|
|
|
|
| הנה עוד אירוע היסטורי ודרמטי שמתרחש ממש עכשיו לנגד עינינו מבלי שאיש חזה רגע קודם שהוא עומד לקרות: לוחמי שלדג כבשו אתמול ללא קרב את פסגת החרמון הסורית. העיניים שמעל העיניים של המדינה.
לוחמי צה"ל נכנסו לתוך סוריה והשתלטו על האזור שכונה "אזור החיץ". הסכמי הפסקת האש שנחתמו בין ישראל לסוריה ב-1974 והחזיקו מעמד (פחות או יותר) חמישים שנה, נזרקו לפח האשפה של ההיסטוריה כשלכולם ברור שלנגד עינינו נוצר עכשיו "מזרח תיכון חדש".
פשיטת כוח שלדג על החרמון הסורי. 8 בדצמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל )
חבל ששמעון פרס כבר לא איתנו, לצייד אותנו בפתגם יפה שיסכם את האירוע (רודנים עולים בכוח ונופלים בלי מוח… במזרח התיכון אתה יכול לחזות רק את העבר אבל אף פעם לא את העתיד… משהו כזה).
היסטוריונים סורים עוד יכתבו תילי תילים של פרשנויות על עשרת הימים הגורליים, שבמהלכם קרס משטר אסד כמו מגדל קלפים, שלא לומר כמו בית הקלפים.
סרטוני הווידיאו שמציפים ביממה האחרונה את הרשתות מהממים ממש: המורדים בוזזים את ארמונו של אסד, מפיצים תמונות מהאלבומים המשפחתיים, הבנקים בדמשק נבזזים, מאות ואלפי חיילי צבא סוריה פושטים את מדיהם, עולים על אזרחי ונטמעים בין המורדים.
תמונות של מזכ"ל חזבאללה המנוח חסן נסראללה ומפקד כוח קודס קסאם סולימאני מועלות באש מול שגרירות איראן, שהושחתה ונבזזה. פסלו של חאפז אל-אסד, הרודן אביו של הרודן, מנופץ.
תמונות של נסראללה וסולימאני מועלות באש מול שגרירות איראן, שהושחתה ונבזזה. פסלו של חאפז אל-אסד מנופץ
חומות בתי הכלא נפרצות ואלפי אסירים המומים יוצאים לחופשי (באחד הסרטונים שראיתי, מספרים ארבעה מהאסירים המשוחררים שממש הבוקר תוכננה הוצאתם להורג – הם כבר יהיו מאמינים מסורים של הנביא מוחמד).
ומה שלא מפסיק להדהים בשרשרת האירועים הזו, שאנו רק בתחילתה: הכתובת הזו לא הייתה רשומה על אף קיר. כמו השבעה באוקטובר – גם קריסת סוריה לא הופיעה בתחזיות.
|
|
|
|
ארבעת הלוחמים שנפלו בלבנון ב-9 בדצמבר 2024. משמאל למעלה עם כיוון השעון: רס"ן (מיל') יבגני זינרשיין, רס"ר (מיל') בנימין דסטאו נגוסה, רס"ל (מיל') ארז בן אפרים, סרן (מיל') שגיא יעקב רובינשטיין (צילום: דובר צה"ל)
השקט היחסי בצפון ובדרום עלול להטעות כאילו המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר הסתיימה ואפשר לחזור לשגרה מלאה. אלא שמדי יום-יומיים, מתפרסמת הודעה שמתחילה במילים "הותר לפרסום" – וזה אף פעם לא חדשות טובות.
מדי יום-יומיים, מתפרסמת הודעה שמתחילה במילים "הותר לפרסום" – וזה אף פעם לא חדשות טובות
הבוקר התיר צה"ל לפרסום כי ארבעה חיילי מילואים מגדוד חיר"ם בחטיבה 226 נפלו אתמול בדרום לבנון. הארבעה הם: רס"ן (מיל') יבגני זינרשיין, בן 43 מזכרון יעקב, מפקד פלוגה; סרן (מיל') שגיא יעקב רובינשטיין, בן 31 מלביא, מפקד מחלקה; רס"ר (מיל') בנימין דסטאו נגוסה בן 28 מבית שמש; ורס"ל (מיל') ארז בן אפרים, בן 25 מרמת גן.
על פי חקירה ראשונית של צה"ל, החיילים סרקו מנהרה באזור לבונה שבדרום לבנון כאשר מחסן נשק וחומרי נפץ של חזבאללה שאוחסן במקום התפוצץ. באירוע נפצעו מספר לוחמים נוספים.
גורם הפיצוץ עדיין תחת חקירה נוספת, אם כי בצה"ל חושדים כי לא מדובר במטען חבלה של חזבאללה אלא בפיצוץ שנגרם מחומרי נפץ שהונחו במקום בעבר על ידי כוחות ישראליים.
ועוד הבוקר: כטב"ם ששוגר מתימן פגע הבוקר בבניין מגורים ביבנה וגרם נזק רב, אך לא היו נפגעים.
לפי חקירה ראשונית של צה"ל, הכטב"ם הגיע לישראל מכיוון הים התיכון, לאחר שביצע ככל הנראה מעקף ארוך מעל מצרים. מטוס קרב הוזנק ליירט את הרחפן, אך לא הספיק לעשות זאת – והרחפן פגע בדירת פנטהאוז ביבנה.
|
|
|
|
נשיא סוריה בשאר אל-אסד מארח בדמשק את שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י, 1 בדצמבר 2024 (צילום: Iranian Foreign Ministry / AFP)
"מאז מלחמת איראן-עיראק, האייתוללות בטהרן לא ספגו השפלה כה קשה", כותבת הבוקר קסניה סבטלובה, הפרשנית לענייני המזרח התיכון של זמן ישראל, "אמנם הם עדיין מחזיקים ברשותם טילים בליסטיים מאיימים וכמויות משמעותיות של אורניום, המספיקות לאיום בחציית קו אדום לקראת פיתוח נשק גרעיני, אבל מבחינה גאופוליטית, איראן חוותה מפלה קשה".
כל אסטרטגיית "טבעת האש" שאיראן פיתחה, מימנה וקידמה בעשור האחרון, ספגה מכה אנושה, אולי בלתי הפיכה
המפלה הזו היא האחרונה, לעת עתה, בשורה של מפלות אסטרטגיות שאיראן ספגה השנה. כל אסטרטגיית "טבעת האש" שאיראן פיתחה, מימנה וקידמה בעשור האחרון, ספגה מכה אנושה, אולי בלתי הפיכה. כוחות הפרוקסי של טהרן נמחקו כמעט לחלוטין.
"מנהיגי חמאס חוסלו בעזה, בביירות ובטהרן; צמרת חזבאללה נמחקה; מתקפת הזימוניות פגעה בלוחמי הארגון וגם ביועצים האיראניים שעבדו לצידם; ומחסני הטילים של חזבאללה הופצצו והושמדו", כותבת סבטלובה, ומזכירה:
"גם איראן עצמה, אף על פי שירתה מספר לא מבוטל של טילים על ישראל, ספגה מכה קשה ואיבדה את רוב שכבות ההגנה האווירית שלה, שהתגלו כבלתי יעילות. איראן, שעד לאחרונה איימה לא רק על ישראל אלא גם על כל הבירות הערביות, מצטיירת כעת כמדינה חלשה וכושלת שאינה מסוגלת להגן על בעלות בריתה – בניגוד לארה"ב, שהתייצבה בעוצמה מאחורי מדינת ישראל.
"התוצאה: אחד אפס לציר המערבי, והפסד צורב לציר האיראני… מדובר בכישלון צורב חסר תקדים עבור איראן, מאז החלה להפעיל את מערך הפרוקסי שלה בעולם הערבי".
|
|
|
הכישלון הרוסי, ההישג הטורקי |
|
בתצלום זה, שחולק על ידי סוכנות המדינה הרוסית ספוטניק, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לוחץ את ידו של נשיא סוריה בשאר אל-אסד במהלך פגישתם בקרמלין במוסקבה ב-24 ביולי 2024 (צילום: Valery SHARIFULIN / POOL / AFP)
אתמול נודע כי בשאר אל-אסד הצליח להימלט עם משפחתו למוסקבה ויקבל שם מקלט מדיני אצל פטרונו ולדימיר פוטין.
אסד מחזיק ככל הנראה במאות מיליוני דולרים שבזז מבני עמו, והוא יוכל לממן לעצמו חיי נוחות במוסקבה, ואולי ינסה בהמשך להשפיע מרחוק על המצב בסוריה.
פוטין שקוע עד צוואר במלחמה ההולכת ומתארכת באוקראינה ובחר לא להציל הפעם את אסד, ולהניח למשטר שלו לקרוס
מבחינת פוטין, אין ספק שמדובר בכישלון צורב. הוא שקוע עד צוואר במלחמה ההולכת ומתארכת באוקראינה ובחר לא להציל הפעם את אסד, ולהניח למשטר שלו לקרוס.
בטורקיה, מצד שני, נשמעו אמש צהלות שמחה ברחובות. הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן נתפס כמי שמושך בחוטים מאחורי הקלעים, וההפיכה המהירה בסוריה מגדילה מאוד את השפעתה של טורקיה במזרח התיכון.
"סביר מאוד להניח שפוטין יעשה כעת מאמץ גדול מול הנשיא ארדואן, המנצח הגדול, כדי להשפיע בכל זאת על ההתפתחויות ביום שאחרי אסד", מעריכים הבוקר פרשני "ידיעות אחרונות", "בעיקר במטרה לשמר את נוכחות רוסיה בים התיכון".
|
|
|
|
ראש הממשלה בנימין נתניהו במפגש עם משפחות חטופים, 8 בדצמבר 2024
המצב הבטחוני הרגיש הזה מעניק תקווה חדשה לחטופים ברצועת עזה.
נציגי משפחות החטופים נפגשו אתמול עם ראש הממשלה, שאמר להם כי הוא "מזהה התקדמות משמעותית ביכולת להגיע לעסקה" וכי "בשלה העת לעסקה לשחרור חטופים".
נציגי משפחות החטופים נפגשו אתמול עם ראש הממשלה, שאמר להם כי הוא "מזהה התקדמות משמעותית ביכולת להגיע לעסקה"
נתניהו הבטיח לבני המשפחות שלא יהיו שיקולים קואליציוניים בסוגיית השבת החטופים והגדיר את הטענות האלה "קשקוש". נתניהו הסביר לבני המשפחות ש"נפילת משטר אסד, שהתרחשה בשל פעולותינו הנחושות נגד חזבאללה וחמאס, עשויה לסייע לקידום עסקה להשבת חטופים".
העיתון הקטארי "אל ערבי אל ג'דיד" – המזוהה עם חמאס – מדווח הבוקר על התקדמות משמעותית במשא ומתן. לפי העיתון, "הצדדים רציניים בנוגע להגעה להסכם… המשא ומתן להפסקת אש בעזה הגיע לשלב מתקדם. המשא ומתן הגיע לשלב של החלפת שמות אסירים באמצעות המתווכות".
על פי העיתון, משלחת ישראלית אמורה להגיע היום לקהיר כדי לדון שם בפריטי העסקה המתגבשת. על פי המידע המתפרסם בעיתון הבוקר, העסקה תכלול שחרור של ארבעה חטופים עם אזרחות אמריקאית שלא עומדים בתנאי "השלב הראשוני" של ההסכם.
הפוקוס על האזרחים האמריקאים נועד, ככל הנראה, לרצות את הנשיא הנבחר דונלד טראמפ שהציב אולטימטום לשחרור החטופים עד כניסתו לתפקיד. טראמפ יוכל להציג את שחרור האזרחים האמריקאים כהישג ראשון שלו.
עם זאת, לקראת הצוהריים הוציאה מנהלת החטופים במשרד ראש הממשלה הודעה המכחישה את הדיווח. "פרסומים אלה אינם נכונים", נמסר בהודעה שהועברה למשפחות החטופים.
"אנו מוסיפים לפעול ללא הרף להשבת החטופים, ומקפידים מאוד על ביטחון מידע בכל הנוגע לכך. אנו מציעים להמשיך ולהסתמך על המידע היוצא מהמקורות המוסמכים בלבד".
|
|
|
|
בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים, 10 במאי 2022 (צילום: ראובן קסטרו/פול)
מחר – אם ירצה השם, ואם לא יצוצו טריקים ושטיקים של הרגע האחרון – צפוי בנימין נתניהו לעלות לדוכן העדים במשפטו ולהיות ראש הממשלה הראשון של ישראל שעולה להעיד בזמן כהונתו, במשפט שבו הוא עצמו הנאשם.
כמעט חמש שנים עברו מאז הוגש נגד נתניהו כתב האישום על שוחד, מרמה והפרת אמונים. בניגוד לכל מה שהיה מקובל עד אז בישראל, נתניהו נאחז במשרה, גרר את ישראל לסבבים מתישים של בחירות, התחייב שהוא יכול למלא את התפקיד ולנהל משפט במקביל, התחייב שחומה סינית תפריד בינו לבין מערכת המשפט, ואז הפר את כל התחייבויותיו.
למרות שנתניהו טוען כל הזמן שאין כלום כי לא היה כלום, הוא ממשיך עד הרגע האחרון ממש לעשות כל שביכולתו כדי להימנע ממתן העדות
ולמרות שהמשיך לטעון כל הזמן שאין כלום כי לא היה כלום, הוא ממשיך עד הרגע האחרון ממש לעשות כל שביכולתו כדי להימנע ממתן העדות.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שלח הבוקר מכתב ליועצת המשפטית לממשלה ולמנהל בתי המשפט, ובו דרישה עליה חתומים 12 שרי קבינט לדחות את משפטו של ראש הממשלה ולקיים דיון בפני השופטים בהשתתפות חברי המל"ל.
השרים זאב אלקין וגדעון סער לא חתמו על המכתב, אבל גדעון סער פנה אתמול ישירות ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה (שהוא עצמו מינה לתפקיד) ואמר לה כי עליה להסכים לדחיית עדותו של נתניהו במשפט בגלל "המצב הבטחוני".
|
|
|
| "ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".
בנימין נתניהו, מאי 2008
|
|
|
|
|
|
|
|