JavaScript is required for our website accessibility to work properly. אמנון בארי-סוליציאנו: הגדרת הפשיעה כטרור - תיוג ערבים כאויב או כאיום בטחוני | זמן ישראל

הגדרת הפשיעה כטרור - תיוג ערבים כאויב או כאיום בטחוני

מחאה ליד הכנסת בגין אירועי האלימות בחברה הערבית, 27 בנובמבר 2024 (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
יונתן זינדל/פלאש90
מחאה ליד הכנסת בגין אירועי האלימות בחברה הערבית, 27 בנובמבר 2024

הצעת החוק להגדרת ארגוני פשיעה כארגוני טרור, מבית מדרשם המפוקפק של השר איתמר בן-גביר ועושה דברו בכנסת, ראש הוועדה לביטחון לאומי ח"כ צביקה פוגל, מתחזה לתגובה נחושה למכת האלימות הקשה הפוקדת את החברה הערבית. בפועל, היא מאמץ נוסף לתייג את החברה הערבית כאויב או לכל הפחות כאיום בטחוני.

הפשע בחברה הערבית הוא אמיתי, קטלני וכואב – אבל אינו טרור. הנפגעים מהפשע הכבד הזה הם האזרחים הערבים עצמם. ארגוני הפשיעה עוסקים בסחיטה, באלימות וברצח, אך מניעיהם כלכליים – לא אידיאולוגיים, דתיים או לאומניים.

הפשע הכבד בחברה הערבית אמיתי, קטלני וכואב – אך אינו טרור. נפגעיו הם האזרחים הערבים עצמם. ארגוני הפשיעה עוסקים בסחיטה, אלימות ורצח, אך מניעיהם כלכליים – לא אידיאולוגיים, דתיים או לאומניים

נזכיר, חוק המאבק בטרור נועד להתמודד עם מי שפועל מתוך מניע מדיני או לאומי נגד המדינה. הרחבתו לתחום הפלילי חורגת מההיגיון המשפטי ומהווה יצור כלאיים מסוכן: היא תאפשר שימוש בכלי חקירה ומעקב של שב"כ (ואף על ידי שב"כ) נגד אזרחים, תפגע בזכויות יסוד ותערער את אמון הציבור במערכת אכיפת החוק.

מעבר לכך, להכרזה על ארגון כ"טרוריסטי" יש השלכות משפטיות חמורות: היא מאפשרת שלילת זכויות בסיסיות, ענישה מחמירה גם לחשודים שוליים ועקיפת כללי הראיות וההליך ההוגן. מדובר באמצעים שנועדו למצבי חירום ביטחוניים – לא לאכיפה פלילית. שימוש בהם נגד אזרחי המדינה, גם אם הם מעורבים בפשיעה חמורה, הוא מדרון חלקלק שמסכן את יסודות הדמוקרטיה הישראלית.

במקום לחזק את האכיפה, ההצעה דווקא תחליש אותה. היא תסמן את החברה הערבית כחשודה קולקטיבית, ותפגע באפשרות לשיתוף פעולה עם המשטרה – תנאי הכרחי לכל אכיפה אפקטיבית.

משטרה שאינה נהנית מאמון הציבור שאותו היא משרתת לא תוכל להילחם בפשיעה.

חמור מזה: כאשר הפושעים מתויגים כמי שפועלים ממניעים לאומיים, הסיכוי שאזרחים מן השורה יעידו או יתלוננו נגדם יקטנו משמעותית. וכאשר זה יקרה, מי שלא יתלונן או ישתף פעולה עם המשטרה נגד ארגוני הפשיעה, ייהפך לתומך טרור.

להכרזה על ארגון כ"טרוריסטי" יש השלכות משפטיות חמורות: היא מאפשרת שלילת זכויות בסיסיות, ענישה מחמירה גם לחשודים שוליים ועקיפת כללי הראיות וההליך ההוגן. אלה אמצעים שנועדו למצבי חירום ביטחוניים

יש לזכור: בעשור האחרון התבססה בהדרגה הבנה רחבה – גם בצמרת המשטרה – שהמאבק בפשיעה בחברה הערבית מחייב שיתוף פעולה של הציבור, השקעה בקהילה ובנייה של אמון. הצעת החוק הנוכחית מוחקת באחת את כל ההתקדמות הזאת. היא מחזירה אותנו לתפיסת עולם ישנה ומסוכנת, שבה אזרחים ערבים נתפסים לא כשותפים למאבק בפשיעה אלא כחלק ממנה.

אכיפה אפקטיבית דורשת משטרה מקצועית, מתוקננת ומצוידת היטב. יש למלא תקנים, להכשיר שוטרים, ולממש את הכלים שכבר קיימים בחוק. במקום "חוקי טרור", צריך תקציבים. במקום הכרזות ביטחוניות – השקעה מתמשכת.

בהחלט ייתכן שיש צורך לצייד את המשטרה בכלים נוספים שאין לה כעת, כלים העשויים להציל חיים. לא אחת נשמעת זעקתם של תושבים ביישובים הערבים ש"כולם יודעים מי הרוצח הבא" או "כולם יודעים למי יש נשק" בעוד הם ממאנים להגיש תלונה או להעיד. המשטרה מצידה מאשימה את התושבים בחוסר שיתוף פעולה ולעיתים קרובות אינה יכולה להחליט על העמדה לדין או להביא להרשעה על סמך דיני הראיות המקובלים במשפט הפלילי. במקרים כאלה כנראה חשוב להפעיל כלים נוספים שבהם נעשה שימוש במאבק בטרור. זה לא הופך את ארגוני הפשיעה הפלילית לארגוני טרור. ככל שיש צורך אמיתי בכלים נוספים, ניתן לצייד בהם את המשטרה מבלי להגדיר את ארגוני הפשיעה כארגוני טרור.     

ובמובן הרחב יותר – יש לטפל בגורמי השורש לפשיעה: בעוני, באבטלה, בפערי החינוך ובאפליה התקציבית המתמשכת בין הרשויות הערביות ליהודיות. הפשיעה אינה תופעה נפרדת מהקשר חברתי וכלכלי רחב; היא תוצר שנים של הזנחה. בלי שינוי מדיניות יסודי, גם אמצעי האכיפה המתקדמים ביותר לא ישנו דבר.

יש לטפל גם בגורמי השורש לפשיעה: בעוני, באבטלה, בפערי החינוך ובאפליה התקציבית המתמשכת בין הרשויות הערביות ליהודיות. הפשיעה אינה תופעה נפרדת מהקשר חברתי וכלכלי רחב; היא פרי שנים של הזנחה

החברה הערבית אינה אויב אלא הקרבן של ארגוני הפשיעה. והיא שותף הכרחי במאבק למיגורה. תיוג ארגוני הפשיעה כ"טרור" ממיר את הסיכוי לרתום את האזרחים למאבק, בהכרזת מלחמה עליהם.

אמנון בארי-סוליציאנו משמש מנכ"ל שותף ב"יוזמות אברהם" מזה שני עשורים. בעל מומחיות בנושאים הבאים: שיטור, אכיפה ופשיעה בחברה הערבית; ערים ואזורים מעורבים; יחסי רוב-מיעוט במקומות עבודה ומרבים משותפחים; פוליטיקה ערבית.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 601 מילים ו-1 תגובות
כל הזמן // יום רביעי, 22 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

שעות לפני הדד-ליין: טראמפ הודיע על הארכת הפסקת האש עם איראן

דיווח: שגריר ארה"ב בישראל נקרא לחזור לוושינגטון על רקע ההתפתחויות עם איראן ● תקרית בטקס המשואות: בן גביר עזב בזעם כי לא נתנו לו לשבת ליד נתניהו ● אלפים השתתפו בטקס המשואות האלטרנטיבי בתל אביב ● החייל שהפיל את פסל ישו בכפר בדרום לבנון והחייל שצילם הודחו ונשפטו למחבוש; צה"ל הקים פסל חדש ● הושעה חייל ההגמ"ר שירה למוות בשני פלסטינים בגדה

לכל העדכונים עוד 52 עדכונים

המיעוט השקט של יום העצמאות וההבטחה שלא קוימה

מגילת העצמאות הבטיחה שוויון. אבל מציאות של התנכלויות, ניכור ואוזלת יד דוחפת חלק מהנוצרים בארץ לעזוב.

*  *  *

באחד מימי שישי האחרונים, הסלולרי שלי צלצל. על הקו, חברתי ג'. "קניתי דירה ביוון. אני עוזבת", היא אמרה.

דפנה צרויה היא אזרחית ותיקה, תל אביבית. פעילה ויזמית חברתית. נציגת תל אביב במועצת האזרחים הוותיקים הארצית, שהוקמה על ידי הגוינט וקרן דליה ואלי הורביץ. בעלת הפודקאסט "בטל בשישים", שבו יחד עם שני שותפים מדברים על הגיל השלישי מזווית ייחודית ועם הומור.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 769 מילים
אמיר בן-דוד

בזמן שענקיות התוכנה מאבדות גובה, מותגי עבר כמו נוקיה, בלקברי וקודאק מבצעים קאמבק ● באמצעות ויתור על האגו ואימוץ זהות חדשה, הן מוכיחות שאפשר לקום לתחייה גם אחרי 15 שנה – על חשבון החברות החזקות ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 581 מילים

המלחמה והבחירות הפוסט-דמוקרטיות הראשונות

ראש ממשלת קנדה מארק קרני הוא כלכלן מנוסה בזירה העולמית. הוא כיהן, בין היתר, כנגיד בנק קנדה, נגיד בנק אנגליה וכשליח המיוחד של האו"ם לפעילות אקלים ופיננסים. בספרו "Value(s): Building a Better World for All", הוא כותב:

"הנטל שאנו מעבירים לדור הבא – מחובות ממשלתיים הולכים ותופחים, פנסיות שאינן ממומנות, מערכות בריאות ורווחה שאינן מספקות ועד אסונות סביבתיים – הוא לא הוגן, לא שוויוני ולא אחראי".

ד"ר אמיר יובל הוא מרצה לשעבר בחוג למדע-המדינה באוניברסיטת חיפה וב"מכללת כנרת". מאמרי דעה שלו התפרסמו באתר "עבודה שחורה" ובעיתון הארץ. מנתח את הפוליטיקה באמצעות המושג: "גלוקליזציה", המתייחס לשינויים בתפקידי מוסדות המדינה והמוסדות המוניציפאליים בעידן הגלובלי (בשלב ה"פופוליזם"). הניתוח הוביל אותו למסקנה ש"פוליטיזציה" של המוסדות הציבוריים אינה הבעיה אלא חלק מהפתרון ולכן הוא תומך במודל האירופי של שירותים ציבוריים וסוציאל-דמוקרטיה.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,357 מילים

למקרה שפיספסת

ומאוד לא פשוט

המסדרון מזיכרון לעצמאות היה תמיד עבור מיליוני ישראלים רגע מזוקק שבו אנחנו מזכירים לעצמנו למה אנחנו כאן ובזכות מי ● אפשר לטעון שמי שאיבד את התחושה הזאת השנה הוא סתם "חמוץ" ● אבל בעצם, הוא מיואש ● דעה

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 739 מילים

יש להפיק לקחים גם לגבי מה שעבר על מי שהתכווצו במרחבים המוגנים

עכשיו, כשנדמה לפי שעה שהפסקת האש בכל החזיתות מתייצבת, מגיע זמן דין וחשבון. לא רק לגבי לקחים באשר להתמודדות הצבאית והביטחונית, אלא בדיקה מעמיקה של מה שעבר וקרה לאנשים שהתכווצו במרחבים המוגנים, לא אחת כמה פעמים ביום ובלילה, ולרבים מהם לא ניתנה תשובה למצוקותיהם.

במלחמה הזו, כשהעורף היה החזית, עדיין לא התחלנו בלמידת הלקחים האזרחיים ממצב החירום שנכפה עלינו. והפעם אני רוצה לכוון דווקא לאוכלוסייה המבוגרת מגיל 65 פלוס. כ-20 אחוזים מאוכלוסיית הארץ הזו.

פאר לי שחר היא עיתונאית, חברה בוועד הפעיל של מפקדים למען ביטחון ישראל, בוועדת ההיגוי של פורום ארגוני השלום ופעילת שלום בתנועת נשים עושות שלום. היא חברה במועצה הדתית של עיריית תל אביב. בעלת ותק של עשרות שנים בתקשורת - בגלי צה"ל (ככתבת הראשונה ביומני החדשות) וככתבת מדינית ופוליטית בעיתונים חדשות ועל המשמר ועורכת ומגישה יומני חדשות ותוכניות מלל ברשת ב של קול ישראל.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 1,175 מילים

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

בין הרבנים ללוחמות

שורת מקרי חיכוך סביב שירות לוחמות חושפת מתחים בין הדרישות הדתיות לבין הצרכים המבצעיים ● משימות משתנות בניגוד לפקודות, וכללי הצניעות נאכפים רק על נשים, בעוד החרדים אינם מתגייסים ● בצה"ל כבר מודים שאין חלופה ללוחמות – אך ההגנה על זכויותיהן עדיין לא מגיעה ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 560 מילים

קרבות השליטה בטהרן מקרבים את העימות עם טראמפ

ציטוטים שיוחסו ליו"ר הפרלמנט האיראני השמרני מעידים על מאבקי כוח בצמרת המדינה אחרי חיסול חמינאי האב ● ברקע המגעים עם ארצות הברית, המאבק הפנימי משליך ישירות על קבלת ההחלטות בטהרן ועל הסיכון להסלמה ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 626 מילים

קומץ שחיינים מול ים של אדישות: כך נחשפה דליפת הביוב בפלמחים

במשך שבועות במערכה עם איראן היו למים בחוף פלמחים ריח ומרקם של ביוב, אבל שום גורם רשמי לא היה בתמונה ● כמה שחיינים וגולשי סאפ היו היחידים שדאגו לים ואף איתרו את הצינור שממנו דלף הזיהום – שתוקן בסוף השבוע האחרון ● "היו ימים שחזרתי הביתה כשבגד הים וחולצת השחייה שלי מסריחים מביוב. זה הלך והחמיר"

לכתבה המלאה עוד 1,342 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 925 מילים

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים

הסוס הטרויאני של חב"ד

תחקיר תושבי השכונות הדרומיות ברחובות גילו כי לביה"ס היסודי של ילדיהם הוכנס בית כנסת גדול במבנה יביל, ללא אישורים, הקצאה או ביטוח לשימושה של עמותת חב"ד ● כשביקשו הסברים, קיבלו תשובות סותרות ● במקביל, מתברר כי העמותה מתגאה בהקצאה מעל מעון לפעוטות שמעולם לא אושרה, בעוד העירייה עוסקת בהסדרים עקומים המנוגדים לכאורה להוראות החוק ● עיריית רחובות: "המבנה ישמש גם את הקהילה וגם את ביה"ס"

לכתבה המלאה עוד 3,149 מילים

כך מממנים בנט ואיזנקוט את הקמפיינים שלהם

המפלגות החדשות נאלצות להסתדר ללא מימון מפלגות ציבורי ● במקום זאת, הן נשענות על הלוואות בנקאיות וערבויות של מיליוני שקלים מבכירי המשק וההייטק הישראלי ● בין תומכיו של בנט: יזם ומומחה הבינה מלאכותית יואב שוהם ● בין תומכיו של איזנקוט: אחד ממייסדי "צ'ק פוינט" מריוס נכט ● צלילה למספרים

לכתבה המלאה עוד 741 מילים
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.