חיל האוויר יוצא לתקיפות ברצועת עזה, 18 במרץ 2025 (צילום: דובר צה"ל)
באחד מרגעי השיא בדיון אתמול בבג"ץ, טען עו"ד ציון אמיר כי משבר האמון בין הממשלה לראש שב"כ רונן בר החל אף לפני השבעה באוקטובר – בתקופה שבה קצינים וחיילי מילואים הודיעו שיפסיקו להתנדב למילואים, במיוחד טייסים בחיל האוויר ואנשי מודיעין.
"הוא לא פעל נגד התופעה ההמונית של סרבנות", הצהיר אמיר – ונשיא העליון נדהם. "אני בסוג של הלם", אמר השופט עמית, "אתה טוען שראש השב"כ היה צריך לפעול נגד טייסים?" אמיר תיקן את עמית: "לא אמרתי טייסים, אמרתי סרבנים". השופטת דפנה ברק-ארז הקשתה: "מי הסרבנים אם כך? על אילו סרבנים אדוני מדבר?"
"הוא לא פעל נגד התופעה ההמונית של סרבנות", הצהיר אמיר – ונשיא העליון נדהם. "אני בסוג של הלם", אמר השופט עמית
אמיר התחמק מלתת תשובה והמשיך הלאה. המטרה של ההצהרה שלו הרי הייתה פוליטית; הוא יודע שברמה המשפטית, מה שאמר לא רק שגוי – הוא אפילו מסוכן.
איש מאלה שהפסיקו להתנדב לצה"ל בעקבות ההפיכה המשטרית לא עבר על החוק. המדובר באקט מחאתי, והרעיון שראש שב"כ צריך לטפל במחאה פוליטית שאינה מנוגדת לחוק, הוא בדיוק הדבר שמפחיד כל כך את כל מי שרואה לנגד עיניו את המהלכים של הממשלה הנוכחית והעומד בראשה להחליש את שומרי הסף ולמנות אנשים על בסיס נאמנות אישית ולא נאמנות לחוק.
הדיאלוג הזה בבית המשפט לא התרחש בעלמה: שאלת ה"סרבנות" – ולא ניכנס כרגע לסמנטיקה של מהי סרבנות מול מהי הפסקת התנדבות – עלתה אתמול שוב לכותרות ביתר שאת, כשהכתב הצבאי של "כאן 11" רועי שרון חשף מאבק בתוך חיל האוויר בעקבות מכתב מאת מאות טייסים המיועד להישלח למפקד החיל, אלוף תומר בר.
"בעת הזאת המלחמה משרתת בעיקר אינטרסים פוליטיים ולא אינטרסים ביטחוניים", כתבו הטייסים, "המשך המלחמה אינו תורם לאף אחת ממטרותיה המוצהרות ויביא למותם של חטופים, של חיילי צה"ל ושל אזרחים חפים מפשע, ולשחיקת משרתי המילואים".
הטייסים החתומים על המכתב אינם מאיימים בהפסקת התנדבות או אי התייצבות, אבל האיום מרחף מעל המסר – ואלוף בר כבר איים שמי שיחתום על המכתב לא יוכל להמשיך לשרת במילואים.
לפחות הוא לא איים עליהם שייזרקו למרתפי שב"כ.