צה"ל הודיע הבוקר כי סרן עומר נאוטרה, שנחטף בשבעה באוקטובר על ידי חמאס לרצועת עזה, נרצח באותו יום וגופתו מוחזקת מאז ברצועה.
נאוטרה, בן 21, היה חייל בודד שעלה לישראל מניו יורק ופיקד על מחלקת טנקים בגדוד 77 (חטיבה 7) ששהתה על גבול עזה בזמן הטבח. הוא תועד על ידי מחבלי חמאס כשהוא נגרר פצוע מטנק בוער בבוקר השבעה באוקטובר.
סרן עומר נאוטרה, שנרצח בשבעה באוקטובר וגופתו מוחזקת על ידי חמאס (צילום: מטה משפחות החטופים)
לפי ההערכות, נאוטרה מת עוד באותו יום. הרב הצבאי הראשי קבע את מותו "לאחר בחינה של כלל הממצאים ועל בסיס מידע מהימן". נאוטרה הוא הנרצח ה-37 המאומת מבין 101 החטופים שעדיין מוחזקים בעזה.
נאוטרה נרצח בשבעה באוקטובר. הרב הצבאי הראשי קבע את מותו "לאחר בחינה של כלל הממצאים ועל בסיס מידע מהימן"
שעה קלה אחרי פרסום ההודעה, הוציא ראש הממשלה בנימין נתניהו הודעת תנחומים חריגה, וסיים אותה בהבטחה כי "לא ננוח ולא נשקוט עד שנשיבו הביתה אל קבר ישראל, ונוסיף לפעול בנחישות וללא לאות עד שנשיב את כלל חטופינו – החיים ואת החללים".
לפני יומיים, כשחמאס פרסם תיעוד של החייל החטוף עידן אלכסנדר בשבי, נתניהו אף התקשר אל הוריו. האם שינוי היחס של נתניהו כלפי משפחות החטופים הללו קשורה איכשהו לעובדה ששניהם אזרחים אמריקאים?
האם מורגשת כאן השפעתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, אשר לפי הדיווחים דרש מנתניהו לסיים את הלחימה ולהביא לשחרור החטופים לפני כניסתו לבית הלבן, בעוד חודש וחצי?
ישנם סימנים נוספים בימים האחרונים שמעידים כי בישראל העלו הילוך בכל הקשור לשחרור החטופים.
נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש אתמול עם הוריו של עידן אלכסנדר ואמר להם: "עכשיו זו הזדמנות להביא שינוי מיוחד שיוביל לעסקת חטופים".
ארגון בשם "רופאים להצלת החטופים" הגיש לנשיא נייר עמדה עליו חתומים כ-700 רופאים, המזהירים כי חודשי החורף הבאים עלולים להיות קטלניים לחטופים שנשאו בחיים.
הם כבר סובלים מתת תזונה, ירידה חמורה במסת השריר והשומן בגוף, מערכת חיסונית מוחלשת שמעמידה אותם בסכנות רבות בתנאי ההיגיינה הנוראיים במנהרות, חשופים להיפותרמיה, לכוויות קור, סובלים ממחסור בוויטמינים ומינרלים חיוניים.
יעל אלכסנדר, אימו של החטוף עידן אלכסנדר, בפגישה עם נשיא המדינה יצחק הרצוג, 1 בדצמבר 2024 (צילום: קובי גדעון/לע"מ)
פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה משפחות החטופים, מזהיר ש"מצבם של החטופים מציב בפנינו קריאה דחופה לפעולה. כל יום שעובר מגביר את הנזק הבריאותי הבלתי הפיך".
זה מצד הסכנות. אבל גם מצד אתגרי המלחמה, לא ברור מה הם היעדים שישראל עוד שואפת להשיג, ושמצדיקים את אי הצבת השבת החטופים בראש סדר העדיפויות הלאומי.
לא ברור מה הם היעדים שישראל עוד שואפת להשיג, ושמצדיקים את אי הצבת השבת החטופים בראש סדר העדיפויות הלאומי
יוסי יהושוע, הכתב הצבאי של "ידיעות אחרונות" כותב הבוקר כי "במערכת הביטחון מזהים הזדמנות לפריצת דרך במשא ומתן להשבת החטופים וממליצים לדרג המדיני לנצל אותה כדי לסגור עסקה לעצירה זמנית של המלחמה בעזה ולהשבת חטופים".
מאחורי ההערכות האלו עומדים גורמים בכירים בצה"ל הנמצאים בתפקידי מפתח ובהם כאלה שעד לאחרונה היו סקפטיים בנוגע לאפשרות להגיע לעסקת חטופים. עמדתם, מסביר יהושוע, מסתמכת על השתלבות של מספר גורמים במקביל, שמשנים לחלוטין את המציאות המדינית-ביטחונית, ולכן מחייבים חשיבה מחודשת על האפשרויות הפתוחות עכשיו:
- סיום המלחמה בלבנון;
- ניתוק הזירה הצפונית מהזירה הדרומית והעברת כובד המשקל הצבאי לרצועה בלבד;
- המשבר בסוריה, שמחליש עוד יותר את הציר השיעי שתומך בחמאס;
- הלחץ הפנימי בישראל;
- וחילופי הממשל בארה"ב.
"בצה"ל ובמערכת הביטחון מזהים בימים האחרונים התלכדות פרמטרים שיכולים להביא את חמאס לעסקה מהירה עם ישראל", כותב יהושוע, "בכיר ישראלי שאיתו שוחחנו אומר שגם אם עסקה תבשיל לכדי מימוש, לא ברור מה היא תכלול בתוכה, אבל ישראל מצויה בימים קריטיים, שעשויים לשנות את פני הלחימה ברצועת עזה".
משלחת של בכירי חמאס הגיעה אתמול למצרים כדי לדון שם בעתיד הממשל בעזה, וההערכות הן שהשיחות שם עשויות לעסוק גם בניסיונות לקדם מתווה לעסקת חטופים. ערוץ "א-שרק" הסעודי פרסם אתמול כי חמאס מוכנים כעת לשקול כל הצעה – ובלבד שתכלול הפסקת אש ונסיגה ישראלית הדרגתית מרצועת עזה עם ערבויות בינלאומיות וחילופי שבויים.
בשבועות האחרונים נתניהו חזר על עמדתו כי בכל תרחיש עתידי, ישראל לא תסכים שארגון חמאס יישאר כוח שלטוני פעיל בעזה.