אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום חמישי, 12 דצמבר 2024
 
עתידה של סוריה לוט בערפל

קצב האירועים המסחרר במזרח התיכון לא משאיר מקום לנשום.

עוד בטרם התחלנו לחשוב על פתרון סביר למצב החדש (והמזעזע) ברצועת עזה, כשמאה חטופים ישראלים עדיין שם, עם הפסקת אש טרייה בלבנון שגם היא ספגה מכות איומות, כשאיראן עדיין לא חזרה בה מההתחייבות לנקום בנו על המכה הקודמת שבה נקמנו בה על המכה שלפני – וכבר אנחנו מוצפים בדיווחים נרגשים של הכתבים הצבאיים שנכנסים עם כוחות צה"ל לסוריה.

חיילי יחידת אגוז בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)
חיילי יחידת אגוז בסוריה, דצמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)

החרמון הסורי בידינו. קוניטרה בידינו. אביגדור קהלני הנרגש אמר הבוקר ל"ידיעות אחרונות":

"גדוד 77 נמצא שם וזה מרגש מאוד. אני בקשר איתם כל הזמן. אנחנו ברגע היסטורי. אין צבא סורי. שחטו אותו. לא יכולנו לדמיין את זה בשום תרחיש. זה עושה טוב לראות את ההישגים הגדולים של הדור הזה".

הקולות מ-1973, התמונות מ-2024.

הנה ניר דבורי מחדשות 12 מתרגש שהוא "30 קילומטר מדמשק" ומסביר שישראל תצטרך להיות פה "עד שסוריה תתייצב". הנה גם אור הלר בערוץ 13 חובש קסדת גיבורים, עם כוחות הצנחנים בעומק סוריה.

גם יואב זיתון, הכתב הצבאי של "ידיעות אחרונות" שם, והוא מסביר שצה"ל הפעיל "תוכנית מגירה" שקיימת בכל אוגדה מרחבית כבר שנים, ושגם יושמה במלחמות ובמבצעי עבר: לזנק ראשונים במצב חירום מלחמתי לעמדות מפתח בשטח האויב שסמוך לגבול, כדי לסכל ולהרחיק מראש כל איום על התושבים.

המצב בסוריה כל כך מסובך כרגע, שגם אחרי הפעם העשירית שתקראו את כל ההסברים על כל הארגונים השונים ששולטים בכל המובלעות השונות ומקיימים קשרים כאלו ואחרים עם פטרונים אזוריים כאלה ואחרים, עדיין המצב יישאר לוט בערפל. בדיוק כפי שהיה רגע לפני בכל ארגוני הביון הגדולים בעולם, ששוב הופתעו לנוכח הקריסה המהירה של משטר אסד.

טורקיה מבססת לעצמה אוטונומיה של נאמנים בצפון מזרח המדינה, וישראל מתחילה לבסס אוטונומיה כזו בדרום מערב המדינה

אז עכשיו טורקיה מבססת לעצמה אוטונומיה של נאמנים בצפון מזרח המדינה, וישראל מתחילה לבסס אוטונומיה כזו בדרום מערב המדינה (חיילי צה"ל שמתראיינים לכתבים הצבאיים שנכנסו לסוריה מספרים שהתושבים המקומיים קיבלו את פניהם בשמחה).

טורקיה כבר מאשימה את ישראל בהפעלת "מנטליות של כיבוש". ברשתות החברתיות שעויינות את ישראל כבר דנים בכובד ראש בתוכנית הזדונית של בניית "ישראל הגדולה". ושר החוץ גדעון סער מתדרך כתבים זרים ומעדכן בטוויטר:

"הדגשתי חשיבות ההגנה על מיעוטים בסוריה. ההתקפות על הכורדים כמו שראינו אתמול במנביג', חייבות להיעצר! אנחנו מדברים על כך עם חברינו בממשל האמריקני ובמדינות נוספות".

אמיר בר-שלום, הפרשן לענייני ביטחון של זמן ישראל, כותב הבוקר שבארצות הברית עוקבים בדריכות אחרי ההתפתחויות, ומחר אמור לנחות באנקרה שר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן כדי לדון עם מקבילו הקאן פידאן על המצב בסוריה.

"הצבא הכורדי, SDF, שפועל כיום בסוריה כחלק מהקואליציה הבינלאומית למיגור המדינה האסלאמית, הוא בן חסות של ארצות הברית", מזכיר בר-שלום, "בשלב הזה, כאשר עתידה של סוריה עדיין לוט בערפל, ארצות הברית מעדיפה ללכת על המוסכם ולא על השנוי במחלוקת".

 
עדכוני מלחמה
כוחות ביטחון בצומת המינהרות מדרום לירושלים. 12 בדצמבר 2024 (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
כוחות ביטחון בצומת המינהרות מדרום לירושלים. 12 בדצמבר 2024 (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)
  • המחבל שביצע אמש את פיגוע הירי בגוש עציון ורצח את הילד יהושוע אהרן טוביה שמחה בן ה-12 נלכד על ידי כוחות צה"ל אחרי מצוד. המחבל, עז א-דין מלוח, ניסה להסגיר את עצמו לתחנות המשטרה הפלסטיניות באזור חברון, אך אלו סירבו להכניס אותו לתחנה ורק החרימו את נשקו.
  • חשד למתקפת כטב"מים הבוקר מתימן: התראות הופעלו הבוקר באזור אשקלון ובישובים שונים בעוטף עזה. כטב"ם אחד שהגיע מכיוון מזרח יורט סמוך לגבול מצרים. מיירט נוסף שוגר לעבר כטב"ם מתימן שהתקרב לאילת.
  • ראש המוסד דוד ברנע נפגש אתמול עם ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן אאל ת'אני, בניסיון נוסף לקדם עסקת חטופים.
  • "הוול סטריט ג'ורנל" מדווח הבוקר כי חמאס הסכים לעסקה שתכלול נוכחות זמנית של כוחות צה"ל בציר פילדלפי ובמסדרון נצרים גם לאחר שתוכרז הפסקת אש. על פי העיתון, בחמאס גם ויתרו על דרישתם לנהל את מעבר רפיח, וארגון הטרור העביר למדינות המתווכות רשימות חטופים שהוא מוכן לשחרר בעסקה, בהם אזרחים אמריקאיים.
  • כוח של צה"ל חיסל הבוקר מבוקש ליד קלקיליה ומנהל מרדף אחרי מבוקשים נוספים.
 
מבחן הנאמנות של בן גביר
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ומפכ"ל המשטרה דניאל לוי, 23 בספטמבר 2024 (צילום: אורן בן חקון/פלאש90)
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ומפכ"ל המשטרה דניאל לוי, 23 בספטמבר 2024 (צילום: אורן בן חקון/פלאש90)

ג'וש בריינר חושף הבוקר ב"הארץ" כי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר שאל קציני משטרה האם הם יהיו נאמנים לו, במהלך ראיונות קידום. בריינר מגלה כי הנושא כבר הועבר לידיעת המחלקה לחקירת שוטרים בפרקליטות, שפתחה בבדיקה בנושא.

"הקצינים שנשאלו על מידת נאמנותם סיפרו זאת, בין היתר, למפקדיהם ולקצינים אחרים", כותב בריינר. "לדבריהם, סוגיית הנאמנות באה לידי ביטוי בשאלות ששאל בן גביר את הקצינים הבכירים, למשל האם יפעלו לפי האג'נדה שלו ועל פי המדיניות שיכתיב.

"סוגיית הנאמנות באה לידי ביטוי בשאלות ששאל בן גביר את הקצינים, למשל האם יפעלו לפי האג'נדה שלו ועל פי המדיניות שיכתיב"

"לדברי כמה מקורות, הדברים נובעים מרצונות של בן גביר להרכיב את צמרת המשטרה מקצינים התומכים בו, והוא מדבר איתם במונחים של נאמנות ואמונים".

כזכור, ב-2016 חשפה אילנה דיין בתחקיר "עובדה" כי בערב הכרזת זהותו של ראש המוסד החדש, התקשר ראש הממשלה בנימין נתניהו אל רם בן ברק – אז סגן ראש המוסד ומועמד לראשות הארגון – ושאל אותו, "האם תהיה נאמן לי?"

בן ברק, לפי התחקיר, השיב כי יעשה את הנדרש כדי להגן על המדינה, ובתגובה אמרו לו נתניהו כי "יחזור אליו". שעות ספורות אחר כך הודיע בשידור חי על מינויו של יוסי כהן לראש המוסד.

אגב, זהו אותו תחקיר מפורסם שבסופו הקריאה דיין את תגובת ראש הממשלה שבה הותקפה אישית באופן חסרת תקדים. דיין סיימה את התוכנית במילים האלמותיות: "מה אומרים? לא אומרים".

מי אמר "תהליכים" ולא קיבל?

 
קורין אלאל הייתה זן נדיר
לפי כיוון השעון: קורין אלאל בהופעה בבת חפר, פברואר 2024; קורין אלאל בשנות השמונים; קורין אלאל בהופעה מ-2009; וקורין אלאל עם גיא פינס מופיעה בגלי צה"ל ב-1987 (צילום: גילי יערי, משה שי/פלאש90)
לפי כיוון השעון: קורין אלאל בהופעה בבת חפר, פברואר 2024; קורין אלאל בשנות השמונים; קורין אלאל בהופעה מ-2009; וקורין אלאל עם גיא פינס מופיעה בגלי צה"ל ב-1987 (צילום: גילי יערי, משה שי/פלאש90)

קורין אלאל שמתה הבוקר בגיל 69, אחרי שהתמודדה בשנים האחרונות עם סרטן השד ועם סרטן הלבלב, הותירה אחריה יצירה מוזיקלית עשירה ומגוונת. היא הייתה מהפכנית, אמיצה, פורצת דרך ושונה.

רבים ציטטו הבוקר את שירה "זן נדיר" (שאת מילותיו כתב מאיר גולדברג) – שיר שהפך להמנון הקהילה הלהט"בית בישראל, וגם נדמה שהיטיב לתאר את חייה ומאבקיה של קורין אלאל עצמה.

עם יהודית רביץ הצעירה, שהפכה לשותפה לדרך, היא ליוותה בקולות גבוהים את אריק איינשטיין ששר את "עטור מצחך", שיר שנבחר שוב ושוב לשיר האהוב ביותר בישראל.

ואז  אלאל ברחה מהמיינסטרים המואר אל המועדונים האפלים של תל אביב והוציאה אלבום בכורה מהמם שלא נשמע כמו שום דבר שזמרת ישראלית הוציא עד אז (הלהיט הגדול מתוכו היה השיר "מותק").

מאמצע שנות השמונים ועד ימיה האחרונים היא כתבה, הלחינה, שרה, הופיעה, שיתפה פעולה, הפיקה וניגנה עם עשרות אמנים שנפרדים ממנה הבוקר באהבה גדולה. לשיריה "אנטרקטיקה", "שיר לשירה", "כשזה עמוק", "אין לי ארץ אחרת" ורבים נוספים, שמור מקום של כבוד בקנון של המוזיקה הישראלית.

לשיריה "אנטרקטיקה", "שיר לשירה", "אין לי ארץ אחרת" ורבים נוספים, שמור מקום של כבוד בקנון של המוזיקה הישראלית

 
סעודיה תארח את מונדיאל 2034
משמאל לימין: נשיא קונפדרציית הכדורגל האסייתית סלמאן בן אברהים אאל ח'ליפה, שר הספורט והנוער הסעודי עבד אל-עזיז בן-תורכי אל-פייסל אאל סעוד ונשיא פדרציית הכדורגל הסעודית יאסר אל-מסחל בריאד לרגל בחירת סעודיה לארח את מונדיאל 2034 על ידי קונגרס פיפ"א. 11 בדצמבר 2024 (צילום: AFP)
משמאל לימין: נשיא קונפדרציית הכדורגל האסייתית סלמאן בן אברהים אאל ח'ליפה, שר הספורט והנוער הסעודי עבד אל-עזיז בן-תורכי אל-פייסל אאל סעוד ונשיא פדרציית הכדורגל הסעודית יאסר אל-מסחל בריאד לרגל בחירת סעודיה לארח את מונדיאל 2034 על ידי קונגרס פיפ"א. 11 בדצמבר 2024 (צילום: AFP)

זו אחת הקומבינות המכוערות בתולדות הספורט העולמי. בהתחלה הוחלט שמשחקי גביע העולם ב-2030 ייערכו במקביל בשלוש יבשות (ספרד ופורטוגל באירופה ומרוקו באפריקה, כאשר משחקי הפתיחה ייערכו באורגוואי, ארגנטינה ופרגוואי בדרום אמריקה, לציון מאה שנה למונדיאל הראשון). כך נוצר מצב שהמונדיאל ב-2034 חייב להיערך באסיה.

סעודיה, שחשקה באירוח המונדיאל הזה ומנסה לבסס את עצמה כמעצמת כדורגל (היוש רונלדו), דאגה שאף מדינה אחרת באסיה לא תנסה להתמודד על המכרז, ואתמול זכתה בו באופן רשמי.

נקודת אור מעוררת תקווה (זהירה): ישראל תמכה  בבחירת סעודיה למרות שאין בין המדינות יחסים רשמיים. בהתאחדות הכדורגל כנראה מאמינים שאם ישראל תעפיל למונדיאל 2034, הנבחרת תוכל לשחק בסעודיה (או, מה שסביר יותר, לא מאמינים שיש סיכוי שנעלה לשם בכל מקרה).

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה