התראת צבע אדום מופיעה היום על כל המסכים בכל בורסות העולם. הודעתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על שורה של מכסי גומלין, במסגרת מה שטראמפ מכנה "יום השחרור", שלחה גלי הלם כלכליים לכל פינות העולם.
טראמפ הודיע למעשה כי מעתה והלאה משתנים כללי המשחק הכלכליים שהיו נהוגים עד כה, אשר לטענת טראמפ הפלו לרעה את ארה"ב. כדי לתקן את המצב, טראמפ הכריז על הטלת מכסים בשיעור של 20% על ייבוא מהאיחוד האירופי, מכסים בשיעור 24% על ייבוא מיפן, ומכסים בשיעור של 54% על ייבוא מסין (תוספת של 34% על המכסים בשיעור 20% שהוטלו כבר קודם).
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מציג את המכסים החדשים שיוטלו על מדינות ברחבי העולם במסגרת "יום השחרור" עליו הכריז. 2 באפריל 2024 (צילום: Brendan SMIALOWSKI / AFP)
גם ישראל לא חמקה מהרפורמה הדרמטית, למרות ניסיונות של הרגע האחרון לאותת לטראמפ שישראל מיישרת קו עם מדיניותו החדשה ומבטלת מכסים על ייבוא מארה"ב. על ייבוא מישראל יוטלו מכסים בשיעור של 17% – נמוך יותר מהמכסים שיוטלו על דרום אפריקה (30%), הודו (26%) ודרום קוריאה (25%).
גם ישראל לא חמקה מהרפורמה הדרמטית, למרות ניסיונות של הרגע האחרון: על ייבוא מישראל יוטלו מכסים בשיעור של 17%
על שכנותיה של ארה"ב, מקסיקו וקנדה, כבר הוטלו מכסים בשיעור של 25%, ולכן הן לא ספגו אתמול מכה נוספת.
על עשרות מדינות נוספות – בהן מצרים, סעודיה, בריטניה, טורקיה ואיחוד האמירויות – הוטלו מכסים ברמה הנמוכה ביותר, של 10%.
טראמפ הגדיר את מה שהתרחש אתמול "אחד הימים החשובים ביותר בתולדות ארה"ב", תיקון הכרחי אחרי ש"ארצנו נשדדה, נבזזה ונאנסה" על ידי מדינות העולם.
להחלטה על הטלת מכסים כה גבוהים, שייכנסו לתוקף מייד, תהיה השלכה מרחיקת לכת על ההתנהלות הכלכלית בעולם. ארה"ב היא יבואנית הסחורות הגדולה ביותר. ב-2024 עמד היקף הייבוא האמריקאי על 3.27 טריליון דולר.
ההכרזה הדרמטית של טראמפ מזעזעת הבוקר את שווקי ההון בעולם. החוזים על מדד נאסד"ק צופים נפילה של 3.2%, החוזים על מדד S&P500 צופים ירידה של 2.7%. בשווקי המטבע נרשמת בריחה המונית מהדולר. נכסים פיננסיים הנחשבים "נכסי מקלט", כמו הין היפני והזהב, עולים בחדות.
העולם נכנס הבוקר לתקופה של אי-יציבות ואי-ודאות כלכלית. נראה ש"אי-יציבות" ו"אי-ודאות" הן שתיים ממטרות העל של הקדנציה הנוכחית של טראמפ. על פי תפיסתו, העולם הוא שדה קרב של מנצחים ומפסידים – ולא זירה שמתנהלת בזהירות, תוך דיאלוג מתמיד ושאיפה להגיע לשיתופי פעולה.
לעולם של חוסר יציבות וחוסר ודאות יש מחירים כבדים: חברות מתקשות לתכנן את מהלכיהן קדימה, נאלצות לנקוט באמצעי זהירות רבים, לא לוקחות סיכונים ולא ממהרות להשקיע בפיתוחים חדשים. זה עלול להוביל את העולם לקיפאון ואפילו למיתון.
בטווח המיידי, המסר שטראמפ משדר לעולם הוא ברור: אני בעל הבית, תצייתו או תחטפו. בטווח הבינוני והארוך יותר – קשה עד בלתי אפשרי לצפות את ההשלכות של צעדים קיצוניים כאלה.
הטלת המכסים אמורה להכניס לאוצר האמריקאי מיליארדים רבים, שיאפשרו לטראמפ לממש את אחת מהבטחות הבחירות שלו – להוריד מיסים על האזרחים האמריקאים (הטבות שהאנליסטים חוזים שייטיבו באופן לא פרופורציונלי עם עשירי אמריקה – עשו את עצמכם מופתעים).
מצד שני, המכסים הגבוהים יעלו בצורה דרמטית את מחירי המוצרים המיובאים, מה שעלול להוביל לזינוק מהיר בקצב האינפלציה
מצד שני, המכסים הגבוהים יעלו בצורה דרמטית את מחירי המוצרים המיובאים, מה שעלול להוביל לזינוק מהיר בקצב האינפלציה בארה"ב.
טראמפ ניהל גם את עסקיו הפרטיים מול מתחריו בגישה ובכוחניות דומים. זה הוביל אותו מפשיטת רגל לפשיטת רגל. לטובת כולנו, נקווה שבעולם התוצאה תהיה שונה.