אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום רביעי, 4 דצמבר 2024
 
כל הדרך להאג

העדויות ממשיכות להצטבר בקצב מטריד, ולמרבה הזוועה נראה שהן לא מטרידות כלל את רוב הציבור בישראל.

שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון אמנם ניסה להפריד בין "גורמים בממשלה" שדוחפים לטיהור אתני, לבין חיילי צה"ל שרק מבצעים את המוטל עליהם, אבל מכל עבר מצטברות ראיות לכך שחיילי צה"ל, בסדיר ובמילואים, ברצועת עזה ובגדה המערבית – משתמשים בכוחם ובסמכותם למסעות נקמה אכזריים.

תמונה שהעלה חייל צה"ל לרשתות החברתיות המראה פלסטיני אזוק עם כיסוי עיניים שהושאר על כיסא בזמן שחיילי צה"ל מטפלים בטנקים שלהם (צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים, מטוויטר)
תמונה שהעלה חייל צה"ל לרשתות החברתיות המראה פלסטיני אזוק עם כיסוי עיניים שהושאר על כיסא בזמן שחיילי צה"ל מטפלים בטנקים שלהם (צילום: שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים, מטוויטר)

אתמול פורסמה ב"וושינגטון פוסט" כתבה נרחבת תחת הכותרת "נקמה, אש והרס: שנה של סרטונים של חיילים ישראלים מעזה", המבוססת בעיקר על סרטונים שחיילי צה"ל עצמם העלו לרשתות החברתיות.

בכתבה מתוארים מקרים רבים של הרס בתים בשלמותם, כולל בתי מגורים ובתי ספר, הצתות, ביזה, צילומים לצד גופות של פלסטינים וקריאות נקם. השמות והפנים של חיילי צה"ל המופיעים בכתבה לא טושטשו, שכן התיעוד הופץ על ידם.

בכתבה מתוארים מקרים רבים של הרס בתי מגורים ובתי ספר, הצתות, ביזה, צילומים לצד גופות של פלסטינים וקריאות נקם

"מומחים משפטיים שבחנו את הסרטונים אמרו כי במקרים החמורים ביותר החיילים למעשה מתעדים ראיות להפרות של החוק ההומניטרי הבינלאומי", נכתב.

במקרה ובאותו זמן ממש פורסם אתמול דוח של "בצלם" המתעד 25 עדויות להתעללויות של חיילים בפלסטינים תושבי חברון, כולל עינויים, הצלפות, מכות רצח ועוד. מדובר בפלסטינים שנתפסים על ידי החיילים באקראי, בלי כל עילה או חשד, והם גם משוחררים אחרי מסכת ההתעללות.

על פי המפורט בדוח, הקשה מאוד לקריאה, בכל המקרים מלבד שניים, החשודים שוחררו מבלי שנעצרו כלל, וגם השניים שנעצרו שוחררו לבסוף מבלי שהועמדו לדין. דובר צה"ל מסר בתגובה לפניית "בצלם" כי רק מקרה אחד מהמקרים המפורטים מוכר לצה"ל וכי "צה"ל מתייחס לעצורים לפי חוקי הדין הבינלאומי".

החיילים האלימים בגדה המערבית מצטרפים למתנחלים שמשתוללים שם כל הזמן. הלילה, לדוגמה, הציתו מתנחלים בתים ומכוניות בכפרים הפלסטיניים בית פוריק ורוג'ייב ליד שכם. וממש במקביל הודיע שר הביטחון ישראל כ"ץ שהוא מקצר את מעצרו המנהלי של איתי בן-צרויה, מתנחל שנחשד על פי מקורות ביטחוניים בפעולות דומות.

כ"ץ הכריז בשבוע שעבר כי יפסיק לחתום על צווי מעצר מנהלי ליהודים כי "לא ראוי שמדינת ישראל תפעיל צעד חמור כזה נגד אנשי ההתיישבות".

מעצרים מנהליים הם אמנם כלי מסוכן הפוגע קשות בזכויות האדם, אבל פלסטינים ימשיכו להיעצר במעצרים מנהליים כמו תמיד. חלילה מלהזכיר את המילה "אפרטהייד" בהקשר הזה.

ואם לא די בכל זה, ארגון "אמנסטי" הבינלאומי צפוי לפרסם מחר דוח המאשים את ישראל בביצוע רצח עם בעזה מאז השבעה באוקטובר וקורא להטיל על ישראל אמברגו נשק בינלאומי.

שלשום פרסם עומר שרביט בזמן ישראל כתבה המתריעה כי בעקבות הצווים שהוצאו בהאג נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, חיילים וקציני צה"ל חשופים למעצר במדינות רבות בעולם.

בעקבות הצווים שהוצאו בהאג נגד ראש הממשלה ושר הביטחון לשעבר, חיילים וקציני צה"ל חשופים למעצר במדינות רבות בעולם

הבוקר, יואב זיתון מפרסם ב"ידיעות אחרונות" כי צה"ל כבר הודיע לקצינים ולחיילים שהשתתפו בלחימה ברצועת עזה: אל תמריאו לחו"ל, אתם עלולים להיעצר. לפחות שמונה לוחמים שיצאו מהארץ, כבר נדרשו לחזור באופן מיידי.

"לאחרונה זיהו בצה"ל כ-30 מקרים שבהם הוגשו תלונות ואף החלו הליכים פליליים נגד קצינים ולוחמים בצה"ל שלקחו חלק בלחימה ברצועת עזה", כותב זיתון, ומסביר שלמרות ההנחיות הברורות לא לתעד ובוודאי לא להעלות לרשתות החברתיות תמונות וסרטונים מהלחימה, לוחמים רבים מאוד עשו זאת, וכך הכניסו את עצמם ל"רשימות שחורות" של פעילים פרו-פלסטינים שפרוסים בכל העולם, ובעיקר באירופה.

ארגונים אלה עוקבים אחרי החיילים שהשתתפו בלחימה ומחכים שהם יעלו סטורי מהחופשה שלהם מחוץ לישראל, וברגע שזה קורה מגישים נגדם תלונה לפרקליטות המקומית, או עותרים לבית המשפט בבקשה שיעכבו את יציאתם מאותה ארץ.

זיתון מדווח שכבר הוקם צוות בין-משרדי נרחב, בהובלת משרד המשפטים ומשרד החוץ ומחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית, וכי ישראל כבר שכרה את שירותיהם של עשרות עורכי דין במקומות שונים בעולם, כדי שיגנו במידת הצורך על חיילים וקצינים שיסתבכו בעתירות כאלה.

 
פלדשטיין נגד נתניהו
יועץ התקשורת של בנימין נתניהו יונתן אוריך (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
יועץ התקשורת של בנימין נתניהו יונתן אוריך (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

עודד סבוראי, עורך דינו של אלי פלדשטיין המואשם בפרשת המסמכים המסווגים, אמר הבוקר בראיון לרשת ב', כי פלדשטיין "החליט שהוא מפסיק לשכב על הגדר בשביל ראש הממשלה ולשכתו".

על פי סבוראי, יונתן אוריך – יועצו הקרוב של נתניהו – היה "מעורב כשותף מלא בסיפור הזה. יש ראיות חותכות למעורבות שלו – אך הוא לא נעצר ונחקר חקריה שטחית מאוד".

"על פי סבוראי, יונתן אוריך – יועצו הקרוב של נתניהו – היה "מעורב כשותף מלא בסיפור הזה. יש ראיות חותכות למעורבות שלו"

עורך הדין הכחיש את הסיפורים שזכו לתהודה רבה – בעיקר בערוץ 14 – כאילו פלדשטיין ניסה לפגוע בעצמו ושקל להתאבד והגדיר אותם "קשקוש מוחלט". הוא גם הרחיב והסביר ש"נתניהו מפיל אחריות לכיוונים אחרים במקום לקחת אחריות לאירוע שהוא יצר אותו".

אתמול, בעת הארכת מעצרו של פלדשטיין, הזהיר שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב עלאא מסארווה את התביעה כי קיימת "חולשה ראייתית" בסעיף החמור ביותר בכתב האישום – מסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה.

מסארווה גם תמך בטענתו של פלדשטיין לאכיפה בררנית, על סמך העובדה שאוריך לא רק שלא מואשם בכתב האישום – הוא אפילו לא נעצר.

"המעיין בכתב האישום, לעניין חלקו של אוריך לא יכול שלא לתהות על היעדר העקביות", כתב השופט. "חלקו הנטען של אוריך בכתב האישום איננו זניח, והוא עובר כחוט השני במספר צמתים לאורך המסכת המתוארת בכתב האישום".

יובל יועז, הפרשן המשפטי של זמן ישראל, כותב הבוקר כי הפרקליטות תתקשה להגיש כעת כתב אישום נגד אוריך. "קיים קושי לסווג מחדש כחשוד את אחד העדים שמסרו עדות בתיק, אף שהתביעה מסרה לבית המשפט כי החקירה טרם הסתיימה סופית", מסביר יועז.

 
גוברות המתקפות על היועמ"שית
הפגנת תמיכה ביועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה ליד ביתה בתל אביב, 20 בנובמבר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)
הפגנת תמיכה ביועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה ליד ביתה בתל אביב, 20 בנובמבר 2024 (צילום: אבשלום ששוני/פלאש90)

שלמה קרעי ממשיך לאסוף חתימות של שרים התומכים בהדחת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה.

עד כה אסף שר התקשורת 13 חתימות. כשיהיו לו 17 חתימות – יותר ממחצית שרי הממשלה – תהיה הממשלה מחויבת לדון בהליך ההדחה. גורמים בש"ס, החברה בקואליציה, כינו את מכתב החתימות בזלזול "עצומה של כיתה ג'".

גורמים בש"ס, החברה בקואליציה, כינו בזלזול את מכתב החתימות שאוסף השר שלמה קרעי נגד היועמ"שית "עצומה של כיתה ג'"

ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו חתום על המכתב כי הוא מנוע מלעסוק בנושא עקב הסדר ניגוד העניינים שהוא מחויב לו. שר המשפטים יריב לוין אינו חתום על המכתב "כי הוא המוציא לפועל" של ההליך. גדעון סער, שמינה את בהרב-מיארה לתפקידה, מקפיד לא להתבטא בנושא.

היום תעלה לקריאה טרומית הצעת חוק שיזמה ח"כ טלי גוטליב, שנועדה למנוע מגופי החקירה של מדינת ישראל לפתוח בחקירות נגד חברי כנסת בעבירות הקשורות למילוי תפקידם.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר משתלח ביומיים האחרונים בגופי החקירה ומאשים אותם ב"הפיכה משטרית", בעקבות חקירות המתמקדות בבכירים במשטרה ובשירות בתי הסוהר.

עמית סגל, הפרשן הפוליטי של ערוץ 12, שהוא תמיד אינדיקציה טובה להבין לאן נושבת הרוח בסביבת נתניהו, אמר אתמול כי להערכתו היועמ"שית תודח מתפקידה "באביב או בקיץ".

 
נורווגיה יוצאת מ"בזק"
דגל נורווגיה מתנוסס על מעבורת באוסלו. אילוסטרציה (צילום: Dreamnordno/iStockPhoto)
דגל נורווגיה מתנוסס על מעבורת באוסלו. אילוסטרציה (צילום: Dreamnordno/iStockPhoto)

הנה עוד עדות לכך שישראל הופכת בהדרגה למדינה מוקצה בעולם.

קרן העושר של ממשלת נורווגיה, שהיא הקרן הגדולה ביותר בעולם (מחזיקה ב-1.5% מכלל המניות הנסחרות בעולם), השקיעה לפני ארבע שנים יותר משלושה מיליארד דולר ב-81 חברות ישראליות. ב-2020 זה היה כשליש מהשקעותיה של הקרן בכל המזרח התיכון.

אלא שמאז תחילת המלחמה והצטברות העדויות על האלימות של חיילי צה"ל והמתנחלים, החליטה הקרן לצמצמם בצורה דרמטית את השקעותיה בישראל.

קרן העושר הנורווגית החליטה למכור את כל המניות שהיא החזיקה ב"בזק", מאחר שחברת בזק מספקת שירותים להתנחלויות

הבוקר מפרסמת סוכנות "רויטרס" כי קרן העושר הנורווגית החליטה למכור את כל המניות שהיא החזיקה ב"בזק", מאחר שחברת בזק מספקת שירותים להתנחלויות.

ההחלטה התקבלה אחרי שמועצת האתיקה, הגוף הממונה על ההחלטות המוסריות של הקרן, אימצה פרשנות מחמירה יותר לתקני האתיקה בכל הנוגע לעסקים ישראלים הפועלים גם בשטחים.

 
משחקי הדיונון
מפגינים מחזיקים בשלטים הקוראים להתפטרותו של נשיא קוריאה הדרומית יון סוק-אול מול בית הפרלמנט בסאול, 4 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)
מפגינים מחזיקים בשלטים הקוראים להתפטרותו של נשיא קוריאה הדרומית יון סוק-אול מול בית הפרלמנט בסאול, 4 בדצמבר 2024 (צילום: AP Photo/Ahn Young-joon)

במשך כמה שעות עקב אתמול העולם בנשימה עצורה אחרי ההתרחשויות בקוריאה הדרומית, אחרי שנשיא המדינה, יון סוק-אול, הכריז על מצב חירום שמחייב משטר צבאי במדינה.

בנאום לאומה הנשיא האשים את האופוזיציה בארצו ב"חתרנות" וב"ניסיון להפיל את הדמוקרטיה החופשית" וטען שזה נעשה בגיבוי כוחות הנתמכים על ידי קוריאה הצפונית.

הפרלמנט של קוריאה הדרומית הצליח להתכנס במהירות ולבטל את הכרזת הנשיא – כשגם חברי מפלגתו שלו הצטרפו לחברי האופוזיציה. הנשיא נאלץ לחזור בו, וכך הסתיימה תקופת המשטר הצבאי הקצרה בהיסטוריה.

הבוקר כבר הגישו שש מפלגות אופוזיציה הצעת חוק להדיח את הנשיא. ההצבעה עשויה להתקיים בסוף השבוע הקרוב. כדי להדיח את הנשיא נדרש רוב של שני שלישים בפרלמנט של דרום קוריאה, כלומר 200 מתוך 300 המחוקקים.

בקוריאה הדרומית (ובעולם כולו) מנסים להבין מה הוביל את הנשיא לנקוט בצעד נמהר ומסוכן כל כך, בלי כל גיבוי ציבורי.

בקוריאה הדרומית (ובעולם כולו) מנסים להבין מה הוביל את הנשיא לנקוט בצעד נמהר ומסוכן כל כך, בלי כל גיבוי ציבורי

ב"נטפליקס" בוודאי עקבו בעניין אחרי ההתפתחויות שהעלו את קוריאה הדרומית לראש סדר היום העולמי: בעוד שבועיים אמורה לעלות ב"נטפליקס" העונה השנייה של "משחקי הדיונון", הסדרה הדרום קוריאנית האלימה, שעונתה הראשונה הייתה להיט ענק בעולם והפכה לסדרה הלא דוברת אנגלית הנצפית ביותר בתולדות "נטפליקס".

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה