שר החוץ של ארצות הברית, מרקו רוביו, אומר כי וושינגטון "אופטימית" לגבי הסיכויים להקים כוח ייצוב בינלאומי בעזה, וכי היא פועלת לקדם טיוטה חדשה במועצת הביטחון של האו"ם לשם הקמת הכוח.
"אנחנו מתקדמים היטב בנוסח ההחלטה, ואני מקווה שנראה פעולה בעניין הזה ממש בקרוב. איננו רוצים לאבד מומנטום", אמר רוביו לכתבים בקנדה, שם השתתף בפסגת ה־G7.
ארצות הברית מעוניינת להביא בימים הקרובים להצבעה את ההחלטה שתיצור את המנדט הבינלאומי להקמת כוח ה־ISF, כך אמר דיפלומט מערבי לזמן ישראל.
משימה נפרדת שעומדת בפני ארה"ב היא לשכנע מדינות לתרום כוחות לכוח, שכן רבות מאותן מדינות מציינות בשיחות פרטיות שאינן מעוניינות לשלוח חיילים לאזור לחימה שבו יצפו מהם להשתמש בכוח לפירוק חמאס מנשקו.
טיוטת ההחלטה העדכנית, שהגיעה אתמול לידי זמן ישראל, מציינת כי ייתכן שה־ISF יקבל מנדט לבצע פעולות כאלה.
הכוח "ייצב את המצב הביטחוני בעזה באמצעות הבטחת תהליך הפירוז של רצועת עזה, כולל השמדה ומניעה של שיקום התשתיות הצבאיות, הטרוריסטיות וההתקפיות, וכן פירוק קבוע מנשק של ארגונים חמושים שאינם מדינתיים", כך קובעת טיוטת ההחלטה.
כשנשאל אם ה־ISF יהיה כוח לאכיפת שלום (peace enforcement) ולא רק כוח לשמירת שלום (peacekeeping), אמר רוביו: "הוא לא אמור להיות כוח לוחם".
רוביו טען כי "ההסכם שנחתם ושכל הצדדים הסכימו עליו קורא לפירוק חמאס מנשקו", כשהוא ככל הנראה מתייחס לתוכנית 20 הסעיפים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לסיום המלחמה בעזה, אלא שההסכם הזה לא נחתם על ידי שום מדינה. אומנם עשרות מדינות העניקו לו רמות שונות של תמיכה מילולית, וראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל אותו בעל פה בספטמבר, אולם ההסכם שנחתם בפועל בין ישראל לחמאס ב־9 באוקטובר עסק רק בהפסקת אש ראשונית, נסיגת צה"ל, חילופי חטופים ואסירים והסדרי סיוע הומניטרי.
גורמים אמריקאיים טענו כי מנהיגי חמאס התחייבו להתפרק מנשק בפגישה שקיימו עם יועציו הבכירים של טראמפ בערב חתימת הפסקת האש. חמאס, מצידו, דחה שוב ושוב בפומבי את האפשרות שיתפרק מנשקו.
"באשר לפירוז – זו התחייבות שחמאס נתן. זו התחייבות שכל השותפים שלנו בעסקה הזאת נתנו, ואנחנו מצפים שמדינות אלו יפעילו לחץ על חמאס לעמוד בהתחייבות הזאת", אמר רוביו.
"השאלה היא מי יעמוד על הקו הזה ומעבר לו כדי לספק ביטחון? משום שיהיה צורך בביטחון אם רוצים להציף את עזה באמת [בסיוע], במיוחד באזור האדום שאינו בשליטה ישראלית. אם באמת רוצים לראות זינוק משמעותי, לא רק בסיוע הומניטרי אלא גם בשיקום – צריך ביטחון, וזה לא יכול להיות חמאס", הוא הוסיף.
שר החוץ נשאל לאחר מכן אם כוח ה־ISF ייפרס בצד המערבי של הקו הצהוב, הנמצא כיום בשליטת חמאס. רוביו אמר שהמטרה היא שלבסוף לא יהיה קו צהוב כלל – מה שיביא לכך שישראל תיסוג מכל הרצועה ושחמאס לא ישלוט באף חלק ממנה.
"בטווח הארוך, אף חלק מהרצועה לא צריך להיות תחת שליטת חמאס. צריכה להיות ישות פלסטינית אזרחית שמנהלת את עזה, והמטרה היא להקים אותה, לתת לה יכולות, לאפשר לה לצמוח הן מבחינת יכולת והן מבחינת אמינות, ובסופו של דבר היא תהיה זו שתשלוט בעזה," הוא המשיך.
"הישראלים לא רוצים לשלוט בעזה, אנחנו לא רוצים לשלוט בעזה, ואף מדינה במזרח התיכון לא רוצה לשלוט בעזה. אבל יידרש זמן לבנות את היכולות הללו, ובינתיים מישהו חייב לספק את הביטחון", אמר רוביו, כשהוא מתייחס לכוח ה־ISF.


תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך
תגובתך פורסמה! שתפו את עמוד הפרופיל שלכם
ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית
תמכו בנו