרץ 2023

סיסמת התקווה והעידוד "אנחנו ננצח", מסיימת כל פוסט או ציוץ לאחרונה.
ובכן, בכלל לא בטוח שננצח. לא בטוח שהמחאה תנצח. אבל גם אם נפסיד והקואליציה תחוקק את חוקי ההפיכה, זה לא סוף המאבק.

לא מדובר כאן במשחק כדורגל. אחרי חקיקת חוקים האזרחים אמורים לציית להם. או לא. אם האזרחים לא יצייתו בגלל התנגדותם לחוקי ההפיכה, ידרשו מוסדות החוק להעמידם לדין.

לא מדובר כאן במשחק כדורגל. אחרי חקיקת חוקים האזרחים אמורים לציית להם. או לא. אם האזרחים לא יצייתו בגלל התנגדותם לחוקי ההפיכה, ידרשו מוסדות החוק להעמידם לדין

המשטרה תיאלץ לפשוט על בתיהם של מאות אלפי אזרחים שיסרבו למלא אחר חוקי ההפיכה. ימשיכו להפגין באיילון, לחסום כבישים, למרר לפוליטיקאים את חיי הפריצות והשחצנות שלהם. ימשיכו לכתוב מכתבים. לעתור לבג"ץ, וישתתפו באירועי מחאה, השבתה ושיבוש. גם נגד החוקים הללו.

בתי המשפט יתמלאו בנאשמים שיואשמו בעבירות של הפרת סדר ציבורי, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, העלבת עובדי ציבור, שיבוש, חסימה, השבתה, הפרעה "בניגוד לחוק".

ובכן, מה תעשה הממשלה אז? לכאורה ההפיכה נועדה לאפשר לה "משילות" על פי חוק. מינויים ופיטורים של פקידי מדינה ושומרי סף לפי רצונה, קבלת החלטות על מגוון תחומי חיינו בלי עילת הסבירות שעלולה לעצור אותן. אבל בפועל, אזרחים לא אוהבים כפייה. גם לא בחוק. ואזרחים חפצי דמוקרטיה ימשיכו להיאבק.

השופטים יצטרכו להתמודד יומיום עם טענות האזרחים שהמעשה הזה או ההוא מצד המשטרה או השלטון פגע בזכויות הפרט שלהם, בחופש הביטוי, בחופש ההתאגדות, בזכויות האזרח וכדומה.

מה תעשה הממשלה? תתחיל לחוקק ביטול חוקים? ביטול זכויות? תתחיל לכתוב ספר חוקים חדש – הדיקטטורה החדשה של ישראל?

המשטרה תיאלץ לפשוט על בתיהם של מאות אלפי אזרחים שיסרבו למלא אחר חוקי ההפיכה. בתיהמ"ש יתמלאו נאשמים שיואשמו בעבירות הפרת סדר ציבורי, העלבת עובדי ציבור, שיבוש, השבתה וחסימה "בניגוד לחוק"

הקואליציה, המנסה כעת לכפות שינוי משטרי, חושבת שהחוק לבדו יכול לאפשר לה לשלוט ברצונם של בני אדם. בשאיפתם לחירות, עצמאות, דמוקרטיה, לשלוט בדעותיהם, או ברצונם לחיות תחת שוויון מלא. חוק עקום, שחוקק בידי אנשים כמו יריב לוין ושמחה רוטמן, הוא חוק עקום. גם אם עבר קריאה שנייה ושלישית בכנסת. זו גזירה שהציבור לא יוכל לעמוד בה.

כמה חוקים פרסונליים יוכל אריה דרעי להעביר? כמה כסף יוכלו עוד החרדים לשאוב מקופת המדינה לפני שהיא תתמוטט? כמה פעמים יוכל איתמר בן גביר לדקלם "משילות", "מדיניות", ואת יתר סיסמאות עוצמה יהודית – לפני שהמציאות תתפוצץ לו בפרצוף? סילון של מציאות כמו מכת"זית אלימה שהוא שלח לאיילון.

כמה?

לממשלה הזו נדמה שאפשר לכפות על אזרחי ישראל שינוי משטרי והם ימשיכו לשגרת חייהם כאילו כלום לא קרה, ובתנאי שהם בכנסת הצליחו לחוקק את זה.
אז לא.

גם אם לא ננצח, המאבק יימשך.

גם אם המחאה תפסיד בהצבעות על עילת הסבירות והוועדה לבחירת שופטים ופסקת ההתגברות וחוק יסוד לימוד התורה שיפטור חרדים לחלוטין מהבקו"ם,  המאבק יימשך. ההפגנות יימשכו.

הקואליציה חושבת שהחוק לבדו יאפשר לה לשלוט ברצונם של בני אדם. בשאיפתם לחירות, עצמאות, דמוקרטיה. חוק עקום, שחוקק בידי אנשים כרוטמן ולוין, הוא חוק עקום. גם אם עבר קריאה שנייה ושלישית בכנסת

גם בנימין נתניהו מבין שאם יעיף את היועמ"שית ויבטל את משפטו וינסה לשדר חיים זחוחים כאילו לא היה כלום, מיליוני אזרחים ימשיכו להיאבק בו.

מתי האסימון יפול גם אצל שומרי הסף הבכירים? לא ברור. אבל גם הרמטכ"ל וראש שב"כ מבינים שאנשיהם לא יסבלו כפייה. לא כפייה של דיקטטורה, לא כפייה דתית ולא אבדן של חופש ודמוקרטיה.

עמי אשד חשף את המאבק שהוא עמד בו מול הדיקטטור שמונה מעליו להיות שר לביטחון לאומי. ובכן, דרישות להפעלת אלימות קשה כלפי מפגינים בדמוקרטיה הן לא לגיטימיות. גם יציאה לפעולות צבאיות שאין להן קשר למצב הביטחוני אלא נועדו למטרות פוליטיות או למען תדמיתו של המנהיג הן לא לגיטימיות, ויעמידו את הרמטכ"ל וראש שב"כ מול הצורך לעמוד ולעצור את ראש הממשלה.

המציאות תנצח גם אם המחאה לא תנצח. בטווח הארוך אי אפשר לנהל את מדינת ישראל בשיטות של מאפיה, מיליציה אלימה, בורות, שחיתות, שנאה והסתה יומיומיים. אי אפשר. לא רק בגלל שמיליוני אזרחים ייאבקו נגד השלטון הזה אלא כי המציאות תיאבק נגדו.

איתי לנדסברג נבו הוא אזרח המודאג מעומק השחיתות השלטונית, חושש לגורל הדמוקרטיה ומזועזע מהגזענות והאלימות בחברה הישראלית. לשעבר עורך "מבט שני" ומנהל מחלקת תעודה בערוץ הראשון (2002-2017). בן קיבוץ תל יוסף וממקימי הפורום למען אנשי המילואים ( 1995-2017) . כיום במאי, עורך תוכן ומפיק עצמאי.

הוסיפו את זמן ישראל כמקור מועדף בגוגל
תכנים המתפרסמים בזירת הבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הכותב/ת וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
אתי לנדסברג מדבר באתוס של מוכיח בשער אך מתעלם למרבה הצער מכמה עובדות בנות חשיבות מכרעת ועיקרן - א. הפגנות קפלן הזמינו את אויבי מדינת ישראל. ב. מדינאים לשעבר ואלופים לשעבר כמו גם אנשי אק... המשך קריאה

אתי לנדסברג מדבר באתוס של מוכיח בשער אך מתעלם למרבה הצער מכמה עובדות בנות חשיבות מכרעת ועיקרן – א. הפגנות קפלן הזמינו את אויבי מדינת ישראל. ב. מדינאים לשעבר ואלופים לשעבר כמו גם אנשי אקדמיה התארגנו יחד לרדיפה ולפגיעה אנושה במדינת ישראל, ממשלתה הנבחרת והעומד בראשה. ג. הנל הוציאו דיבת הארץ רעה ד. גם מי שמחזיק בדעתו השגויה יידום בעת הזאת כדי שלא לפגוע במוראל העם והצבא.

לפוסט המלא עוד 604 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום שישי, 31 ביולי 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.