JavaScript is required for our website accessibility to work properly. תחקיר זמן ישראל: העמלה המופרכת שעלולה ליפול על תושבי העוטף | זמן ישראל
הרס בקיבוץ בארי בעקבות מתקפת 7 באוקטובר, 19 בדצמבר 2023 (צילום: משה שי/פלאש90)
משה שי/פלאש90
הרס בקיבוץ בארי בעקבות מתקפת 7 באוקטובר, 19 בדצמבר 2023
המדינה פינתה את התושבים למלונות – והם ישלמו את העמלות לחברה פרטית

העמלה המופרכת שעלולה ליפול על תושבי העוטף

תחקיר זמן ישראל מועצה אזורית אשכול התחייבה לשלם לחברת התיירות "אורטל" מיליוני שקלים מכספי הקרנות של התושבים כעמלות על טיפול בפינוי תושבים למלונות, אף שמימון התהליך כולו אמור להיות של המדינה ● בדרך הורחבו הסכמים ללא קבלת אישור או אפילו דיווח בסיסי לחברי המליאה – ונחתם חוזה חפוז בדיעבד, אחרי שכבר ניתנה ההתחייבות ● מנכ"ל "אורטל": "התשובות אצל המועצה" ● מועצה אזורית אשכול: "קיבלנו החלטה אמיצה תוך כדי ערפל הקרב"

עריכה

סוגיית פינוי היישובים הסמוכים לגדר בעוטף עזה הייתה תמיד תפוח אדמה לוהט. על הנייר, על בסיס החלטות הממשלה ורשות החירום הלאומית (רח"ל), זה אמור להיות די פשוט: המדינה מפנה למלונות, המדינה משלמת למלונות – סה טו. אבל למציאות הישראלית נתיבים עוקפים משלה.

בימים אלה מתנהל ויכוח חם במועצה האזורית אשכול על השאלה איך קרה שתושביה המפוזרים של המועצה שהוכתה בטבח הקשה ביותר בתולדות המדינה – כולל מחיקה של כמה יישובים והרג של מאות – צריכים לשלם עכשיו מכספי הקופה המדולדלת (הכוללת קרנות עתודה לרווחה עתידית של התושבים) תשלום מיידי של עמלות עבור חברה פרטית שטיפלה בסידורי ההעברה למלונות במסגרת הפינוי. וכל זאת בהליך שתקינותו נראית מעורערת ושקיפותו כמעט אפסית.

החברה המדוברת היא "אורטל תיירות" – חברה משותפת ל"איסתא" ולחברת "בשביל הנופש". מדובר בארגון גדול שגם זכה במכרז לארגון הטקס הגרנדיוזי והמיותר של השרה מירי רגב לציון יום השנה לשבעה באוקטובר. גם על ההתקשרות סביב הטקס נמתחה ביקורת, בין היתר על גובה הסכומים שהובטחו לחברה, שנטען כי הם מופרזים.

ההסכם בין "אורטל" לבין המועצה האזורית אשכול נחתם כבר במרץ 2022, אחרי מכרז שהתקיים. זה קרה בעקבות הביקורת על הפינוי הכושל במבצע "שומר חומות", אז נאלצו תושבים רבים להתפנות באופן עצמאי

ההסכם בין "אורטל" לבין המועצה האזורית אשכול נחתם כבר במרץ 2022, אחרי מכרז שהתקיים. זה קרה בעקבות הביקורת על הפינוי הכושל במבצע "שומר חומות", אז נאלצו תושבים רבים להתפנות באופן עצמאי, בהיעדר תוכניות פינוי מסודרות.

המחדל הוביל לקבלת החלטות נכונות וחשובות במטרה להיערך לפינוי עתידי מסודר של 11 היישובים צמודי הגדר בהתקפות הבאות. כמובן, אף אחד לא יכול היה לדמיין אז שיבוא יום ויצטרכו לפנות את כל 32 המושבים והקיבוצים של אשכול – כולל אלה הנמצאים בקו השני והשלישי – בעקבות חדירה מסיבית של מחבלים.

ילדה מקיבוץ ניר עוז במלון הרודס בתל אביב, 3 בינואר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
ילדה מקיבוץ ניר עוז במלון הרודס בתל אביב, 3 בינואר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

ההסכם שנחתם מגדיר את חובת המועצה להעביר תשלום ל"אורטל" עבור כל חדר מלון שתואם, אבל מההסכם עולה בבירור שהעברות האלה מתבצעות "בהתאם לתוכנית ממשלה", ומצוין שבמקרה חירום שבו הממשלה מייצרת תוכנית חליפית, התוכנית שלה גוברת – והמועצה פטורה מתשלום.

גם בכל הפרסומים הרשמיים שהיו בחודשים האחרונים, כמו גם בתדרוכים של משרד הביטחון, הובהר שעלויות הפינוי נופלות על המדינה במסגרת שורה של החלטות ממשלה.

מההסכם עולה בבירור שהעברות האלה מתבצעות "בהתאם לתוכנית ממשלה", ומצוין שבמקרה חירום שבו הממשלה מייצרת תוכנית חליפית, התוכנית שלה גוברת – והמועצה פטורה מתשלום

בקשות הלוואה מאוחרות, סכומים גבוהים ללא הסבר

עד כאן ההסכם – ומכאן מתחילה תעופה של מיליוני שקלים, לכאורה ללא אישור מסודר או עם אישור שהוסתר מנציגי הציבור באופן שיטתי. באפריל האחרון, אחרי חצי שנה של תהליך פינוי מסיבי והארוך ביותר בתולדות המדינה, הגיעה הנהלת המועצה למליאה לבקש אישור ל"הלוואה" מעתודות המועצה בסך 15 מיליון שקלים, ארבעה מיליון מתוכם כדי לשלם עמלות ל"אורטל" על עבודתה.

בשלב הזה הפינוי כבר היה גדול בהרבה מזה שחשבו עליו כשכתבו את התוכניות – של 32 יישובי המועצה ולא רק 11 כפי שההסכם המקורי דרש – כמו גם העלות הנדרשת עבור המועצה: כמיליון שקל בחודש לכיסוי עמלת השיבוץ והתיאום של הפינוי, שנועד לכסות חוב שנוצר לחברת "אורטל".

לשווא ניסו חברי המליאה, חלקם היו המומים ממש, להבין למה הסכומים האלה לא הובאו קודם למליאה, ומדוע ועדת המכרזים לא נדרשה לשינוי ההסכם. יתרה מכך: איפה בדיוק המדינה בסיפור הזה? אם צריך לממן מלונות שמשלמים עמלה ל"אורטל", למה בכלל זאת אחריות המועצה הענייה והמרוסקת לשפות את משרד האוצר, תקומה, רח"ל, או כל אחד מהארגונים שזהו בדיוק תפקידם?

"המדינה התחייבה בכתב להחזיר את הכסף הזה?" תהה חבר המליאה עו"ד נתן נוחומוביץ' לפני ההצבעה שמשמעותה כיסוי רטרואקטיבי של כספים ששולמו לחברה פרטית. ראש המועצה נאלץ להודות ש"לא… ההלוואה יש לה מסלול כמו כל ההלוואות שאנחנו לוקחים".

במהלך הדיון ניכר היה שגדי ירקוני מודאג יותר ממצבה של החברה הפרטית מאשר מהקופה המידלדלת של קרנות המועצה

אז "אין התחייבות מצידה של המדינה להחזיר את הכספים?" היקשה חבר המליאה, "אם אתה לא יכול להגיד לנו משהו, אז קשה לנו קצת לבוא ולאשר כזאת הלוואה, זה הכול".

במהלך הדיון ניכר היה שגדי ירקוני מודאג יותר ממצבה של החברה הפרטית מאשר מהקופה המידלדלת של קרנות המועצה – מועצה הנאבקת עם מחסור במורים ובמיגון בבתי הספר, עם היעדר מימון להסעות ועם צורך להישען על חברה אזרחית ותרומות מחו"ל בהיעדר תקציבים מספיקים לטיפול במחדל הגדול בתולדות המדינה, ממנה נדרשו לדוג את הכסף.

ראש מועצה אזורית אשכול גדי ירקוני בוועדת הכספים, 23 באוקטובר 2023 (צילום: Oren Ben Hakoon/Flash90)
ראש מועצה אזורית אשכול גדי ירקוני בוועדת הכספים, 23 באוקטובר 2023 (צילום: Oren Ben Hakoon/Flash90)

"הגענו (מול "אורטל", א"ה) לחוב של כשבעה–שמונה מיליון שקל על החוב שהמדינה לא שילמה בזמן, בגלל שהם כתבו איזה טריק שם בהסכם שהם צריכים לבדוק את הקבלות, ואחרי שהבאנו להם את הקבלות, החשב הכללי אמר שזה לא מוצדק…" הסביר ירקוני את הדרישה לאישור בדיעבד של התשלום.

"יש חוב שהמדינה לא שילמה ואנחנו לקחנו אחריות על זה מ־Day one, מאוקטובר… בגלל זה אנחנו מבקשים את ההלוואה, על מנת דבר ראשון להוריד את הלחץ מהספקים, שהם באמת לא אשמים, ואני חושב שאנחנו צריכים להילחם מול המדינה".

איפה בדיוק ההסכם שנחתם בו על מיליון שקל בחודש? מדוע הוא לא הוצג בפני המליאה? האם הוא הובא בפני ועדת המכרזים? איש אינו יודע להגיד

ירקוני גם הביע דאגה מתביעה בבית משפט של חברת "אורטל" (תביעה שסביר שהייתה נגמרת באחריות של המדינה ולא של המועצה) והוסיף, משום מה, מיני תירוצים גם בעבור המדינה: "יש הבנה שצריכים לשלם לאשכול את הסכום הזה… הם מחפשים כל מיני דרכים על מנת להעביר את הכסף וזה לוקח הרבה זמן.

"בגלל זה היינו צריכים לכסות לחברת 'אורטל' את החוב, בגלל שהיא חברה, כמו שאמרתי, בורסאית והיא כמעט עמדה בסכנה בבורסה, בגלל שהם עזרו לנו. אנחנו חתמנו עימה הסכם, המדינה לא שילמה בזמן. בהסכם חתמנו שמיליון שקל הם אמורים לקבל בחודש…"

ילדים שפונו מקיבוץ ניר עם למלון הרודס בתל אביב, 3 בינואר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)
ילדים שפונו מקיבוץ ניר עם למלון הרודס בתל אביב, 3 בינואר 2024 (צילום: מרים אלסטר/פלאש90)

ועכשיו לעובדות. ראשית, בשולי הדברים, "אורטל" עצמה אינה חברה בורסאית, עם כי אחת משתי חברות האם שלה, "איסתא", נסחרת בבורסה (ל"איסתא" פחות מ־50% מהמניות בחברה). שנית, וחשוב יותר: איפה בדיוק ההסכם שנחתם בו על מיליון שקל בחודש? מדוע הוא לא הוצג בפני המליאה? האם הוא הובא בפני ועדת המכרזים? איש אינו יודע להגיד.

"הם אומרים שבזמן חירום לא היה אפשר לכנס את המליאה ולאשר את הסכומים האלה, אנחנו מבינים את זה ומקבלים את זה", אומר נחומוביץ', "אבל למה לא כינסו אותנו חודש או חודשיים אחרי פרוץ המלחמה? לא ייתכן שלא מאשרים את זה בכלל. הקונסטלציה של 'אורטל' – תושב שדרות שפונה, אין לו חברת 'אורטל' למיטב ידיעתי. אין חברה שמתעסקת בבירוקרטיה. יש את מדינת ישראל".

"יש כל מיני תרחישי אימה שאם מחר יהיה עוד סבב 'אורטל' לא תסכים לסייע כי לא שילמנו, או שהם יתמוטטו ואנחנו נישא בעול. אני כתושב אשכול מעדיף את העתיד של ילדיי מאשר לדאוג לחוסנה של חברה בורסאית או פרטית"

גם על העלויות שנשלפו היו לחברי המליאה השגות. "הסכום שנמסר לנו הוא מיליון שקל שכר טרחה לחודש. באפריל שאלתי, 'אם עשרות אחוזים מהתושבים כבר חזרו בינתיים ואינם מפונים, למה הסכום לא קטן יותר?' ונאמר לי שיש מאמץ להקטין אותו. אבל זה לא קרה. זאת התנהלות רשלנית עם כספי ציבור.

"ניסו להפחיד אותנו עם בתי משפט. לי אין בעיה שייקחו אותנו לבית משפט. אנחנו נצרף את המדינה כצד ג' וזה תהליך יחסית נוח ויש לנו סיכוי גדול. יש כל מיני תרחישי אימה שאם מחר יהיה עוד סבב 'אורטל' לא תסכים לסייע כי לא שילמנו, או שהם יתמוטטו ואנחנו נישא בעול.

"אני כתושב אשכול מעדיף את העתיד של ילדיי מאשר לדאוג לחוסנה של חברה בורסאית או פרטית. עם כל הכבוד, זאת אחריות של המדינה".

ההרס בקיבוץ ניר עוז במתקפת חמאס בשבעה באוקטובר 2023 (צילום: אריק מרמור/פלאש90)
הרס בקיבוץ ניר עוז בעקבות מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר 2023 (צילום: אריק מרמור/פלאש90)

"ממשכנים את עתיד המועצה והתושבים"

למרות ההתנגדות, ההצבעה באפריל עברה על חודו של קול – וההלוואה אושרה. אבל בכך לא הסתיימה הסאגה. בחודש שעבר חזרה הנהלת המועצה והפעם ביקשה מחברי המליאה לאשר הוצאה ישירה מתקציב המועצה ומקרנות המועצה כדי לכסות כל מיני הוצאות, שלפחות על חלקן קיימת מחלוקת האם הן בכלל באחריותה. חלקן מהוות שיפוי עבור המדינה המבוששת לשלם.

הפעם נתקלו ירקוני ומנכ"לו ניר ים בהתנגדות עזה יותר מצד חברי המליאה, שמאסו בשיטה ותהו מדוע במקום לצאת למאבק איתנים מול המדינה בדרישה להשבת הכספים, הוא מבקש שוב לשלוף את הכספים מהכיס של המועצה (כלומר, של התושבים).

בדיקת זמן ישראל מעלה כי בתזמון מפתיע – ממש ביום בו נפגשה אחת מחברות המליאה עם גזבר המועצה ודרשה לעיין במסמכים – נחתם לפתע בחופזה עוד הסכם עם "אורטל"

רגע לפני הדיון הפיצו כמה מהם הודעה המתריעה מפני פגיעה בעתודות התקציב של המועצה הסובלת ממחסור חמור בכוח אדם ובמקורות מימון גם כך, לטובת כיסוי התחייבויות ללא דיווח: "מאז המליאה באפריל התקבלו החלטות נוספות ללא סמכות וללא אישור המליאה שהגדילו את ההתחייבות במיליונים רבים.

"לכן, ביום שני תתבקש המליאה לאשר את ריקון קרנות המועצה לטובת התשלום הנוסף למלונות והסתמכות על כספים נוספים שטרם התקבלו ואמורים להיות חלק מתקציב המועצה לצרכים אחרים. שימו לב! ראש המועצה  מרוקן לחלוטין את תקציב המועצה ולא משאיר כסף לטובת חינוך, רווחה, שיקום הקהילות ועד ועוד.

"במקום לפנות למדינה ולממשלה בצורה נחרצת ולדרוש את הכספים בכל דרך הם ממשכנים את עתיד המועצה ואף גרוע מכך".

הלוגו של חברת "אורטל תיירות" (צילום: מתוך עמוד היוטיוב של "אורטל תיירות", צילום מסך)
הלוגו של חברת "אורטל תיירות" (צילום: מתוך עמוד היוטיוב של "אורטל תיירות", צילום מסך)

בדיקת זמן ישראל מעלה כי בתזמון מפתיע – ממש ביום בו נפגשה אחת מחברות המליאה עם גזבר המועצה ודרשה לעיין במסמכים – נחתם לפתע בחופזה עוד הסכם עם "אורטל". מדובר בנייר תמוה, עמוד אחד בסך הכול, הנושא את תאריך אותו היום – 15 באוגוסט.

מישהו, מסתבר, מיהר להנפיק מסמך בדיעבד, אולי כדי להשקיט את החששות. מעבר להונאת חברי המליאה לכאורה, מדובר בצעד מפוקפק גם מבחינה חוקית. קשה לראות מה תקין בהסכם החפוז והמצ'וקמק הזה בין המועצה לראשי "אורטל".

מדוע נחתם הסכם רק אחרי אספקת השירותים? איך הוא מתווסף לחוזה שנכתב בעקבות מכרז בלי אישור? מדוע לא מציגים בפני מליאת המועצה את הפרטים לפני שחותמים? לירקוני וחבריו הפתרונים

הנייר מהווה מעין הסכם המשך לזה מ־2022, אך ללא הנמקה, אישור, דיון או פירוט. כל שהוא אומר הוא שהמועצה "מעוניינת" להוסיף כסף לחברה בעבור שירותיה, בדיעבד, ובסך הכול שלושה מיליון שקל, כאילו מדובר בעסקה שמתבצעת בשוק:

"המועצה תשלם לקבלן תמורה נוספת על סך שלושה מיליון שקלים בגין שירותים שונים שניתנו על ידי הקבלן בתקופת 'חרבות ברזל', הן לאור היקף המפונים והן לאור מורכבות ניהול מערך הפינוי, לרבות גיוס מערך כוח אדם".

.ראש מועצה אזורית אשכול גדי ירקוני, 2019 (צילום: פלאש90)
.ראש מועצה אזורית אשכול גדי ירקוני, 2019 (צילום: פלאש90)

וזהו. אין יותר מידע. מדוע נחתם הסכם רק אחרי אספקת השירותים? איך הוא מתווסף לחוזה שנכתב בעקבות מכרז בלי אישור? מדוע לא מציגים בפני מליאת המועצה את הפרטים לפני שחותמים? לירקוני וחבריו הפתרונים.

הישיבה שהתקיימה כמה ימים אחרי זה הייתה סוערת יותר. החברים הבינו היטב שעובדים עליהם בעיניים ומסתירים מפניהם מידע מהותי על כספי ציבור היוצאים מהקופה המדולדלת של המועצה. "רק ביום חמישי האחרון חתמת ל'אורטל' על שלושה מיליון", קבלה חברת המליאה שלומית פלוטקין באוזניו של ראש המועצה.

בשלב מסוים ירקוני איבד את עשתונותיו והחל להשתלח בחברות המועצה ששאלו שאלות: "אתן חוצפניות… את תשתקי, עכשיו אני מדבר… אני כל היום שומע אותך. תהיי בשקט"

"היום, משפטית, נתת ל'אורטל' התחייבות, מה שלא מגיע להם לפי העסקה המקורית. באיזה סמכות אתה מתחייב על סכומים בלי אישור מליאה? לא הוצגו לנו חשבוניות על שום דבר – מהמלונות או מהחובות האלה. שוב אתם מביאים הערכה ושוב אתם מבקשים מאיתנו אישור ללא מסמכים על החלטות שלקחת גדי וחתמת.

"אתה בא אלינו בדיעבד, ולקחת אותם, אני חושבת, לא בסמכות… אתה צריך להפסיק לקבל החלטות ולבוא אלינו אחר כך לאשר אותן".

התשובות שנתנו נציגי המועצה היו חמקניות ומתורצות. הם ניסו להסביר את הלחץ (המוצדק) שבו עמדו, את הקושי (הידוע) לעמוד מול המדינה ולדרוש כספים, ואת הבלת"מים (המוכרים והכאובים) שנוצרו עקב הצורך למצוא פתרונות מהירים למשפחות במצוקה, אבל בשום שלב לא הצליחו לתת נימוק סביר לשאלה למה הסכמים על כספי ציבור מובאים לאישור בדיעבד, לכאורה בניגוד לכללים, ובלי טיפה של שקיפות.

מפונים מבארי במלון בים המלח. 20 באוקטובר 2023 (צילום: Yossi Zamir/Flash90)
מפונים מבארי במלון בים המלח. 20 באוקטובר 2023 (צילום: יוסי זמיר/פלאש90)

בשלב מסוים ירקוני איבד את עשתונותיו והחל להשתלח בחברות המועצה ששאלו שאלות: "אתן חוצפניות… את תשתקי, עכשיו אני מדבר… אני כל היום שומע אותך. את תהיי בשקט", נזף בפלוטקין.

ואז חזר למסכנותו של הספק, חברת "אורטל": "אנחנו חייבים לאנשים כסף. אנשים הצילו אותנו. חברת 'אורטל' לקחה הלוואה, 45 מיליון שקל… הם חברה בורסאית, כמעט סגרו אותם. ואנחנו לא יכולנו לשלם להם".

"מה שאנחנו מבינים זה שיש מצב ש'אורטל' קיבלה עמלה גם מהמלונות וגם מהמועצה. מעולה ככל שתהיה העבודה שעשתה, שבעה מיליון שקלים הוא סכום מופרך"

לשווא ניסו חברי המועצה להבין למה הם אחראיים לאיתנותה הפיננסית של חברה פרטית השייכת לגורמי ענק עסקיים משגשגים, במקום לתושבים שבחרו בהם. הפעם זה לא צלח. אחרי דין ודברים, דחו חברי המליאה את הבקשה והצביעו נגד אישור ההלוואה. כעת נמצאת הנהלת המועצה לכאורה במצוקה: היא כבר חתמה על הסכם והתחייבה לתשלום – ועכשיו מתברר שהוא על הקרח.

"אנחנו לא יודעים איך הכספים האלה אושרו ולא מצליחים לקבל תשובות", אומרת חברת מליאה שביקשה להישאר בעילום שם. "מה שגדי זרק לנו זה ש'אורטל' דרשה מהמועצה עמלה של 5.8%, שמגיעה לשבעה מיליון.

בתים שהועלו באש במתקפת חמאס על קיבוץ נירים ב-7 באוקטובר 2023 (צילום: קיבוץ נירים)
בתים שהועלו באש במתקפת חמאס על קיבוץ נירים ב־7 באוקטובר 2023 (צילום: קיבוץ נירים)

"אין לנו מושג איך נקבעה עלות העמלה ואנחנו גם לא יודעים כמה אנשים באמת פונו על ידי 'אורטל'. מה שאנחנו מבינים בשורה תחתונה זה שיש מצב ש'אורטל' קיבלה עמלה גם מהמלונות וגם מהמועצה. מעולה ככל שתהיה העבודה שעשתה, שבעה מיליון שקלים הוא סכום מופרך ולא הגיוני לקבל מהמועצה האזורית אשכול.

"אין לנו שום חשבוניות או אסמכתאות להישען עליהן, ושום דבר להיסמך עליו, למעט התשובות החלקיות של ראש המועצה".

"המועצה קיבלה הבטחות מהממשלה וממנהלת תקומה"

למרות פניות רבות לחברת "אורטל", סירב המנכ"ל אלי דנון לשוחח איתנו או לענות על שאלות הנוגעות לעמלות מול המלונות, לעמלות מול המועצה, להתקשרות מול המועצה, לחוזים ושינויים ועוד. לבסוף השיב באמצעות המייל: "אבקש שאת כל השאלות תפנה למועצה האזורית אשכול. כל הנתונים שבקשת נמצאים במועצה".

"חברת 'אורטל' עמדה לצד המועצה בעת מתקפת הטרור ובשעתנו הקשה ביותר ביצעה את השירות כאמור ונעתרה לפינוי מלונאי של כל 32 יישובי המועצה"

מנכ"ל המועצה האזורית אשכול ניר ים, שאישר את התהליך הזה, סירב להתראיין לכתבה. במקום זאת נשלחה תגובה כתובה.

התגובה חמקמקה ומתחכמת. ראשית, לגבי ההתקשרות המורחבת עם "אורטל" אומרים שם כך: "ב־7 באוקטובר 2023 נכבשו יישובים במועצה האזורית אשכול על ידי מחבלים אכזריים במתקפת הטרור הקשה ביותר שידעה מדינת ישראל, כשיישובי אשכול היו במוקד מסע הטבח.

ראש מועצה אזורית אשכול גדי ירקוני בוועדת הכספים בכנסת, 5 ביוני 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ראש מועצה אזורית אשכול גדי ירקוני בוועדת הכספים בכנסת, 5 ביוני 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

"תוך כדי ערפל הקרב ושעה שכוחות הביטחון עדיין מנסים להחזיר את השליטה הביטחונית על האזור ומוסדות המדינה היו מוכי תדהמה ומשותקים, קיבל ראש המועצה ירקוני החלטה אמיצה ומצילת חיים על פינוי מיידי של כלל יישובי המועצה. תחת אש וסיכון חיים בוצע הפינוי. ימים ספורים לאחר מכן צה"ל ומערכת הביטחון התעשתו והנחו בעצמם על פינוי מדיני של 29 יישובים במועצה.

"הפינוי המלונאי של תושבי המועצה נעשה על בסיס הסכם עם חברת 'אורטל', איתה למועצה יש חוזה התקשורת במסגרת מכרז פומבי משנת 2022 למתן שירותי הארחה בחירום ל־11 יישובים במועצה. חברת 'אורטל' עמדה לצד המועצה בעת מתקפת הטרור ובשעתנו הקשה ביותר ביצעה את השירות כאמור ונעתרה לפינוי מלונאי של כל 32 יישובי המועצה.

"הודות לחברת 'אורטל' יכולנו לתת מענה מיידי לכל תושבי המועצה ובאופן מיטיבי בהתחשב בכל הנסיבות".

"אישור המליאה נדרש בנסיבות שבהן מדובר בהגדלת חוזה על ידי הוספת פריטים לחוזה קיים, אם שיעור ההגדלה עולה על 25% באישור המליאה, לאחר שקבעה שעריכת מכרז לא תביא תועלת"

כל זה טוב ויפה, רק שאינו נותן מענה לשאלות החשובות: מתי בדיוק "נעתרה" "אורטל" להרחבת ההסכם כמעט פי שלושה? מדוע לא הובאה ההרחבה הזאת למועצה? מדוע לא נדרשה המדינה לשלם ל"אורטל" את העמלות במסגרת התשלום למלונות?

מכאן קופצת המועצה להסכם החפוז מ־15 באוגוסט 2024 על תשלום שלושה מיליון שקלים. אבל איפה ההסכם על הארבעה מיליון השקלים הראשונים? מתי זה אושר וכיצד? אין תשובות.

מנכ"ל "אורטל" אלי דנון (צילום: מתוך האתר של "אורטל תיירות", צילום מסך)
מנכ"ל חברת "אורטל" אלי דנון (צילום: מתוך האתר של "אורטל תיירות", צילום מסך)

לגבי ההסכם מ־15 באוגוסט אומרים במועצה כך: "שירות הפינוי ב'חרבות ברזל' היה שירות מורכב, הן לאור היקף המפונים והן לאור מורכבות ניהול מערך הפינוי, לרבות גיוס מערך כוח אדם נוסף לניהול המפונים. אי לכך נחתם ביום 15 באוגוסט 2024 נספח להסכם בגין השירותים הנוספים שניתנו על ידי חברת 'אורטל' בתקופת 'חרבות ברזל'.

"בהתאם לתוספת השנייה לצו המועצות האזוריות סעיף (7)(א) ו־(ב), המועצה רשאית להתקשר בחוזה ללא מכרז כפוף לאמור בסעיפים אלו. אישור המליאה נדרש בנסיבות שבהן מדובר בהגדלת חוזה על ידי הוספת פריטים לחוזה קיים, אם שיעור ההגדלה עולה על 25% באישור המליאה, לאחר שקבעה שעריכת מכרז לא תביא תועלת".

מדוע התושבים צריכים לשפות את המדינה מכספי העתודה והבנייה מחדש של אזור שנחרב במתקפת טרור? "ראש המועצה קיבל הבטחות לשיפוי מתקומה וממשרדי הממשלה"

במילים אחרות: במועצה האזורית אומרים שתוספת של עד 25% להסכם המקורי מותרת, באישור מליאה. אלא שבמקרה זה לא היה אישור מליאה והתוספת בנספח (שלושה מיליון) היא הרבה יותר מ־ 25% לסכום שמלכתחילה לא אושר (ארבעה מיליון). איך בדיוק זה מסתדר?

ומדוע הנספח הובא לאישור המליאה באופן רטרואקטיבי? "המועצה ניהלה משא ומתן מול חברת 'אורטל' בהתייחס לשירותים הנוספים אותם סיפקה לתושבי המועצה במהלך 'חרבות ברזל'. עם סיום המשא ומתן נחתם ביום 15 באוגוסט 2024 נספח. בהתייחס למועד המליאה יש לציין כי במהלך 'חרבות ברזל' מליאות המועצה התקיימו באופן תדיר לכל הפחות כל שבועיים ולעיתים אף כל שבוע".

אולי, אבל אם הישיבות כל כך תכופות – למה לא חיכו לישיבת המליאה ורק אז חתמו על ההסכם, כנדרש במנהל תקין?

מפונים מישובי העוטף במלון באילת, 17 באוקטובר 2023. למצולמת אין קשר ישיר לנאמר בכתבה (צילום: Aris MESSINIS / AFP)
מפונים מיישובי העוטף במלון באילת, 17 באוקטובר 2023 (צילום: Aris MESSINIS / AFP)

ובאשר לתהייה הגדולה לגבי ההליך כולו, מדוע התושבים צריכים לשפות את המדינה מכספי העתודה והבנייה מחדש של אזור שנחרב במתקפת טרור, מסבירים במועצה: "המועצה פנתה בתיאום ובידיעת משרדי הממשלה לאורך כל הדרך, כאשר ראש המועצה קיבל הבטחות לשיפוי מ'תקומה' וממשרדי הממשלה".

אם אומנם קיבל הבטחה כזאת, הרי שאחרי 11 חודשים של פינוי אפשר להגדיר אותה כהבטחה על הקרח.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 2,601 מילים
כל הזמן // יום חמישי, 30 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

דיווח: אלוף פיקוד המרכז הזהיר כי אלימות מתנחלים צפויה להביא להתקוממות בגדה

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס פורשת ● סמל ליאם בן חמו נהרג בלבנון מפגיעת כטב״ם ● דיווח: החשוד המרכזי ברצח ימנו זלקה צפוי להיות מואשם ברצח בנסיבות מחמירות ● דיווח: רומן גופמן שוחח עם מעורבים בפרשת הפעלת אלמקייס לפני עדותם בפני ועדת גרוניס ● באיראן מאיימים כי גם תקיפה קצרה תוביל לגל תקיפות ארוך ● דיווח: נשקל ביטול ההילולה במירון

לכל העדכונים עוד 42 עדכונים
סקר זמן ישראל
הסקר השבועי
YT
של יוסי טאטיקה

ביחד בראשות בנט מתייצבת בראש הטבלה

איחוד בנט-לפיד מניב תוצאות, והמפלגה מזנקת ל-28 מנדטים ועוקפת את הליכוד ● איזנקוט שומר על כוחו למרות האיחוד - והצטרפותו למפלגת ביחד מקטינה את סך החלקים ● אולם שום תזוזה או איחוד לא משנה את מאזן הכוחות בין הקואליציה לאופוזיציה ● ואפילו פרישה של נתניהו לפני הבחירות - שאמנם תחליש משמעותית את הליכוד - לא מעבירה מצביעים מגוש הקואליציה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 389 מילים ו-2 תגובות
אמיר בן-דוד

מדינה בורחת מבשורה

בזמן שברוב חלקי הארץ כבר התרגלו מחדש לשגרה הנעימה שבה אין צורך להיות דרוך כל הזמן על מנת להספיק להגיע למרחב המוגן הסמוך בעת אזעקה, בצפון נמשכים ימי המלחמה ● וגם: המתנחלים ממשיכים להתפרע ● השתלטות בלב ים ● העיניים עדיין על איראן ● ועידת השלום העממית נפתחת היום ● ועוד...

צה"ל תוקף בבינת ג'בייל בדרום לבנון - המראה מהצד הישראלי. 29 באפריל 2026 (צילום: אייל מרגולין/פלאש90)
אייל מרגולין/פלאש90

הפער בין רטוריקת ה"אחדות" לבין הדרת ערבים מהמרחב הפוליטי

ההכרזה של נפתלי בנט ויאיר לפיד על ריצה משותפת בבחירות 2026 תחת השם "ביחד" מבקשת לשדר ממלכתיות, אחריות ואחדות שורות. לכאורה, זהו ניסיון לייצר אלטרנטיבה שלטונית מגובשת. בפועל, נדמה כי מדובר בעוד חוליה בשרשרת ארוכה של נרמול הדרת האזרחים הערבים מהמרחב הפוליטי הלגיטימי.

הרגע המבהיר הגיע דווקא בשאלה ישירה במסיבת העיתונאים: האם תיתכן קואליציה עתידית עם מפלגה ערבית, בדומה לשותפות עם חבר הכנסת ויו"ר מפלגת רע"ם, מנסור עבאס, בממשלת השינוי.

ינאל ג׳בארין הוא איש תקשורת ופעיל פוליטי, מנהל המחלקה הציבורית בארגון יוזמות אברהם, ארגון משותף ערבי יהודי לקידום שוויון שותפות וחברה משותפת במדינה. תושב העיר אום אל פחם ופועל למדינה דמוקרטית שוויונית החותרת לשלום לכולם.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 687 מילים ו-1 תגובות

תנופת אנטנות ביו"ש, סכנת חיים בנגב המנותק

בזמן שמשרד התקשורת מקדם פריסת תשתיות מואצת בגדה המערבית בגיבוי ממשלתי, בנגב ובפריפריה ממשיכים להתמודד עם אזורים ללא קליטה, שאף מתקשים לקבל התרעות חירום ● המעבר לדור 4 ו־5 החריף את הבעיה, והמחלוקת על המימון משאירה אותה ללא פתרון ● "זה החמיר בשנה האחרונה והגיע למצב שבו זה כבר נגע לחיי אדם"

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

למקרה שפיספסת

המדריך הישראלי לחורבן בהסכמה - אנטומיה של שלטון האטד הנצחי

משל יותם (שופטים ט) הוא מן החריפים והמוכרים בין המשלים בתנ"ך, ולא במקרה הוא ממשיך להדהד גם מחוץ להקשרו ההיסטורי. המשל נותן את הדיאגנוזה הפוליטית הקרה, האכזרית והמדויקת ביותר שנכתבה אי-פעם על חברה המחליטה, בעיניים פקוחות ובנפש חפצה, על התאבדות קולקטיבית.

יותם לא היה רק פליט שנמלט מטבח שביצע אחיו; הוא היה האנליסט הראשון שזיהה את המכניקה של הריקבון הפוליטי, את הרגע שבו דבקות בהחלטה שגויה הופכת לטרגדיה – כאשר קוץ יבש הופך למלך.

ד"ר עופר חן הוא בוגר החוגים להיסטוריה, פילוסופיה ותלמוד ובעל פוסט דוקטורט במשפטים מאוניברסיטת תל אביב. ספריו ומחקריו מקיפים נושאים רבים ומגוונים, החל מחקר המשיחיות היהודית, היסטוריה של המשפט הישראלי וכלה בספרות מודרנית ותולדות ההלכה. משמש כחוקר במכון לחקר התפוצות באוניברסיטת תל אביב. חבר אגודת הסופרים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 673 מילים

חמאס הפסיד בקלפי לרשימות המזוהות עם הפת"ח ולטכנוקרטים, אך הוכיח שליטה מלאה מאחורי הקלעים ● במקביל, השיחות על פירוק הנשק מקרטעות, ישראל מגבירה בהדרגה את הלחץ הצבאי, והנהגת הארגון מתלבטת בין קו ניצי לפרגמטי ● ברקע מרחפת גם אפשרות לכפיית חזרת הרשות הפלסטינית לעזה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 630 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

המאבק על הגיוס עובר לכיס של התורמים

שליחת תלמידים להפגנה מול בית הקמצ"ר שהידרדרה לפריצה לחצר, מציפה את הסתירה בין אכיפת חובת הגיוס לבין הטבות המס למוסדות החרדיים ● עמדת היועמ"שית בעתירת "ישראל חופשית" מאותתת כי בג"ץ עשוי להתערב במנגנון סעיף 46 ● לפי שעה, המערכת הפוליטית החרדית נותרת כמעט לבדה במאבק על מקורות הכוח שלה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 821 מילים

השלום כתוכנית עבודה

לקראת ועידת השלום העממית שתתכנס מחר בתל אביב, מומחים, אנשי ביטחון ופעילי שטח משרטטים מפות דרכים מעשיות לשינוי המציאות ● משיתוף פעולה אזורי ופירוז עזה, דרך המאבק בסיפוח והוכחת היתכנות פתרון שתי המדינות, ועד לשימוש בפסולת כמנוע לשותפות ● כי הסטטוס-קוו אינו גזירת גורל

לכתבה המלאה עוד 3,344 מילים ו-1 תגובות

שנה אחרי שרפת הענק שהשתוללה ביום העצמאות, פארק קנדה עדיין סגור לקהל על אף מאמצי השיקום של קק"ל ● המראה אפוקליפטי: מדרונות שלמים של עצים מפוחמים שעלולים ליפול בכל רגע ● במהלך השרפה התפוצצו מוקשים ירדניים בחלקות שבשולי הפארק, ורק השבוע הושגה הסכמה על פינויים ● "אם הייתי יכול לבחור איזה יער יישרף, הייתי בוחר יער אחר"

לכתבה המלאה עוד 1,116 מילים

בג"ץ משנה כיוון ומשרטט את הדרך לוועדת חקירה

חיוב הממשלה לעדכן בתוך חודשיים על מתווה לחקר אירועי 7 באוקטובר מסמן שינוי כיוון זהיר בגישת בג"ץ ● השופטים מכירים בקושי המשפטי שבאי־הקמת ועדת חקירה לצד תקדימיות ההתערבות והקושי בגיבוש סעד אופרטיבי ● המסר: הסמכות להתערב קיימת, אך מתחם ההתערבות מצומצם ונדיר ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 902 מילים

ביחד? איזנקוט מטרפד את האיחוד שהוא עצמו יזם

איזנקוט, שדחף במשך חודשים לאיחוד עם בנט ולפיד, מסרב להסתפק במקום השני ודורש להוביל את הרשימה ● הוא וגנץ טוענים שהחיבור דווקא גורע קולות ואינו מקרב את הגוש לשלטון ● מנגד, בנט ולפיד ממשיכים להאמין שהאיחוד יביא למהפך, אך נאלצים להתמודד עם בניית רשימה שתכריע גורלות ותחשוף מתחים פנימיים ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 644 מילים

שעון החול של טראמפ

כיום קיים פער חסר תקדים בין סוחרי החוזים העתידיים בנפט לבין המציאות בשטח ● בעוד "מחיר הנייר" בבורסה נותר יציב יחסית, בתי הזיקוק כבר משלמים פרמיות ענק בניסיון נואש לשרוד את המחסור הפיזי שנוצר ● אנליסטים מזהירים כי זהו רק פרומו למה שמצפה לנו בחודשים הקרובים ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 878 מילים

הבחירות הקרובות להנהגת חמאס יקבעו את גורלה של רצועת עזה

ארגון הטרור נערך לבחור מנהיג חדש לראשונה מאז חיסולו של יחיא סנוואר, כאשר שני המועמדים המובילים מושכים לכיוונים מנוגדים לחלוטין: המשך הלחימה כדי לשמר את האחיזה ברצועה, או ויתור אסטרטגי בשטח בתמורה להבטחת הישרדות הארגון

לכתבה המלאה עוד 2,298 מילים

יותר משני שלישים ממצביעי גוש השינוי תומכים בחבירת איזנקוט לבנט ולפיד במסגרת "ביחד", אך בסביבתו נשמעת הסתייגות מהמהלך ● הסקרים מצביעים על יתרון למפלגה מאוחדת, אך ללא שינוי במפת הגושים ● לפי שעה, הקמת ממשלת השינוי נותרת תלויה ברע"ם ● בתוך כך, האיחוד דוחק את הנשים מחוץ לצמרת ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 778 מילים ו-1 תגובות

חזבאללה כופה משוואה חדשה על ישראל בלבנון

על רקע פעילות חזבאללה, צה"ל ביקש כבר במוצאי שבת להגיב בעוצמה, אך ראש הממשלה אישר לתקוף בבעלבכ רק לאחר שיגור הכטב"מים לצפון ● בשטח הכוחות חשופים לרחפני סיב אופטי שקשה ליירט ● במקביל חזבאללה אוכף את הפסקת האש באש – ומקצין את הרטוריקה ● החשש: ניסיון לכפות משוואה חדשה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 644 מילים

ישראל שוב מתייבשת

17 שנה אחרי קמפיין הפרצופים הסדוקים של רננה רז, רשות המים עשויה להעלות בקרוב קמפיין חדש לחיסכון במים ● אחרי שנת בצורת קשה ועוד שנה חלשה בצפון יש מומחים שקוראים להטיל מס בצורת, אבל הסיכוי שזה יקרה קלוש ● אחרי שנים שההתפלה שווקה כפתרון קסם, רוב הציבור כלל לא מודע לכך שישראל מצויה במשבר מים

לכתבה המלאה עוד 1,130 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.