אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום שלישי, 3 דצמבר 2024
 
הפסקה בהפסקת האש

הסכם הפסקת האש עם לבנון עורר לרגע את התקווה שאולי-אולי העניינים מתחילים אט-אט להסתדר, אבל התחושה הנעימה והמפתה הזו החזיקה מעמד זמן קצר בלבד.

האזור כולו רחוק מלהיות יציב (כפי שאפשר לראות מההתפתחויות המדאיגות מאוד בסוריה). חזבאללה לא פורק מנשקו, וייתכן שאנחנו על ספו של מדרון חלקלק נוסף.

דרום לבנון נשקפת מבית הרוס בקיבוץ מנרה, 28 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Leo Correa)
דרום לבנון נשקפת מבית הרוס בקיבוץ מנרה, 28 בנובמבר 2024 (צילום: AP Photo/Leo Correa)

היום תתכנס הממשלה לישיבה חריגה וסמלית בנהריה, כשברקע הירי של חזבאללה אתמול להר דב, תקיפות התגובה של צה"ל והחשש שאנחנו שוב חוזרים למתכונת של "הכלה", "מידתיות" וכן הלאה, שלא יאפשרו את שובם של תושבי הצפון לבתיהם ואת תחילת השיקום.

דובר צה"ל בערבית קרא הבוקר לתושבי הכפרים בדרום לבנון לא לחזור לבתיהם עד להודעה חדשה. על פי הודעת צה"ל, כל מי שינוע דרומה מהקו שצוין בהודעה, מסכן את חייו.

אתמול ירה חזבאללה שתי פצצות מרגמה לעבר מוצבי צה"ל בהר דב. בחזבאללה טענו שמדובר ב"תשובה הגנתית להפרות של ישראל".

על פי גורם בחזבאללה שצוטט בתקשורת הקטארית, "התגובה של הארגון היא ראשונית. חזבאללה לא יעמוד מהצד ויצפה בהפרות הישראליות. לא מיהרנו להגיב, נתנו לרשויות לטפל, אבל יותר מ-54 הפרות נרשמו מתחילת הפסקת האש. נראה איך הצרפתים והאמריקאים יפעלו אל מול ההפרות".

צה"ל הגיב על התקיפה הזו בתקיפה של חיל האוויר על עשרות משגרים ותשתיות של חזבאללה בדרום לבנון. על פי פרסומים בלבנון, בתקיפות הללו נהרגו תשעה לבנונים.

"חובה על צה"ל להגיב בחומרה על הפרובוקציה של חזבאללה. אם נתרשל עכשיו התוצאות יהיו הרות אסון בטווח הארוך"

בישראל יש קונצנזוס מקיר לקיר שישראל חייבת להגיב בעוצמה על כל הפרה של הסכם הפסקת האש. יו"ר מפלגת הדמוקרטים יאיר גולן אמר אתמול: "חובה על צה"ל להגיב בחומרה על הפרובוקציה של חזבאללה. אם נתרשל עכשיו התוצאות יהיו הרות אסון בטווח הארוך".

תחזית: אל תמהרו לפנות את בקבוקי המים וקופסאות השימורים מהממ"דים.

 
תג מחיר מהגיהינום
יאיר נתניהו, שרה נתניהו, דונלד טראמפ ולינדזי גרהאם במר א-לגו בפלורידה, 1 בדצמבר 2024 (צילום: מחשבון ה-X של לינדזי גרהאם)
יאיר נתניהו, שרה נתניהו, דונלד טראמפ ולינדזי גרהאם במר א-לגו בפלורידה, 1 בדצמבר 2024 (צילום: מחשבון ה-X של לינדזי גרהאם)

נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ פרסם אתמול איום יוצא דופן בחריפותו:

"אם החטופים לא ישוחררו לפני 20 בינואר 2025, התאריך שבו אני אושבע בגאווה, יהיה מחיר מהגיהינום במזרח התיכון, ולאלה שאחראים לביצוע הזוועות נגד האנושות האלה. אלה שאחראים יוכו קשה יותר מכל מכה שמישהו הוכה בהיסטוריה הארוכה והמסופרת של ארצות הברית של אמריקה. שחררו את החטופים עכשיו!"

אולי זה קשור לפגישתו המתועדת עם שרה ויאיר נתניהו במאר א-לגו. אולי להודעה על מותו של עומר נאוטרה – חייל צה"ל בעל אזרחות אמריקאית שנהרג בשבעה באוקטובר וגופתו מוחזקת בעזה. נאוטרה נולד וגדל בלונג איילנד והגיע לישראל כחייל בודד כדי להתגייס לצה"ל. בני משפחתו מתכוונים לערוך היום טקס לזכרו בניו יורק.

כך או אחרת, בשבוע האחרון גובר מאוד העיסוק בגורל החטופים בעלי האזרחות האמריקאית המוחזקים ברצועת עזה.

"בימים האחרונים נשמעות מסביבות נתניהו תחזיות אופטימיות בדבר התקדמות אפשרית בשיחות בקרוב", כותב הבוקר עמוס הראל ב"הארץ", "בפועל יש התעוררות מסוימת במו"מ, והיא קשורה כנראה גם בחשש של הנהגת חמאס, בעזה ובחו"ל, שהיא לבדה במערכה.

"בפועל יש התעוררות מסוימת במו"מ, והיא קשורה כנראה גם בחשש של הנהגת חמאס, בעזה ובחו"ל, שהיא לבדה במערכה"

"אך נתניהו עדיין לא הציג התגמשות נוספת מצידו. כל עוד טראמפ אינו מציג לנתניהו דרישה ישירה, ספק אם ראש הממשלה אכן יחתום על עסקה, לנוכח הלחצים מבית. מאחורינו כבר שנה של הבטחות שווא".

 
מח"ש מתקרבת אל בן גביר
נציב שב"ס קובי יעקובי לאחר חקירתו במח"ש, 2 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)
נציב שב"ס קובי יעקובי לאחר חקירתו במח"ש, 2 בדצמבר 2024 (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

הנה המחשה מטרידה לאופיו של המדרון החלקלק שעליו אנחנו גולשים: העובדה שבמח"ש בכלל מעיזים לחקור בכירים המקורבים לשר לביטחון לאומי נראית לנו כמו בשורה מעודדת. עד לא מזמן זה היה הסטנדרט.

תמונת המצב הידועה כרגע היא שנציב שירות בתי הסוהר רב-גונדר קובי יעקבי ושני קצינים בכירים במשטרה הנחשבים מקורבים מאוד לשר איתמר בן גביר נחקרו ביממה האחרונה בעבירות מתחום טוהר המידות.

נציב שב"ס ושני קצינים בכירים במשטרה הנחשבים מקורבים לבן גביר נחקרו ביממה האחרונה בעבירות מתחום טוהר המידות

לפי הדיווחים, יעקבי נחקר במשך 14 שעות ושוחרר בתנאים מגבילים. הקצינים האחרים חשודים במתן שוחד לעובד ציבור, הפרת אמונים ושימוש לא הולם בכוח המשרה.

על החקירה מוטל צו איסור פרסום אך ככל הידוע, מדובר בהדלפת מידע מסווג לשר בן גביר על חקירות משטרה המתנהלות במחוז ש"י בנוגע לפשיעה לאומנית של יהודים בגדה המערבית, בתמורה להבטחה לקידום.

על פי פרסומים שונים הבוקר, מדובר בחקירה מורכבת ואינטנסיבית שאילצה את מח"ש להקפיץ לירושלים חוקרים ממחוזות אחרים של המשטרה.

הבוקר צפויים שני קציני המשטרה להיחקר שוב באזהרה, וקצינים נוזפים צפויים להיות מזומנים למסור עדות. סבב המינויים במשטרה שאמור היה להתקיים אתמול נדחה למועד בלתי ידוע בגלל ההתפתחויות.

בן-גביר כינס אתמול מסיבת עיתונאים ובה טען כי מדובר ב"הפיכה משטרית":

"היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה משתמשים במחלקה לחקירות שוטרים כדי להרתיע קצין בכיר מאוד בשב"ס וקצינים במשטרה מביצוע המדיניות שלי ושל ממשלת הימין".

ביקום המקביל של ערוץ 14 הקדישו לנושא אתמול שעות שידור רבות גם כן תחת הכותרת "הפיכה משטרית" (ומדי פעם חזרו לעסוק בבגידת הצבא ובחתרנות של שב"כ נגד ראש הממשלה).

 
ביטוי השנה: ריקבון מוח
ריקבון מוח. אילוסטרציה (צילום: Chinshan Films/iStockPhoto)
ריקבון מוח. אילוסטרציה (צילום: Chinshan Films/iStockPhoto)

אוניברסיטת אוקספורד, המוציאה לאור של מילון אוקספורד, מפרסמת מדי שנה בשבוע הראשון של דצמבר את מילת השנה שלה. מילת השנה הנבחרת לשנת 2024 היא יותר ביטוי ממילה: Brain Rot. או בעברית: ריקבון מוח.

מילת השנה הנבחרת של אוניברסיטת אוקספורד לשנת 2024 היא יותר ביטוי ממילה: Brain Rot. או בעברית: ריקבון מוח

הביטוי הפך אופנתי השנה כמבטא של התחושה הרווחת בקרב אנשים המרבים להשתמש בפלטפורמות דיגיטליות, גוללים שעות בין סרטונים, סטוריז ורילז, ומרגישים שתוך כדי כך המוח שלהם נרקב.

הביטוי עצמו אינו חדש כלל. הוא הופיע לראשונה כבר ב-1854 בספר "וולדן" של הנרי דיוויד תורו, שבו השווה את ריקבון המוח לריקבון של תפוחי אדמה וקונן על ההתדרדרות האינטלקטואלית והמנטלית של בני דורו.

על פי אנשי אוקספורד, השימוש בביטוי זינק בצורה דרמטית בשנה האחרונה. הוא נבחר אחרי ניתוח של מיליארדי מילים וביטויים שהופיעו השנה ברחבי העולם הדובר וכותב אנגלית, במטרה לזהות מגמה עקרונית בעזרת שימוש בשפה.

בין המילים שזכו בעבר בתחרות מילת השנה של אוקספורד היו "פודקאסט", "סלפי" ו"ריז" שנבחרה למילת השנה בשנה שעברה ומשמשת בסלנג של דור ה-Z כקיצור רווח ל"כריזמה". מרגע שהמילה נבחרה ופורסמה, השימוש בה עלה בצורה דרמטית, מה שמעיד על כך שהתחרות לא רק משקפת מגמות בשפה, אלא גם משפיעה עליהן.

 
דואט מרגש לנונו וגידי גוב
נונו וגידי גוב משתפים פעולה בשיר "היי את" (צילום: ערן לוי)
נונו וגידי גוב משתפים פעולה בשיר "היי את" (צילום: ערן לוי)

ד"ר דורון גל, כירורג פה ולסת שהוא גם אביה של הזמרת נונו – שם  הבמה של נעמי אהרוני גל – נפטר לפני כחמש שנים מסרטן. נונו כתבה שיר המבוסס על שיחות שהיו לה עם אביה לפני מותו, ותוך כדי כתיבה דמיינה את מילותיו של אביה מושרות מפיו של גידי גוב, זמר שהאב אהב מאוד.

גידי גוב שמע את השיר והתחבר אליו מייד. את התוצאה אפשר לשמוע מאתמול בדואט היפהפה "היי את" שנונו הפיקה עם יונתן דרוקר, וגם מלווה בקליפ מקסים.

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה