אישיות
חאלד משעל

ארדואן מתנהל בשבועיים האחרונים בזהירות: הוא יודע שהוא מהלך על חבל דק ושכל העולם צופה בו ● טורקיה הכחישה כי גירשה את מנהיגי חמאס משטחה, אבל לא את העובדה שהם כבר לא נמצאים במדינה ● גם בקטאר רומזים לארגון הטרור כי מוטב שיחפש מדינה מארחת אחרת ● לאן ילכו? התחנה הבאה המסתמנת היא ביירות ● פרשנות

עוד 608 מילים ו-1 תגובות

"נתניהו אמר שתי מילים באנגלית, Do it, וניתק את השיחה"

25 שנה אחרי ניסיון החיסול הכושל של חאלד משעל בעמאן, הוא התראיין לרשת אל־ג'זירה וסיפר בצער איך "כמעט הפך לשהיד" ב־1997 ● הניסיון הכושל של המוסד יצר את אחד המשברים המדיניים הגדולים ביותר שישראל התמודדה איתם ● בריאיון לזמן ישראל מספר ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי על ההצעה שהצילה, כנראה, את הסכם השלום הטרי: "העלבון של הירדנים היה עצום"

עוד 1,392 מילים

סמיילי ואני? לא, לא, לא!

אפרים הלוי, יליד בריטניה, התקדם במוסד עד שעמד בראשו ב-1995 ● ג'ורג' סמיילי, הסוכן הבדיוני מספריו של ג'ון לה קארה, טיפס במעלה היררכיית "הקרקס" הבריטי ● בעקבות מותו של לה קארה השבוע, הלוי מספר מנין סופר מותחני הריגול האגדי קיבל את ההשראה ● הוא גם מעריך מי תהיה המדינה הבאה שתחתום עם ישראל על הסכם נורמליזציה

עוד 1,398 מילים

מי הבוס כך הפך יחיא סינואר לראיס של עזה

איסמעיל הנייה קיבל צו הרחקה בלתי-רשמי מעזה אחרי שביקר באיראן בניגוד להנחיות המצרים, והשאיר את יחיא סינואר לטפל בכל הבלגן שהשאיר מאחור ● סינואר, שמתפקד כעת כשליט יחיד ברצועה, מנסה לתמרן בין הלחצים מקהיר לאינטרסים הפוליטיים של נתניהו ובנט ● והוא גם זה שיקבע את גובה הלהבות

בשקט-בשקט, מתחת לסף הרעש, התרחש אירוע טקטוני בזירה הפלסטינית. יחיא סינואר נותר המנהיג היחידי של חמאס בעזה. אם ננקוט (להבדיל) במטבע הלשון של כחול-לבן, הוא נותר יחיד בקוקפיט, זה ששולט בגובה הלהבות מול ישראל.

עד לפני כמה שבועות, הנהגת חמאס ברצועה כללה את סינואר – מנהיג התנועה ברצועה; ואת איסמעיל הנייה – ראש הלשכה המדינית.

הנייה, ששוהה בימים האחרונים בטורקיה, יצא בתחילת דצמבר לסדרת ביקורים מדיניים, לאחר שקיבל אישור מצרי לכך. אלא שאת ההבטחה המפורשת שלא לבקר באיראן, הוא הפר כשהגיע להשתתף בהלווייתו של הגנרל קאסם סולימאני.

איסמעיל הנייה (משמאל) ויחיא סינואר בעזה, בתהלוכת 30 שנה לחמאס. 14 בדצמבר 2017 (צילום: AP Photo/ Khalil Hamra)
איסמעיל הנייה (משמאל) ויחיא סינואר בעזה, בתהלוכת 30 שנה לחמאס. 14 בדצמבר 2017 (צילום: AP Photo/ Khalil Hamra)

כל דובר מזרח תיכונית בסיסית הבין את ההשלכות: קהיר לא תסלח, וסביר להניח שגם לא תשכח. בכיר בחמאס אישר כי מצרים זועמת על ביקור הנייה בטהרן.

זה כנראה ההסבר לפרסום בעיתון א שארק אל אווסאט, לפיו הנייה העתיק את מקום מגוריו ב"חודשים הקרובים" לקטאר. לפי הדיווח, משפחתו נמצאת עדיין ברצועה, ולכולם ברור שרק המצרים יחליטו אם לאפשר להם איחוד משפחות.

סינואר מבין שנתניהו ובנט לא ימהרו לאשר את ההסדרה מול הרצועה. זה מטען צד פוליטי שאף מנהיג ימין לא יעלה עליו ביודעין ועוד לפני בחירות. לכן, סינואר מעלה לאט את גובה הלהבות. כך הוא לוחץ על ישראל ועל מצרים

התשובה לשאלה האם סינואר אוהב את הבדידות בצמרת היא מורכבת. הנייה מסתובב בבירות העולם הערבי והמוסלמי, צובר שעות בדיפלומטיה וחשיפה על חשבון סינואר – שנשאר תקוע עם הביוב, המזון, הגז החסר ושאר בעיות הרצועה.

זהו בדיוק אותו מצב שבו היה הנייה עצמו עד ל-2011, טרם עסקת שליט, בשעה שהוא התבונן בעיניים כלות בחאלד משעל, שהפך למיליטנטי מאד ממקום מושבו המפואר בדוחא. סינואר הוא עכשיו בעל בית יחיד, לטוב ולרע.

הבחירות משתקות גם את חמאס

אין ספק שהמהלכים האחרונים של ירי והפרחת בלוני נפץ מהרצועה, אינם ספונטניים. חמאס הוכיח בעבר כי ברצותו נעצרים לחלוטין ההפגנות על הגדר, הפרחת הבלונים, ובעיקר שיגור הרקטות.

סינואר נמצא בדילמה לא פשוטה. מערכת הבחירות בישראל היא אירוע משתק מבחינה מדינית, כל שכן בכל הקשור להקלות לחמאס.

השאלה האם סינואר אוהב את הבדידות בצמרת מורכבת. הנייה מסתובב בבירות העולם הערבי, צובר שעות בדיפלומטיה וחשיפה על חשבון סינואר – שנשאר תקוע עם הביוב, המזון, הגז החסר ושאר בעיות הרצועה

סינואר מבין שלא ראש הממשלה בנימין נתניהו ולא שר הביטחון נפתלי בנט ימהרו לאשר סופית את ההסדרה מול הרצועה. זהו מטען-צד פוליטי שאף מנהיג ימין לא יעלה עליו ביודעין ועוד לפני בחירות.

לכן, סינואר מעלה לאט את גובה הלהבות. למעשה הוא לוחץ על שני הצדדים במשולש – ישראל ומצרים – כדי להאיץ את ההסדרה שלה הוא זקוק נואשות.

הדילמה בצד הישראלי ברורה. מאז מלחמת לבנון השנייה, ישראל קבעה לעצמה מדיניות תגובה לכל הפרת ריבונות של גבולותיה, כל שכן ברצועת עזה.

אלא שהתקיפות הישראליות הן זהירות מאד ומבוצעות תמיד כמה שעות אחרי ירי רקטה. הסיבה: לתת זמן לחמאס לפנות מפקדות, כדי להימנע מהרוגים והסלמה שאף אחד לא רוצה בה כעת.

הפגנות על הגדר ליד שג'אעייה שבעזה, היום. השבוע פורסמו ידיעות שלפיהן הקבינט דן במבצע בעזה בלי להתייעץ עם גורמי הבטחון (צילום: חסן ג'די / פלאש 90)
הפגנות על הגדר ליד שג'אעיה שבעזה, ארכיון (צילום: חסן ג'די / פלאש 90)

מומחה לצד הישראלי

יחיא סינואר נחשב למנהיג שיודע לקרוא היטב את הצד הישראלי. לכן, השאלה היא עד כמה רחוק הוא מתכוון ללכת עם הירי הנוכחי.

וכאן בדיוק שוב נכנס לתמונה המנוף המצרי. מצרים עצרה לפני כמה שבועות את הזרמת הגז לרצועה, וגרמה לעליות מחירים ולתסיסה רבתי. סינואר מבין זאת היטב, ולכן יעשה הכל כדי לא למתוח יותר מדי את החבל מול המצרים.

האם המשמעות היא כי מרחב הפעולה של חמאס הולך ומצטמצם? ההיגיון אומר שכן. לכן, חידוש ההפגנות בימי שישי על הגדר ומידת הריסון שיפגינו שוטרי חמאס בהן הם ברומטר חשוב לכיוון שאליו הולך סינואר.

עוד 522 מילים

כך הפך חמאס לפרטנר הסודי של ישראל

הפוליטיקאים לא אוהבים להגיד את זה בקול רם, גם לא אנשי מערכת הביטחון, אבל בעשור האחרון הפך חמאס לפרטנר של ישראל לכל דבר ועניין ● בין מבצע למבצע ישראל מדברת עם חמאס בחשאי, ואף מעודדת את המשך שלטונו ברצועה בדרכים שונות ● גם בכירי חמאס נהנים מהסטטוס-קוו החשאי הזה, ובשני הצדדים בונים על המשך שיתוף הפעולה הפורה כל הדרך לרגיעה ● סוגרים עשור: כתבה תשיעית בסדרה

עוד 1,062 מילים
כל הזמן // יום שישי, 19 באפריל 2024
מה שחשוב ומעניין עכשיו

למקרה שפיספסת

היום ה־196 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

בכיר ישראלי: "התקיפה נועדה לאותת כי לישראל יש את היכולות לתקוף בתוך איראן"

בכירים ישראלים אישרו: ישראל תקפה באיראן ● גורמים איראנים אמרו כי התקיפה כוונה לבסיס אווירי סמוך לעיר אספהאן שבמרכז המדינה וכי לא נגרם נזק ● בכיר איראני: "לא מתכננים להגיב מיידית, לא ברור מי עומד מאחורי התקיפה" ● סוכנות דירוג האשראי S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל ● סוריה: "ישראל תקפה הלילה מתקני הגנה אווירית בסוריה, נגרמו נזקים"

עוד 15 עדכונים

בטקס השבעת שופטים, הרצוג בחר ליישר קו עם הצביעות של לוין

אחרי שנתיים שלא התקיים טקס השבעת שופטים בבית הנשיא, התקיים הטקס הראשון בקדנציה של לוין כשר המשפטים ● אלא שהנוכחות בטקס הדגישה את העובדה שלוין ממשיך למנוע מינוי נשיא קבוע לעליון ושופטים בכירים נוספים - כל עוד הוועדה לא תאשר את המינויים שהוא רוצה ● לוין צבע את מהלכיו בצבעים של אחדות מזויפת ● אבל זה כלום לעומת מופע ההתקרנפות של הנשיא הרצוג באותו אירוע ● פרשנות

עוד 662 מילים

תגובות אחרונות

התקיפה האיראנית – תקדים מסוכן

ב-7 באוקטובר קיבלנו קדימון אפוקליפטי לקץ המדינה היהודית על הקרקע. ב-13 באפריל קיבלנו קדימון לקץ המדינה היהודית מן האוויר. מספיק טיל גרעיני אחד שחודר את מעטפת ההגנה הישראלית כדי לשנות את מציאות חיינו מן הקצה אל הקצה. לכן אסור שההצלחה הפנומנלית של חיל האוויר הישראלי ובעלות בריתו תעוור את עינינו לסכנה.

*  *  *

מתקפת הטילים האיראנית על ישראל, שאירעה במוצ"ש האחרון, היא אירוע חסר תקדים בשלושה ממדים לפחות.

ד"ר ישי (ג'סי) פרס הוא סגן הנשיא לאסטרטגיה במכון הישראלי לדמוקרטיה ומחבר הספר "שנית לא תיפול: איך ישראל תשרוד במזרח תיכון גרעיני" (הקיפוד והשועל, 2022). צילום: עודד אנטמן

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 774 מילים

עקורים

רומא פסלה את כשריאל ותקבל בתגובה מפלגה רפובליקאית חדשה

הממשלה החליטה למנות את בני כשריאל, מוותיקי הליכוד וראש עיריית מעלה אדומים מזה שלושה עשורים, לשגריר ישראל ברומא ● האיטלקים הטילו וטו על המינוי וכינו את כשריאל "מתנחל קיצוני" ● הקהילה היהודית באיטליה זועמת והחליטה בתגובה להקים מפלגת ימין חדשה ● נציגי הליכוד והקואליציה ישתתפו בכנס היסוד בחודש הבא במילאנו ● וכשריאל? הוא בינתיים מונה לשגריר ישראל בהונגריה

עוד 720 מילים ו-1 תגובות

המעורבות האזרחית בפעילות הרשויות עדיין קריטית

מדד הדמוקרטיה 2023 הראה שרמת האמון הציבורית ברשויות גבוהה בהשוואה לממשלה ואף עלתה מאז תחילת המלחמה. למען שירות מיטבי לאזרח, מנהל תקין ומניעת שחיתות, על האזרחים לפעול לחזק בהן מנגנוני שקיפות ובקרה, יידוע שוטף, הנגשת מידע ושיתוף הציבור ולא לאפשר למערכותיהן לפעול מכוח האינרציה.

*  *  *

מדד הדמוקרטיה הישראלית לשנת 2023, שערך מרכז ויטרבי במכון הישראלי לדמוקרטיה ופורסם לאחרונה, מראה שרמת האמון של האזרחים ברשות המקומית נמצאת במקום גבוה מאוד מבין מוסדות המדינה, גבוהה משמעותית מהאמון בממשלה, ואף עלתה מאז פרוץ המלחמה.

נתן מיליקובסקי הוא חוקר בתכנית לאתיקה שלטונית ומאבק בשחיתות במכון הישראלי לדמוקרטיה ודוקטורנט במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים.

עו"ד עדנה הראל-פישר היא עמיתת מחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה וראשת התכנית לאתיקה שלטונית ומאבק בשחיתות. צילום: אייל טוויג, TheMarker

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.
עוד 633 מילים

המשרד להגנ"ס מציע 100% עצמאות אנרגטית ליישובי העוטף

כשעתיד העוטף מונח על הכף ומנהלת תקומה יוצאת לדרך, הנתון שהמשרד להגנת הסביבה הציג השבוע הוא דרמטי: במהלך פשוט ולא יקר אפשר להפוך את העוטף לחבל שיספק לעצמו את כל החשמל מהשמש וישמור על עצמאות אנרגטית גם בתרחיש עלטה במלחמה ● הפוטנציאל אדיר, אבל הניסיון מעורר חשש שהממשלה והמציאות הישראלית יצליחו להחמיץ גם הפעם את ההזדמנות המונחת לפתחנו

עוד 1,241 מילים
זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

שיקום התשתיות בעזה חיוני לבריאות הציבור בישראל

גם אם מוות המוני מרעב הוא לא איום מיידי על תושבי עזה, הרי שבלי מים זורמים, חשמל וביוב תקין, רצועת עזה תהפוך למרבץ של מחלות בלתי נשלט ● מכון המחקר "מיתווים" פרסם מסמך בנושא מצב התשתיות בעזה, הכולל גם שורה של המלצות: "בצד שלנו צריכים להבין גם את המשמעות של זליגת מחלות, או זיהומי מים ותשתיות"

עוד 1,358 מילים

ישראל ללא ספק נמצאת בצומת החלטה קריטי, אולי אפילו היסטורי ● ישראל חייבת לשמר את הקואליציה האזורית ולוודא שהמומנטום המדיני לטובתה נשמר ● לכן, קשה להבין את הזחיחות בדברים שנשא אמש נתניהו, שהיו על גבול המתריסים כלפי מי שעמדו לצדנו ללא כל תנאי ● במקביל ראיסי מתח את גבולות האיום נגד ישראל עוד יותר, בניסיון לקבוע בשטח מציאות שתכבול את ידיה של ישראל ● פרשנות

עוד 695 מילים

המדינה מחפשת מועמדים לתפקיד רשם התאבדויות

רשם לאובדנות יסייע לרשויות להיות מודעות למצבי סיכון ולפעולות שעשויות למנוע התאבדויות ● לתפקיד החדש נמצא תקן ב-2022, אך רק ב-2023 יצא מכרז פנימי של משרד הבריאות - ורק כעת התפרסם מכרז פומבי ● מאז השבעה באוקטובר מופץ מידע מנופח ושגוי של מספר המתאבדים בקרב ניצולי הטבח במסיבה ברעים

עוד 432 מילים ו-1 תגובות
היום ה־195 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

ארה"ב הטילה וטו: הרשות הפלסטינית לא תקבל חברות מלאה באו"ם

ממשל ביידן מקדם: נורמליזציה עם סעודיה תמורת התחייבות למדינה פלסטינית ● הבית הלבן: "ישראל הסכימה לקחת בחשבון את דאגות ארה"ב לגבי רפיח" ● דיווח: חשש בישראל מצווי מעצר בינלאומיים נגד נתניהו ובכירים נוספים ● ראש ה-CIA: "הדיפת המתקפה האיראנית על ישראל הייתה נכשלת ללא המודיעין האמריקאי" ● מצ"ח פתחה בחקירת אירוע בו מחבלים שנעצרו בעזה מתו במהלך הבאתם לישראל

עוד 58 עדכונים

ממשל ביידן הזהיר את נתניהו שלא לעשות את אותן טעויות שעשתה ארה"ב - אבל כבר אפשר לומר בבטחה שהעצה לא התקבלה ● כעבור שישה חודשים עדיין אין תוכנית ליום שאחרי המלחמה, אומרים בכירים אמריקאים ● בשיחות פרטיות, רוב גורמי הביטחון בישראל מודים כי הממשלה אינה מציאותית ביחס לשלטון שאחרי המלחמה ● כל הסימנים מבשרים על שקיעה ארוכה ועקובה מדם בבוץ

עוד 1,556 מילים

משרד החקלאות מתיר דיג בעונת הרבייה

פקיד הדיג היה אמור לאפשר לדגה בים התיכון להתאושש בחודשים מאי–יוני, אך בשל הגבלות המלחמה הדיג הותר גם בחודשים אלה ● בארגוני טבע וזכויות בעלי חיים דורשים מבית המשפט לבטל את ההחלטה ● לטענתם, פקיד הדיג לא אמור לאזן בין אקולוגיה ופגיעה בבעלי החיים לבין פרנסת הדייגים: "פקיד הדיג מאפשר פגיעה ברוב הדגים המתרבים בעונה הזו" ● משרד החקלאות: מאזנים בין שמירה על משאב הדגה ובין פרנסת הדייגים

עוד 1,448 מילים

היועמ"שית חייבת להורות על חקירה נגד שקד, נוה ואורנשטיין

אחרי חשיפת הקנוניה בין אורנשטיין לנוה, אתמול התפרסמו ההקלטות המלמדות כי נוה שיתף את שרת המשפטים דאז שקד באינטרס הכלכלי במינוי אורנשטיין ● שקד עצמה אמרה בהקלטה שהיא לעולם לא הייתה ממנה את אורנשטיין נוכח חוות הדעת של ועדת האיתור ● ליועמ"שית אסור להתמהמה – ולהורות על חקירה מיידית ● פרשנות

עוד 786 מילים ו-2 תגובות
היום ה־194 ללחימה ● 133 חטופים עדיין בעזה

ראש ממשלת קטאר: דוחה שוקלת מחדש את תפקידה כמתווכת בין ישראל וחמאס

לוחם נפצע באורח אנוש וארבעה נפגעו באורח קשה בתקיפה של חזבאללה, שבוצעה באמצעות כלי טיס לא מאויש, בערב אל־עראמשה שבגליל; צה"ל בתגובה הפציץ בעומק לבנון ● דיווח: בצבא מעריכים שהפיצוץ שבו נפצעו בתחילת השבוע ארבעה חיילים בשטח לבנון נגרם מנפל ולא ממטען, כפי שטענו בחזבאללה ● פורסם תיעוד חדש מחטיפתו של ירדן ביבס לרצועה ב־7 באוקטובר

עוד 38 עדכונים

דרעי לא יציל יותר את נתניהו

במרפסת דירתו בירושלים, מקיים יו"ר ש"ס את כל הפגישות שלו בין ישיבות קבינט המלחמה התכופות ● שם, בשיחות פרטיות, דרעי אומר שעדיף ללכת לבחירות ולגבש הסכמה לאומית רחבה מאשר להישאר עם ממשלה ימנית צרה ומבהיר: "אחרי הבחירות הבאות לא נלך עם נתניהו על אוטומט" ● הוא במיוחד סולד מההתנהלות של סמוטריץ' ובן גביר - ולא פחות, מהפשרנות של נתניהו מולם ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1
עוד 718 מילים ו-1 תגובות

מגורים על חשבון ההורים

צעירים רבים הגיעו לקצה גבול היכולת הכלכלית ומתקשים להתמודד עם המשכנתאות, מחירי הדירות והריביות הגבוהות ● הפתרון שמאפשר בנק ישראל – לגלגל את החוב על חשבון ההורים ● פרשנות

עוד 974 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה