אישיות
מוחמד דחלאן

נתניהו יצטרך לקבל החלטות מכריעות כבר השבוע

עסקת החטופים והחלטה על זהות הארגונים שיקחו אחריות אזרחית בעזה הגיעו לשלב קריטי ● נתניהו מנסה לרצות את כל הצדדים ולהתחמק מהכרעות, אבל בינתיים נקבעות עובדות בשטח ● הגעת ספינת הסיוע מסמנת שלב חדש בניהול הרצועה ומחייבת החלטה מי יטפל בצד האזרחי ● ואילו המו"מ לשחרור החטופים עבר לשלב מתקדם ודורש הכרעות מעשיות - שנתניהו מתקשה לקבל ● פרשנות

עוד 846 מילים ו-2 תגובות

בכיר פת"ח הגולה עשוי להיות האיש ל"יום שאחרי"

מוחמד דחלאן, לשעבר ראש מנגנוני הביטחון בעזה ויועצו של שליט איחוד האמירויות, התייחס בריאיון ל"ניו יורק טיימס" ליום שאחרי ברצועה והדגיש: "לא עבאס, לא חמאס" ● דחלאן נפגש לפני כשנתיים עם קבוצה של אנשי עסקים ישראלים ביוזמת נאום כהן, שתומך במפלגת הליכוד ● מדבריו באותה פגישה אפשר היה להתרשם שהוא מתגעגע לאזור והיה שוקל לחזור ● פרשנות

עוד 721 מילים

נתניהו מדבר משני צידי הפה. הצד השמאלי הוא הנגבי

על המאמר המפתיע שפרסם ראש המל"ל באתר סעודי חתום בדיו סתרים גם נתניהו, שאולי גם יזם אותו ● צריך להכיר את ההיסטוריה של יחסי נתניהו והנגבי, כדי לדעת שהכול מתואם בין השניים ● בינתיים המאמר המתון מעורר תרעומת בקרב גורמי הימין הקיצוני בקואליציה - וגם התגובות הללו נוחות לנתניהו ● פרשנות

עוד 880 מילים ו-1 תגובות

להיות עמים חופשיים בארצנו

השבוע התקיים מפגש בין אנשי תנועת הפדרציה הישראלית, השואפת לחבר את ישראל והשטחים למדינה פדרלית אחת, לפעילי שלום פלסטינים תומכי "פתרון המדינה האחת" ● הפלסטינים התייחסו לרעיון הפדרציה בחיוב, ומקווים שהמשבר הפנימי בישראל יקדם אותו ● אבל הם מפחדים מהתגובה בחברה הפלסטינית, ובעיקר מתגובת הרשות, שרעיונות כאלה מאיימים על קיומה

עוד 2,285 מילים

פיגוע פלסטיני גורר אחריו תגובה אלימה של פעילי ימין

נראה כי בשורות הימין הקיצוני יש מי שמבקש לשמר על המשוואה המסוכנת הזו ולייצר ממד הרתעה ישראלי חדש מול הפלסטינים ● יש שיגידו, לא מדינת ישראל מגיבה לפיגוע אלא מדינת יהודה ● אלא שיהודה אחר חייב למנוע את זה וכמה שיותר מהר: אלוף פיקוד המרכז, יהודה פוקס ● פרשנות

עוד 844 מילים

ברשות הפלסטינית, אף אחד לא מדבר על צדק

מעל שנה עברה מאז שהאקטיביסט הפלסטיני שהעז לבקר את בכירי הרשות הפלסטינית נרצח בברוטליות על ידי 14 אנשי משטרה פלסטינים ● מותו של ניזאר בנאת, ההפגנות ההמוניות שפרצו וההליכים המשפטיים המשתרכים – חשפו את מנגנוני ההשתקה ● במקביל, עוה"ד הבריטיים של המשפחה אומרים לזמן ישראל כי קיימות ראיות חדשות הקושרות בכירים ברשות למותו

עוד 3,254 מילים

תחקיר אמין של מותה של עיתונאית אל ג'זירה בג'נין הוא הכרח המציאות עבור ישראל, בלי קשר לתוצאותיו ● בישראל מבינים היטב את פוטנציאל הנזק מטיוח האירוע, שיכול להגיע עד כדי הצרת צעדיו של צה"ל בפעילות בגדה ● לכן מתעקשים בירושלים על בדיקה משותפת ושיתוף משקיפים בינלאומיים נוספים בחקירה ● פרשנות

עוד 817 מילים ו-1 תגובות

בחמאס מודאגים מחימום היחסים בין טורקיה וישראל

בחמאס מתוסכלים מקבלת הפנים החמה שזכה לה הנשיא הרצוג באנקרה, אך לא מעזים לפתוח חזית עם ארדואן ● הם בולעים את הרוק ומקווים שלא יוטלו מגבלות על אנשי הארגון בטורקיה ● מי שבעיקר צריכה לדאוג היא ישראל: חמאס מבודד יותר, הוא גם אלים יותר ● וברמאללה יש סוף סוף סיבה לחייך ● פרשנות

עוד 828 מילים

המנהיג הפלסטיני אינו מגנה את ההסכם עם האמירויות

גורמים ברשות הפלסטינית משוכנעים: הבכיר לשעבר בשירותי הביטחון ברשות, אשר נתמך על ידי איחוד האמירויות, היה מעורב בקידום ההסכם בין ישראל לבין איחוד האמירויות ● מוחמד דחלאן גלה לאמירויות לאחר שהואשם בשחיתות - ונדון ל-3 שנות מאסר מהן חמק

גורמים בכירים בפוליטיקה הפלסטינית גינו את הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, והגדירו אותו כבגידה. בהצהרה הרשמית של הרשות הפלסטינית, הרשות קראה להסכם "מתועב", ודרשה את ביטולו.

סאיב עריקאת, איש המשא ומתן הוותיק ומזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, אמר כי "מעולם לא ציפיתי לסכין בגב בצורה שכזו ממדינה ערבית".

לעומת זאת, אף גינוי מסוג זה לא הגיע מכיוונו של מוחמד דחלאן, שהיה בעברו בכיר בפת"ח ושימש בתור ראש הביטחון המסכל בעזה ושר ברשות הפלסטינית. דחלאן מתגורר באיחוד האמירויות מאז גורש מהגדה המערבית ב-2011, לאחר מחלוקת מרה ועקובה מדם מול ההנהגה הנוכחית של הפלסטינים.

במידה מרובה, דחלאן נתפס בתור יריב משמעותי ויורש פוטנציאלי של נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, הנמצא בשלטון מזה שנים רבות.

אם מתייחסים לסקרים בחברה הפלסטינית בתור סימן כלשהו, דחלאן לא מתקרב בפופולריות שלו לשאר היורשים הפוטנציאליים של עבאס, כאשר הוא מקבל רק 6% תמיכה באחד מסקרי הבחירות – הרבה פחות מיורשים פוטנציאלים אחרים כמו מרואן ברגותי מהתנזים ואסמאעיל הנייה מחמאס.

אך דחלאן רושם תמיכה נאמנה ברצועת עזה, שם נולד, ומצויד בפטרון אזורי עם השפעה הולכת וגוברת: איחוד האמירויות. מאז המעבר שלו למדינת המפרץ ב-2011, דחלאן הפך ליועץ חשוב עבור מנהיג האמירויות, מוחמד בן זאיד.

מוחמד בן זאיד (צילום: AP Photo/Markus Schreiber)
מוחמד בן זאיד (צילום: AP Photo/Markus Schreiber)

לאחר פרסום ההודעה של איחוד האמירויות על הנורמליזציה עם ישראל, זרם הרפורמה הדמוקרטית (המכונה גם הזרם הרפורמיסטי), התנועה אליה משויך דחלאן בפת"ח, פרסם הודעה מנוסחת בקפידה האומרת כי התנועה "עוקבת אחרי (ההסכם) בעניין רב מאוד". העמדה של התנועה הפרו-דחלאנית עשויה להתפרש כשבחים מהוססים או כניטרליות אסטרטגית, אבל בהחלט לא כגינוי.

"אנחנו זוכרים את התפקיד ההיסטורי של איחוד האמירויות בתמיכה בעמידה היציבה ובמהפכה שלנו, ובתמיכה העקבית של המדינה במאבק שלנו להשגת חופש… אנחנו מקווים כי האמירויות תמיד יכבדו את האינטרסים של הפלסטינים ויישמו את כל מערכת היחסים שלהם מתוך מסגרת של אסטרטגיה המכוונת לסיום הכיבוש", כך נכתב בהודעה של זרם הרפורמה הדמוקרטית.

ברמאללה, במקביל, מספר גורמים רשמיים אמרו כי לדעתם דחלאן היה מעורב באופן ישיר בהסכם הנורמליזציה. "דחלאן פעל בעבר נגד האינטרסים של העם והמולדת שלו", כך אמר נביל שעת, יועץ בכיר לנשיא עבאס לאתר al-Khaleej Online. "הוא גם שיחק תפקיד בהסכם בין ישראל לאיחוד האמירויות – אשר מפנה את הדרך לנורמליזציה כוללת – והוא צריך להתבייש בעצמו".

שמועות לא מבוססות החלו לצוץ כבר בחודש יוני, על כך שדחלאן שיחק תפקיד בארגון שני משלוחי סיוע סביב ההתמודדות עם הקורונה, אותם ייעדה אבו דאבי לפלסטינים, אשר דחו אותם באותו זמן בטענה כי היוזמה לא תואמה מולם.

הקשרים בין איחוד האמירויות לרשות הפלסטינית קפואים מאז 2012, על אף שיש לרשות שגריר במדינת המפרץ (שהיא הודיעה על החזרתו על רקע ההכרזה על הסכם הנורמליזציה). הפעם האחרונה שבה עבאס ביקר באיחוד האמירויות הייתה ב-2011, אז נפגש עם נסיך הכתר מוחמד בן זאיד באבו דאבי.

מחמוד עבאס ומוחמד דחלאן, ארכיון,2007 (צילום: AP Photo/Muhammed Muheisen)
מחמוד עבאס ומוחמד דחלאן, ארכיון,2007 (צילום: AP Photo/Muhammed Muheisen)

איחוד האמירויות, מדינה שהייתה בעבר תומכת פיננסית משמעותית של רשות הפלסטינית, הפסיקה לפני זמן רב לשלוח כספים לממשלה ברמאללה. מנתוני משרד האוצר של הרשות הזמינים לעיון באופן פומבי, עולה כי האמירויות שלחו בממוצע 87.8 מיליון דולר בשנה לרשות בין השנים 2008 ל-2013.

ב-2014, הכסף הפסיק לזרום לחשבונות הבנק של הרשות. במקום זאת, איחוד האמירויות החלה להפנות את המזומנים למוסדות עצמאיים, כמו האו"ם. עשרות אלפי פלסטינים – בהם בעלי דרכון פלסטיני – ממשיכים לגור ולעבוד באמירויות.

חלק מהגורמים העוקבים אחרי הנושא האשימו את דחלאן בהתדרדרות היחסים. מאז תחילת הגלות שלו באיחוד האמירויות, הרשות הפלסטינית חקרה והגישה כתבי אישום נגדו במספר סעיפי אישום, לרבות שחיתות לכאורה. הוא נשפט שלא בנוכחותו בבית משפט פלסטיני ב-2016, ונידון לשלוש שנים בכלא.

תומכי חמאס בעזה מפגינים נגד ההסכם עם האמירויות, אוגוסט 2020 (צילום: AP Photo/Adel Hana)
תומכי חמאס בעזה מפגינים נגד ההסכם עם האמירויות, אוגוסט 2020 (צילום: AP Photo/Adel Hana)
עוד 529 מילים
סגירה
בחזרה לכתבה