JavaScript is required for our website accessibility to work properly. גן עדן לפושעים נמלטים: עבריינים יהודים מהעולם נוהרים לישראל | זמן ישראל
פושעים יהודים מהעולם נוהרים לישראל

תחקיר גן עדן לעבריינים

מהמאפיונר האמריקאי שהתאכזב מגולדה מאיר, דרך המבוקש הצרפתי שנבחר לכנסת, ועד הרוצח הרוסי שקטל שישה בני משפחה: לאורך השנים אפשרה מדינת ישראל את עלייתם של פושעים וחשודים בפלילים במסגרת חוק השבות ● לאחרונה פרץ ויכוח בין משרד הפנים לבין ארגון "נפש בנפש", בעקבות ניסיון לערוך בדיקות רקע קפדניות לכל העולים, אך גבולות הארץ עדיין פתוחים בפני עבריינים ● מה הסיכוי שזה ישתנה, ואיך קשורים לכך ח"כים מישראל ביתנו?

אילוסטצריה (צילום: istockphoto/ilkaydede)
istockphoto/ilkaydede
אילוסטצריה

מאז ראשיתה של מדינת ישראל, אלפי יהודים מרחבי העולם היגרו אליה מדי שנה, בתהליך המכונה "עלייה". למרבה הצער, לקבוצה קטנה מאותם מהגרים יש עבר פלילי, ובכל זאת פעמים רבות הם מצליחים להשיג בקלות אזרחות ישראלית.

לכן, כשעמיתה הסבה את תשומת לבי לכך שהאתר האינטרנט של נפש בנפש, ארגון ללא מטרות רווח שמסייע ליהודים מצפון אמריקה לעלות לישראל, העלה עדכון שלפיו עולים מצפון אמריקה נדרשים כעת לעבור בדיקת עבר פלילי, זמן ישראל ניסה להבין מה עומד מאחורי הדרישה הזאת. האם הממשלה החלה להתייחס סוף סוף ברצינות לבעיה של עבריינים שמקבלים אזרחות ישראלית?

אולי.

בשעה שמשרד הפנים דורש בדיקות רקע של ה-FBI, יש מי שמתנגד להליך, בטענה שהוא מאט את תהליך העלייה ומרתיע פונים. בינתיים נראה כי אין ירידה במספר העבריינים – לכאורה, או המורשעים – שקיבלו אזרחות ישראלית.

דרישה חדשה?

"משרד הפנים הישראלי החליט לאחרונה כי נדרשת בדיקת עבר פלילי של כל המועמדים לעלייה", כך פורסם באתר האינטרנט של נפש בנפש ב-5 במאי. האתר הרחיב והסביר כי הדרישה החדשה הזאת כרוכה בשליחת טביעות אצבעות ל-FBI ובקבלת מסמך שנקרא אפוסטיל, תעודת אמיתות בעלת תוקף בינלאומי.

זמן ישראל פנה לדוברת של נפש בנפש, יעל קצמן, כדי לשאול לגבי הדרישות החדשות. קצמן אמרה שמדובר בעניין מאוד טכני ומורכב, והציעה שנפנה לסוכנות היהודית, הארגון שאחראי לבדיקת עולים חדשים מכל העולם, למעט ברית המועצות לשעבר (ארגון אחר, נתיב, אחראי לבדיקת עולים מברית המועצות לשעבר. משרד הפנים עצמו בודק את המועמדים לעלייה שמגיעים לישראל כתיירים ומבקשים לשנות את מעמדם בזמן שהותם כאן. משרד הפנים גם מחזיק בסמכות לבטל את החלטותיהם של שלושת הארגונים האחרים).

אביגדור ליברמן (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
אביגדור ליברמן (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)

דוברת הסוכנות היהודית אישרה שב-1 במאי נכנסה לתוקף דרישה חדשה. "הסוכנות מסייעת לעלייה במסגרת הקווים המנחים של משרד הפנים, שהחל מ-1 במאי דורש בדיקת רקע של כל המועמדים לעלייה", היא כתבה לי. "האמצעי הזה נחוץ כדי להבטיח שאף אחד שמגיש בקשת עלייה לא מנסה לחמוק מצדק".

דוברת הסוכנות הציעה שנפנה למשרד הפנים לקבלת פרטים נוספים, אבל כשפניתי לדוברת רשות האוכלוסין וההגירה, סבין חדד, היא ציינה ש"הדרישה החדשה" אינה חדשה כלל. "לא היה שום שינוי בדרישות!", כתבה בהודעת טקסט. "למה את שואלת את הסוכנות היהודית לגבי מה שאנחנו עושים? תשאלי אותנו".

11 שנים של בדיקות רקע

חדד אמרה לזמן ישראל כי עד שנת 2009 עולים חדשים נדרשו רק לחתום על הצהרה שלפיה אין להם עבר פלילי. ממשלת ישראל סמכה על התחייבותם. אבל אז, באוקטובר 2009, בוצע רצח מחריד שזעזע את כל המדינה.

דמיאן קרליק, עולה מרוסיה, רצח את המעסיק שלו לשעבר דמיטרי אושרנקו, וכן את רעייתו של המעסיק, את שני ילדיו הקטנים ואת הוריו בביתם בראשון לציון.

"קרליק היה מרוסיה", אמרה חדד. "הוא עלה עם החברה שלו. הוא הצהיר בכתב שהוא לא עבריין, אבל הוא הואשם בשוד מזוין ברוסיה. פשוט לא ידענו את זה".

דמיאן קרליק (צילום: Yossi Zeliger/Flash90)
דמיאן קרליק (צילום: Yossi Zeliger/Flash90)

מאז רצח בני משפחת אושרנקו ב-2009, אמרה חדד, כל העולים נדרשים להמציא בדיקת רקע משטרתית ממדינת המוצא שלהם. המסמך הזה צריך להיות מאושר באפוסטיל, או מאומת באופן רשמי, כדי למנוע זיופים, היא אמרה.

אז למה, שאלתי את חדד, נפש בנפש טוענים שהדרישה הזאת חדשה? "עד לאחרונה, היה לנו מין הסכם לא ברור עם נפש בנפש, שאם מישהו עושה עלייה דרכם, נאפשר להם לבצע את בדיקת העבר הפלילי. אבל אז התקבלה החלטה להפסיק את זה ולדרוש מכולם, גם מעולים מצפון אמריקה, להמציא בדיקת רקע".

מאז רצח בני משפחת אושרנקו ב-2009, אמרה חדד, כל העולים נדרשים להמציא בדיקת רקע משטרתית ממדינת המוצא שלהם. המסמך הזה צריך להיות מאושר באפוסטיל, או מאומת באופן רשמי

חדד סירבה לומר מדוע הממשלה הוציאה את האחריות לבדיקות רקע מידי נפש בנפש, אבל היא רמזה כי הדבר גרר מתיחות בין נפש בנפש לבין משרד הפנים.

"נפש בנפש כתבו באתר שלהם במאי שהמשרד שינה את הכללים. זה הרגיז אותנו מאוד, כי זה לא נכון; תמיד דרשנו בדיקות רקע. הם אפילו התנצלו על כך בפנינו".

אבלים מתכנסים בבית הקברות בקיבוץ גבעת ברנר ב-18 באוקטובר 2009, להלווייתם של שישה בני משפחה מראשון לציון, יום לאחר שנדקרו למוות וביתם הוצת. הקורבנות היו בני משפחת אושרנקו: הסב והסבתא אדוארד ולודמילה, שניהם בני 56; ההורים טטיאנה, 28, ודמיטרי, 32; והילדים רויטל, 3, ונתנאל בן הארבעה חודשים (צילום: יוסי זליגר/לפאש 90)
אבלים מתכנסים בבית הקברות בקיבוץ גבעת ברנר ב-18 באוקטובר 2009, להלווייתם של שישה בני משפחה מראשל"צ, יום לאחר שנדקרו למוות וביתם הוצת. הקורבנות היו בני משפחת אושרנקו: הסב והסבתא אדוארד ולודמילה, שניהם בני 56; ההורים טטיאנה, 28, ודמיטרי, 32; והילדים רויטל, 3, ונתנאל בן הארבעה חודשים (צילום: יוסי זליגר/לפאש 90)

תומכי נפש בנפש משיבים אש בכנסת

ב-4 באוגוסט חבר הכנסת מטעם הליכוד אריאל קלנר שלח שאילתה למשרד הפנים תחת הכותרת "הליך בירוקרטי לעולים", ובה כתב:

"ארגון 'נפש בנפש' פרסם מידע עדכני בדבר נוהל משרד הפנים המחייב בדיקת רקע פלילי על ידי ה-FBI ו'אישור אפוסטיל' המעידה על אותנטיות המסמך. "בדיקה זו עולה מאות דולרים, מעבר לכך שמעמיסה בירוקרטיה על העולה. רצוני לשאול: 1) כיצד בכוונת משרדך לפעול בנידון? 2) האם הנוהל תקף רק לעולים מארה"ב וקנדה ואם כן – למה?".

אחרי שבוע, ועדת העלייה והקליטה של הכנסת התכנסה לדיון בנושא, לבקשת נפש בנפש. יו"ר הוועדה, דוד ביטן, ליכוד, הציע שמשרד הפנים יוותר למשך כמה חודשים על דרישת אישור האפוסטיל לבדיקות הרקע בשל משבר הקורונה. "משך ההמתנה להנפקת אפוסטיל הוא ארוך מאוד ומעכב את הליכי העלייה", אמר ביטן.

(בינואר, היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע כי בכוונתו להגיש כתב אישום נגד חבר הכנסת ביטן, בכפוף לשימוע, בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים בתשע פרשות שבהן קיבל שוחד לכאורה בתמורה לניצול מעמדו בממשלה לקידום האינטרסים של אנשי עסקים שונים. השימוע של ביטן התקיים מוקדם יותר החודש. הוא מכחיש את כל החשדות נגדו).

זאב גרשינסקי, סמנכ"ל "נפש בנפש", אמר לנוכחים כי משבר הקורונה הביא לעלייה חדה במספר האמריקאים שהביעו עניין בעלייה לארץ, אבל העיכובים הבירוקרטיים, בכלל זאת דרישת האפוסטיל, מעכבים את הגעתם.

"מצאו איזה זיוף (בבדיקות הרקע) ביהדות צפון אמריקה?", שאל חבר הכנסת ביטן. "מתוך 100 אלף עולים, היה איזשהו זיוף?", הוא לחץ.

"לא שאני זוכר שהיה בתקופה האחרונה", השיב שי פלבר, מנהל היחידה לעלייה וקליטה של הסוכנות היהודית.

"אז אני לא מבין מה הם רוצים ברשות האוכלוסין", אמר ביטן.

יואל ליפובצקי, נציג רשות האוכלוסין וההגירה, שהיא חלק ממשרד הפנים, השתתף בישיבה באמצעות הזום והשיב לביקורת. "אם מדברים על תעודת יושר, אני בניגוד ל'נפש בנפש' לא רואה בזה חסם. מדובר קודם כול על שלום הציבור… אף אחד לא רוצה שייכנסו פדופילים, ולצערי זה קרה. לא רוצים שייכנסו עבריינים כאלה ואחרים, אנסים, רוצחים וכולי. אפשר לסגור עיניים ולומר שזה לא חשוב, אבל אני חושב ששלום הציבור זה הדבר הכי חשוב שיש לנו כאן במדינה הזאת".

שר המשטרה לשעבר משה שחל מגיע להצביע בבחירות לראשות מפלגת העבודה, 2 ביולי 2019 (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)
שר המשטרה לשעבר משה שחל מגיע להצביע בבחירות לראשות העבודה, 2 ביולי 2019 (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)

היסטוריה קצרה של עבריינים שעשו עלייה

אחד הפושעים הידועים ביותר לשמצה שניסו אי פעם לעשות עלייה היה המאפיונר האמריקאי מאיר לנסקי, שחי בארץ במשך שנתיים, בין 1970 ל-1972, אך עזב לאחר שראשת הממשלה, גולדה מאיר, סירבה להעניק לו אזרחות.

אולם מאז, הרקורד של ישראל במתן אזרחות לעבריינים לכאורה ולעבריינים מורשעים היה פחות ממזהיר. הגם שאי אפשר לדעת כמה עבריינים הממשלה הצליחה להרחיק מהמדינה במשך השנים, כמה מהכישלונות שלה ראויים לציון.

"מדובר קודם כול על שלום הציבור… אף אחד לא רוצה שייכנסו פדופילים, ולצערי זה קרה. לא רוצים שייכנסו עבריינים כאלה ואחרים, אנסים, רוצחים וכולי. אפשר לסגור עיניים ולומר שזה לא חשוב, אבל זה הדבר הכי חשוב"

ב-1972, באותה השנה שלנסקי עזב, שמואל פלאטו-שרון, שהיה מבוקש בצרפת בגין מעילה לכאורה ב-60 מיליון דולר, הגיע לארץ. הוא נבחר לכנסת ב-1977 למרות העובדה שצרפת הגישה בקשה להסגרתו. יועצו הפוליטי באותו הזמן היה ישראלי רוסי בשם שבתאי קלמנוביץ', שב-1988 נחשף והורשע כמרגל סובייטי.

מאיר לנסקי (צילום: נחלת הכלל)
מאיר לנסקי בשנת 1958 (צילום: נחלת הכלל)

על פי דוח של ה-FBI מ-1996 על ארגון הפשע של סמיון מוגילביץ', אותו קלמנוביץ' השתמש בקשריו עם ממשלת ישראל כדי לקבל דרכונים ישראליים עבור חברים מובילים בקבוצת הפשע המאורגן הרוסית סולנצבו.

בישיבה של הוועדה לענייני ביקורת המדינה שהתקיימה ב-11 בדצמבר 1996, ראש מחלקת המודיעין במשטרה דאז, חזי לדר, אמר לנוכחים כי יותר מ-30 דמויות בכירות בעולם הפשע המאורגן הרוסי קיבלו לאחרונה באופן בלתי חוקי אזרחות ישראלית ממשרד הפנים, בסיוע עובד המשרד שהיה לכאורה שותף לדבר עבירה.

באותה ישיבה, חבר הכנסת מטעם העבודה משה שחל, ששימש כשר המשטרה תחת ראש הממשלה יצחק רבין, אמר כי בכירים ברשויות אכיפת החוק ברוסיה הזהירו אותו כי קבוצות פשע מאורגן רוסיות מנסות להיכנס לישראל (לעתים באמצעות תעודות מזויפות), ולחדור למערכות המוסדיות בארץ.

"הוא סיפר לי שכל המערכות ברוסיה, החל מבתי המשפט וכלה במערכת הפוליטית והמשטרה, נמצאות נגועות בחדירה של אנשים אלה על¬ ידי כספים גדולים מאוד שהם מזרימים לשם. הוא הוסיף ואמר שידוע להם (למשטרה הרוסית) על כוונה לעשות את זה גם בישראל… חדירה לתקשורת, לרשויות מקומיות ולחברות כלכליות… מדובר על פעילויות חובקות עולם, וישראל היא נקודה נוחה לגישה כי קל מאוד לחדור פיזית לישראל", אמר שחל.

שבתאי קלמנוביץ' ב-1994 (צילום: Moshe Shai/FLASH90)
שבתאי קלמנוביץ' ב-1994 (צילום: Moshe Shai/FLASH90)

מאז, ח"כים, בעיקר ממפלגת ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, העבירו חוקים, או ניסו להעביר חוקים, המקלים את ההגבלות על קבלת אזרחות ישראלית. ביולי 2007 רפ"ק מרינה בראל-רוזנצוויג, ששימשה ראש חוליית פשע מאורגן בינלאומי במשטרה, אמרה בישיבה בכנסת כי היוזמות של המפלגה גורמות בעיות.

"מבחינת משטרת ישראל", היא אמרה, "הבעייתיות שבדבר, במיוחד בנוגע לאנשי עסקים יוצאי חבר העמים, עם כל הכבוד לאנשי עסקים לגיטימיים, שבהחלט באים ומביאים את הונם ותורמים לכלכלת ישראל, אנחנו מאוד חלוקים ומאוד פוחדים מהקטע הזה שייכנס לישראל הון שמקורו אינו ידוע (אנחנו נגדיר את זה בצורה הכי אלגנטית) ואנשים שיקבלו דרכון ישראלי יסתובבו ברחבי העולם ויציגו את עצמם כאזרחי ישראל, ואנחנו נקבל אחר כך בקשות הסגרה ופניות ממדינות שאנחנו בקשר מצוין איתן, וזה הופך בסופו של דבר להיות בעיה שלנו, למרות שהבן אדם בכלל כמעט ולא נכנס לישראל".

היא הוסיפה: "יש המון גורמים פליליים שפשוט הם כל כך רוצים לקבל דרכון ישראלי, על מנת להסיר את כל המגבלות שבנסיעותיהם בחוץ לארץ ובעסקיהם, שאנחנו יודעים, יודעים מאוד שכבר הרבה זמן הם מנסים להעביר את התיקון הזה (להקלת הדרישות לקבלת אזרחות)".

ביוני 2017 הכנסת אישרה חוק, שהציעו עודד פורר ויוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, המאפשר לכל מי שזכאי לאזרחות ישראלית לקבל דרכון מבלי להתגורר במדינה. בחודש שעבר מעריב דיווח כי מאז שהחוק התקבל, יותר מ-40% מדוברי הרוסית שעלו לארץ עזבו את המדינה חודשים ספורים לאחר מכן.

חברת הכנסת יוליה מלינובסקי בישיבה משותפת של ועדות הכלכלה והרווחה, שהתכנסה לדון בתקציבים לקשישים, משכן הכנסת, 11 בדצמבר 2017 (צילום: הדס פרוש/פלאש 90)
ח"כ יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו, דצמבר 2017 (צילום: הדס פרוש/פלאש 90)

עבריינים לכאורה מצרפת

בינתיים, ביולי 2019, סיראסקו (SIRASCO), הענף במשטרת צרפת שאחראי לאיסוף מידע מודיעיני בתחום הפשע המאורגן, פרסם רשימה של חמש המגמות הבולטות ביותר בפשע המאורגן בשנת 2018.

אחת מהן, על פי הדוח, הייתה "פשע צרפתי-ישראלי", הונאות רשת שמבוצעות מישראל על ידי בעלי אזרחות כפולה, צרפתית-ישראלית, כלפי קורבנות מצרפת, שהפסדיהם הסתכמו ב"מיליארדים רבים של אירו", נכתב בדוח.

עוד נכתב, כי "(חלק) מאותם פושעי צווארון לבן ניצלו… את האזרחות הכפולה הצרפתית-ישראלית שלהם כדי לבחור לחיות בישראל וכך לחמוק מעונש". במילים אחרות, ארגון פשע שלם הצליח לעשות עלייה מבלי להיעצר בגבול.

"(חלק) מאותם פושעי צווארון לבן ניצלו… את האזרחות הכפולה הצרפתית-ישראלית שלהם כדי לבחור לחיות בישראל וכך לחמוק מעונש". במילים אחרות, ארגון פשע שלם הצליח לעשות עלייה מבלי להיעצר בגבול

נוסף על עברייני הפשע המאורגן, נראה שגם לא מעט פדופילים לכאורה היגרו לארץ. חדשות CBS דיווחו מוקדם יותר השנה כי עשרות פדופילים חמקו מצדק בארצות הברית והם חיים כעת בישראל, חופשיים לפגוע בילדים נוספים.

שמואל פלאטו-שרון, משמאל, עם חבר הכנסת דוד ביטן, בעצרת תמיכה בראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות פתיחת החקירות הפליליות נגדו ונגד רעייתו, תל אביב, 9 באוגוסט 2017 (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)
שמואל פלאטו-שרון, משמאל, עם חבר הכנסת דוד ביטן, בעצרת תמיכה בראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות פתיחת החקירות הפליליות נגדו ונגד רעייתו, תל אביב, 9 באוגוסט 2017 (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)

"אנחנו עושים כמיטב יכולתנו"

מקור באחד הארגונים המסייעים לעלייה אמר כי למרות רשימת המקרים האומללים האלה, הצוות באמת מנסה לעשות את מיטב המאמצים כדי לאזן בין עידוד עלייה לבין מניעת כניסת עבריינים, אבל יש מי שחומק בין האצבעות. "תאמיני לי, אף אחד לא רוצה לראות פושעים או פדופילים נכנסים לארץ", אמר.

אם כך, למה הם עדיין נכנסים? הפנינו את השאלה לחדד מרשות האוכלוסין. היא השיבה שלא תמיד קל לדעת מי עבריין. "את יודעת כמה עבריינים קטנים מבוקשים במדינות שלהם והאינטרפול אפילו לא מפרסם מידע עליהם?", היא שאלה. "אם האינטרפול לא מדווח על הדברים למשטרת ישראל, אין לנו שום דרך לדעת עליהם. ולפעמים העבריינים גם משנים את השמות שלהם", היא הוסיפה.

"את יודעת כמה עבריינים קטנים מבוקשים במדינותיהם והאינטרפול לא מפרסם מידע עליהם? אם האינטרפול לא מדווח על הדברים לישראל, אין לנו דרך לדעת עליהם. ולפעמים העבריינים גם משנים את השמות שלהם"

בתגובה לשאלה מה משרד הפנים מתכנן לעשות לגבי המספר הלא ידוע של עבריינים שכבר נכנסו לארץ, היא אמרה: "אנחנו אחראים רק על המעמד שלהם. השאר הוא מתפקידה של המשטרה".

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,744 מילים
כל הזמן // יום שני, 20 באפריל 2026
מה שחשוב ומעניין עכשיו
הפסקת אש באיראן ובלבנון

נשיא לבנון: בחרתי במו״מ עם ישראל כדי להציל את המדינה

מקור איראני בכיר: נותרו פערים מול ארה״ב לגבי הגרעין, תוכנית הטילים אינה נתונה למו״מ; טראמפ אמר כי ישקול את המצור על הורמוז ● נתניהו גינה את המקרה בו חייל שבר פסל של ישו בלבנון והבטיח שינקטו צעדים נגדו ● ישראל חושפת מנגנון טרור איראני שפעל לפגיעה בבכירים ויעדים אסטרטגיים ● פיקוד המרכז האמריקאי פרסם תיעוד של נחתים גולשים ממסוק אל ספינה איראנית

לכל העדכונים עוד 21 עדכונים

הפסקת האש היא הפסקה. לא אסטרטגיה

הבעיה עם הפסקות אש במזרח התיכון היא שהשם שלהן מטעה. הן נשמעות כמו סוף, אבל בדרך כלל הן רק שם מכובס להפסקה טכנית בין סבב אחד לסבב הבא. גם עכשיו, כל הסימנים מצביעים לא על הסדרה יציבה, אלא על רגיעה שברירית, עמוסת סתירות, פרצות ואינטרסים מנוגדים.

השיחות בין ארה"ב לאיראן הסתיימו בלי הסכם, המחלוקות המהותיות נותרו פתוחות, והפסקת האש עצמה מוגבלת בזמן. במקביל, האמריקאים כבר לא מדברים בשפה של שלום אלא בשפה של "יצירת תנאים" לחידוש מעבר ימי בטוח, כלומר בשפה צבאית, הנדסית ומבצעית. כשצריך לפנות מוקשים כדי להציל את הפסקת האש, כנראה שאין באמת הפסקת אש.

ד"ר בלה ברדה ברקת היא מומחית לנדל"ן ופרשנית כלכלית וגאופוליטית ומחברת הספר "הנדסת העושר, התפתחות הנדל"ן מצורך אנושי למוצר פיננסי".

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 775 מילים

"לא בשביל המדינה הזאת בני נהרג"

הם איבדו את יקיריהם בשבעה באוקטובר – אך בצבא ובמערכת החינוך מסרבים לשמוע את קולם ● המצטרפים לפורום השכול הישראלי–פלסטיני נאבקים להקמת ועדת חקירה, להחלפת הממשלה ולמפגש עם הכאב בצד השני ● "צריך להילחם על הנשמה והאנושיות שלנו"

לכתבה המלאה עוד 1,853 מילים

דווקא במצב חירום מתמשך, תקשורת היא לא מותרות אלא תנאי לרלוונטיות

יש רגעים שבהם נדמה שהדבר הנכון ביותר לעשות הוא לשתוק. מלחמה או מצב חירום מתמשך הוא אחד מהם. אבל במציאות של היום, שתיקה היא לא בהכרח הבחירה הבטוחה ביותר, ולעיתים היא דווקא מרחיקה ארגונים מהקהל שלהם.

בתקופות כאלה עולה לעיתים הנטייה להוריד הילוך תקשורתי, לבחון כל מסר בזהירות יתרה, ולנסות לא להפריע לרגע. זה מגיע ממקום מובן, אבל פחות מתאים למציאות שבה אנחנו פועלים. כי בישראל של 2026, מצב חירום הוא כבר לא אירוע נקודתי. זו שגרה.

אביגיל רובינגר היא יועצת תקשורת ואסטרטגיה שמאמינה שכוחם של מילים וערכים אמיתיים יכול לבנות אמון – גם בין אנשים, גם בין מותגים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לפוסט המלא עוד 527 מילים

למקרה שפיספסת

שופטי העליון עולים להתקפה נגד הקיפאון המניפולטיבי של לוין

המכתב החריג של בכירי העליון לשר המשפטים מסמן נכונות לפעול למינוי שופטים לכלל הערכאות גם ללא שיתוף פעולה מצדו, לנוכח המחסור החמור במערכת ● פרסום רשימות המועמדים והדיון בבג"ץ יכריעו אם חברי הוועדה יוכלו לממש זאת חרף התנגדותו ● פרשנות

עוד 925 מילים

דיון בעתירה להדחת בן גביר בצל אבטחה מוגברת

העתירה להורות לראש הממשלה בנימין נתניהו להדיח את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הוגשה בספטמבר 2024. העותרות והעותרים: אלופים במיל. נשות אקדמיה. היסטוריונים צבאיים. אנשי חינוך. המוביל הוא ד"ר גדעון אביטל-אפשטיין: היסטוריון צבאי, סופר, עורך דין ומחנך. לצדנו הוגשו 3 עתירות נוספות.

איש מהעותרים לא אוהב את הרעיון של מתן צו שמורה לראש הממשלה להדיח שר. אבל כאן מדובר בשר שמחריב בשיטתיות את בסיס המבנה המשטרי הדמוקרטי (עד כמה שנותר מבנה כזה) ומחסל כל אפשרות להגנה על ליבת זכויות האדם.

עו"ד דניאל חקלאי הוא בעל משרד עריכת דין שמתמחה בייצוג בתחומי המשפט הפלילי, עבירות הצווארון הלבן, ועדות החקירה, הדין המשמעתי ולשון הרע. יליד שנת 73', נשוי ואב לשני בנים. פרסם מאמרים וכן סיפורים קצרים בכתבי עת דיגיטליים. אוהב מאד ספרות, קולנוע ומוזיקה. מוטרד מאד מהסכנות העצומות למשטר הדמוקרטי ולזכויות האדם והאזרח. מנסה לחשוב כיצד למקם את המשפט החוקתי ואת המשפט הפלילי בהקשרים סוציולוגיים, תרבותיים, פוליטיים, היסטוריים ופסיכולוגיים.

פוסטים המתפרסמים בבלוגים של זמן ישראל מייצגים את כותביהם בלבד. הדעות, העובדות וכל תוכן המוצג בפוסט זה הם באחריות הבלוגר/ית וזמן ישראל אינו נושא באחריות להם. במקרה של תלונה, אנא צרו קשר.

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
1

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לבית-המשפט אין שום סמכות להורות על פיטוריו של שר. אם אין סמכות לפסוק - אין סמכות לדון. ישנם משפטנים שמאסו במקצועם, ומקפידים לעסוק בכל דבר מלבד בחוק ומשפט. אז לפעמים צריך להזכיר להם עובד... המשך קריאה

לבית-המשפט אין שום סמכות להורות על פיטוריו של שר. אם אין סמכות לפסוק – אין סמכות לדון. ישנם משפטנים שמאסו במקצועם, ומקפידים לעסוק בכל דבר מלבד בחוק ומשפט. אז לפעמים צריך להזכיר להם עובדות יסוד. שמחתי לעזור.

לפוסט המלא עוד 877 מילים ו-1 תגובות

תגובות אחרונות

זירת הבלוגים
הזמן שלך לומר את דעתך
הצטרפות

סתירות בדוחות הכספיים של העמותה של מרדכי דוד לגבי מקור ההכנסות

עמותת "אחוות אחים לצדק – ביחד ננצח", שהקים דוד יחד עם פעילים מבני ברק ביוני 2025, אספה במהלך 2025 מעל מיליון שקל בתרומות ● אולם בדוח שהוגש לרשם העמותות, העמותה טוענת כי לא אספה תרומות בכלל

לכתבה המלאה עוד 460 מילים

ראש הממשלה מנסה להיפטר מכאב הראש של הפריימריז ודורש שריונים כדי לדחוק מועמדים שמביישים את התנועה ● במקביל, בנט שולט ביד רמה במפלגתו החדשה ומגייס בכירות לשעבר בשירות הציבורי מתוך הבנה ברורה – עדיף אנשי ביצוע פרגמטיים מאשר אידיאולוגים שיעשו לו תרגילי עריקה נוסח שיקלי וסילמן ● פרשנות

עוד 807 מילים

הפצצה המתקתקת של המשק הישראלי

השקל מוביל את מגמת התחזקות המטבעות העולמית, ומותיר את היצואנים להיאבק על הישרדותם מול העלויות שהמטבע החזק משית עליהם ● ללא התערבות ממשלתית מהירה, כושר התחרות של המשק הישראלי עלול להימצא בסכנה ממשית ומיידית ● פרשנות

לכתבה המלאה עוד 685 מילים

הסוס הטרויאני של חב"ד

תחקיר תושבי השכונות הדרומיות ברחובות גילו כי לביה"ס היסודי של ילדיהם הוכנס בית כנסת גדול במבנה יביל, ללא אישורים, הקצאה או ביטוח לשימושה של עמותת חב"ד ● כשביקשו הסברים, קיבלו תשובות סותרות ● במקביל, מתברר כי העמותה מתגאה בהקצאה מעל מעון לפעוטות שמעולם לא אושרה, בעוד העירייה עוסקת בהסדרים עקומים המנוגדים לכאורה להוראות החוק ● עיריית רחובות: "המבנה ישמש גם את הקהילה וגם את ביה"ס"

לכתבה המלאה עוד 3,149 מילים

כך מממנים בנט ואיזנקוט את הקמפיינים שלהם

המפלגות החדשות נאלצות להסתדר ללא מימון מפלגות ציבורי ● במקום זאת, הן נשענות על הלוואות בנקאיות וערבויות של מיליוני שקלים מבכירי המשק וההייטק הישראלי ● בין תומכיו של בנט: יזם ומומחה הבינה מלאכותית יואב שוהם ● בין תומכיו של איזנקוט: אחד ממייסדי "צ'ק פוינט" מריוס נכט ● צלילה למספרים

לכתבה המלאה עוד 741 מילים

צה"ל במסר לדרג המדיני: אנחנו את שלנו בלבנון עשינו

בזמן שבירושלים ובוושינגטון מתאמים עמדות מול איראן, העצירה הפתאומית בלבנון חשפה פער מדאיג בין מקבלי ההחלטות לכוחות בשטח ● צה"ל מבהיר כי המהלך הצבאי מיצה את עצמו, ומאותת לפוליטיקאים שחובת ההוכחה במו"מ מוטלת כעת עליהם ● פרשנות

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
0

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 636 מילים
הזמן הירוק
הזמן הירוק
סיכום השבוע בסביבה

סילמן מבשר רעות

עידית סילמן הובילה השבוע את המשרד להגנת הסביבה לשעתו האפלה ביותר ● ההגנה על אסדות הגז עלתה למדינה מיליארדים וההשבתה שלהן במלחמה מאות מיליונים, כדאי לקחת את זה בחשבון כשמחליטים באיזו אנרגיה להתמקד ● בבקעת בית שאן הופכים תמרים סוג ב' למשקאות אלכוהוליים מובחרים ● וגם: האם הבירה תפתור את בעיית גזי החממה?

תגובות עכשיו הזמן לומר את דעתך

comments icon-01
2

ועכשיו אנו זקוקים לתמיכה שלך עזרו לנו להמשיך ליצור עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית

תמכו בנו
לכתבה המלאה עוד 1,402 מילים ו-2 תגובות

השיחות בין לבנון לישראל מסמלות את סוף עידן ההכחשה

השיחות הישירות בוושינגטון משקפות הכרה בכך שדיפלומטיה עדיפה על מלחמה ● במצרים מצאו שדה גז ענקי וירדן מתכננת לרכוש מים מסוריה. ואיפה ישראל? ● אחת מתוצאות המלחמה: הידוק הפיקוח על התקשורת במפרציות ● והשבוע ב-2024: המתקפה האיראנית הראשונה על ישראל ● קסניה סבטלובה מסכמת שבוע במזרח התיכון

עוד 1,083 מילים ו-1 תגובות
אוצר מילים
מושגי יסוד להבנת המציאות הישראלית
כַּהֲנָא חַי 298

בן גביר הוא כבר לא הילד מהסמל, לא הנער שמעריץ את רוצח ההמונים ד"ר גולדשטיין, ולא הפרובוקטור שיעשה הכול כדי לזכות באייטם בטלוויזיה. תנועת "כך" היא כבר מזמן לא העשבים השוטים בשולי הגן הציוני. היא הפנים של ישראל בעולם

לכתבה המלאה עוד 1,394 מילים

השמרנים מסתפקים בהצהרות, הליברלים דורש צעדים אופרטיביים

הרחק מהדיונים התקשורתיים בעניין השר בן גביר, בית המשפט העליון מנהל מאבקים שקטים על גבולות ההתערבות השיפוטית ● פסקי דין שניתנו השבוע מציגים מחלוקות עקרוניות בין מי שמבקשים למחוק עתירות בנימוק של "כיבוד הרשויות", לבין מי שמסרבים להשאיר את המציאות ללא מענה משפטי ● פרשנות

עוד 964 מילים ו-1 תגובות
התחברו לזמן ישראל

רוצים להגיב לכתבות? התחברו עכשיו

  • לכל תגובה עמוד בזמן ישראל שניתן לשתף ישירות ברשתות החברתיות ולשלוח באימייל
  • עמוד הפרופיל הפומבי שלך ירכז את כל התגובות שפרסמת בזמן ישראל
  • קבלו את המהדורה היומית ישירות לתיבת האימייל שלכם
הערה: כאשר אתם מתחברים לזמן ישראל אתם מסכימים לתנאי השימוש
Register to continue
Or Continue with
Log in to continue
Sign in or Register
Or Continue with
שלחנו לך אימייל
לינק להתחברות מחכה לך בתיבה
סגירה
בחזרה לכתבה

עיתונות איכותית מתקיימת בזכות קוראים שתומכים בה

תמכו בנו

עיתונות אמינה, מקצועית וליברלית היא יסוד הכרחי לחברה חופשית ובריאה.

ישראל מתמודדת עם מתקפה חסרת מעצורים על יסודות הדמוקרטיה ועל כל המוסדות הממלכתיים שלה. ובמקביל, התקשורת הישראלית מאבדת את עצמאותה ואת יכולתה לבקר את השלטון. זמן ישראל הוכיח שאפשר גם אחרת: שניתן ליצור עיתונות חופשית, אחראית, ביקורתית ונחושה, המגינה על שלטון החוק ועל זכות הציבור לדעת.

תמיכתכם תאפשר לנו להמשיך לפרסם תחקירים, ניתוחים וכתבות עומק הנשענים על עובדות, ועל עבודה עיתונאית מקצועית ויסודית.