אמיר בן-דוד  
 
דואר היום: ניוזלטר יומי עממי עם אמיר בן-דוד
יום שני, 30 דצמבר 2024
 
רצים בלי לדעת לאן

ישראל רושמת כעת לזכותה הישגים מרשימים בכל החזיתות שהיא מתמודדת בהן. אפילו הרמטכ"ל הרצי הלוי – שנדמה לא פעם שפניו המיוסרות מסגירות את המתחולל בנפשו מאז שבעה באוקטובר – אמר אתמול בטקס הדלקת נרות במרכז "חוזרים לחיים" בבית החולים שיבא, שישראל רואה "תוצאות משמעותיות" גם בלחימה מול חמאס וגם בלחימה מול חזבאללה.

"היינו כאן לפני שנה עם תחושה מאוד קשה", הוא הזכיר, למקרה שמישהו יוכל אי פעם לשכוח, "עדיין התחושה קשה, אבל עשינו דרך של גבורה בזכות חיילים, חיילות, לוחמים ולוחמות שנלחמו בנחישות".

הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, בדרום לבנון, 29 בדצמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, בדרום לבנון, 29 בדצמבר 2024 (צילום: דובר צה"ל)

לאן מובילה אותנו "הדרך של גבורה" זו כבר שאלה אחרת, שעליה הרמטכ"ל לא יכול כמובן להשיב. הוא רק הדגיש ש"זו מלחמה ארוכה ואני לא יכול להגיד שהיא מסתיימת".

וכך מתחזק בהדרגה הרושם שאנחנו רצים במהירות, בלי לדעת לאן. מתקדמים יפה, בלי יעד מוגדר, בכל אחת מהגזרות שבהן צה"ל נלחם.

וכך מתחזק בהדרגה הרושם שאנחנו רצים במהירות, בלי לדעת לאן. מתקדמים בלי יעד מוגדר, בכל אחת מהגזרות שבהן צה"ל נלחם

בסוריה נמצאות שתי חטיבות של צה"ל, ומפקדים בשטח המצוטטים הבוקר אצל יואב זיתון ב"ידיעות אחרונות" טוענים כי שהיית הכוחות במקום חסרת משמעות צבאית ונטולת יעד אסטרטגי ארוך טווח.

לדבריהם, אין במקום אויב נראה לעין, גם אין מודיעין על אויב כזה, ולכן החיילים עסוקים בעיקר בהגנה על עצמם במתח מבצעי מאוד נמוך – כשבמקביל החלו להתפתח חיכוכים עם תושבים מקומיים שמוחים נגד פלישת צה"ל לשטחם.

כך יוצא שישראל פלשה למעשה למדינה זרה, בלי שהיו לה כל תוכניות לעשות את זה, וכעת היא יוצרת חיכוך עם אוכלוסייה מקומית בלי כל צורך אסטרטגי, פשוט כי זו האינרציה. "זה רק עניין של זמן עד שהמצב בסוריה יתהפך לרעה", מזהירים המפקדים.

גם ברצועת עזה צה"ל מתבסס, תוקף, עוצר, מעניש, מכתר, מחסל ומשמיד – אבל לא ברור למפקדים בשטח מה היעד ולאן אנחנו בעצם שואפים להגיע. "גורמים בכירים במערכת הביטחון" שמצוטטים הבוקר בכותרת הראשית של "ידיעות אחרונות" אומרים לכתב הצבאי יוסי יהושוע: "היעדר עיסוק ביום שאחרי בעזה יחזיר אותנו לשישה באוקטובר".

הם חוזרים על מה שנאמר פחות או יותר מיומה הראשון של המלחמה – לפני 450 ימים: בהיעדר דיון וקבלת החלטות מה ישראל רוצה להשיג ברצועת עזה ואיך היא מתכננת את היום שאחרי, "לא יהיה מנוס משובו של שלטון חמאס… אם לא תהיה החלטה, אנחנו שומטים את הישגי המלחמה ולא עומדים באחד מיעדי המלחמה – מיטוט חמאס".

זה, כשבמקביל אנחנו גם לא עומדים ביעד השני שהדרג המדיני הציב למלחמה: השבת החטופים.

 
נתניהו מתאושש בלי "משענת חייו"
מנהיג הליכוד בנימין נתניהו עם רעייתו שרה בביתם ברחוב עזה בירושלים במרץ 2006 (צילום: יוסי זמיר/פלאש 90)
מנהיג הליכוד בנימין נתניהו עם רעייתו שרה בביתם ברחוב עזה בירושלים במרץ 2006 (צילום: יוסי זמיר/פלאש 90)

ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר אתמול בהצלחה את ניתוח הסרת הערמונית וכעת הוא מתאושש בבית החולים הדסה עין כרם. מלשכתו של ראש הממשלה נמסר כי מצבו טוב וכי הוא מצוי בהכרה מלאה.

עוד נמסר מהלשכה כי "נתניהו צפוי להישאר בבית החולים להשגחה בימים הקרובים". הדיונים במשפטו הפלילי נדחו לאור מצבו הבריאותי של ראש הממשלה. זמן ההחלמה בעקבות ניתוח כזה נע בין שישה ל-12 שבועות.

מי שלא נמצאים כעת לצד מיטתו של ראש הממשלה הם רעייתו שרה ובנו יאיר, שנמצאים במיאמי. רק ביום חמישי האחרון כינה נתניהו את רעייתו "משענת חיי". אבל בניגוד למקובל, כשבני המשפחה מקיפים באהבה ותומכים במי שנאלץ לעבור ניתוח, "משענת חייו" של ראש הממשלה לא הייתה השבוע לצידו.

שרה נתניהו שוהה במיאמי כבר חודש. הסיבה שהיא נסעה לשם אינה ידועה. ולעת עתה נראה שהיא מתכוונת להאריך את שהותה ולהישאר בארה"ב לתקופת זמן בלתי ידועה. מה קורה שם?

"בתקופות כהונה של ראשי ממשלה קודמים שאלה כזו הייתה כמעט בלתי לגיטימית", כותב הבוקר נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות", ומתקשה להסתיר את מבוכתו מהעיסוק בנושא שנחשב פעם "צהוב".

"אשת ראש הממשלה היא אזרחית פרטית. אבל נתניהו דחף את אשתו למרכז הבמה… ומי שעומד במרכז הבמה בולט בהיעדרו"

"אשת ראש הממשלה היא אזרחית פרטית. השאלה איפה היא נמצאת ומה היא עושה העסיקה את טורי החברה. השאלה איפה היא לא הייתה, לא עלתה כלל, לא בפומבי. אבל נתניהו דחף את אשתו למרכז הבמה… ומי שעומד במרכז הבמה בולט בהיעדרו".

 
יש לו יורשים
בנימין נתניהו, ישראל כ"ץ ויריב לוין במליאת הכנסת, 30 בספטמבר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
בנימין נתניהו, ישראל כ"ץ ויריב לוין במליאת הכנסת, 30 בספטמבר 2024 (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)

אתמול, בשעות הספורות שבהן ראש הממשלה היה נתון בהרדמה כללית, החליפו אותו – על פי בחירתו – שניים: סגן ראש הממשלה יריב לוין היה ראש הממשלה בפועל בזמן הניתוח ואילו שר הביטחון ישראל כ"ץ היה יו"ר הקבינט המדיני-בטחוני.

בחירתם של שני אלה וחלוקת הסמכויות ביניהם, מעבירה איתות ברור לליכוד מי צפויים להוביל ביום שאחרי נתניהו

שלום ירושלמי, הפרשן הפוליטי של זמן ישראל, מכנה את השניים "דיאדוכים" (הכינוי ליורשי הקיסר באימפריה הרומית) ומסביר שבחירתם של שני אלה וחלוקת הסמכויות ביניהם, מעבירה איתות ברור לליכוד מי צפויים להוביל ביום שאחרי נתניהו.

את לוין נתניהו סימן מזמן, וגם העניק לו את התואר סגן ראש הממשלה. "האמירה המשמעותית מכוונת כלפי כ"ץ", כותב ירושלמי, "שנתניהו מציג אותו מול המצלמות כאיש אמונו שראוי גם לנהל את הקבינט המדיני-בטחוני בשעות שבהן הוא לא מתפקד.

"זהו שדרוג במעמדו של כ"ץ. נתניהו עדיין לא הולך לשום מקום, אבל בצמרת הליכוד כבר מסתמנים המעמדות".

מי שעוד עשוי להצטרף למרוץ הזה, אם יצליח לטהר את עצמו בעיני הליכודניקים, הוא גדעון סער, שצפוי לחזור בקרוב למפלגה. הוא צפוי לקבל שני שריונים בעשיריה השלישית והרביעית ואפשרות להכניס חברי מרכז התומכים בו.

הדיל הפוליטי על שובו של סער לליכוד הושלם רגע לפני שנתניהו התאשפז, כי נתניהו זקוק לתמיכתו של סער בחוק הגיוס ובחוק התקציב. אם תקציב 2025 יאושר, הוא כמעט מבטיח את כהונתו של נתניהו עד סוף הקדנציה.

 
ג'ימי קרטר מת
נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ימי קרטר ב-2015 (צילום: AP Photo/David Goldman)
נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ימי קרטר ב-2015 (צילום: AP Photo/David Goldman)

נשיא ארה"ב ה-39 ג'ימי קרטר מת אתמול בגיל מאה.

קרטר האריך ימים יותר מכל נשיא אמריקאי לפניו. בפברואר 2023 נודע כי הוא החליט להפסיק את הטיפולים הרפואיים שעבר ולעבור לטיפול במסגרת של הוספיס-בית, כדי להיות בחודשים שנותרו לו לצד בני משפחתו ואוהביו.

בפברואר 2023 נודע כי הוא החליט להפסיק את הטיפולים הרפואיים שעבר ולעבור לטיפול במסגרת של הוספיס-בית

קרטר כיהן כנשיא קדנציה אחת בלבד, בין 1976 ל-1980, ובסיומה הפסיד בבחירות לרונלד רייגן הרפובליקאי. הסכם השלום בין ישראל למצרים – שעליו זכו מנחם בגין ואנואר סאדאת בפרס נובל לשלום לשנת 1978 – נחשב לפסגת הכהונה שלו.

אחרי שהפסיד בבחירות הוא הקים את "מרכז קרטר" למדיניות שבאמצעותו פעל לקידום השלום והדמוקרטיה בעולם. על פעילות זו הוא זכה בפרס נובל לשלום לשנת 2002.

במהלך השנים הוא הפך לאחד המבקרים החריפים של ישראל על התייחסותה לפלסטינים.

 
הדרמה של גל גדות
גל גדות, פברואר 2023 (צילום: Vianney Le Caer/Invision/AP)
גל גדות, פברואר 2023 (צילום: Vianney Le Caer/Invision/AP)

כוכבת הקולנוע גל גדות שיתפה אתמול באינסטגרם כי כשהייתה בהיריון עם בתה הרביעית אורי, התגלה לה קריש דם במוח. "היום אני בריאה לחלוטין ומודה על החיים שקיבלתי בחזרה", היא כתבה.

גל גדות – שהפכה לכוכבת בינלאומית כגיבורת העל וונדרוומן – סיפרה כי היא התלבטה כיצד לשתף את העולם בסיפור כה אישי ו"בסוף החלטתי לתת ללב שלי להוביל אותי". וכך היא מספרת:

"אולי זו הדרך שלי לעבד את כל מה שקרה, להרים את המסך ולחשוף את המציאות השברירית שמאוחרי הרגעים שנבחרים בקפידה שאנחנו משתפים ברשתות החברתיות. יותר מכל אני מקווה שבשיתוף הזה אוכל להעלות מודעות ולתמוך באחרים שעשויים להתמודד עם משהו דומה.

"בפברואר, בחודש השמיני להריון, אובחנתי עם קריש דם מאסיבי במוח. במשך שבועות סבלתי מכאבי ראש בלתי נסבלים שריתקו אותי למיטה, עד שלבסוף עברתי בדיקת MRI שחשפה את האמת המפחידה.

"מיהרנו לבית החולים ותוך שעות עברתי ניתוח חירום. בתי אורי נולדה ברגע הזה של חוסר ודאות ופחד. שמה, שמשמעותו 'האור שלי', לא נבחר במקרה.

"החלמתי לגמרי ואני מודה על החיים שקיבלתי בחזרה".

 
התזכורת היומית

"ראש ממשלה השקוע עד צוואר בחקירות, אין לו מנדט ציבורי ומוסרי לקבוע דברים גורליים במדינת ישראל – כי קיים חשש אמיתי שהוא יכריע הכרעות על בסיס האינטרס האישי של ההישרדות הפוליטית שלו ולא על בסיס האינטרס הלאומי".

בנימין נתניהו, מאי 2008

 
עוד מכותבי זמן ישראל
 
זירת הבלוגים
 
 
סגירה
בחזרה לכתבה