למומחי דירוג האשראי של מודי'ס לא איכפת מהוויכוחים הפוליטיים בישראל. הם לא מתעניינים בהיסטוריה של ישראל הראשונה והשנייה. הם לא ביביסטים ולא במחנה "רק לא ביבי". הם לא מהצד של הכלה ולא מהצד של החתן. הם מהצד של הכסף.
סוכנויות דירוג האשראי מכתיבות את הריבית, שאותה תידרש ממשלת ישראל לשלם עבור ההלוואות שהיא לוקחת. ומאחר שישראל מנפיקה מדי שנה אגרות חוב בסדר גודל של 15 עד 30 מיליארד דולר, בהתאם לצרכים המשתנים, כל העלאת קטנטנה של הריבית על ההלוואות הללו תעלה למדינה עשרות מיליוני דולרים בשנה.
משרדי סוכנות האשראי מודי'ס בניו יורק (צילום: AP Photo/Mark Lennihan)
וזו רק ההתחלה – כי גם חברות ישראליות מגייסות כספים בעולם, וגם הן מושפעות מדירוג האשראי הזה, שמבטא למעשה את הציפיות של שוק ההון העולמי מישראל.
בסוף כל זה מתגלגל לכיסנו: לשער השקל, לגובה המיסים, למחירי החשמל, הדלק והמוצרים בסופר.
זו הסיבה שדוח דירוג האשראי של מומחי מודי'ס שפורסם ביום שישי בלילה מחולל ביומיים האחרונים מהומת ענק בארץ. הדוח החדש לא הוריד את דירוג האשראי של המדינה, אלא רק את תחזית הדירוג. כלומר: במושגים של משחק כדורגל, המומחים של מודי'ס הוציאו לישראל כרטיס צהוב. אזהרה שאם היא תמשיך במסלול שעליו היא עלתה, דירוג האשראי עלול לרדת.
דוח מודי'ס אימץ לחלוטין את הנרטיב של אנשי המחאה ודחה את הטענות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיצא מגדרו לפני פירסום הדוח והפעיל מסכת לחצים על מומחי מודי'ס, בין היתר בעזרת נשיא המדינה יצחק הרצוג.
על פי הדוח, הרפורמה במערכת המשפט שהוכרזה בישראל מסכנת את יציבות מוסדות השלטון במדינה ומחלישה את הדמוקרטיה בדיוק כפי שטוענים המפגינים נגדה. המחאה נגד צעדי הממשלה דווקא זוכה בדוח לשבחים:
"החברה האזרחית ומוסדות אחרים, כגון הממסד הביטחוני, הוכיחו את עצמם כבלמים אפקטיביים מאוד על כוח הממשלה, בעוד שנותר לראות כיצד החוזק והעצמאות של הרשות השופטת יתפתחו בעתיד".