נושא
מלחמת העולם הראשונה

מדינות האזור האמינו שהנורמליזציה תזרז את ההסדרה עם הפלסטינים אך התמונות של הילדים שנפגעו בעזה כבר הספיקו לאיים על המשך התהליך. ישראל חייבת לנצל את הרגיעה למטרות מדיניות ● דוח חמור בלבנון חושף כי הממשלה התנהלה בהפקרות עם כספי ציבור ● גם בעיראק אין עדיין ממשלה מתפקדת ● וגם: השבוע לפני כמאה שנה נחתמו הסכמי סוור ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזה"ת

עוד 1,211 מילים

"לא מוותרים על לאודן"

לפני 105 שנה נהרג בתל-רוחמה הפרש האוסטרלי לאודן פארק קוקריין ● ביום שישי האחרון יצאו כ-30 מתנדבים לחפש אחר שרידיו, ביניהם חובבי גילוי מתכות, מומחה מיפוי, גשש ונספחת הצבא האוסטרלי ● החיפוש נכשל, אך הם מתכוונים לחזור לאזור ולחפש את באר המים שלידה קבור החייל ● עומר שרביט התלווה אל משלחת החיפושים

עוד 1,829 מילים

"בשביל מי יש לכתוב? בשביל מה יש לחיות?"

יומניו של הסופר היהודי הענק בין מלחמות העולם רואים אור בתרגום ראשון לאנגלית ● צוויג, שהתאבד ב־1942, מתגלה בכתביו כמי שחזה כבר בתחילת שנות ה־30 את העתיד לבוא ● עם עליית הנאצים לשלטון החלה בריאותו הנפשית להתדרדר והוא נדחק בהדרגה מהעולם דובר הגרמנית: "שפה שאיני יכול להשתמש בה"

עוד 2,027 מילים ו-1 תגובות

לוחות של תקווה

איך הצליחו שני קצינים בריטים להשתחרר באמצעות לוח חשיבה מבית מאסר עות'מאני אכזרי במלחמת העולם הראשונה? ● מרגלית פוקס, לשעבר כותבת ההספדים של הניו יורק טיימס, צללה למעמקי האגדה הנשכחת שהייתה באמת, ופרסמה ספר על שני האסירים המבריקים שהצליחו לעבוד על שוביהם הטורקים

עוד 1,263 מילים

"בארמניה רוצחים את בני עמי - וישראל, המדינה שלי, היא חלק מזה"

אתמול פרסם הנשיא ביידן הודעה המכירה ברצח העם הארמני לפני 106 שנים ● ישראל, לעומת זאת, לא רק שטרם הכירה ברצח העם שביצעה האימפריה העותמאנית - אלא אף מוכרת נשק לאזרבייג'ן, במלחמתה נגד ארמניה על חבל נגורנו קרבאך ● הארוט ברמיאן, יו"ר הוועד הלאומי הארמני, מותח ביקורת על הממשלה - ומסביר למה היא חייבת להצטרף למדינות שהכירו בשואת הארמנים

עוד 2,777 מילים

מלחמה שאין לה סוף

ישראל תוכל לצאת ממעגל הדמים רק אם תזכה למנהיגות המייצגת את התודעה האזרחית, ותעדיף אסטרטגיות חלופיות על פני העימותים האלימים בשעריה שמתקיימים ברציפות יותר מ-70 שנה ● פרק מספרם של חיים אסא ויוסף אגסי, "על המלחמה", שיצא לאור השבוע

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
"ישראל נמצאת בחיכוך אלים מתמיד מאז עזיבת הבריטים והקמתה של מדינת ישראל..." קביעת/עובדת פתיחה שגויה ומנותקת מהמציאות. הסכסוך האלים החל באירועי הרדיפות והטבח ההמוניים שביצעו ערבים ארץ-ישר... המשך קריאה

"ישראל נמצאת בחיכוך אלים מתמיד מאז עזיבת הבריטים והקמתה של מדינת ישראל…" קביעת/עובדת פתיחה שגויה ומנותקת מהמציאות. הסכסוך האלים החל באירועי הרדיפות והטבח ההמוניים שביצעו ערבים ארץ-ישראלים בשכונות ומושבות היהודים בארץ בשנים 1920-1921, זמן קצר לאחר הכיבוש הבריטי, חלקם תוך עידוד של שלטונות שנבע מאינטרסים אימפריאלים שונים. מאז ועד היום למעשה, למעט הפסקה בין השנים 1950-1987 (שנבעה מנטילת הטון למאבק ביהודים הישראלים ע"י מדינות ערב וכוחות פלסטינים שמעבר לגבול), מדי כשבע שנים בממוצע חלה התפרצות אלימה, מאורגנת פחות או יותר, של האוכלוסייה הפלסטינית כלפי ריכוזי אוכלוסייה יהודית, שארכה בין מספר ימים ושבועות ועד מספר שנים, כמו תקופת המרד הערבי שנמשך בפועל לאורך רוב שנות ה 30 – הרבה לפני קום המדינה.
התפרצויות שאילצו את היהודים בארץ להקים כוח מגן שבתחילה עסק רק בהגנה פאסיבית "בתוך הגדר" ונמנע מכל היבט התקפי, ברוח כותבי המאמר/הספר הזה. מדיניות ביטחונית שנכשלה באופן חרוץ עד שהוחלפה במשנה ביטחונית התקפית והגיונית הרבה יותר.

עוד 1,033 מילים ו-1 תגובות
משמאל: צילום של ויקטור "וולף" פישר ממרשם הכבוד של יהדות בריטניה שתועד בתחילת מלחמת העולם הראשונה, כשהיה טוראי ברגימנט מידלסקס (courtesy). מימין: גזיר עיתון מהדיילי אקספרס, כתבה שעוסקת בחשיפת רשת הריגול (הארכיון הלאומי)

מחפשים את מר פישר - מאז 1927

מה היה תפקידו של מרגל בריטי-יהודי ברשת ריגול צרפתית שפעלה בבריטניה בין שתי מלחמות העולם? ● וולף פישר, איש מודיעין בריטי יליד פולין, גייס שתי נשים כדי לעקוב אחרי מתקנים של חיל הים וחיל האוויר הצרפתי ● אחת מהן הפכה למאהבת שלו ● בעקבות מעצרם המתוקשר, התקשו שתי המעצמות להמשיך לרגל אחת אחר השנייה ● פישר עצמו נעלם, וחלקו בפרשה לא פורסם עד היום ● חשיפה מאוחרת

עוד 893 מילים

נתניהו עשה לעצמו עבודה קלה: הוא הזהיר את הציבור מפני היפר-אינפלציה של ערב מלחמת העולם השנייה ● בפועל, המציאות ממש לא דומה לזו שהייתה ברפובליקת ויימאר ● אבל ראש הממשלה לא מוכן להודות בכשלים האמיתיים של הכלכלה הישראלית ● וייתכן גם כי המצב שבו האזרחים מ-פ-ח-ד-י-ם משרת אותו פוליטית ● פרשנות

בנימין נתניהו סיפר אתמול לציבור שהוא לא רוצה להזרים יותר מדי כסף לעסקים נזקקים, כדי לא לגרום להיפר-אינפלציה "כמו בגרמניה של שנות ה-20".

בין לבין הוא גם הכין את הציבור לאפשרות שבניגוד למדינות אירופה, אין לו כל כוונה לפצות בנדיבות את מי שניזוק מהמשבר, וזאת בנימוק ש"אם יש הרבה כסף שרודף אחרי מעט סחורות, זה יגרום להיפר-אינפלציה".

עם זאת ההשוואה שנתניהו עשה בין ישראל של שנות העשרים במאה ה-21, לבין גרמניה של שנות העשרים בתחילת המאה ה-20 תמוהה – וזה בלשון המעטה.

כרזה הקוראת לאחדות בגרמניה מימי רפובליקת ויימאר (צילום: AP Photo/Markus Schreiber)
כרזה הקוראת לאחדות בגרמניה מימי רפובליקת ויימאר (צילום: AP Photo/Markus Schreiber)

הנה סקירה קצרה לחובבי ההיסטוריה: ב-2012 פרסם צוות חוקרים בראשות פרופ' מייקל קומהוף את הסיבות להיווצרות היפר-אינפלציה בגרמניה בתקופת  רפובליקת ויימאר, בנייר עבודה שהוציא.

החוקרים מצאו כי במאי 1922, אחרי ניצחון בעלות הברית על גרמניה במלחמת העולם הראשונה, התעקשו בעלות הברית על כך שהרייכסבנק (מוסד ששימש עד אז כבנק המרכזי של גרמניה) יהיה בשליטה פרטית מוחלטת.

הדרישה הזו התקבלה, והרייכסבנק בגרמניה איפשר לבנקים פרטיים להנפיק כמויות אדירות של כסף, עד כדי כך שחצי מהכסף במחזור היה כספי בנקים פרטיים. הרייכסבנק שיתף פעולה עם הצפת השוק בכסף פרטי של הבנקים והסכים להמיר את הכסף עבור כל דורש לרייכמארקס – המטבע של גרמניה בין השנים 1924 ועד 1948; והוא גם איפשר לספקולנטים לעשות שורטים על המטבע הגרמני, שהיה נתון באותה תקופה תחת לחץ כבד, בגלל בעיות שהתגלו בתשלום הפיצויים שגרמניה התחייבה להעביר לבעלות הברית. כך שבפועל, הרייכסבנק העניק הלוואות עתק לספסרים, לפי דרישה, כדי שיוכלו לבצע ספקולציות על המטבע.

עם מינויו של הלמר שאכט לנשיא הרייכסבנק בסוף 1923, הוא פתח בשורה של צעדים דרמטיים, ביניהם הפסקת המרת הכספים הפרטיים ומתן הלוואות לפי דרישה, וחסימת מטבעות להמרה כנגד מטבעות זרים.

התוצאה הייתה שהספקולנטים ספגו מכה אנושה, וההיפר-אינפלציה הופסקה.

תמיכה נוספת במטבע הגרמני הגיעה מתכנית הדויס, שהיא תכנית שנועדה להסדיר את תשלום פיצויי המלחמה של גרמניה, והפחיתה משמעותית את תשלומי הפיצויים שהיו גבוהים באופן לא מציאותי.

בנימין נתניהו מבקר במרכז הרפואי שיבא, שם נערכים לקליטת חולי קורונה, פברואר 2020 (צילום: Heidi Levine/Pool via AP)
נתניהו מבקר במרכז הרפואי שיבא, שם נערכים לקליטת חולי קורונה, פברואר 2020 (צילום: Heidi Levine/Pool via AP)

בישראל, לעומת גרמניה של שנות ה-20, יש בנק מרכזי עצמאי שאינו פרטי, ואחד מתפקידיו המרכזיים בחוק הוא לשמור על יעד האינפלציה. אמנם – כמו בגרמניה – גם הבנקים בישראל מייצרים כסף חדש בכל הלוואה חדשה שהם מנפיקים, אבל המצב הנוכחי בישראל הפוך בדיוק מזה שהיה בתקופת רפובליקת ויימאר.

אמנם – כמו בגרמניה – גם הבנקים בישראל מייצרים כסף חדש בכל הלוואה חדשה שהם מנפיקים, אבל המצב הנוכחי בישראל הפוך בדיוק מזה שהיה בתקופת רפובליקת ויימאר

הבנקים הישראלים לא ממהרים כיום להלוות כספים, מחשש שהלווים לא יוכלו לעמוד בהחזר ההלוואה. זו הסיבה למחנק האשראי שנוצר במשק הישראלי  ולמחסור האדיר בכסף במשק. המשק כל כך חנוק, עד שבנק ישראל אפילו מנסה לעודד את הבנקים להלוות יותר כספים, כדי להכניס יותר נזילות לבתי העסק, אבל בשלב זה כלל לא ברור שהוא יצליח במהלך הזה.

לישראל גם אין אף התחייבות להעברת פיצויי עתק לאף מדינה אחרת, כפי שהיה ברפובליקת ויימאר. כלומר המציאות שנתניהו תיאר היא במקרה הטוב מופרכת, ובמקרה הרע נועדה להפחיד.

החשש הנוכחי במשק הישראלי הוא הפוך לגמרי מדיפלציה. למען האמת אם גם לנוכח הסגר על העסקים והפסקת מתן הלוואות מצד הבנקים, יימנע נתניהו מהזרמת כסף לכלכלת הטיטאניק הטובעת – הוא בעצם רוקח מקרה קלסי של דפלציה. ולדפלציה יש משמעויות לא פחות חמורות למשק מאשר אינפלציה גבוהה במשק.

לישראל גם אין התחייבות להעברת פיצויי עתק לאף מדינה, כפי שהיה ברפובליקת ויימאר. כלומר המציאות שנתניהו תיאר היא במקרה הטוב מופרכת, ובמקרה הרע נועדה להפחיד

כל זה מוביל למסקנה שההפחדה של נתניהו מקורה כנראה בסיבה אחרת. אולי סיבה שחושפת את הבלוף הגדול שנקרא "הכלכלה החזקה" של מדינת ישראל שהייתה מבוססת עד היום על תרבות צריכה חסרת מעצורים, חובות של משקי בית ובועת נדל"ן שהתנפחה לממדים היסטוריים.

כשכל אלה לא מתפקדים – עדיף אולי להפחיד את הציבור מפני היפר-אינפלציה של ערב מלחמת העולם השנייה, מאשר להגיד את האמת והיא שערב מלחמת קורונה הראשונה, אין לישראל מקורות תקציביים, למעט הגדלת הגירעון.

עוד 582 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה